Doen in Bangkok: Een Thaise kookcursus bij de Sompong Thai Cooking School

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

Ook zo gek op rode curry, pad thai, loempia’s en mango met sticky rice? De leukste manier om de Thaise eetcultuur te doorgronden is tijdens een kookles. Ik volg een Thaise kookcursus in Bangkok, bij de gezellige Sompong Thai Cooking School. Een ontzettend leuke ervaring, want je leert niet alleen hoe je de gerechten moet bereiden, je mag alles ook helemaal zelf opeten.

Lijkt het je leuk om een kookcursus in Bangkok te volgen? Hieronder leer je mijn ervaringen.

| Lees ook: Doen in Bangkok: Fietsen met Bamboo Bicycle Tours Thailand

SOMPONG THAI COOKING SCHOOL

Tijdens mijn eerste reis naar Thailand is het er niet van gekomen, maar dit keer ben ik vastbesloten om een Thaise kookcursus te gaan volgen. Via reisorganisatie Better Places beland ik bij de Sompong Thai Cooking School, een kleine kookschool in de wijk Silom in Bangkok. Hier ga ik met een kleine groep andere toeristen een ochtend koken en leer ik ondertussen een hoop over de Thaise keuken. Van kooktechnieken tot de belangrijkste ingrediënten, alle elementen van de lokale eetcultuur komen aan bod tijdens deze kookcursus.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School
Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

DE LOKALE MARKT IN BANGKOK

Een kookcursus in Bangkok begint vaak met een rondje over de lokale markt. Zo ook bij de Sompong Thai Cooking School. Iedereen krijgt een mandje mee en in kleine groepjes lopen we langs de kraampjes. Begeleider Prin laat zien welke kruiden en groenten veel worden gebruikt in de Thaise keuken en geeft tips voor als je thuis gaat koken. Best interessant, want je leert een hoop nieuwe dingen. Zo zit er een groot verschil tussen kokosmelk en kokoscrème. In de Nederlandse supermarkten staat vooral kokosmelk in het schap, maar voor het lekkerste resultaat maak je je curry juist met kokoscrème.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School
Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

Terug in de kookschool krijgt iedereen schort om en worden we verdeeld in groepjes van vier. Er ligt een kookboekje klaar en een grote schaal met verse groenten en kruiden. Vandaag gaan we vier gerechten maken: rode curry met ananas en garnalen, kip uit de wok, omelet salade en mango met sticky rice. We krijgen allemaal een hakblok, een vlijmscherp mes en eigen kookplaat. Wel zo fijn: ik heb het ook wel eens meegemaakt dat je tijdens een kookcursus met z’n allen rondom één gasfornuis moet staan.

Er wordt uitgebreid de tijd genomen om ons de verschillende snijtechnieken te leren en Prin laat daarna zelf zien hoe je de gerechten moet bereiden. Eerst het kunstje afkijken en vervolgens dus zelf aan het werk. Het klinkt alsof dat onnodig veel tijd kost, maar de Thaise keuken draait om snelle technieken. Binnen mum van tijd staat er een mooi gerecht voor je neus.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

GERECHT 1: RODE CURRY MET GARNALEN EN ANANAS

Voor dit gerecht moeten we zelf de currypasta maken in een vijzel, een klus waar je spierballen mee kweekt. Het is de truc om alle ingrediënten zo klein mogelijk te snijden en een grote vijzel te gebruiken. Voor de ananas ben ik van tevoren een beetje huiverig, maar het blijkt een mooie combinatie te zijn. Leuk om te onthouden voor thuis.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking SchoolKookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

GERECHT 2: PITTIGE SALADE VAN OMELET

Salade van omelet is een typisch Thais gerecht en verrassend fris van smaak door de muntblaadjes, koriander en het limoensap. Voor de broodnodige bite worden er geroosterde rijstkorrels overheen gestrooid. Die kun je in Thailand kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf roosteren in de pan en vervolgens licht kneuzen in de vijzel.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

GERECHT 3: KIP UIT DE WOK

Dit gerecht wordt tijdens de kookcursus gemaakt van kipgehakt, maar je kunt het thuis ook met fijngesneden vis bereiden. Een ontzettend simpel gerechtje, want je hoeft tijdens het roerbakken alleen maar pepertjes, oestersaus, vissaus, suiker en een beetje bouillon toe te voegen. Het wordt extra lekker met een paar blaadjes Thaise basilicum.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

GERECHT 4: MANGO MET STICKY RICE

Ik houd niet echt van toetjes en zoetigheid, maar voor mango met sticky rice maak ik graag een uitzondering. Dit toetje kun je in Thailand overal bestellen: zowel in de restaurants als op straat. Hoewel ik het recept mee heb gekregen weet ik niet of het haalbaar is om dit toetje in mijn Nederlandse keuken te bereiden. De perfecte sticky rice wordt gemaakt in een bamboe stoommandje en de Thaise mango’s smaken anders dan in Nederland. Een goede reden dus om er in Thailand extra van te genieten.

Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School
Kookcursus in Bangkok bij Sampong Thai Cooking School

PRAKTISCHE INFORMATIE: KOOKCURSUS IN BANGKOK

Heb je ook zin om een kookcursus in Bangkok te volgen? Ik kan een ochtendje koken bij de Sompong Thai Cooking School van harte aanbevelen.

Overal waar ik kom in Azië probeer ik een kookcursus te volgen, want lokale eetgewoonten zeggen veel over een cultuur. Deze kookcursus in Bangkok is een van de leuksten die ik tot nu toe heb gedaan. De les is leerzaam en de docenten zijn ontzettend grappig. Ik vond het persoonlijk heel fijn dat je wordt opgehaald bij de metrohalte en het is altijd leuk om een rondje over de markt te maken. Daarnaast is het prettig dat genoeg tijd wordt genomen om dingen uit te leggen. De groep is redelijk groot, maar dat valt tijdens het koken maar weinig op. Je bent namelijk veel met z’n vieren aan het werk.

Een absolute aanrader dus en ook nog eens goed betaalbaar: een kookcursus bij de Sompong Thai Cooking School kost 1.000 baht per persoon, omgerekend zo’n 25 euro. Er wordt elke dag een ander menu gekookt en als je vegetarisch eet, dan wordt daar rekening mee gehouden. Ik regelde mijn kookcursus van tevoren via reisorganisatie Better Places.

Meer lezen over mijn ervaringen met kookcursussen in Azië? Lees ook over een kookcursus in Yogyakarta, Beijing en Yangshuo.

2 Comments

  • Roxanne schreef:

    Ik ben echt een beetje jaloers als ik dit zo lees. Wat leuk dat je dit hebt gedaan, het lijkt me super leerzaam om in het land zelf meer te leren over de Thaise keuken. En je foto’s zijn ook prachtig.

  • Grace schreef:

    Oh wat leuk om te doen! Ook al hou ik zelf niet zo van curry komt dit zeker op het lijstje te staan van “dingen die ik wil doen in Bangkok”. Ik vertrek overmorgen! Zoveel zin in. Heb je nog meer tips van dingen die ik niet moet vergeten te doen in Thailand? Ik hoor ze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *