Zoek
Sluit dit zoekvak.
31 maart 2023

Japan: overnacht in een tempel bij de monniken in Koyasan

Japan: Bijzonder overnachten in een tempel in Koya-san

Ooit in een echte tempel geslapen? Eentje die nog in gebruik is door monniken en waar je elke ochtend deel kan nemen aan een meditatie? In Japan moet je daarvoor afreizen naar Koyasan, in de buurt van Osaka. Dit bergdorpje wordt ook wel gezien als een van de heiligste plekken in het hele land. Niet alleen heel interessant, maar ook een plek waar je wel heel bijzonder kan overnachten.

Als toerist mag je hier namelijk een nachtje in een van de boeddhistische tempels blijven slapen. In prachtig versierde kamers en tussen de monniken. Een betere manier om het spirituele aspect van de Japanse cultuur te ontdekken is er niet. Dus ben je nog op zoek naar een écht bijzondere tip voor je reis door Japan? Lees dan vooral verder.

Koyasan

Tempel in Japan

Wat te doen in Koyasan?

Koyasan vormt het spirituele hoogtepunt van een rondreis door Japan, maar ook voor reizigers zonder zweverige inslag is het een interessante plek om te bezoeken. Dit heilige dorpje is geïsoleerd gelegen op een bergtop ten zuiden van Osaka en vormt de bakermat van het Shingon-boeddhisme. Je kunt er tempels bezoeken en dwalen over de mysterieuze begraafplaats, maar het echte hoogtepunt is een overnachting in een tempel. Hier maak je van dichtbij kennis met het Japanse boeddhisme.

Met de kabelbaan naar Koyasan

Ook wij brengen tijdens onze rondreis door Japan een bezoek aan Koysan. We laten het hectische Osaka achter ons en vertrekken per boemeltrein richting het zuiden. Dichte bossen, kleine dorpjes en spectaculaire uitzichtpunten schieten een voor een langs het raam. Koyasan ligt behoorlijk afgelegen op de top van een berg en de reis is op zichzelf al de moeite waard. Om er te komen moet je achtereenvolgens met de trein, kabelbaan en bus reizen, en onderweg wordt het steeds rustiger.

Alleen de vastbesloten reiziger is blijkbaar bereid om zo’n omweg te maken voor een kennismaking met het boeddhistische regime, want het is verrassend leeg in de trein. Vanuit Osaka ben je minstens 2,5 uur onderweg, maar het blijkt de reis meer dan waard. Eenmaal boven wacht namelijk een plek zoals je niet snel zult ervaren op andere plekken in Japan. De toeterende auto’s, bontgekleurde mensenmassa’s en futuristische hoogbouw hebben plaats gemaakt voor fluisterende bossen en serene tempels. Dit is Japan op z’n puurst. En daar kan je maar beter van genieten.

Oku No In Begraafplaats in Koyasan, Japan

Koyasan is het centrum van het Shingon-Boeddhisme

Koyasan (ook wel bekend als Mount Koya) is het centrum van Shingon, een belangrijke stroming binnen het Japanse boeddhisme. Het geloof werd in het jaar 816 naar Japan gebracht door de heilige Kobo Daishi. Hij trok als jonge priester naar China en koos daarna Koyasan om zijn school te bouwen.

Na zijn dood werd Kobo bijgezet in een mausoleum op de Oku-no-in begraafplaats in Koyasan, al is hij volgens de legendes nog springlevend. Zijn volgelingen geloven dat hij al vele honderden jaren zit te mediteren in zijn tombe, in afwachting van de toekomstige boeddha.

➞ Lees ook: 8 x doen in Takayama: Bergstadje in het hart van de Japanse Alpen

Dwalen over de Oku-No-In begraafplaats in Koyasan

Tot zover een stukje geschiedenis, terug naar ons verblijf in Koyasan. De belangrijkste attractie van Koyasan is de plaatselijke begraafplaats. Klinkt niet zo gezellig, maar Japanse begraafplaatsen zijn een ware bezienswaardigheid.

Zo ook Oku-no-in, dat zich de grootste begraafplaats van Japan mag noemen en midden in het bos ligt. Je kijkt er je ogen uit. Tussen de torenhoge bomen zijn duizenden kleine altaartjes te bewonderen. Het pad dat langs talloze beelden en bouwwerken kronkelt wordt aan weerszijden geflankeerd door lampionnen. Een mysterieuze plek waar je uren kan wandelen en verdwalen. Dat laatste is een reëel scenario, want het wordt ’s avonds snel donker en de begraafplaats heeft kolossale afmetingen.

➞ Koyasan tip: Deze plek wordt pas echt interessant tijdens een rondleiding met gids. Deze tour over de begraafplaats duurt anderhalf uur en is in het Engels.

Oku No In begraafplaats in Koyasan, Japan

De tombe van Kobo

Wij blijven het pad volgen en koersen recht af op het hoofdgebouw. Soepel als een Japanse Shinkansen doorkruisen we het dichte bos en na lange wandeling staan we voor de belangrijkste tempel van het complex. Op het eerste gezicht misschien niets bijzonders, maar het is de moeite waard om een beetje achtergrond te hebben bij deze plek. Binnen hangen bijvoorbeeld twee lampen die al meer dan 900 jaar onafgebroken branden en iets verderop ligt de tombe van Kobo. Een teken van leven krijgen we niet, maar gezien al het eten dat door zijn volgelingen wordt geofferd hoef je niet bang te zijn dat de man snel honger gaat krijgen.

Overnachten in een tempel in Koyasan, Japan

Slapen tussen de monniken in een tempel in Koyasan

Vrijwel iedere reiziger blijft een nachtje slapen in Koyasan. Niet alleen vanwege de flinke reis, maar ook omdat je hier kan overnachten in een boeddhistische tempel. Zelfs als je geen religieuze achtergrond hebt is dat een bijzondere ervaring.

Mediteren en veganistisch eten

In totaal zijn in Koya-san ruim 110 tempels te vinden, waarvan er zo’n 50 zijn ingericht als accommodatie voor bezoekers. Hier ben je even onderdeel van de boeddhistische cirkel en leef je volgens de sobere regels van de monniken. Dat betekent twee keer per dag mediteren, uitsluitend veganistisch eten en vroeg uit bed, want om zes uur begint de ochtendmeditatie en stipt om zeven uur wordt het ontbijt geserveerd.

Overnachten in een tempel in Koyasan Japan

Overnachten in de Rengejo-in tempel

Zelf overnachten wij in de Rengejo-in tempel, die redelijk aan het begin van het dorp ligt. Het is een schitterend gebouw waar alle Japanse clichés samenkomen, inclusief zentuin met aangeharkte grindpaden. Onze kamer is voorzien van geurende tatamimatten, rijk versierde schuifdeuren en een traditionele Japanse futon. Eerlijk? Echt lekker ligt het niet, maar daardoor sta je om 6 uur ’s ochtends wel snel naast je bed. Dat ze in Japan waanzinnig kunnen koken blijkt overigens ook dit keer weer. We zijn aanvankelijk sceptisch over het veganistische dieet, maar er staat ’s avonds een feestmaal met schalen vol culinaire kunstwerkjes voor ons klaar.

Overnachten in een tempel in Koyasan Japan
Overnachten in een tempel in Koyasan Japan

Mediteren kun je leren (van de monniken in Japan)

Als onderdeel van je verblijf kun je in Koyasan twee keer per dag aansluiten bij het gebed. Aan het eind van de middag, voor het avondeten, en ’s ochtends vroeg rond zes uur. Je schuift dan aan voor een meditatiesessie in een van de gebedshallen, onder leiding van een van de monniken.

We nemen plaats op een rond kussentje in de schemerig verlichte ruimte en na een korte uitleg van de dienstdoende monnik zijn we samen met de rest van de gasten doodstil. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in het dagelijks leven ben ik niet bepaald zen of spiritueel. Hier in Koyasan doe ik echter een dappere poging. Met resultaat, want het lukt me verrassend goed om mijn hoofd leeg te maken.

Het uur zwijgen voelt als vijf minuten en het moment is zo voorbij. Een persoonlijke overwinning, al vrees ik dat ik het hier om een eenmalige zege gaat. Een goede reden om er vandaag dus maar even extra van te genieten. Minstens zo zen als de aangeharkte tuin lopen naar de eetzaal, waar een volgend ontspanningsritueel al staat te wachten: een ijskoud Asahi-biertje.

Mediteren met een monnik in Japan

Koyasan is het hoogtepunt van een reis door Japan

Ons verblijf in Koyasan was een van de hoogtepunten van de rondreis door Japan. Een bijzondere manier om de spirituele kant van Japan te leren kennen, want het land is zoveel meer dan Shinkansens en kersenbloesem.

Ook op reis naar Koyasan? Zo kom je er

Mocht je ooit naar Japan gaan, dan kunnen we het aanraden om een nachtje in een tempel in Koyasan te plannen. Koyasan is met de trein redelijk makkelijk te bereiken vanuit de steden Osaka en Kyoto. Houd er wel rekening mee dat je JR Pass maar op een deel van het traject geldig is. Het laatste stukje leg je af met de kabelbaan en daarna moet je nog een stukje met de bus.

Eenmaal in het dorp ligt vrijwel alles op loopafstand. Je vindt er vele tientallen tempels, een paar restaurants, souvenirwinkeltjes en een kleine supermarkt. Afhankelijk van je slaapplek is het maximaal een half uur lopen naar de begraafplaats.

Zo plan je een overnachting in een tempel in Koyasan

Je overnachting in een tempel (officieel: Shukubo) kun je op een aantal manieren regelen. Lonely Planet raadt aan om uiterlijk vijf dagen van tevoren contact op te nemen met de Koya-san Shukubo Association, dit is de officiële website om een zogenoemde temple stay te boeken.

Wij deden het echter op een andere manier. We boekten ons verblijf bij Rengejo-in een aantal weken van tevoren via de website Japanese Guesthouses. De site ziet er niet heel gelikt uit, maar daar moet je je niet door laten afschrikken. Mails met vragen werden snel beantwoord en de betaling en reservering verliep vlekkeloos.

Daarnaast zijn er ook een paar tempels die kamers aanbieden via Booking.com. Als je geen vertrouwen hebt in onbekende Japanse sites, dan kun je het ook altijd nog via deze weg regelen. Een van de bekendste plekken om te overnachten in Koyasan is de Eko-in tempel, maar ook onze eigen Rengejoin tempel staat op Booking.com. Wel op tijd reserveren!

Overnachten in een tempel in Koyasan Japan

Wat kost een verblijf in een tempel in Koyasan?

En wat mag een verblijf in een tempel in Japan precies kosten? In Koyasan komen de tempels in allerlei vormen en maten, met kamers voor zowel de luxe als de budget reiziger. Goedkoop is het niet echt. De prijzen voor een overnachting in Koyasan beginnen bij 9500 yen per persoon, omgerekend 83 euro. Dat is wel inclusief ontbijt en diner. Wil je wat extra luxe, zoals een eigen toilet of eigen badkamer, dan betaal je logischerwijs ook wat meer.

Wij betaalden voor ons verblijf bij de Rengejo-in tempel omgerekend 123 euro per persoon per nacht inclusief maaltijden. De prijzen op Booking.com liggen daar ook in de buurt. Voor een nachtje bij de Eko-in tempel in Koyasan betaal je met twee personen ongeveer 250 euro.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

23 reacties

  1. Wat een prachtige plaats! En super informatief ook dit artikel, had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat dit ook gewoon kon! Heel erg leuk. Qua prijs vind ik het goed meevallen.. dit is ten slotte wel iets heel erg unieks. Oké, goedkoop is het niet maar de ervaring is dan oo keer geweldig.

    1. Daar was ik inderdaad ook wel een beetje verbaasd over, maar we konden het gewoon bestellen tijdens het eten.

  2. Jeetje – wat een fijn artikel om te lezen! Bij de eerste foto en het ‘begraafplaats’ verhaal was ik al om.. Toen ik meer las over de tempels, het slapen tussen de monniken en de relatief ‘leuke’ prijs die daar tegenover staat.. was ik om! Erg gaaf!

  3. Wat een prachtige rustgevende plek! Echt een magische omgeving. Mocht ik ooit naar Japan gaan dan zou ik dit ook graag willen ervaren. Het mediteren, daar zou ik geen moeite mee hebben, veganistisch eten daarentegen.. maar ik zie op je foto’s dat het er best lekker uitziet.

    1. Ik had zelf ook een beetje mijn twijfels bij die veganistische maaltijd, maar ze weten zulke mooie gerechtjes te maken met echt bijzondere smaken en texturen. Dingen die we in Nederland helemaal niet kennen. Een aanrader!

      1. wauw wat ziet dat er allemaal mooi uit! Maar veganistische maaltijd? Dat zie ik ook op de website nergens staan, wel vegetarisch. Moet je daar een speciaal verzoek voor indienen?

        1. Hoi Daphne, het was tijdens ons verblijf helemaal veganistisch, maar ik zie inderdaad dat ze op de site vegetarisch hebben staan. Als je vegan bent zou ik dat voor de zekerheid even aangeven van tevoren, maar ik neem aan dat de maaltijden alsnog overwegend vegan zijn. Zie ook de foto’s bij de dit artikel. Groetjes, Stephanie

  4. Ha Stephanie,

    Wat een leuk verhaal! Ik heb Rengejo-in geboekt voor mijn reis in september, ik ben heel benieuwd!

    Groetjes

    Sanne

  5. Ha Stéphanie,

    In februari tm maart ga ik naar Japan. Ik reis ook een gedeelte in mijn eentje en wil graag naar deze plek. Ik heb al 3 overnachtingen gereserveerd in een tempel.. net zoeits als jullie. Nu vroeg ik mij wel af of dit een geschikte plek is om in je eentje heen te reizen. Ik heb zin om te wandelen maar weet niet of ik dit alleen wil doen aangezien verdwalen in je eentje in zo’n bos geen pretje is.. Worden er ook wandeltochten met groepjes aangeboden of andere dagactiviteiten? 3 dagen rust, vroeg op en mediteren klinkt heerlijk maar ik zou ook graag veel willen zien van de omgeving. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring hiermee! Liefs Dicky

  6. Ha Stéphanie,

    Wat een bijzondere plek. Hoeveel geld was je ongeveer kwijt van Osaka naar Koya-San? En heb je kaartjes voor trein, bus en kabelbaan van te voren al geregeld of kan dat makkelijk ter plekke? Ik probeer te achterhalen of het de moeite waard is een JR Pass van 7 dagen te kopen als ik via Osaka, Koya-San, en dan Kyoto naar Tokio ga, met evt. uitstapjes naar Nara en Kamakura.

    Groetjes,
    Geraldine

    1. Hi Geraldine, exacte prijzen kun je opzoeken via Hyperdia.com, daar zie je ook of je JR Pass geldig is en hoeveel je in totaal kwijt zo zijn. Ik zou zeker zo’n pas aanschaffen, want je hebt het geld er al uit met een ritje Tokyo-Kyoto. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset