Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 september 2022

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

Er zijn maar weinig landen waar je zoveel mooie plaatjes kan schieten als in Marokko. Tijdens mijn rondreis langs de Koningssteden en door het Atlasgebergte word ik getrakteerd op een constante stroom aan mooie tafereeltjes die het minstens zo goed doen op een foto. Wat een droom om hier rond te lopen met een camera. Ik geef je tien redenen waarom Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is.

#1 Het leven in de medina

De medina is het oude ommuurde deel van een stad en wordt vaak gekenmerkt door een wirwar aan steegjes. Je vindt hier kleurrijke markten, kleine winkels, bakkerijtjes en om elke hoek wacht weer een nieuwe verrassing. De straten zijn smal en de weg wordt regelmatig geblokkeerd door ezeltjes of paarden. Het is de ideale plek om het dagelijks leven te aanschouwen en te fotograferen.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#2 De magnifieke Atlas

Al eerder schreef ik over het Atlasgebergte, maar mijn eerste kennismaking bleek slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Tijdens onze rondreis rijden we dwars door het Atlasgebergte, over de hoogste bergpas van Afrika en door panorama’s die meer doen denken aan bepaalde plekken in Amerika dan aan Marokko. Nooit eerder maakte ik zo’n mooie road trip als in Marokko, waar de reis op sommige momenten nog duizend maal mooier was dan de bestemming. Mijn favoriete stuk is de bergroute van Tinghir naar Fez, waar ik onderstaande foto nam.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#3 Karakteristieke locals

Onderweg in de auto, maar ook gewoon dwalend door de medina’s kom ik de mooiste mensen tegen. Dik ingepakte nomaden in de bergen, kamelenhoeders met blauwe tulbanden op hun hoofd, vrouwen in gewaden die een prachtig contrast vormen met de omgeving en karakteristieke mannetjes die rustig zitten te praten op de stoep van een moskee. Mensen fotograferen moet je durven, maar als je vraagt of je een foto mag maken zul je versteld staan van de vele positieve reacties. Soms kunnen mensen geld vragen in ruil voor een foto, dus zorg dat je altijd wat losse dirhams op zak hebt.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#4 Het blauwe stadje Chefchaouen

De medina’s van Marokko zijn een feest om te fotograferen, maar de blauwe medina van het gemoedelijke stadje Chefchaouen is al een (fotografie)tripje op zich waard. De muren in deze stad zijn voorzien van een prachtige kleur blauw, dat prachtig afsteekt tegen de terracottakleurige dakpannen. En het fijne: het is er heerlijk rustig, zodat je altijd op je gemak een foto kan maken.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#5 Perfecte symmetrie

Houd je van symmetrische foto’s en een perfect lijnenspel? Dan kun je in Marokko je lol vast op. Van woonhuizen tot paleizen en van tuinen tot parken, de rechte lijnen en symmetrische ruimtes vind je overal terug.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

TIP!
Wil jij ook een mooie rondreis door Marokko maken? Neem eens een kijkje bij Local Hero Travel en bepaal samen met een lokale reisspecialist jouw rondreis vol bijzondere accommodaties, avontuurlijke activiteiten en ontmoetingen met de locals. Bij Local Hero Travel houd je zelf de regie, maar ben je geen tijd kwijt om alles uit te zoeken. Ideaal voor de avontuurlijke doe-het-zelf reiziger.

#6 Zellij: Marokkaans mozaïek

Marokkaans mozaïek, ofwel zellij, kom je op elke hoek van de straat tegen. De fotogenieke kunstwerkjes worden gemaakt met talloze kleine steentjes en vergen absoluut engelengeduld, maar het resultaat is dan ook prachtig. Deurposten, koranscholen en fonteinen zijn goede plekken om mooi tegelwerk te spotten. Vooral in Fez vind je een hoop van deze openbare kunstwerkjes.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#7 Imposante architectuur

De architectuur in Marokko is uniek en divers. Ik wissel het uitzicht op lemen kasbah’s in voor rijkversierde minaretten, fotografeer indrukwekkende moskeeën en prachtige koranscholen. Bouwwerken waarbij de details minstens zo indrukwekkend zijn als het totaalplaatje.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#8 Zelfs de deuren zijn mooi

In Marokko zijn zelfs de meest alledaagse voorwerpen ware kunstwerken. Vloeren, lampen, ramen, alles is even fotogeniek. Het meest onder de indruk ben ik van alle prachtige deuren, die regelrecht uit het sprookje van 1001-nacht lijken te komen. Gemaakt van dik hout, voorzien van een zware deurklopper en beslagen met ijzeren nagels, de een nog mooier dan de ander.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#9 Souks vol schatten

Van verse kruiden tot een koperen lamp en van Marokkaans aardewerk tot prachtige leren tassen: de souks van Marokko zijn de ideale plek om een mooi souvenirtje te scoren, maar al die kleuren, vormen en materialen, vaak in combinatie met prachtig diffuus licht, doen het ook erg goed op beeld.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

#10 Tropische tuinen en weelderig groen

Tijdens mijn eerste bezoek aan Marrakech in 2012 heb ik Jardin Majorelle overgeslagen, en waarom precies is me nog steeds een raadsel. Met omgerekend 7 euro aan entree de duurste bezienswaardigheid die ik tijdens mijn meest recente reis door Marokko kon afstrepen, maar het is elke cent waard. Het felle blauw en de vele tropische planten maken dit tot een van mijn favoriete plekken in het hele land. Ander noemenswaardig groen om met je camera te ontdekken zijn de Andalusische tuinen in Rabat en Jardin Jnan Sbil in Fez.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

Reizen naar Marokko

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

35 reacties

 1. Ik vond het wel intens lastig om daar te fotograferen – in de drukte haha. Vind het wel een mooi land maar heb persoonlijk toch de bergen met sneeuw en grote meren.

  1. Ja daar kan ik me wel wat bij voorstellen. En besneeuwde bergtoppen met spiegelende meertjes ervoor zijn natuurlijk ook prachtig!

  1. Foto’s komen nog in volgende blogs over Marokko :)! Wij zijn gevlogen op Casablanca en daar direct de auto gepakt naar Marrakech en vervolgens een rondje gemaakt via Skoura, Todra Gorge, Fez, Chefchaouen, Rabat en weer terug naar Casablanca. Ik zal binnenkort mijn route en planning van deze reis delen!

 2. Helemaal mee eens, Marokko is echt een van de meest fotogenieke landen ter wereld! Je foto’s zijn prachtig :) Ik vond alleen mensen fotograferen in Marokko een ramp, omdat bij mij bijna niemand op de foto wilde. Hoe vaak ik daar wel niet van heb gebaald, met al die prachtige koppen!

  1. Ja stom is dat als niemand wil meewerken inderdaad, ben ook onderweg aan zoveel mooie mensen voorbij gereden, gelukkig heb ik die plaatjes wel in mijn hoofd ;)!

  1. Dankjewel! Wij deden een rondje langs Marrakech, Skoura, Todra Gorde, Fez, Chefchaouen en Rabat, en vlogen op Casablanca. Ik moet de totale kosten nog op een rijtje zetten, maar wij betaalden 230 pp voor de tickets, ruim 500 voor de auto (incl. benzine en verzekeringen) en sliepen voor ongeveer 40/50 euro per nacht in mooie hotels en accommodaties. Eten en drinken hoeft niet zoveel te kosten: v15 euro voor een maaltijd met drankjes is heel normaal. Er komt nog een uitgebreide blog met info over route, kosten, etc, dus houd mn blog in de gaten :)

  1. Jaa Chefchaouen is echt een aanrader. Geweldig mooi stadje en hele fijne sfeer. Had er makkelijk nog een paar dagen langer kunnen blijven chillen :)!

  1. Ja Marokko is echt een plaatje. Daarnaast zijn de mensen ontzettend vriendelijke en gastvrij, is de natuur spectaculair, het eten lekker en het weer erg goed! En goed betaalbaar, dus absoluut een aanrader!

 3. Ja, ik ben ook een beetje verliefd op Marokko. Nog maar vier weekjes terug was ik er nog. Op het lijstje voor de volgende keer staat nu dankzij jouw blog Chefchaouen. Wat een plaatje! Ik denk ook dat we snel weer terug gaan. Je bent echt ergens anders en het is eigenlijk zo dichtbij. Ook die zon zekerheid is super fijn.

  1. Ja Chefchaouen was mijn favoriete stadje, heerlijk die sfeer daar! En zo lekker rustig in vergelijking met de rest van Marokko!

  2. Dit zou ik dus heel graag eens willen doen. Naar Marokko om te gaan fotograferen. En dan met een groep die dat ook alleen maar wil.zo dat ik gewoon mijn gang kan gaan. Zonder een man die staat te wachten.

 4. Wow! Wat een prachtige foto’s. Dat krijg ik dus nooit voor elkaar. Maar ik ben het helemaal met je eens: Marokko is geweldig fotogeniek. Na een stedentripje naar Marrakech wil ik nog heel graag een keer terug en een rondreis maken.

  1. Ik had precies hetzelfde inderdaad! Ooit begonnen met een stedentrip Marrakech maar wilde dolgraag nog eens terug om de rest van het land te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Marokko

Marokko ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland, maar voelt als de andere kant van de wereld. Marrakech is als een sprookje uit 1001-nacht, het Atlasgebergte bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en er zijn maar weinig plekken zo kleurrijk als het blauwe Chefchaouen. De leukste manier om dit land te verkennen? Met een huurauto! Zet koers richting de Koningssteden of doorkruis het Atlasgebergte, de keus is aan jou.

Wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Lees hier alle reisblogs over Marokko.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset