Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 april 2022

Wildkamperen in Noorwegen en Zweden

Wildkamperen in Noorwegen en Zweden

In Zweden en Noorwegen geldt het recht om rond te zwerven en te genieten van de vrije natuur. Je mag wildkamperen in bossen, bergen, bovenaan een fjord en langs de kust, zolang je maar met zorg omgaat met de natuur. Het is onvoorspelbaar maar avontuurlijk, en de ultieme manier om te genieten van ongerepte natuur. Ik heb het inmiddels een paar keer gedaan en deel in deze blog graag mijn ervaringen.

WILDKAMPEREN IN NOORWEGEN EN ZWEDEN

ALLES WAT JE MOET WETEN

Mijn eerste ervaring met wildkamperen was tijdens een roadtrip door Scandinavië. Ik trok vier weken rond in een busje en was elke dag op zoek naar de mooiste slaapplekken. In het begin vond ik het super spannend om op een afgelegen plek in slaap te vallen (hoi vreemde mensen), maar daar wen je gelukkig snel aan. In de jaren daarna ben ik nog een paar keer in Noorwegen en Zweden geweest, en ging toen met een tentje op pad. Het is een tikkeltje primitiever dan met een camper, maar je hebt wel meer vrijheid om van de gebaande paden te wijken. Ik vond het in ieder geval geweldig en kan het iedere avonturier aanraden.

Wil jij ook wildkamperen in Noorwegen en Zweden? Hieronder vind je een overzicht met al mijn tips en ervaringen.

WAT IS WILDKAMPEREN?

Kamperen in de vrije natuur, dat is de definitie van wildkamperen. Je staat dus niet op de camping, maar zoekt een mooie slaapplek in de middle of nowhere. Er is geen elektriciteit of toiletgebouw in de buurt. Geen andere reizigers of een bakkertje waar je geurend vers brood kan halen in de ochtend. Om je heen slechts het ritselende gefluister van bomen, het geluid van zacht brekende takjes en een kabbelend beekje op de achtergrond. Wildkamperen doe je helemaal alleen en is een groot avontuur.

ALLEMANSRECHT IN ZWEDEN EN NOORWEGEN

Op veel plekken in Europa (waaronder Nederland) is wildkamperen verboden, maar in Zweden en Noorwegen geldt het allemansrecht, ofwel het recht om van de vrije natuur te genieten. Je mag wandelen, fietsen, zwemmen, varen en dus ook je tent opzetten in de natuur. Dat kamperen is overigens wel aan bepaalde regels gebonden. Je mag kamperen waar je wilt, zolang je maar uit de buurt blijft van gecultiveerd land en privé terreinen, en liefdevol omgaat met de natuur en zijn bewoners. Benieuwd waar je nog meer op moet letten? Hieronder heb ik de regels voor wildkamperen in Noorwegen en Zweden op een rijtje gezet.

Regels allemansrecht in Zweden en Noorwegen:

  • Je mag vrij kamperen in de natuur, mits je de plek achterlaat zoals je deze hebt aangetroffen
  • Zorg dat je minstens 150 meter afstand houdt van de dichtstbijzijnde bebouwing
  • Je mag maximaal 24 uur op dezelfde plek verblijven
  • Het is niet toegestaan om zonder toestemming te kamperen op privéterrein, vraag hiervoor eerst toestemming bij de eigenaar
  • Open vuur is op veel plekken niet toegestaan, doe dit alleen op de aangewezen kampvuurplekken
  • Ga niet offroad met je auto of camper
  • Neem al je afval mee en behandel de natuur met respect
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Charmant Vakantiehuis Zweden

WILDKAMPEREN ZONDER DOUCHE EN TOILET, ZO DOE JE DAT

Tijdens het wildkamperen heb je weinig tot geen voorzieningen binnen handbereik, dus ook geen douche en toilet. Je moet je wassen in een meertje en doet je behoefte in de natuur. Het is daarom slim om een plekje aan het water te zoeken, zodat je niet alleen jezelf kunt opfrissen, maar bijvoorbeeld ook de afwas kan doen. Wees wel kritisch op het gebruik van afwasmiddel en douchegel, want je wilt die chemische troep niet rechtstreeks de natuur in spoelen.

Ook je behoefte doe je tijdens het wildkamperen in de natuur. De eerste keer moet je een gevoelsmatige grens over, maar daarna ben je er snel aan gewend. Let wel op dat ook hier geldt dat je niets mag achterlaten. Gebruik een schep om een gat te graven voor je grote boodschap, maar neem je gebruikte toiletpapier altijd weer mee.

Wil je wel de natuur in, maar is poepen in de natuur je iets te primitief? Ga op pad met een zelfvoorzienend campertje of zoek een kampeerplekje in de buurt van een wc-hokje. Deze vind je in de natuur vaak bij het startpunt van een wandelroute. Zo’n houten hokje is primitief, maar het is een al flinke upgrade ten opzichte van poepen achter een boompje.

WILDKAMPEREN MET DE TENT

Het is het ultieme avontuur: met een rugzak op je rug door de natuur trekken en onderweg slapen in de wildernis. Een van de populairste meerdaagse trektochten in Zweden gaat over de Kungsleden en ik heb hier ook een stukje van gelopen tijdens mijn reis door Lapland. Je kunt dan overnachten in een hut langs de route, maar ook zelf een tentje opzetten in de natuur. Dit is het echte wildkamperen, waarbij je volledig op jezelf bent aangewezen.

Een lichtgewicht kampeeruitrusting is in dit geval onmisbaar, want je zult het allemaal zelf mee moeten sjouwen. Lichtgewicht trekkerstenten en goede matjes zijn over het algemeen niet goedkoop, maar de investering zeker waard. Koop je spullen daarom altijd via een goede outdoorzaak, zoals Bever. Gelukkig spaar je op reis een hoop geld uit doordat je niet op een camping slaapt.

Je kunt wildkamperen met de tent gedurende een langere trektocht op bijvoorbeeld de Kungsleden, maar er zijn meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld ook wildkamperen tijdens een kanovakantie. Dat kan bijvoorbeeld in de provincie Värmland. Je legt dan per kano een mooie route af en slaapt ’s nachts op plekjes langs de oevers. Zelf maakte ik in Värmland een meerdaagse vlottentocht, waarbij je met een zelfgebouwd houtvlot het water op gaat. Een geweldig avontuur.

Wildkamperen tijdens een vlotvakantie in Zweden
Wildkamperen tijdens een vlotvakantie in Zweden
Vakantie Värmland, Zweden: de leukste tips

WILDKAMPEREN MET AUTO OF CAMPER

Iets minder avontuurlijk dan met een tentje onder de blote sterrenhemel, maar je kunt natuurlijk ook wildkamperen met een auto of camper. Je hoeft minder te slepen en hebt iets meer eigen comfort binnen handbereik. Ik heb dat zelf ook gedaan tijdens mijn eerste kennismaking met wildkamperen in Scandinavië. Samen met een vriendin vertrek ik tijdens een warme zomer naar Zweden en Noorwegen. We lenen een busje en gooien een matras en een krat vol boodschappen achterin. Met ons geïmproviseerde campertje, die ik liefkozend heb omgedoopt tot Barbie’s Picknickmobiel, rijden we naar het hoge noorden. 

In principe zijn de regels voor wildkamperen met de auto of camper hetzelfde als die voor de tent, maar houd er rekening mee dat je met de auto niet op privéwegen mag komen. Daarnaast kun je met auto en camper eigenlijk niet echt van de gebaande paden afwijken, en heb je wat dat betreft minder keus uit plekjes die écht ver van de bewoonde wereld liggen.

Tip: kijk uit voor een lege accu

Als je gaat wildkamperen met de auto is het raadzaam om zuinig om te gaan met de accu. Laat bijvoorbeeld niet de hele avond de deuren open staan en je moet ook niet  een paar uur naar de radio gaan luisteren. Ik werd zelf ook op een ochtend wakker met een lege accu en dat is best even spannend als je in de rimboe zit. Gelukkig hadden we startkabels mee én kwamen we een andere auto tegen die ons kon helpen, maar het is niet echt een aangenaam begin van de dag.

Rondreis Scandinavië: de mooiste route door Noorwegen, Zweden en Denemarken

ZO VIND JE EEN MOOIE PLEK

Aan mooie plekken om te wildkamperen geen gebrek in Noorwegen en Zweden. Deze landen zijn zo uitgestrekt en groen dat je nooit lang hoef te zoeken voor een mooie plek om te wildkamperen. Als je in de auto zit, dan zul je langs de weg vaak borden zien staan die weg wijzen naar meertjes en mooie natuurgebieden. Vaak vind je in de directe omgeving van zo’n meertje makkelijk een mooie plek om te kamperen.

Het is daarnaast ook slim om een kaart bij je te hebben. Toen ik samen met een vriendin ging wildkamperen in Zweden en Noorwegen, kozen we vrij willekeurig een groen plekje uit op de kaart en navigeerden daar naartoe. Ter plekke keken we vervolgens waar we het mooist konden staan. Soms vonden we direct wat, soms moesten we vanaf daar nog een half uur zoeken.

Wij hadden tijdens onze roadtrip door Scandinavië wel een globale route in ons hoofd, maar weken regelmatig af als we langs een mooi meer, een groen bos of een veld vol bloemen kwamen. We gooiden letterlijk het stuur om als de omgeving ons riep en het was elke dag weer een verrassing waar we ‘s avonds terecht zouden komen. Want wildkamperen laat zich niet plannen, maar bij elke zonsopgang wacht een nieuw avontuur en een dag vol verse indrukken. 

Zo drinken we in Stockholm tot laat wijntjes aan een picknicktafel op één van de omliggend eilandjes. In Värmland zien we de zon zakken in het uitgestrekte Vänermeer. En ergens op de weg naar Bergen staan we een nachtje naast helderblauw water.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer
Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

EEN MOOIE ROUTE DOOR SCANDINAVIË

We slingeren tussen de goudkleurige heuvels in Zweden, rijden over kale bergtoppen in Noorwegen, passeren woeste watervallen, diepe ravijnen en loslopende koeien. We kronkelen door de fjorden, moeten een keer flink op de rem voor een overstekend hert, vergapen ons aan de uitzichten en vallen in slaap op de mooiste plekjes. Onze globale route? We rijden via Kopenhagen naar Stockholm, om vervolgens dwars door de provincie Värmland naar Noorwegen te reizen. Vanuit Oslo tuffen we via een prachtige bergroute naar Bergen en via de ruige fjordenkust eindigen we in het zuidelijkste puntje van Noorwegen.

Het moge duidelijk zijn: Scandinavië is een geweldige bestemming voor een roadtrip. Zweden en Noorwegen zijn groot en uitgestrekt, en je kunt hier maanden rondreizen en nog niet alles gezien hebben. Ben je op zoek naar een mooie route? Ik maakte verschillende rondreizen door Scandinavië en heb een aantal tips voor je. Favoriete regio’s zijn onder andere Värmland en Skåne in Zweden, maar ook de Noorse fjordenkust is spectaculair mooi. Daarnaast vind ik Lapland geweldig, maar dat is met eigen vervoer misschien een beetje ver rijden. Mocht je echter de tijd hebben, dan kan ik het zeker aanraden om in de zomer te gaan wildkamperen in Lapland.

Vakantie Värmland, Zweden: de leukste tips
Wildkamperen tijdens een vlotvakantie in Zweden

MIJN TIPS VOOR WILDKAMPEREN

Ga jij binnenkort voor de eerste keer kamperen in de natuur? Hier vind je een aantal persoonlijke tips voor als je gaat wildkamperen.

GA EEN KEER OEFENEN

Als je nog nooit bent wezen wildkamperen, moet je misschien niet direct naar helemaal naar Scandinavië rijden. Test het eerst een keer uit om te kijken hoe het bevalt. In Nederland mag je officieel niet wildkamperen, maar een weekendje paalkamperen via Staatsbosbeheer komt aardig in de buurt. Daarnaast is het slim om thuis al een keer je uitrusting te testen en dat kan ook prima op een normale camping.

ZORG VOOR DE JUISTE UITRUSTING

Je ervaring valt en staat met de juiste uitrusting, dus zorg dat je met goede materialen op pad gaat. Het liefst lichtgewicht en speciaal gemaakt voor trektochten door de natuur. Ook zeer essentieel: een fijne tent. Omdat je volgens het allemansrecht in Noorwegen en Zweden maximaal één dag op dezelfde plek mag blijven staan, zul je dus vaak je tent moeten op- en afbreken. Het is dus erg praktisch om een tent te hebben die je makkelijk kan opzetten én opvouwen. Benieuwd wat je allemaal mee moet nemen? Bekijk ook deze handige inpaklijst voor het wildkamperen.

BOEK AF EN TOE EEN PLEKJE OP DE CAMPING

Het is helemaal geen schande om af en toe een nachtje op de camping of in een huisje te verblijven. Alleen maar fijn als je even een echt lekker bed en stromend water tot je beschikking hebt. Gun jezelf af en toe deze luxe, want soms is wildkamperen nou eenmaal een beetje afzien. Gelukkig heb je in Noorwegen en Zweden volop mooie plekjes die net iets meer comfort bieden, maar waar je niet hoeft in te leveren op natuur. Zo sliep ik in Lapland in deze gezellige blokhut, en in Värmland in deze 10 meter hoge boomhut.

WAT DOE JE OVERDAG?

In tegenstelling tot kamperen op de camping, zul je bij wildkamperen veel van plek verwisselen. Je hebt er dus nauwelijks dagen tussenzitten dat je overdag met een boekje voor je tent kunt zitten. In plaats daarvan ben je een groot deel van je tijd bezig met het op- en afbouwen van je kampeerplek, en het zoeken naar een nieuw plekje. Dat geldt vooral als je met de auto of camper reist. Ik weet uit ervaring dat je moet oppassen dat je niet alleen maar onderweg bent en druk met het plannen van je slaapplek, want zo houd je weinig tijd over om te genieten van het land. Maak daarom overdag ook tijd voor een mooie wandeling, gezellige lunch of een bezoek aan een mooi stadje of waterval.

Vakantie Zweeds Lapland in de zomer

Reizen naar Zweden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

72 reacties

    1. Kan het me voorstellen hoor! Ik vind kamperen sowieso ontzettend leuk om te doen, dus wildkamperen ook ;)!

    1. Dankjewel! En inderdaad Noorwegen <3!!! Vond het zuidelijke deel Zweden net iets minder spectaculair ;)!

      1. Noorwegen. Zweden is erg mooi wij zijn er 10 jaar terug met Nissan petrol geweest hebben toen een hutten tocht gedaan is zeker een aanrader wij nog terug maar dan met camper

      1. In the middle of nowhere wéét niemand dat jij daar ligt, hihi. Dat stelt mij altijd gerust.
        En er zijn nog meer “goeie mensen” dan slechte. ;-)
        Een tent of een auto die al uren in de wildernis staat, daar kijkt echt niemand hier van op. Dat is hier zo ingeburgerd.

  1. wat ontzettend leuk!! Een ding wat ik me wel afvraag… hoe doe je dat als je heel ongemakkelijk naar het toilet moet (vooral als het buiten regent..) haha ;)

    1. Ik heb vrij weinig moeite met wildplassen (zeg ik dit echt?), dus dat deed ik in de vrije natuur (ook als het regende), en de rest bewaarde ik voor tankstations onderweg ;)…

  2. Dat lijkt me echt een bijzondere ervaring! Ik zou waarschijnlijk in het begin ook doodsbenauwd zijn dat er iemand rond de tent zou sluipen terwijl ik lekker op één oor lig. Maar ik kan me wel voorstellen dat het went en dat het de nachten daarna heerlijk rustig slapen is.

    1. Het went inderdaad! Ik ben zelf best wel bang aangelegd wat dat betreft, maar dat was helemaal onterecht ;)!

  3. Herkenbaar! In Schotland hebben wij ook wild gekampeerd en het was gewoon echt heel koud, en best wel krap. Maar we hebben ook het knisperende kampvuur ervaren, ’s ochtends een duik in het meer, ontbijten in de zon. Noorwegen en Zweden lijkt me ook de perfecte bestemming daarvoor, je brengt me op ideeën! Wat een prachtige foto’s ook!

  4. Oohh heerlijke post, dit staat zo hoog op mijn bucketlist! Wildkamperen… Hoewel ik weet dat het volgens mij gaat tegenvallen, omdat de nadelen zwaarder wegen dan ik nu in mijn romantische gedachten heb. Maar goed, ooit moet ik het gewoon eens doen!

  5. Dat klinkt als een geweldige tijd! Ik vind kamperen heerlijk.. Al moet ik eerlijk zeggen dat wild kamperen me wel een beetje eng lijkt :$ Wel ontzettend gaaf dat dat daar allemaal zomaar mag! Ik heb nog veel te weinig gezien van Scandinavie..

    1. Gewoon proberen! Ik vond het ook eng (ben écht een angsthaas wat dat betreft), maar uiteindelijk is het zó leuk :)!

  6. Wat een pracht en praal om wakker te worden inderdaad! Heel erg gaaf. Heel tof ook dat je deze reis na afstuderen met vriendinnen hebt gemaakt. Een herinnering voor altijd.

  7. Prachtig! Dit is echt een droomvakantie van me; busje mee, matrasje achterin en zien waar je uit komt! Ik zat er aan te denken om zoiets dit jaar eens te ondernemen, richting zuid Europa. Maar Noord Europa is natuurlijk ook een goede optie!

    1. Ultieme gevoel van vrijheid hè? Al denk ik dat Zuid-Europa iets relaxter is qua klimaat, wij hadden best wel veel regen gehad helaas!

  8. Wat een onwijs geweldige natuur! Zweden en Noorwegen staan al erg lang op mijn wishlist, maar op de een of andere manier ben ik er nog steeds niet beland. Wel gaan we in mei rondtrekken door de ruige natuur van west Canada. Zoveeeeel zin in!

    1. Mooi he? Al denk ik dat Canada nog net iets mooier is ;). Fijne vooruitzichten en het begint al op te schieten zelfs :)!

  9. Wauw, die waterval! Ik snap wel dat je de eerste nacht doodsbang was, dat is het eerste waar ik aan dacht toen ik las dat je ging wildkamperen! Ik zou het niet eens durven. Maar het heeft (mits er geen enge dingen gebeuren) ook wel wat. Die prachtige natuur, die je op deze manier op een hele andere wijze beleeft… super gaaf dat je ter plekke kunt beslissen waar je heen gaat! Enne, Barbie’s Picknickmobiel, hihi, gaaf!

  10. Wat een leuk verhaal ! Wij gaan deze zomer dezelfde route afleggen zoals jij hem heb omschreven in jou verhaal. We hebben ook geen vaste planning, de route is in hoofdlijnen en we zien wel waar de dag eindigen. De insteek is, zoveel mogelijk “wild” kamperen. Na het lezen van jou verhaal… sta ik helemaal trappelen van ongeduld. :-)

  11. Geweldig! Wij willen volgend jaar naar Zweden, tent mee, hond mee en we zien wel waar we terecht komen. De bedoeling is zoveel mogelijk wild kamperen en af en toe overnachten in een stugga. Heb je nog tips voor ons?

    1. Wat een mooie vooruitzichten Alida! Behalve wat hierboven staat heb ik denk ik niet echt tips. Gewoon rijden en op een mooie plek stoppen :). En neem tussendoor een dagje de tijd om de omgeving te bekijken. Wij waren achteraf gezien toch iets te veel aan het rijden ;)!

  12. Hoi Stephanie,

    In 2016 wil ik samen met mijn hond, Miss E., gaan wildkamperen in Noorwegen.
    Ik rij erheen met de auto en zal deze op een strategische plek willen neerzetten en van daaruit verder gaan lopen.
    Het mooiste lijkt mij een plek waar het meer en bossen het uitzicht zijn en waar ik een beetje kan rondtrekken. Noorwegen is zo groot en ik kan niet echt een plek verzinnen waar het leuk is om met mijn hond te gaan wild kamperen. Kan jij een tip geven?

    1. Hi Jeroen, ik heb destijds steeds blind een punt op de kaart aangewezen en daar naartoe gereden. Weet niet meer zo goed welke plekken we precies hebben bezocht, dus kan je niet heel goed helpen. Misschien moet je even contact opnemen met het verkeersbureau van Noorwegen? Zij kunnen je vast verder helpen!

  13. Hoi Stephanie,
    In April willen mijn vriend en ik iets soortgelijks doen. Met een auto/busje rondrijden en in de auto slapen. Wat ik mij afvraag is hoe ik dan een goede plek vind om te gaan staan, en of je overal mag staan (langs wegen/ midden in de natuur) heb je verder nog tips? Groetjes Mendy

    1. Hi Mendy! Mooie plannen hebben jullie. Je kunt je auto in principe overal parkeren, zolang je maar geen blijvende schade achterlaat. Wij hebben steeds een groen punt geprikt op de kaart en daar met de Tomtom naartoe genavigeerd, maar je kan ook helemaal op gevoel een mooi gebied inrijden natuurlijk! Heel veel plezier en succes :)!

    1. Ha Henk, ik heb eerlijk gezegd geen idee. We hebben random punten op de kaart aangewezen en zijn vanuit daar op zoek gegaan naar een mooi plekje. Maar een plekje langs het meer bij Karlstad kan ik je van harte aanraden!

  14. Hey Stepanie!

    wat een erg Leuk verhaal!

    Ik ga over een maand met de motor naar noorwegen voor 2weken lang!
    Heb jij echt zo veel regen gehad onderweg? Met de auto is al niet leuk, laat
    staan op de motor ;)

    Goede tip trouwens over biologisch afbreekbare shampoo mee te nemen.
    Is het handig om (veel) contant geld mee te nemen (tol, tankstations) of is dit met creditcard of bankpas ook goed mogelijk?

    Alvast dank voor je reactie!

    groetjes,

    Joost

    1. He Joost! Mooie plannen! Wij hadden inderdaad redelijk wat regen, maar ik hoorde dat voor onze vakantie juist een hittegolf was geweest. Dus rekening houden met alles ;). En wij deden veel met bankpas, maar ze accepteren niet overal maestro. Zeker met tanken een creditcard meenemen, vooral als je een beetje afgelegen zit wel handig!

    2. Ja Joost, de Noren hebben geklaagd dat het zo’n slechte zomer geweest is (en Noren klagen echt niet snel over het weer). De lente daarentegen was schitterend.
      Nu is het weer een mooie nazomer (boven de Poolcirkel dan toch, het zuiden weet ik niet)
      Vandaag 16 graden.
      Hoe was je reis?

    1. Tof! Ik zou het ook nog wel een keer willen doen. En dan ook af en toe wat langer blijven plakken op mooie plekjes.

  15. Leuk dat jonge mensen dit doen! Iedereen zou het moeten doen, er zou ook bij ons veel meer respect voor de natuur komen.
    Leuk blog, Stéphanie, heel herkenbaar.
    Wildkamperen is de max in Scandinavië en IJsland. Ik deed in mijn eentjehet eerst 5 weken, dan 7 weken, dan 2 maanden en (vandaag) 3 maanden. Campings? Véél te duur maar vooral: wat moet je met je bestelbusje tussen al die villa-en truckcampers, bah!
    Crowded house, vind ik bij ons in de stad ook :-/ Wat een verschil al met slechts 8 jaar geleden toen ik voor de 1e keer kwam! Ik zou nooit anders meer willen dan wildkamperen.
    De 1e keer alleen wildkamperen vergeet ik nooit. De hele nacht alle geluiden gehoord en geen oog dicht gedaan. Stom, dit is de veiligste omgeving van Europa (je moet natuurlijk niet in Oslo in een achteraf buurt op een parking gaan staan ;-)
    Jammer dat wij de binding met de natuur wat verloren zijn in onze samenleving. Daar is wildkamperen de max voor!
    Stéphanie, ga vooral de volgende keer méér noordelijker. Talloze voorzieningen voor rondtrekkende reizigers in het noorden, maar je moet je tijd kunnen nemen om ze te vinden (je leert ook snel waar alles te vinden is en je wordt creatief, niet?)
    . Ik zit nu al 2 maanden boven de poolcirkel, het wordt frisjes, maar in elke (zelfs kleine) supermarkt is er een gratis koffiehoek (de dorpelingen komen er trouwens ook samen) waar je bv. bij regen je lunch kan opeten en gratis koffie krijgt. Ik vroeg er ook al water om mijn jerrycan te vullen. Hoe verder van de steden, hoe vriendelijker de mensen.
    Het HOGE Noorden is nog véél en véle malen mooier.
    Ga ook eens naar de Lofoten en (iets minder toeristisc) de Vesterålen eilanden. Mensen zijn bang voor “de kou”, wel ik lag er soms in mijn bikini op ’t strand in augustus.
    En nu, bijna in Alta, hadden we vandaag 16 graden. Ook al 7 graden gehad. Ja, dat went ook, je weet dat. :-) En de koude ochtendwasbeurt maakt je geheid snel wakker :-)
    Ik heb nog veel tips…Maar fijn dat jij ook zo genoten hebt!
    Maar eerst verder je blog lezen. ;-)

  16. Oh ziet er zo zalig uit. Deze zomer ben ik gaan rondtrekken in Portugal. Ik doe meestal kleine afstanden, omdat ik met vliegtuig reis en dan te voet verder zet, met hier en daar openbaar vervoer (zodat de kilometer die ik maak, langs mooie gebieden zijn).

    Ik zou deze zomer graag vanuit Oslo vertrekken… Zou ik vandaar uit een mooie plek vinden of raad je me aan om toch een trein te nemen naar een bepaalde stad om van daaruit een onbewoond stukje op te zoeken :)

  17. Wat leuk! Ik wil samen met mijn vriendin ook die kant op! Maar zijn er een aardig wat garages? Mijn auto is niet de beste ;) en kom je ook veel mensen tegen die hetzelfde doen?

    1. Hi Djoeri! Ik heb niet echt gelet op garages, maar je moet er wel rekening mee houden dat het een stuk uitgestrekter is dan Nederland. Soms kun je uren rijden zonder iemand tegen te komen! En wildkamperen is vrij eenzaam, er zijn tenslotte genoeg plekken waar je kan staan en de meeste mensen kiezen een plekje waar ze niemand anders tegenkomen!

  18. Hallo allemaal,

    Bij toeval kwam ik op je site.Ik ga morgen met de motor weer naar Zweden voor twee weken.Inderdaad heerlijk de natuur in en ontsnappen aan alles wat “moet”.
    Om te slapen neem ik altijd een hangmat i.p.v. een tent.Het geeft zoveel voordelen t.o.v. een tent.Vooral als de wind je langzaam heen en weer wiebelt.Ik noem het altijd gekscherend het “baarmoeder gevoel”.
    Natuurlijk is het geen standaard hangmat want dan zouden de muggen vrij spel hebben.Google maar eens op bijvoorbeeld ” DD Jungle Superlight Hammock” om je een goed idee te geven.

    Wild kamperen is prachtig en relatief veilig, met de nadruk op relatief.Hou er wel rekening mee dat je niet in een gebied bent waar binnen tien minuten een ambulance is.Zorg voor een beetje basiskunde ehbo en een goede ehbo kit.
    Probeer tijdens het zoeken naar je camping de omgeving in je op te nemen en onthoud waar bijvoorbeeld een huis staat in geval van nood en bewaar je eten beslist niet in je tent maar minimaal 30 meter verderop.Een beer ruikt het op vele kilometers afstand.Tevens is de populatie van wolven de afgelopen sterk toegenomen in de afgelopen 25 jaar.Van dichtbij zijn ze niet zo heel leuk.
    Kortom, gebruik je logica waarheen je ook gaat…

  19. Haha zelfs bejaarden gaan i norge wildkamperen ! Mijn man en ik (48 en 54) hebben vorig jaar voor het eerst wild gekampeerd; eerste avond achter wat rotsen aan rivier: rivier kwam omhoog door regenval in bergen… tentje verzetten… toen stopte er een auto met 2 (jonge mannen) zij liepen even heen en weer en kwamen toen onze kant op( over en om allerlei rotsen heen) wijnvaten met bonkend hart…( ok 1 x wildkamperen en nù gaat “het”gebeuren?!!? De mannen hadden ons in eerste instantie niet gezien en maakten even gezellig praatje , deden een plas en gingen weer? Ook een keer wakker van bevers om de tent. Doodeng!!!maar ook aantal keren bij mensen op terrein gestaan; vrienden aan over gehouden waar we vanaf dit jaar altijd in een huisje mogen? Wildkamperen is leukste / mooiste en gaafste wat er is!!!

  20. Leuk om allemaal te lezen. Ik ben zelf aan het rondkijken voor Noorwegen. Beter om een camper te huren in Noorwegen of juist in Nederland en er zelf naar toe te rijden? Reisperiode wordt juli/augustus. Ik lees graag ervaringen?

    1. Ik zou vergelijken wat goedkoper is, dat weet ik niet helemaal uit mijn hoofd. Ik was er in juli, veel regen gehad destijds ;)!

    2. Met een Nederlandse camper ben je niet beperkt in je bagage en proviand en begrijp je ook precies de huurvoorwaarden & verzekeringsdekking. Bovendien ben je herkenbaar als buitenlander en houdt men extra rekening met je in het verkeer.
      Zelf heb ik al vaak campers gehuurd (in NL), omgebouwde kleine busjes tot 4×4 truckcampers, en rij dan zo min mogelijk snelweg.

  21. Wat een leuk verhaal. Ben mij aan het oriënteren voor Noorwegen. Deze zomer gaan we 3 weken met de camper. En vinden het ook zo geweldig om wild te kamperen. Het word soms net een sport, om steeds maar weer en mooie plek te vinden, wat vaak ook lukt!

  22. Super gave ervaring! Mijn vriend en ik gaan deze zomer ook een roadtrip maken door Noorwegen. We kijken er erg naar uit, maar ook wel spannend… heb je je wel eens onveilig gevoeld tijdens je reis (bijvoorbeeld ‘s nachts)? En hoe heb je tijdens die reis je telefoon en camera kunnen opladen?

    1. Hoi Stefanie, Ik ben van nature een beetje een angsthaas en heb de eerste nachten niet echt goed geslapen, maar dat went snel gelukkig! Mijn reisgenoot had daar minder last van, haha! Telefoon opladen kan in de auto, maar er zijn ook opladers en powerbanks op zonne-energie! Succes en veel plezier ;)

  23. Wat mooi om te lezen al die verhalen :-)
    Wij gaan deze zomer drie weken met de camper naar Noorwegen. We willen zo veel mogelijk gaan wildkamperen!
    Rij je dan ver van de weg af? Heb je de camper op het gras gezet?
    Ik vind het ook wel spannend of we dan niet vast komen te staan.

    1. Hi Sanne, wij zochten vooral mooie plekjes op in de buurt van wandelroutes, meertjes en bossen, waar je vaak zand- en grindpaden hebt. Ik zou inderdaad niet zo snel op het gras parkeren. Groetjes, Stéphanie

  24. Praktisch en nuttig advies voor iedereen, vooral beginners. Jarenlang ben ik niet gaan wildkamperen, niet in de laatste plaats vanwege een irrationele angst om achter een boom naar het toilet te gaan!! Toen ik eindelijk de kans greep, bleek dat helemaal geen probleem te zijn. Bovendien moest iedereen in de groep het doen. Daarom was het geen reden om verlegen te worden.

  25. Lijkt me een prachtige ervaring om eens te doen! Maar ik vraag me wel af waar je je auto laat als je op meerdaagse wildkampeer hikes gaat. Als je begint met een kampeerspot aan je auto en gaat de dag verder te voet, mag je hem dan gewoon laten staan of zet je hem best van tevoren op een parking? Alsook zou een mini ´woodstove´ mogen om te koken, of enkel op gas?

  26. Wij gaan 9 september met een gehuurde camper via Goboony naar Noorwegen. Wel geïnformeerd naar een camper huren ter plaatse maar dat was ook geen optie. Je zat inderdaad met je bagage. We gaan via Eemshaven naar Kristiansand en hebben ook dezelfde ferry retour. De prijs valt eigenlijk mee. Camper is 7,5 meter en hebben een buitenhut gekozen. Voor ons samen is ook het diner en ontbijt geboekt op de heen en terugreis. Alles bij elkaar zijn we €1.550 kwijt. Dat betekend dat je 2000 km minder moet rijden en geen tol voor de brug, die ook niet goedkoop is, of de ferry van Denemarken naar Noorwegen waar je ook€ 250 voor neer moet leggen enkele reis. Daar komt bij dat je veel minder brandstof verbruikt. Goedkoop is een reis naar Noorwegen zeker niet maar de natuur zal dat zeker doen vergeven.
    We hebben ook de app Stellplatz pro aangeschaft. Die is eenmalig € 7,99 en daar staan duizenden parkeer en campingplaatsen in voor heel Europa. Ook hebben we een tolbadge aangeschaft voor Noorwegen. Dat scheelt je 10% op je tol en die hebben we gekoppeld aan de Noorse ferry’s waar je dan tussen de 30 en 60% korting krijgt. Doe er je voordeel mee als je van plan ben om ook zo’n reis te maken.
    Veel vakantie plezier gewenst van….
    Marjoijn & Ad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset