Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor een heerlijke vakantie

Kaapverdië travel guide

Een nieuw artikel over machtig mooi en interessant Kaapverdië, waar ik in totaal 11 dagen ging eilandhoppen op Santiago en Maio en met een backpack op mijn rug door het land trok. Omdat ik veel vragen krijg over reizen naar Kaapverdië vind je hier een aantal praktische tips op het gebied van vluchten, vervoer, hotels en de prijzen op Kaapverdië. Heb je zelf tips, aanvullingen, laat ze dan achter in de comments voor andere lezers!

KAAPVERDIË?

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het ligt een paar honderd kilometer voor de kust van Senegal, en hoort dus bij Afrika. De van oorsprong onbewoonde Kaapverdische eilanden werden ontdekt door de Portugezen, maar vanwege de handel in slaven heeft het land Zuid-Europese en Afrikaanse invloeden.

Wellicht dat deze smeltkroes van culturen er voor zorgt dat het leven op de eilanden zo relaxt is. Ik hou daar wel van, want qua sfeer deed het land met erg denken aan het fijne Brazilië. Vanuit elk café en elke snackbar klinkt muziek, overal zie je vrolijk gekleurde huisjes en op straat blijft iedereen elkaar maar groeten. Je ziet dat mensen weinig geld hebben en het met minder luxe moeten doen dan wij, maar de eilandbewoners zijn vrolijk, toegankelijk en iedereen wordt geaccepteerd. Je hebt het gevoel dat je in één grote familie terecht bent gekomen. Ook als toerist.

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

EILANDHOPPEN EN MIJN REISSCHEMA

Kaapverdië bestaat uit een aantal eilanden van vulkanische oorsprong en die zijn onder te verdelen in ‘groene’ en de ‘droge’ eilanden. De groene eilanden zijn bedekt met bomen en planten, vrij bergachtig en het kan er nog wel eens regenen. De droge eilanden zijn vrij vlak, kennen weinig vegetatie en hebben lange, brede zandstranden. Om een goed beeld van het land te krijgen werd mij geadviseerd om twee van die eilanden te combineren.

En dat deed ik dan ook. Ik bezocht de eilanden Santiago en Maio. Deze twee liggen naast elkaar en zijn goed te combineren.

Dag 1 t/m 3: Praia
Dag 4 t/m 7: Maio
Dag 8: Assomada en Tarrafal
Dag 9 t/m 11: Tarrafal

In totaal verbleven we dus 11 dagen in Kaapverdië en dat was voor dit reisschema precies goed. Natuurlijk had ik op sommige plekken wel langer willen blijven, maar ik heb alles gezien en beleefd wat op mijn lijstje stond, dus die 11 dagen waren een goede inschatting.

Lees hier het uitgebreide artikel over mijn route en planning in Kaapverdië

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

VLUCHTEN NAAR KAAPVERDIË

Van Amsterdam naar Kaapverdië vliegen duurt niet lang, en de prijzen voor een tickets zijn redelijk. Het is maar iets verder vliegen dan de Canarische eilanden en in totaal ben je ongeveer 6 uur onderweg.

Ik vloog met TAP via Lissabon naar Praia en betaalde 340 euro voor een ticket. Op papier een perfecte vlucht met overstap, want je hoeft in Lissabon maar een uurtje te wachten. In de praktijk ging dat iets minder voorspoedig, want doordat we op Schiphol te laat vertrokken misten we onze aansluiting. En dan moet je dus 24 uur wachten op de volgende vlucht naar Praia. Een alternatief is om met Transavia of TACV (de Kaapverdiaanse vliegmaatschappij) naar het eiland Sal te vliegen, want die gaan wel rechtstreeks.

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

VERVOER

Vervoer tussen de dorpjes op de eilanden gaat per aluguer; minibusjes die af en aan rijden tussen twee dorpen en waar je een paar euro per ritje voor betaald. Zoeken is niet nodig, want zij vinden jou wel. Er hangt namelijk altijd iemand uit het raam die de bestemming naar voorbijgangers schreeuwt, en het enige wat je dan moet doen is je hand opsteken om aan te geven dat je mee wilt.

Een erg goedkope manier van vervoer en bovendien een waar avontuur, want aan boord kom je de meest bijzondere types tegen. Wij reisden per aluguer van Praia naar Cidade Velha en een paar dagen later via Assomada naar Tarrafal. Prima te doen, maar houd er wel rekening mee dat het vertrekken lang kan duren. Het busje gaat pas rijden als alle plaatsen zijn bezet.

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

In Praia zelf hebben we ook een aantal keer de taxi gepakt omdat de prijs voor een ritje niet opweegt tegen de moeite die het kost om een uur in de brandende zon naar het strand te lopen. Voor 1,50 werden we binnen een paar minuten bij de zee afgezet, dus voor de prijs hoef je het zeker met z’n tweeën eigenlijk niet te laten. Een taxi van het vliegveld van Praia naar de stad is wel wat duurder (6,50 en in de avond/nacht tegen de 10 euro) maar alternatief vervoer is er niet.

En dan heb je ook nog vervoer nodig om van eiland te wisselen. Vliegen doe je met TACV en kost je een paar tientjes voor een retourtje, afhankelijk van hoe vroeg je boekt. Je kan van Praia naar Maio vliegen voor 55 euro, maar omdat wij in verband met onze vertraging een nieuwe vlucht moesten boeken, betaalden we de dag voor vertrek 90 euro voor een retourtje. Per vrachtschip kom je ook aan de overkant, maar die schijnen heel erg oncomfortabel te zijn, doen er stukken langer over en hebben bovendien een onvoorspelbaar vaarschema (zie mijn verhaal over de boot naar Maio).

ACCOMMODATIE IN KAAPVERDIË

De prijzen voor een verblijf in Kaapverdië vond ik relatief hoog. Voor een tweepersoons hotelkamer zonder airco en met ontbijt betaalden we in Praia 40 euro, en dat was qua comfort niet heel anders dan de kamers waar ik voor een schijntje in Azië sliep. In Assomada betaalden we 40 euro voor een kamer met airco, maar zonder ontbijt. Al een stuk ruimer dan in Praia, maar met een zoemend aggregaat naast het raam en uitzicht op een luchtschacht, dus ook niet echt het geld waard.

Het beste sliep ik in het heerlijke vakantiehuis van de Engelsman in Maio (90 euro per nacht, met een heerlijk bed, keuken, enorme tuin, zwembad en uitzicht op zee) en in de super gezellige b&b in Tarrafal (38 euro voor een kamer met gedeelde douche, fantastisch ontbijt en heerlijk dakterras met uitzicht op zee). Behalve het vakantiehuisje in Maio hebben mijn vriend en ik wel ons best gedaan enigszins op het budget te letten, maar goedkoper is er bijna niet (of het is echt, echt heel treurig) en anders wordt het snel heel veel duurder.

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

Omdat het aanbod qua accomodaties op Santiago (en op Maio helemaal) niet zo groot is, hebben wij het meeste van tevoren geboekt. In Praia en in Assomada kon je wel op de bonnefooi komen aanwaaien, maar onze b&b in Tarrafal is vrij populair en met vier kamers natuurlijk ook redelijk snel vol. Als je hier zeker wil zijn van een fijne verblijfsplaats dan is van tevoren boeken aan te raden.

Praia:
Hotel Residencial Paraíso – boek deze accommodatie direct via Booking.com

Maio:
Villa Stella Maris – boek deze accommodatie direct via Booking.com

Assomada:
Hotel Residencial Cosmos – boek deze accommodatie direct via Booking.com

Tarrafal (supertip!):
Casa Strela B&B – boek deze accommodatie direct via Booking.com

ETEN EN DRINKEN

Ik zal maar eerlijk zijn: voor de culinaire hoogstandjes moet je niet op Kaapverdië zijn. De Kaapverdiaanse keuken is namelijk vrij basic. Het scheelt wel heel erg als je van vis houdt, want die trekken ze dagelijks vers voor je uit de zee. Maar elke avond gegrilde tonijn met patat en rijst is nou niet iets waar ik op de lange termijn heel blij van wordt.

Ik kan het wél aanraden om een keer Cachupa te proberen, een lokaal gerecht in de categorie comfort food. Het is een prutje met vis, bonen, mais en eieren en ikzelf houd wel van dit soort maaltjes. Ik ben er overigens niet achter gekomen of het nou gebruikelijk is om Cachupa in de middag of in de avond te eten, maar als je er om vraagt dan hebben de meeste eettentjes het wel. Een ander lokaal gerecht is Buzio, wat wordt gemaakt me zeeslakken. Klinkt vies, ziet er tijdens het bereiden ook vies uit, maar smaakt erg goed.

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

En vooruit, ook nog een paar van mijn favoriete restaurants op Santiago:

Quintal da Música

Muziek is een belangrijk onderdeel van de Kaapverdiaanse cultuur en in restaurant Quintal da Musica worden elke avond live optredens gegeven. Menig bekend Kaapverdiaans artiest heeft hier ooit op het podium gestaan en alleen daarom al een hele leuke tent om je avond door te brengen. Wij waren hier de eerste avond en hadden hier gelijk de meeste escudos van de hele reis verbrast. Het is de duurste plek waar we hebben gegeten, en eerlijk gezegd niet de beste, maar alleen voor de sfeer zou ik er al een biertje gaan drinken. Ik waande me weer even in een salsabar in Brazilië, van dat kaliber.

Plateau, Praia

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

Cyber Café Sofia

Laat je niet misleiden door de vreselijke naam, want op dit terras hebben wij heel wat uurtjes gespendeerd. Aan de rand van een pleintje, met zwoele muziek op de achtergrond en tussen schakende bejaarde mannetjes drink je koude biertjes, serveren ze Cachupa bij kaarslicht en is het personeel niet te beroerd om een gezellig praatje te maken. Niet echt een restaurant, maar hier zie je wel het Kaapverdiaanse leven langzaam aan je voorbij trekken. Een heerlijke plek om ’s avonds te eten en te drinken.

Plateau, Praia

Kebra Kabana

Een strandtent waar ze de hele dag sterke caipirinha’s schenken, gin tonics maken en fantastische broodjes smeren voor een zacht prijsje. Als je het gehad hebt met de zee dan moet je absoluut je handdoek mee naar boven nemen en opdrogen op het terras van deze relaxte strandtent. Fijne plek.

Cuebra Canela, Praia

Alto Mira

Goed, omdat de tonijn me ook wel een keer begon te vervelen gingen we dineren bij Alto Mira, de pizzeria van een Franse expat in Tarrafal. Deze man heeft zijn prachtige tuin omgetoverd tot restaurant en in zijn steenoven bakt hij de hele avond zeer smakelijke pizza’s. De kaak van een haai aan de muur, turkooizen verf op de deur en tropische bomen op de binnenplaats maken dit een uitermate fijne plek om ’s avonds te eten. En ach, als je die vis echt niet kan missen dan hebben ze gelukkig een volle kaart vol met specialiteiten uit de zee.

R. Macaco, Tarrafal

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

WAT KOST EEN REIS NAAR KAAPVERDIË?

Kaapverdië is afgezien van de accommodatie heel erg goedkoop. Toen ik naderhand de balans opmaakte en berekende hoeveel we hadden uitgegeven was ik werkelijk verrast. En dan hadden we ook nog drie dubbele nachten moeten betalen en een extra duur vliegticket erbij moeten boeken vanwege onze vertraging.

Een overzichtje:

Biertje: 1 euro
Fles water uit de supermarkt: 60 cent
Bordje cachupa: 4 euro
Broodje van de bakker: 10 cent
Pizza: 4 euro
Twee uur in de aluguer van Praia naar Tarrafal: 5 euro
Nacht in een pension/hotel: 40 euro

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

IS KAAPVERDIË VEILIG?

Tot slot de veiligheid. In Praia zijn soms tasjesdieven actief, maar verder is Kaapverdië vrij veilig om doorheen te reizen. Geen mannen die naar je fluiten of je aandacht proberen te trekken, geen bedelende mensen op straat die iets te dichtbij komen of personen die je rare dingen willen aansmeren.

Ik stel me uit voorzorg meestal redelijk wantrouwig op tegenover mensen die zomaar hun hulp aanbieden, maar iedereen wilde me hier alleen maar helpen. Eén jongen stapte zelfs veel te vroeg uit de aluguer om ons in Assomada een stel hotels aan te wijzen. Ik verwachte op z’n minst dat hij er geld voor wilde hebben, maar hij gaf ons een hand, draaide zich om en ging weer op zoek naar een aluguer die hem verder zou brengen. Zo ontzettend lief! Of de bakker, die ons per sé tien cent wisselgeld terug wilde geven, ondanks dat wij tig keer zeiden dat hij het mocht houden. Echt bijzonder, dat ben ik op reis maar heel weinig tegen gekomen.

EBOLA

Daar kan ik heel kort over zijn: dat is er niet. Kaapverdië ligt ver van de landen waar ebola heerst. Ik zag overal posters hangen met informatie, er zijn constant reclamespotjes met voorlichting en er zijn zelfs speciale kantoortjes waar je langs kan gaan als je meer wilt weten over het virus. De Kaapverdiaanse overheid doet er logischerwijs alles aan om te voorkomen dat ebola in Kaapverdië de boel komt verzieken en er wordt heel voorzichtig gedaan als het gaat om vliegtuigen die vanaf West-Afrika in Kaapverdië landen.

Reizen in Kaapverdië: Praktische informatie voor je vakantie

VAKANTIE OP KAAPVERDIË

Als je op zoek bent naar een zomerse bestemming met een heerlijk klimaat, een land waar je je echt even kan onderdompelen in een andere cultuur en waar je niet direct bakken met geld kwijt bent om er te komen (vliegtickets naar de Caribisch gebied vind ik bijvoorbeeld nog behoorlijk aan de prijs), dan kan ik Kaapverdië ontzettend aanraden.

Meer lezen over Kaapverdië? Kijk ook eens bij mijn andere artikelen.

Follow me

Twitter | Bloglovin | Facebook | Instagram

17 Comments

 • Ester schreef:

  Een fijne uitgebreide post :-) Eerlijk gezegd ben ik nu juist nieuwsgierig naar de keuken in Kaapverdië! En is de internationale keuken (Italiaanse / Franse / Portugese restaurants) ook vertegenwoordigd of is het vooral heel lokaal?

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Ik heb wel veel pasta gezien, maar verder niet echt internationaal. Het is op de eilanden waar ik ben geweest echt heeeeel basic. Maar ik kan me voorstellen dat op Sal of Boa Vista, waar veel meer toeristen komen, wel meer diversiteit is van restaurants en keukens!

 • Ohhh ik wil ook zo’n reis maken!! Wat is jouw layout mooi, trouwens! x

 • Leuk! Ik had je vorige posts ook al gelezen en was al benieuwd naar je tips. Wil heel graag nog eens naar Kaapverdie dus ik sla je tips sowieso op!

 • Nathalie schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat Kaap Verdië nooit op mijn reislijst heeft gestaan, maar jouw artikelen zijn zó leuk! Wie weet… ;)

 • Nanda schreef:

  Oh, wat een prachtige post! Ik ben heel lang geleden (2002) op Sal, Santiago, Fogo, St. Antao en Sao Vincente geweest. In een week tijd, dus ik ben nergens heel lang geweest. Ik weet nog dat ik echt verrukkelijke kreeft heb gegeten op Fogo en in een mini-cantina een heerlijk maaltje. Verder herinner ik me niets over het eten. Wel heerlijke wijn! Maar ik vond de eilanden echt bijzonder, zoals jij beschrijft, heel relaxt. Ik vond het ook zo typisch dat op het ene eiland echt een Portugese sfeer hing en op een ander juist heel Frans/Carribisch. Ik wil heel graag eens terug om de rest te zien.

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Leuk om te horen! Wat een reis heb jij gemaakt zeg, lijkt me ontzettend intensief! De wijn van Fogo heb ik niet geprobeerd omdat die toch wel erg prijzig was in vergelijking met het bier ;).

 • karlien schreef:

  Heel gaaf. Afgelopen jaar was ik op Sal, vond ik ook tof. De andere eilanden (behalve Boa Vista) schijnen veel groener en interessanter te zijn. Leuk om jouw ervaringen te lezen :)

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Oook leuk dat je daar bent geweest! Ik ben helemaal verliefd geworden op Kaapverdië en wil dat aan iedereen opdringen, haha!

 • Kenneth schreef:

  Wij (gezin met een zoon van 8) gaan dit jaar (juli) voor 2 weken naar Sal. Wij zijn benieuwd wat de prijzen zijn om naar de andere eilanden te vliegen.
  Weet iemand dat toevallig?
  Groetjes Kenneth

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Hi Kenneth, als je op tijd boekt kun je al vanaf een paar tientjes heen en weer vliegen. Bekijk de website van TACV maar even, zeker de moeite waard om ook de rest van Kaapverdië te bekijken!

 • Jant schreef:

  Meid wat een prachtig verhaal en mooie reis heb jij gemaakt zeg
  Nou ben heel erg benieuwd Ik ga volgende week naar Sal
  Zal het gaan ontdekken
  Bedankt voor je tips ??

 • Johan Nullens schreef:

  Hoi Stéphanie, Heb net je verslag gelezen met veel praktische tips. Heel nuttig om te weten.
  Zag dat je ook van Praia naar Tarrafal was gereisd met een aluguer. En paar vraagjes daarover.
  Rijden ze rechtstreeks of moet je wisselen van minibus bij Assomada?
  Rijden ze ook nog vanaf 16u30? Aangezien onze vlucht van Sal aankomt op 16u05 en we eigenlijk meteen door moeten naar Tarrafal.
  Zijn ze dus ook meteen vanaf de luchthaven te verkrijgen?
  Het zou fijn zijn als je daarover een beetje info hebt. Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Kirstie en Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *