Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 februari 2023

10 tips voor je eerste rondreis door India

10 tips voor India

India: het land waar ik zo van onder de indruk was, maar tegelijkertijd de moeilijkste bestemming die ik ooit heb bezocht. Rondreizen door India is een bijzonder avontuur en een beetje reiservaring kan geen kwaad. Als mensen mij vragen om tips voor India, dan kom ik al jaren met hetzelfde lijstje van adviezen aanzetten. Ik heb ze hieronder gebundeld en toegelicht.

TIPS VOOR INDIA

10 universele reistips voor India

1. BEREID JE VOOR OP DE CULTUURSHOCK

Reizen door India is een regelrechte aanslag op al je zintuigen. De geuren, geluiden, drukte en onuitputtelijke aandacht van mannen kan overweldigend zijn. Tel daar de armoede, het hectische verkeer en de constante chaos bij op, en je hebt het succesrecept voor een cultuurshock. Ook als je al vaker hebt gereisd. Onderschat dat niet, want je hebt constant het gevoel dat je op je hoede moet zijn. En dat is doodvermoeiend als je ondertussen ook nog alle nieuwe indrukken moet verwerken. Ik was al eerder in Azië en Zuid-Amerika geweest, maar vond het desondanks heel heftig om te aarden in India.

India: Varanasi en de burning ghats

2. START JE REIS IN MUMBAI, NIET IN NEW DELHI

Dit is de beste tip die ik je kan geven: begin je rondreis door India in Mumbai. Deze stad is namelijk een stuk minder ongeorganiseerd dan New Delhi en dat geeft je de kans om rustig aan het land te wennen. Ikzelf begon wel in New Delhi, maar achteraf had ik het liever andersom gedaan. Benieuwd wat mij precies is overkomen toen ik aankwam in New Delhi? Dat lees je in dit artikel over reizen als vrouw in India.

3. GUN JEZELF BIJ AANKOMST EEN CHILL HOTEL

Vanuit Nederland is het ongeveer 9 uur vliegen naar India en het tijdsverschil bedraagt 3,5 uur (4,5 uur in de wintertijd). Een garantie voor een pittige jetlag, dus geef jezelf de ruimte om daarvan bij te komen. Zelf boek ik daarom voor de eerste nacht(en) graag een heel fijn hotel. Dat hoeft in India helemaal niet duur te zijn, op booking.com heb je voor een paar tientjes een degelijke slaapplek. Want met een goed bed, goed ontbijt en een zwembadje creëer je de beste omstandigheden om bij te tanken na een intensieve vlucht. Zodat je daarna vol energie het hectische India op je af kan laten komen.

Een reis door India in analoge foto's

4. NEEM DE TIJD

Neem de tijd en accepteer dat je niet alles kan zien. India is reusachtig en je bent na een maand nog lang niet uitgereisd. Reizen door India is daarnaast behoorlijk intensief en je hebt echt de tijd nodig om al die indrukken te verwerken. Zeker als je zelfstandig rondreist en veel met het openbaar vervoer reist, adviseer ik om het rustig aan te doen. Plan niet teveel nachttreinen achter elkaar, blijf op elke plek minstens twee dagen hangen en gun jezelf ook af en toe een rustdag waarin je helemaal niets hoeft.

5. EET VEGETARISCH

Een dringend advies voor iedereen die niet zijn gehele India reis op het toilet wil doorbrengen: eet vegetarisch. Is geen straf, want ik heb nergens ter wereld zo lekker vegetarisch gegeten als hier. Ik heb zelf ook bewust geen vlees gegeten tijdens mijn rondreis door India en ik vermoed dat het me veel ellende heeft gescheeld. Een garantie voor succes is het overigens niet, want ik had desondanks 4 weken non-stop last van mijn buik. Maar het had erger gekund, dat dan weer wel.

Een reis door India in analoge foto's

6. DRINK VEEL WATER

Je zal niet de eerste reiziger zijn die door uitdroging aan een infuus belandt in India, en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Het is echt belangrijk om genoeg te blijven drinken want de hitte, de felle zon en een heftige voedselvergiftiging kunnen een gevaarlijke combinatie zijn. Ik heb zelf in India een zonnesteek opgelopen en voelde me de eerste dagen zo ellendig dat ik het liefst naar huis wilde. Uiteindelijk bleek ik al dagen veel te weinig te hebben gedronken. Pas toen ik heel veel meer ging drinken voelde ik me eindelijk beter.

7. BOEK JE TREINEN VAN TEVOREN

Op de bonnefooi reizen is lekker avontuurlijk, maar het is best handig om van tevoren je treinen vast te leggen. Dat kan gewoon al vanuit Nederland en via het internet, tot maximaal 120 dagen voor vertrek. Er is iets minder ruimte voor spontaniteit, maar het scheelt je vooral veel gedoe. Je bent verzekerd van een plekje in de trein en geen tijd kwijt in veel te warme treinkantoortjes. Daarnaast ben je veel minder aantrekkelijk voor oplichters, want die staan je soms bij het begin van het station al op te wachten om je de verkeerde kant op te sturen. Benieuwd naar mijn ervaringen met treinreizen in India? Lees ook mijn blog met dingen die je kunnen overkomen in een trein met India, en wat ik daarvan leerde.

Een reis door India in analoge foto's

8. DRAAG GESCHIKTE KLEDING

In India houden ze er andere fatsoensregels op na, dus houd daar rekening mee in je kledingkeuze. Laat je korte broeken zoveel mogelijk thuis, maar neem wel een sjaal mee die je om je schouders kan gooien. Niet alleen toon je op die manier respect voor lokale tradities, het scheelt ook een hoop vervelende aandacht van de mannen op straat.

9. VERGEET DE DESINFECTERENDE HANDGEL NIET

Eten met je handen is in India eerder regel dan uitzondering. Dat doe je uitsluitend met je rechterhand, maar daar wen je snel genoeg aan. Vergeet in ieder geval niet je flesje met desinfecterende handgel, want het moet wel een beetje fris blijven. In principe mag je ervan uitgaan dat in elk restaurant een plek is om je handen te wassen, maar bij tentjes op straat is dat minder gebruikelijk. Benieuwd wat je nog meer mee moet nemen als je gaat backpacken? Deze 20 items zijn wat mij betreft onmisbaar.

Een reis door India in analoge foto's

10. SLUIT JE REIS AF IN GOA

Als het in je planning past, dan kan ik het aanraden om je reis door India af te sluiten in Goa. Deze relaxte kustprovincie staat bekend om haar gezellige badplaatsen en lange stranden, en is wat mij betreft de bestemming om alle indrukken te verwerken. De sfeer is totaal anders dan in de rest van het land. Het is stukken rustiger en je kunt er eindelijk een beetje relaxen. Ikzelf verbleef een hele week in het stadje Palolem, waar je je kunt omringen met mooie stranden, lekker eten en gezellige guesthouses.

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset