Search
Close this search box.
7 maart 2023

10 makkelijke tips om de wereld een beetje mooier te maken

Sinds mijn bezoek aan Sumatra besef ik pas echt wat een impact wij als mensen hebben op de natuur en wereld om ons heen, zeker tijdens het reizen. In deze rubriek bespreek ik elke maand een aspect van duurzaam reizen en zet ik groene en inspirerende initiatieven op het gebied van toerisme in het zonnetje. Deze keer: 10 makkelijke tips om groen te doen op reis.

Lees hier mijn eerdere blogs met duurzame reistips

DE EERSTE STAPJES NAAR EEN DUURZAME REISSTIJL

Een groene levensstijl wordt vaak gezien als moeilijk en duur. Biologische producten kosten immers meer geld dan reguliere etenswaren, en afvalvrij leven vraagt toch om een bepaalde toewijding. Maar geldt dat ook voor groen reizen? Ja, het kost geld om je vliegreizen te compenseren en het is altijd even zoeken naar een hotel dat wordt gerund door locals. Toch hoeft het zeker niet moeilijk te zijn om een duurzame reisstijl aan te nemen, en kun je zelfs met een klein budget de wereld een beetje beter maken.

Met het zomerseizoen in aantocht heb ik 10 makkelijke tips voor een groenere reisstijl op een rijtje gezet. Ze kosten weinig geld en weinig moeite, maar vormen een goed opstapje naar naar een groene reisstijl én een betere wereld.

1. TREK THUIS ALLE STEKKERS ERUIT

Groen denken kan zo simpel zijn… Je huis staat vol met elektrische apparaten die ook tijdens jouw afwezigheid stroom en energie gebruiken. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Controleer dit vlak voor vertrek en trek zoveel mogelijk stekkers eruit. In ieder geval van alle apparaten waarop een lampje brandt of de digitale tijd staat aangegeven, zoals je televisie, wekker en de oven.

Duurzaam reizen

2. GEBRUIK EEN DIGITALE BOARDING PASS

Door optimaal gebruik te maken van moderne technieken kun je aardig wat papier besparen. Gebruik bijvoorbeeld een digitale boardingpass of download de app van je vliegtuigmaatschappij. Ook hotelreserveringen kun je makkelijk via je telefoon beheren, bijvoorbeeld met de app Wallet voor iPhone. Geen gedoe meer met printers en pakken papier, maar alles bij de hand via je smartphone. Check wel even de voorwaarden van je vliegmaatschappij. Er zijn uiteraard ook vergelijkbare apps te vinden voor Android telefoons.

3. EET VEGETARISCH IN HET VLIEGTUIG

Vlees is slecht voor de planeet, en in het ideale geval zijn we allemaal vegetariër. Dat zie ik niet zo snel gebeuren, maar minderen is al een stap in de goede richting. Kies ervoor om bijvoorbeeld alleen écht lekker vlees te eten, bijvoorbeeld in een goed restaurant of van de biologische slager. Een van de plekken waar je vlees zeker kan laten staan is in het vliegtuig. Deze maaltijden zijn nou eenmaal niet bepaald gastronomische hoogstandjes, dus een goede reden om hier voor een vleesloze maaltijd te kiezen. Geef je voorkeur voor een maaltijd al tijdens het boekingsproces aan. Bijkomend voordeel: je krijgt je eten als eerste.

Mijn 5 favoriete reisgadgets van deze zomer

4. GEBRUIK ZO MIN MOGELIJK PLASTIC

Over dit onderwerp heb ik het al vaker gehad, maar ik blijf het graag benadrukken: beperk het gebruik van plastic. Met name in de armere landen belandt plastic veelal in de natuur of wordt het verbrand langs de kant van de weg. Goed voor de natuur is het in ieder geval totaal niet, dus probeer daar als toerist zo min mogelijk aan bij te dragen. Hieronder heb ik een paar handige tips op een rijtje gezet.

– Neem je een boodschappentas mee
– Gebruik een LifestrawGo of andere waterfles
– Gebruik je eigen oordopjes in het vliegtuig
– Neem zelf een dekentje mee voor in het vliegtuig

5. LAAT ZEEPJES, PENNEN EN NOTITIEBLOKJES LIGGEN

Slaap je in een luxe hotel, dan kun je aardig wat goodies verzamelen. Misschien ken je die scène uit Friends wel, waar Ross zijn hele koffer heeft volgestopt met spullen uit het hotel. Verzorgingsproducten, maar ook badslippers, pennen en notitieblokjes: laat het zoveel mogelijk in de verpakking zitten en in het hotel liggen, want het kost behoorlijk wat grondstoffen om alles te maken en te vervoeren. Heb je wel iets van de verzorgingsproducten gebruikt? Neem de flesjes dan aan het eind van je verblijf mee naar huis, want halflege flesjes worden vaak weggegooid.

Duurzaam reizen

6. PAK NIET ELKE DAG EEN SCHONE HANDDOEK

Probeer eens wat langer te doen met je handdoek in het hotel, want je kunt al snel een wasmachine vullen met de handdoeken uit één hotelkamer. In sommige hotels wordt het hergebruiken van een handdoek gelukkig aangemoedigd en krijg je zelfs een leuke tegenprestatie. Zo kreeg ik in het Qbic Hotel in Londen elke dag een voucher van £ 5 als mijn kamer die dag niet werd schoongemaakt. Nog een tip voor in het hotel: ga onder de douche in plaats van in bad. En laat ook liever niet je kleding wassen bij een groot hotel, want vaak wordt elk kledingstuk apart gewassen. Het is bovendien vaak goedkoper om je was bij een lokale wasserette af te geven.

7. HUUR EEN FIETS IN PLAATS VAN EEN SCOOTER

Een scooter geeft je de ultieme vrijheid op vakantie, want je kan op eigen gelegenheid naar afgelegen dorpjes en stranden rijden. Maar een scooter is ook behoorlijk vervuilend en het lawaai kan wilde dieren afschrikken en wegjagen. Wissel de scooter daarom eens in voor een fiets en verken op eigen kracht de omgeving. Is je vakantiebestemming heuvelachtig en moet je grote afstanden afleggen? Overweeg dan een e-bike of een elektrische scooter.

Thailand Fietsen in bangkok Bamboo bicycle Tour

8. NEEM ZWERFAFVAL MEE

Ga je wandelen in een natuurgebied? Kajakken? Snorkelen? Neem eens het zwerfafval mee dat in de natuur ligt en gooi het op de juiste manier weg. Verzamel plastic flesjes die mensen achteloos in zee hebben gegooid of ruim een stukje van het strand op. Je hoeft niet de hele middag te rapen, maar een keer extra naar de vuilnisbak lopen is weinig moeite.

9. WEES KRITISCH OP DE SOUVENIRS DIE JE KOOPT

Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van tropisch hardhout, koraal, schelpen of dieren. In Laos kun je bijvoorbeeld flesjes whisky kopen met een schorpioen, slang of ander dier in de fles. Kijk dus kritisch naar de souvenirs die je wilt meenemen naar huis.

Tips voor het afdingen

10. BRENG FOLDERS, PLATTEGRONDEN EN BROCHURES TERUG

Op reis krijg je regelmatig een plattegrond of brochure in je handen gedrukt. Stel je eens voor hoeveel dozen met papier elke dag moeten worden aangesleept om alle toeristen te voorzien van informatie die ook gewoon op internet staat. Zeg daarom zoveel mogelijk nee tegen al het papierwerk dat je krijgt aangereikt, of geef het aan het eind van je bezoek weer terug. Nog beter: download de app van het museum of zorg dat je de website open hebt staan op je telefoon.

Natuurlijk weet ik dat ‘niet vliegen’ de beste tip zou zijn, maar ik denk dat daar in de praktijk niemand niemand zich iets van zou aantrekken. Jezelf een duurzame lifestyle aanmeten gebeurt in kleine stapjes en alle beetjes helpen. Wil je meer lezen over het onderwerp duurzaam reizen? Bekijk ook de tips voor duurzaam reizen van collega-blogger Ivonne. 

Reistips

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Goede tips! Maar de beste tip blijft toch wel om eens niet voor het vliegtuig te kiezen. Echt, Berlijn, Wales en Zwitersland zijn ook met de trein te bereiken! Kun je evt ter plaatse voor een kleine huurauto kiezen…

  2. Ons hotel in the grand canyon kon je aangeven of je je lakens/handdoeken etc wilde laten wassen of overslaan. Met uitleg wat voor impact dit had.

    Als dank kregen gasten een bidon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp