Zoek
Sluit dit zoekvak.
11 april 2022

10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets

10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets

Ik weet niet hoe vaak ik al heb gevlogen, maar dat ik regelmatig in een vliegtuig zit moge duidelijk zijn. Ik vind vliegen bij vlagen doodeng. Heb een hekel aan de doorgaans lange zit en kan ook absoluut niet slapen in zo’n stoeltje. Daarnaast heb ik bizar vaak te maken met gemiste overstappen, kapotte vliegtuigen en ander leed.

Toch vind ik vliegen het mooiste dat er is. Het moment dat ik in de vertrekhal op Schiphol sta maakt me dolgelukkig, en eenmaal boven de wolken verwonder ik me continue over wat wij als mensheid allemaal hebben bereikt.

Vliegen is geen betaalbare hobby, maar de laatste jaren ben ik aardig handiger geworden in het vinden van goedkope vliegtickets. Ik weet precies hoe ik moet zoeken, waar ik het best kan overstappen en welke spreekwoordelijke wegen nog meer naar Rome leiden. Benieuwd waar je allemaal op kan letten? Vandaag deel ik mijn 10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets.

HANDIGE SITES VOOR GOEDKOPE VLIEGTICKETS

→ Momondo
→ Tix.nl
→ WTC.nl
→ Vliegtickets.nl
→ KLM

1. WEES FLEXIBEL

De belangrijkste voorwaarde voor het vinden van goedkope vliegtickets is flexibiliteit. Zit je vast aan bepaalde schoolvakanties of data? Heb je voorkeur voor een bepaalde maatschappij of wil je alleen vliegen vanaf Schiphol? Dan is er weinig bewegingsruimte en moet je simpelweg rekening houden met de hoofdprijs. Ben je bereid om een beetje water bij de wijn te doen wat betreft airline, luchthaven en/of reistijd, dan zul je zien dat je meer keus hebt. Want vluchten vanaf Eindhoven zijn vaak goedkoper dan Amsterdam, en zelfs met Ryanair heb ik de laatste tijd alleen maar goede ervaringen gehad.

2. ERGENS OVERSTAPPEN

Wat ik voor een verre reis eigenlijk altijd doe is ergens onderweg overstappen. Een directe vlucht is heel erg fijn en comfortabel, maar vaak kun je honderden euro’s besparen als je tussendoor overstapt. KLM is voor mij absoluut niet heilig en de laatste jaren heb ik dan ook heel wat airlines versleten. Geen straf hoor, om te vliegen met een ruim vliegtuig van Emirates of Turkish Airlines, en ook over Jet Airways en SWISS Air ben ik ontzettend positief. Het enige nadeel: je bent langer onderweg, zeker als je veel tijd hebt op de tussenliggende luchthaven.

3. KIEZEN VOOR EEN BINNENLANDSE VLUCHT

Dit trucje werkt vooral in grote landen met meerdere binnenlandse vliegvelden en dan vooral in de buurt van de grens. Binnenlands vliegen is namelijk een stuk goedkoper dan internationaal, vanwege allerhande belastingen en toeslagen. Het kan daarom lonen om niet direct naar het land van bestemming te vliegen, maar naar een binnenlands vliegveld in de buurt van de grens. Zo vloog ik tijdens mijn reis door China niet naar Macau, maar naar de Chinese grensstad Guangzhou. Het laatste stuk deed ik met de bus en ik stak uiteindelijk wandelend de grens over. Ik was iets langer onderweg, maar bespaarde wel een behoorlijk bedrag op mijn vliegticket.

4. DE BESTEMMING MAAKT NIET UIT

Stel je wilt een weekendje weg, maar het maakt niet uit waar naartoe. Via Momondo kun je de gewenste data selecteren en vervolgens kiezen voor de optie ’Overal’. Als resultaat krijg je een hele lange lijst met bestemmingen, gesorteerd op prijs. Zo kun je heel makkelijk overzien wat bij jouw vliegbudget past. Op die manier belandde ik in de zomer van 2014 op het Spaanse eiland Mallorca, waar ik uit mezelf nooit aan zou hebben gedacht. Maar omdat het voor mijn data de goedkoopste bestemming van Zuid-Europa was, kon ik voor een mooi prijsje heen en weer.

5. BAGAGE DELEN

Vlieg je met een budgetmaatschappij, dan is de kans groot dat je moet betalen voor ruimbagage. Voor een kort verblijf is handbagage voldoende, maar voor een langere periode wil ik wel een koffer mee. Omdat je vaak een 15 à 20 euro betaalt per vlucht per koffer, kun je makkelijk geld besparen door een koffer te delen met je reisgenoot.

Bij Ryanair mag je namelijk na bijbetaling 15 kilo inchecken en bij Transavia kun je 20 kilo kwijt in het ruim. Zelfs als ik voor langere tijd ga backpacken kom ik niet aan dat gewicht, dus zonde als je per persoon een stuk bagage incheckt en er maar half gebruik van maakt. Probeer dus een koffer met je reisgenoot te delen, want zeker als je de 10 kilo die je als handbagage mee mag nemen erbij optelt, kom je ongetwijfeld een heel eind.

6. MOMENT VAN BOEKEN

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het moment van boeken grote invloed kan hebben op de prijs van je vliegtickets. Dinsdagmiddag schijnt de beste dag te zijn om je vliegticket te boeken, en acht weken van tevoren het beste moment. Wacht in ieder geval nooit tot het laatste moment met boeken en boek ook zeker niet te vroeg. Prijzen fluctueren constant en worden niet zelden goedkoper naarmate je langer wacht. Persoonlijk boek ik mijn verre vliegreizen altijd 4/5 maanden van tevoren, voor vluchten binnen Europa houd ik ongeveer 2 maanden van tevoren aan.

7. VERWIJDER JE COOKIES

Zo’n simpel trucje, maar het kan een heleboel geld schelen: verwijder je cookies of zoek in een incognito-tabblad naar vliegtickets. Door middel van een cookie te plaatsen onthoudt een website je zoekgedrag, en worden prijzen hoger naarmate je vaker naar dezelfde tickets zoekt. Ik heb het zelf ondervonden toen ik een vlucht naar Tokyo boekte, die van de ene op de andere dag een paar tientjes duurder was. Ik probeerde het nog een keer in een andere browser en exact dezelfde vlucht stond plots weer op het oorspronkelijke gedrag.

Goedkope-Vliegtickets-vinden-air-asia

8. ERROR FARES

Toegegeven, wanneer je heel specifieke reisplannen hebt dan is dit niet de manier om een goedkoop vliegticket te regelen. Sta je  open voor avontuur en ben je niet gebonden bent aan een bestemming? Dan moet je zeker de zogenoemde error fares in de gaten houden. Het zijn ticketprijzen waar een foutje in is geslopen, en dat kan verdraaid goed uitpakken. Soms zie ik deals voorbij komen waarbij je 300 euro voor een ticket naar Peru betaalt. Het enige nadeel is dat de vliegmaatschappij het ticket ongeldig kan laten verklaren, dus leg nooit direct andere zaken vast zoals hotels en huurauto’s. Wacht 24 à 48 uur om er zeker van te zijn dat je reis doorgaat.

9. HOUD ACTIES IN DE GATEN

Zet geplande acties van grote vliegmaatschappijen groot in je agenda. Want als ze gaan stunten met de prijzen dan kun je er maar beter snel bij zijn. Tijdens de Werelddealweken van KLM kun je vaak flinke korting krijgen op een vliegticket naar Azië of Latijns-Amerika. Maar het is ook slim om de concurrent in de gaten te houden, want die doen graag mee met de prijzenslag. Zelf vloog ik in 2014 prinsheerlijk met KLM naar New York dankzij een goede deal. Een jaar later scoorde ik een vliegticket met dikke korting naar Istanbul.

10. WORD FREQUENT FLYER

Je hebt alle goede raad hierboven opgevolgd en een goedkoop vliegticket gevonden waarmee je voor een schijntje de wereld kan zien. Goed gedaan! Rest je nog één ding, en dat is je zo snel mogelijk aanmelden voor het loyalty-programma. Het kost je niets extra’s om frequent flyer te worden, maar je kan met elke vlucht punten verdienen en leuke upgrades krijgen. Als je een creditcard koppelt aan je account gaat het bovendien nog sneller. Nu gaat sparen helaas niet bijster snel als je net zoals ik flexibel reist en vaak van airline wisselt, maar sinds ik me heb aangemeld voor diverse frequent flyer-programma’s val ik toch wel regelmatig met mijn neus in de boter.

Het afgelopen jaar heb ik op korte vluchten al regelmatig bij de nooduitgang gezeten, kreeg ik een plaatsje op de voorste rij toegewezen en laatst zelfs een bescheiden upgrade naar een stoel met extra veel beenruimte op mijn vlucht vanuit New York. En dat zonder een cent extra uit te geven.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

16 reacties

 1. Yess dit doe ik eigenlijk ook altijd wel :) Helaas ben ik nog niet zo heel flexibel. Dus ik boek altijd 8 maanden van tevoren mijn ticket in de zomervakantie! Hops 800 euro met Swiss air/Edelweiss air naar Cuba in de zomervakantie. Prima deal!

  1. Klinkt inderdaad niet verkeerd, Zuid-Amerika is sowieso duurder en al helemaal in het hoogseizoen. Veel plezier alvast!

 2. De laatste tip is inderdaad heel handig. Zelf wissel ik ook regelmatig van vliegmaatschappij, dus zag het nut niet in van frequent flyer. Maar als ik het zo lees, kun je er toch nog wat voordelen uit halen! :)

  1. Ja ik dacht zelf ook altijd dat het niet uitmaakte, maar de afgelopen tijd toch een aantal keer mazzel gehad. Het kost in ieder geval niets (alleen een beetje tijd om in te schrijven)!

 3. Suuuperhandig deze tips. Ik vlieg niet eens zo heel vaak, maar wil het wel gaan doen. Reizen (en vliegen) is zo fijn. Kan me ook helemaal vinden in jouw opmerking over dat je in de vertrekhal staat en later eenmaal in de wolken bent.

  1. Jaaa dat is het mooiste moment. Een kwartier na opstijgen heb ik trouwens alweer helemaal gehad en wil ik het liefst alweer op de plaats van bestemming zijn ;)!

 4. Wij houden een schema met onze vluchten bij. Ik heb er nu 44 gemaakt in m’n leven. Best veel! Bij welk loyalty programma zit jij eigenlijk? Ik zit bij Flying Blue, maar dat levert pas wat op als je wel heel vaak vliegt… Dan moet ik me toch bij meerdere aanmelden!

  1. Ik ben lid van Skyteam, Star Alliance en Emirates Skywards. En het gaat in dit geval niet heel erg om punten sparen, maar ik heb het idee dat ze je af en toe meer gunnen als ze zien dat je frequent flyer bent. Dus die ene fijne stoel geven ze liever aan jou dan aan iemand die geen loyalty-lid is. Zoiets.

 5. Hoi,

  Dat frequent flyer niets extraś kost ben ik niet helemaal mee eens. Aanmelden voor loyaltie programma is inderdaad gratis. Maar eer je de status van FF berijkt hebt ben je toch wel wat vluchten en geld verder. Maar daarna wel inderdaad lekkere voordelen. Zelf Frequent Flyer bij miles&more.

 6. Reisverhalen en vliegtips zijn leuk, nog beter is om niet-noodzakelijke reizen achterwege te laten. Zo sloop je de “mooie plekjes” niet door massatoerisme en blijft het milieu intact. Zomaar een overweging. Vliegen staat met afstand op nummer een als meest vervuilende activiteit.

  1. Ja begrijp dat voordelig vliegen aantrekkelijk is maar ook verslavend, en de reactie op schoondrinkwaterfles heeft dan kwa minder plastic flesgebruik voor het milieu ook weinig zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp