Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Dit moet je weten over het afsluiten van een reisverzekering

Dit moet je weten over het afsluiten van je reisverzekering

De reisverzekering wordt vaak gezien als een kostenpost waar je op kan bezuinigen, maar juist op reis loopt lang niet altijd alles zoals gepland en zit ongeluk in een klein hoekje. Een beetje zekerheid is geen overbodige luxe, maar welke verzekeringen heb je nodig en welke niet? Hoe voorkom je dat je teveel betaalt of juist te weinig verzekerd? In samenwerking met Centraal Beheer beantwoord ik 10 vragen over het afsluiten van een reisverzekering.

#1 IS EEN REISVERZEKERING ÉCHT NODIG?

Of je een reisverzekering écht nodig gaat hebben, dat kun je van tevoren natuurlijk niet voorspellen. Je hoopt er uiteraard niet op, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor je een beroep moet doen op je reisverzekering. Je kan een ongeluk krijgen, bestolen worden of misschien valt je camera wel kapot. Ik vind het persoonlijk een prettig idee om daarvoor verzekerd te zijn, gewoon voor het geval dat. Want hoe zuinig je ook op je spullen bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo werd mijn portemonnee gerold in Servië, is mijn camera kwijtgeraakt in Beijing en viel mijn telefoon kapot in Wit-Rusland. Drie situaties waarbij ik gelukkig geld terugkreeg via mijn reisverzekering.

#2 HEB IK EEN KORTLOPENDE REISVERZEKERING OF EEN DOORLOPENDE REISVERZEKERING NODIG?

Als je jaarlijks op vakantie gaat, dan is het slim om de kosten voor een kortlopende en doorlopende reisverzekering met elkaar te vergelijken. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één reis en is relatief gezien niet goedkoop als je regelmatig op vakantie gaat. Soms is het namelijk zelfs duurder dan een doorlopende verzekering. Zelf heb ik al jaren een doorlopende reisverzekering omdat ik veel weg ben, maar ook als je minder vaak reist dan loont het om de twee verzekeringen naast elkaar te zetten.

Als proef op de som vergeleek ik via de website van Centraal Beheer de premie voor een doorlopende reisverzekering met de premie voor een kortlopende reisverzekering, op basis van mijn komende reis naar Laos. Wat blijkt? De doorlopende reisverzekering is 21 euro goedkoper dan de verzekering voor één enkele reis. Voor 42 euro ben ik het hele jaar verzekerd, voor 3 weken Laos ben ik 63 euro kwijt. Een aanzienlijk verschil.

Tioman Island

#3 WAT IS PRECIES GEDEKT?

Dat is afhankelijk van de verzekering die je afsluit. De basisverzekering bestaat uit personenhulp, waarmee je op reis bent verzekerd voor hulp bij ongeluk of ziekte. Onder andere kosten voor het vervoer naar huis, hulp aan je gezin en repatriëring worden vergoed, maar ook als een familielid komt te overlijden of als er bijvoorbeeld brand is geweest in je huis zijn je kosten gedekt. Wil je een uitgebreide verzekering, dan kun je extra modules afsluiten, bijvoorbeeld voor je bagage, annulering en bijzondere sporten. De exacte polisvoorwaarden krijg je van je verzekeraar.

#4 BETAAL IK NIET DUBBEL VOOR MEDISCHE KOSTEN?

Het kan zijn dat je binnen je zorgverzekering al aanvullend bent verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Leg deze verzekering dus naast je aanvraag om te voorkomen dat je dubbele kosten maakt.

#5 HOE WERKT HET ALS IK OP WERELDREIS GA?

De basisverzekering geldt voor reizen waarbij je maximaal 60 dagen aaneengesloten op reis bent. Ben je van plan om een wereldreis te maken en voor lange tijd weg te blijven, dan moet je dat aangeven bij het afsluiten van de verzekering. Uiteraard betaal je voor deze verzekering meer premie.

#6 BEN IK OVERAL TER WERELD VERZEKERD?

Als je een verzekering afsluit kun je kiezen voor dekking in Europa of in de hele wereld. Bij Centraal Beheer worden onder Europa ook bestemmingen als de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira, Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Libië, Marokko, Syrië, Tunesië en Turkije gerekend. Let er wel op dat je reisverzekering niet geldig is in landen of gebieden waar een negatief reisadvies geldt. Dat kun je controleren op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In Nederland ben je alleen verzekerd bij een betaalde overnachting. Dus niet als je een dagje naar de Efteling gaat of gaat logeren in het huis van een vriend, maar wel bij een hotelovernachting of op de camping van een festival.

Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

#7 HOE ZIT HET MET WINTERSPORT?

Wintersport is niet standaard gedekt in de basisverzekering, daar moet je een extra module voor afsluiten. De reden daarvoor zijn de hoge kosten waarmee een ongeluk op de piste gepaard gaat. Deze regel geldt ook voor duiken.

#8 WAT TE DOEN ALS IK PLOTSELING TERUG MOET NAAR HUIS?

Stel je moet je reis plotseling annuleren of eerder terug naar huis, dan is het handig als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Vaak kun je kiezen voor die optie bij het boeken van je vliegtickets, maar het is goedkoper en praktischer als je dat via je reisverzekering regelt. Het is toch zonde als je niet alleen je vakantie moet missen, maar ook je geld kwijt bent.

#9 KRIJG IK GELD TERUG BIJ VERTRAGING?

Vertraging kan je reisschema aardig overhoop gooien en voor flinke kosten zorgen. Ter compensatie kun je geld claimen bij de luchtvaartmaatschappij, maar het is ook wel fijn als je door je verzekeraar wordt gecompenseerd. Dat kan ook via je annuleringsverzekering. Centraal Beheer vergoedt op de heenweg vertragingen van meer dan 8 uur die zijn ontstaan door een onverwachte gebeurtenis.

10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets

#10 WANNEER BEN IK NIET VERZEKERD?

De kleine lettertjes. Je bent in een heleboel gevallen wel verzekerd, maar in een aantal gevallen ook niet. Als je reist naar landen of gebieden met een negatief reisadvies, als je zo dom bent om buiten de piste te gaan skiën, als de schade je eigen schuld is of als je tijdens het motorrijden geen helm droeg bijvoorbeeld. Lees daarom goed de polisvoorwaarden en gebruik op reis je gezond verstand. Een reisverzekering is geen vrijbrief voor onverantwoord gedrag.

Wil je nog meer weten over het afsluiten van een reisverzekering? Neem een kijkje op de website van Centraal Beheer of laat onder dit artikel een berichtje achter, dan ga ik er voor je achteraan!

Meer praktische reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Handig: De ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers
• 20 x onmisbaar tijdens het backpacken
• 10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets
• Checklist: Dit moet je regelen voor je allereerste verre reis

Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp