Search
Close this search box.
30 november 2023

Blagaj: historie en cultuur in het zuiden van Bosnië-Herzegovina

Blagaj en Mostar

Blagaj is een klein, maar sfeervol dorpje op een paar kilometer ten zuidwesten van Mostar. Het ligt in het zuiden van Bosnië-Herzegovina, op slechts enkele uren rijden van de grens met Kroatië. Als je niet eerder in Bosnië op vakantie bent geweest, dan zul je waarschijnlijk nog nooit van dit dorpje gehoord hebben. Maar als je toch in de buurt bent, dan is het zeker een aanrader om hier een paar dagen te verblijven. Je vindt er aardig wat interessante bezienswaardigheden en het is daarnaast een goede uitvalsbasis om de hoogtepunten in de omgeving te bezoeken, zoals Mostar en de Kravica watervallen.

➞ Lees ook: Route en planning: een road trip door Italië en de Balkan

BLAGAJ

WAT TE DOEN IN BLAGAJ?

Je hebt er hoge bergketens die worden doorsneden door diepe kloven. Felblauwe, maar ijskoude rivieren met hoge watervallen en stroomversnellingen. Bergtoppen met middeleeuwse burchten en kilometerslange spoorrails die zich al kronkelend een weg baant door het landschap. Welkom in het hart van de Balkan, welkom in Bosnië-Herzegovina.

Het heeft even wat voeten in aarde om met een Nederlandse auto de grens tussen Kroatië en Bosnië over te steken, maar eenmaal op de plek van bestemming is al het leed snel vergeten. Tijdens mijn rondreis door Zuid-Europa en de Balkan verblijf ik een tijdje in het zuiden van Bosnië-Herzegovina. Grote publiekstrekker hier is de historische stad Mostar, maar zelf zet ik mijn tent op in het minstens zo interessante plaatsje Blagaj, een paar kilometer verderop. Een prachtige uitvalsbasis om deze gevarieerde regio beter te leren kennen.

Tips voor Blagaj, Bosnië-Herzegovina

1. TEKIJA: DERWISJ-HUIS

De reden dat men in grote aantallen naar Blagaj trekt is vanwege het historische Derwisj-huis. Een beeldschoon huisje dat is gebouwd langs de oevers van de felblauwe Duna-rivier. Het vakwerkhuis dateert uit de 16de eeuw en is een prachtig voorbeeld van Ottomaanse architectuur. Je kunt een kijkje nemen op de binnenplaats, maar het is ook erg mooi om het huisje van een afstandje te bekijken. De spierwitte gevel steekt fel af tegen de bruine rotsen en het blauwe water. Het is een van de meest gefotografeerde plekken in heel Bosnië-Herzegovina en tevens de belangrijkste bezienswaardigheid in Blagaj.

Derwish House in Blagaj
Derwish House in Blagaj

2. HET OUDE FORT VAN BLAGAJ

Bovenop de berg van Blagaj ligt een oud fort vanwaar je volgens de reisgidsen een geweldig uitzicht hebt over de omgeving, het beklimmen waard. Ik waarschuw alvast, stel je er niet teveel van voor. Ten eerste is het een bitse klim omhoog, zeker in de bloedhete zomer in Bosnië-Herzegovina. Daarnaast is er boven niet zoveel te zien. Het fort is een verlaten ruïne, zonder enige duiding of geschiedenisles. Bovendien is het uitzicht vanaf hier niet zo spectaculair. Je bevindt je op het hoogste punt in de omgeving en kijkt uit op het platteland. Ik vond dat je erg veel moeite moest doen voor een niet zo bevredigend resultaat.

Het fort van Blagaj, Bosnië-Herzegovina

3. KANOËN OP DE BUNA-RIVIER

De Buna-rivier stroomt dwars door Blagaj en wordt gevoed door een ondergrondse karstbron: Vrelo Bune. Het water is zo koud dat je er niet in kan zwemmen, maar kanoën mag gelukkig wel. In Blagaj kun je tweepersoons kano’s huren en al peddelend de rivier afzakken. Een leuke manier om wat meer van de omgeving te zien en om een beetje verkoeling te krijgen op een warme dag. Zelf deel ik een tweepersoonskano met mijn vriend en spenderen we een hele middag op het water. Afgezien van een klein incident bij een watervalletje houden we het droog en worden we aan een aantal kilometer verderop weer opgehaald met de auto en teruggebracht naar onze camping.

Blagaj, Bosnië-Herzegovina
Blagaj, Bosnië-Herzegovina

4. RESTAURANTS IN BLAGAJ

De meeste restaurants in Blagaj zijn gesitueerd langs het ijskoude stroompje water dat via een grot uit de berg komt. Op de kaart staan vrijwel overal gerechten uit lokale keuken: burek, cevapcici, koude biertjes en wijnen uit de regio.

5. CAMPING IN BLAGAJ: RIVER CAMP AGANOVAC

Ik reis met de tent door Bosnië-Herzegovina en verblijf in Blagaj op een sfeervolle minicamping aan de rivier. River Camp Aganovac is klein maar fijn en heeft een handjevol plekken voor kampeerders. De camping heeft een keukentje, net sanitair en is gelegen op loopafstand van het Derwisj-huis. Een fijn plekje waar je helemaal tot rust komt want er is hier verder vrij weinig. Wij koelen elke dag onze wijn in de rivier en steken ’s avonds de barbecue aan, om de rest van de avond te genieten van een boekje en de stilte.

Slaap je liever in een echt bed? Er zijn in de omgeving een hoop betaalbare hotels en pensions te vinden, compleet met eigen zwembad. Boek bijvoorbeeld een tweepersoonskamer in dit leuke hotelletje (€ 30) of huur een vakantiehuis voor vier personen op dit resort (€ 95).

Camping in Blagaj, Bosnië-Herzegovina

6. MAAK EEN DAGTRIP NAAR MOSTAR

Vanuit Blagaj is het maar een klein stukje rijden naar Mostar, dé stad in het zuiden van Bosnië-Herzegovina die je gezien moet hebben. Het oude Ottomaanse centrum barst van de bezienswaardigheden, maar je ziet hier ook nog heel duidelijk de sporen van de Bosnische Burgeroorlog. Hoogtepunt is de beroemde Stari Most, de oude brug van Mostar. Deze werd oorspronkelijk in de 16de eeuw gebouwd, maar totaal verwoest tijdens een bombardement in 1993. Gelukkig konden ze de brug perfect restaureren en is het anno nu het domein van waaghalzen die vanaf grote hoogte in de rivier springen. Moet je gezien hebben! Je kunt vanuit Blagaj eenvoudig met de bus naar Mostar reizen.

Stari Most, Mostar

7. BEZOEK DE KRAVICA WATERVALLEN

Nog een belangrijke bezienswaardigheid in de omgeving van Blagaj: de Kravica watervallen. Dit beeldschone natuurpark ligt op ongeveer een uurtje rijden van Blagaj en is een van de hoogtepunten in het zuiden van Bosnië-Herzegovina. Je kunt hier namelijk zwemmen en varen bij felblauwe watervallen. Het is een prachtig gebied en een populaire bestemming in de zomermaanden. Veel locals komen hier dan om af te koelen in het frisse water, maar ook buiten het zomerseizoen is het een bezoekje waard.

Ga op reis

13 reacties

  1. Het lijkt me echt een prachtig gebied! Een keer wat anders dan waar de meeste mensen naartoe gaan :)
    Hoe zit het met de prijzen van overnachtingen en restaurants, is dat over het algemeen goedkoper of duurder dan in Nederland?
    x

    1. Bosnië Herzegovina is echt spotgoedkoop in vergelijking met West-Europa. Wij sliepen in deze regio op een camping en dan ben je met z’n tweeën voor een week maar een paar tientjes kwijt. In Sarajevo sliepen we in een privekamer in een hostel, en dat was volgens mij in totaal tussen de 20 en de 30 euro voor 2 nachten. Eten en drinken in restaurants is ook een fractie van wat je er in Nederland voor zou betalen. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een budget bestemming!

  2. Ohhh Blagaj was zo mooi. Wij deden het wat dat betreft precies andersom: wij verbleven in Mostar en deden een dagtrapje nar Blagaj. Het was bloedheet en we verdwaalden nog even, maar wat was het mooi. (en we hadden overigens ongeveer dezelfde problemen bij de grensovergang!)

    1. Ja die Bosnische zomers zijn inderdaad snikheet! En stom dat jullie dezelfde problemen hadden, zo raar dat er zo moeilijk over wordt gedaan!

  3. Wij zijn deze zomer van Dubrovnic (Kroatie) naar Mostar gereden. We stonden 2 uur vast bij de grens en moesten een paar keer een andere route kiezen vanwege heuvel branden, maar we vonden Mostar echt prachtig. Voor het herstel van de oude brug heeft Nederland overigens ook 2 miljoen euro bijgedragen.

    1. Hoi Herwin, dank voor je bijdrage! Ik wist niet dat Nederland geld heeft bijgedragen voor de bouw van de brug, leuk om te weten!

  4. Goedemiddag, wij willen heel graag van Sibenik een dagje naar Mostar en de kravica watervallen. Is het echt zo erg bij de grenzen? wij reizen namelijk met een kleintje mee en om nou 2 uur bij de grens te staan gaat mij te ver haha.

    1. Hoi Nikita, je moet er rekening mee houden dat het niet heel soepel gaat. Wij moesten bovendien ter plekke 70 euro afrekenen om het land in te mogen, want onze groene kaart was zogenaamd niet geldig volgens de grenswacht. Je kan natuurlijk altijd omkeren als het niet werkt. Succes!

  5. Hallo Nikita
    Wij willen met 3 motoren met zijspan ( 2 heren en 1 dame) een rondreis maken in dit land.
    Is dat goed te doen ivm eventuele diefstal en/of corruptie?
    Een motor/ zijspan kan men niet goed afsluiten en bovendien zitten er veel knoppen enz. aan
    Is het dan verantwoord bv op een camping of restaurant/hotelletje de voertuigen onbeheerd te laten staan? .

    en hoe kunnen we aan een duplicaat van de groene kaart komen? Ik begrijp dat een kopie niet werkt.
    Graag een uitleg
    Alvast bedankt
    claire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset