Bij een vakantie in Turkije denk je al snel aan zon, zee, strand en Istanbul. Maar wist je dat het ook een hele mooie bestemming is als je op zoek bent naar avontuur? Zo kun je bijvoorbeeld een mooie en afwisselende rondreis maken door het zuidwesten van Turkije. Dit nog redelijk onbekende deel van Turkije heeft eeuwenoude opgravingen, bruisende steden, wijngaarden en heerlijke restaurants. Oftewel: de perfecte bestemming voor een afwisselende roadtrip.
Zuidwest-Turkije
Roadtrip door het zuidwesten van Turkije
Ook in de gure Nederlandse herfst- en wintermaanden is het goed vertoeven in Zuidwest-Turkije. De gemiddelde jaartemperatuur voor Izmir is 21°C. Kortom, het is een ideale bestemming voor een avontuurlijke roadtrip. Ik reis vanuit Izmir naar Denizli om daar Pamukkale te bezoeken. Benieuwd? Dit zijn 10 redenen waarom het tijd is voor een paar dagen roadtrippen door Zuidwest-Turkije.
1. Begin je reis in het hippe Izmir
Een ideaal startpunt en uitvalsbasis voor je reis door Zuidwest-Turkije is het bruisende Izmir met zo’n 4 miljoen inwoners. Een heerlijke stad aan de Middellandse Zee bekend om zijn katoen, vijgen en sesam productie. Izmir is de minst traditionele stad van Turkije. Dat merk je goed aan het aantal cafés, nachtclubs en aan de kledingstijl van de Turken. Begin je dag op het Konak plein waar hordes duiven scharrelen rondom de palmbomen en de oude klokkentoren uit 1901. De moskee met haar prachtige blauwe mozaïeken raamkozijnen maken het een idyllisch plaatje en een perfecte fotostop.
Mocht je zin hebben in wat historische verdieping, sla dan het Izmir Culture & Art Museum niet over. Een aantrekkelijk museum met uiteenlopende exposities vanaf de 6e eeuw voor Christus tot aan de Ottomaanse periode. Zelf vond ik de sarcofagen en tombes uit het oude Egypte indrukwekkend.
➞ Turkije tip: Op zoek naar een hotel in deze regio? Ik sliep in het Hyatt Regency hotel, wat een fijne uitvalsbasis is om Izmir en omgeving te verkennen. Leuke bijkomstigheid is dat dit hotel op duurzame wijze de CO2 footprint van je verblijf vermindert. Zo ontbijt je bijvoorbeeld met lokale producten uit de nabije omgeving en wordt het gebruik van plastic zoveel mogelijk gereduceerd.
2. Wijntjes proeven bij de Urla Vineyard
Eén van mijn favoriete bezigheden op reis is het bezoeken van wijngaarden en een proeverij doen. Het is dan ook een aangename verrassing als ik erachter kom dat Turkije wijn produceert. Vlak bij Izmir ligt het plaatsje Urla. Rondom Urla is een wijnroute uitgezet waarbij je negen wijnhuizen kunt bezoeken. Een prachtige wijngaard is Urla Sarapcilik. Je kunt hier zonder reservering binnen lopen en voor omgerekend € 3,20 proef je één witte wijn, een rosé en twee rode wijntjes. Ook krijg je een korte rondleiding door de productieruimtes. Wil je een flesje kopen? Dat kan. Vanaf € 15 heb je al een heerlijk flesje of een leuk souvenirtje voor thuis.
3. Lokaal lunchen bij Vino Locale
Trek gekregen van al die verschillende wijntjes? Op een paar minuten rijden van de wijngaard kun je heerlijk lunchen bij Vino Locale. In de Urla wijnregio runt Ozan Kumbasar dit ‘farm-to-table’ restaurant waar je op een zo eerlijk mogelijke manier je gerechten voorgeschoteld krijgt. De vruchtbare omgeving rondom Urla zorgt onder andere voor de productie van olijven, artisjokken en wijn. En Ozan eert deze rijke eetcultuur door lokale producten te transformeren naar innovatieve smaakexplosies op je bord. De ravioli met okra, hazelnoten en knapperige boerenkool was echt een feestje.
4. Uzbaş Arboretum
Een interessante stop nabij Izmir en Urla is de 2000 hectare grote botanische tuin. Hier worden mediterrane palmen en tropische buitenplanten gekweekt. Met een golfkarretje verken je het terrein en kom je onder andere langs een 1500 jaar oude olijfboom, granaatappelbomen, druivenranken en andere plantensoorten. In de binnenruimte kun je onder het genot van talloze plantjes koffie drinken, olijfolie proeven of zelfgemaakte zeep kopen.
5. Slenter door het authentieke Urla & dineren bij Hiç Locanta
Vergeet niet om het knusse en gezellige Urla te bezoeken. De voetgangersstraat in de oude binnenstad van Urla herbergt lokale theehuizen, kleurrijke kledingwinkels, prachtige Turkse tapijten en een algeheel gevoel van gezelligheid. Je kunt hier heerlijk slenteren en het Turkse leven in je opnemen. Want veel toeristen zie je hier niet. Onder het mom van souvenirs shoppen sta ik mezelf toe om wat typisch Turkse armbandjes te kopen.
In de voetgangersstraat van Urla zitten een aantal restaurants en ik schuif aan bij Hiç Locanta voor een 6-gangen menu. Dit restaurantje valt op door zijn goede sfeer en smaakvolle traditionele gerechten uit de regio. De keuken van dit restaurant is gebaseerd op de consumptie van puur en onbewerkt voedsel. En het is een feestje om hier te eten. Ik rol naar buiten en geniet nog even van het gezellige Urla.
6. Bezoek de archeologische opgravingen van Sardis Ancient City
Tijd om de binnenlanden van Turkije te ontdekken. Rijden is hier geen straf, want de omgeving is prachtig. Heuvelachtig, groen en veel olijfbomen. Op weg naar Denizli rijdt je langs Sardis. De archeologische opgravingen dateren van 3000 jaar geleden en in deze tijd was het de hoofdstad van het Koninkrijk Lydië. De Tempel van Artemis springt er wel uit qua bezienswaardigheid. De oude tempel is een van de grootste van het Midden Oosten en gerestaureerd om zijn oorspronkelijke grootsheid te tonen.
7. Bewonder een eeuwenoud huis in Birgi
Laat Sardis achter je en reis verder richting Denizli. Een leuke plek om eenvoudig en lokaal te lunchen doe je bij Birgi Sofrasi in het gelijknamige dorpje Birgi. Hier kom je geen andere toeristen tegen. Je wijst zelf aan wat je wilt eten en met een bordje vol kleuren en nieuwe smaken neem je buiten plaats op het knusse terras. Birgi is onder andere ook bekend om het Cakiraga Stone House. Een kleurrijk herenhuis met decoratieve ornamenten waarvan de architecturale stijl uniek is voor de Egeïsche regio. Naar schatting werd de bouw in 1761 gestart en heeft het huis verschillende eigenaren gehad. Sinds 1995 is het geopend voor bezoekers en vandaag de dag is het UNESCO Werelderfgoed. Vooral het plafond en de muren van de bovenverdieping zijn prachtig versierd met plant- en fruitmotieven.
8. Proef de lokale keuken in Denizli
De toegangspoort tot Pamukkale is de stad Denizli. Hoewel deze stad niet bijster veel bezienswaardigheden heeft, zijn er wel een aantal goede restaurants. Garson Sükrü is er zo eentje. Het is hier een drukte van jewelste. De lokale bevolking weet dit restaurant ook te vinden, wat wel aangeeft dat je hier heerlijk kunt eten. De ober komt bij je tafel met tientallen minigerechtjes op een hele grote plaat. Je wijst aan welke je wilt en de uitvergrote versie komt een paar minuten later op tafel.
➞ Turkije tip: Ik bleef in Denizli slapen bij het ANIM Boutique Hotel.
9. Het witte wonder Pamukkale en Hierapolis
In de verte zie je de witte berg al liggen, scherp afstekend tegen de blauwe lucht. Je zou bijna je ski’s onderbinden, als je er van een afstandje naar kijkt. Maar de berg bestaat uit opgehoopt kalk dat afkomstig is uit warmwaterbronnen. Pamukkale is een drukbezochte plek en bussen vol toeristen weten hun weg te vinden. De combinatie met de oude Romeinse ruïnes van Hierapolis maken het tot een leuke dagtrip in Zuidwest-Turkije.
De helderblauwe poeltjes van Pamukkale zijn populair en de selfiesticks vliegen je om je oren. Ter bescherming van dit bijzondere natuurfenomeen zijn er maar een paar poeltjes open voor toeristen. Maar dit maakt het niet minder mooi. Ik laat het badderen aan mij voorbij gaan en wandel naar Hierapolis. Het enorme uitgegraven theater is hier letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Ook heb je vanuit hier een mooi uitzicht over de omgeving.
10. Çal Bağ Vineyard Route
Een laatste tip voor een roadtrip door Zuidwest-Turkije: op 45 minuten rijden van Denizli bevindt zich de ‘Çal bag Yolu’, ofwel de Çal wijnroute. Çal betekent ‘hoog’ in het Turks en refereert aan de 700 tot 1200 meter hoogte waarop dit wijngebied ligt. Door dit bijzondere klimaat is dit gebied verantwoordelijk voor veertig procent van de wijnproductie van Turkije. En wist je dat Turkije op de vijfde plek prijkt wat betreft de productie van druiven in de wereld? De meeste druiven worden echter gebruikt om er ‘sultana’ rozijnen van te maken, maar de capaciteit voor meer wijnproductie is er wel.
Ik bezoek Lermonos, een van de zestien wijnhuizen in deze regio. Vol passie spreekt Eren, hij is samen met zijn moeder eigenaar van Lermonos, over de verschillende wijnen en het doel om uiteindelijk biologische wijn te produceren. Ondertussen leer ik stapsgewijs hoe je een wijn het beste kunt proeven. Door het glas horizontaal te houden en daarna weer verticaal zie je aan de vorm van de naar beneden lopende tranen hoe oud de wijn is. Samen met heerlijke kaas, vijgen en olijven uit de regio is het een interessante middag.
Ook op reis naar Zuidwest-Turkije?
Heb ik je weten te inspireren om ook naar Zuidwest-Turkije te reizen? Vanuit Nederland kun je in ongeveer drie uurtjes rechtstreeks naar Izmir vliegen. Zelf vlieg ik met Turkish Airlines via Istanbul, dat is ook nog een optie.
Eenmaal aangekomen op Turkse bodem is het handig om een auto te huren, al zijn de bezienswaardigheden in Pamukkale ook te bezoeken tijdens een georganiseerde dagtrip. Wij adviseren het altijd om een auto te huren via Sunny Cars, vanwege hun relaxte all inclusive formule.
Meer tips voor een reis naar Turkije? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
- 10 x eten en drinken in Istanbul
- Aziatisch Istanbul bezoeken: Pak de ferry naar relaxt Kadiköy
- Stedentrip Istanbul: 15 x de leukste tips
Verantwoording: met dank aan GoTürkiye voor het organiseren van deze mooie reis door Zuidwest-Turkije.
Eén reactie
Hallo Lidy . Mooi reis verslag . En geeft de gemiddelde toerist indruk dat er meer is dan een strand in Turkije . 👍