Zoeken
Sluit dit zoekvak.
12 mei 2023

20 goede redenen om een ticket naar Napels te boeken

20 redenen om een ticket te boeken naar Napels, Italië

Napels is niet bepaald de bestemming met de beste reputatie, maar als je de stad beter leert kennen zul je gegarandeerd van haar gaan houden. Het is niet voor niets dat ze zeggen: Napels zien, en dan sterven. Ik mijmer daarom graag nog even over deze bijzondere Italiaanse stad, die het hoogtepunt vormt van mijn rondreis door Italië en Oost-Europa. Want deze ruwe parel in het zuiden van Italië heeft mijn hart gestolen, en daarom geef ik je graag 20 redenen waarom je dit jaar nog moet afreizen naar het veelzijdige Napels en de omliggende plaatsen Sorrento en Amalfi.

Tip: Wij hebben tijdens onze stedentrip naar Napels veel gebruik gemaakt van de reisgids Time to Momo Napels.

Napels

Wat te doen in Napels? Tips en bezienswaardigheden

Waarom een stedentrip Napels zo’n goed idee is

Napels is een ontzettend leuke bestemming voor een stedentrip of vakantie. Ik vind het zelfs een van de leukste steden in Italië. Het is lang niet zo gepolijst als bijvoorbeeld Florence en ook zeker niet zo druk als Rome, maar er valt genoeg te zien en te doen. Benieuwd waarom ik vind dat Napels op je lijstje hoort? Hieronder vind je tien redenen. Meer inspiratie? Lees ook deze blog met de 9 leukste tips voor Napels.

1. Omdat het er lekker weer is

Als je op zoek bent naar een leuke stad met zongarantie, dan zit je in Napels zeker goed. Het is in dit deel van Italië namelijk vrijwel altijd lekker weer. Zelfs in de winter is het nog een aangename 15 graden, dus je kunt je voorstellen hoe lekker het is in de herfst of lente. Ik bezocht Napels in de zomer, maar ook toen vond ik het goed uit te houden. Het was zo’n zomer waarin het in Italië super veel regende, maar in Napels bleef het gelukkig kurkdroog.

Route Amalfikust en Napels

2. Omdat je de pizza van Da Michele geproefd moet hebben

De lekkerste pizza ter wereld eet je in Napels en dan bij voorkeur bij pizzeria Da Michele. Nou ben ik sowieso niet vies van pizza’s, maar die van Da Michele zou ik elke dag van de week kunnen eten. Sterker nog: tijdens de lunch én tijdens het diner. Zo lekker. Mocht je de tijd hebben, dan kun je trouwens ook aansluiten bij een workshop pizza maken. Je leert dan in 2 uurtjes hoe je een echte Italiaanse pizza bakt. Dit staat zeker op mijn lijstje voor de volgende keer dat ik in Napels ben.

3. Omdat het maar 3 uurtjes vliegen is

Vanuit Nederland ben je zo in Napels. Het is namelijk maar een paar uur vliegen naar Napels. Dus zoek je een citytrip in de buurt, dan is Napels zeker een goede optie. Ticketprijzen beginnen bij € 120 voor een retourtje (hinthint).

4. Omdat je de Vesuvius wil beklimmen

Met al die pizza’s en pasta’s is een beetje beweging niet overbodig. Combineer sightseeing met calorieën verbranden en beklim de Vesuvius. Hoewel de kolkende lavastromen hier ver te zoeken zijn, is het zeker voor wie nog nooit een echte vulkaan heeft gezien een aanrader. Je waant je in een waar maanlandschap, en als het een beetje helder is heb je een mooi uitzicht op Napels en omgeving.

De Vesuvius beklimmen

➞ Lees ook: De opgravingen van Pompeii bezoeken vanuit Napels

5. Omdat je Pompeii moet hebben gezien

Als je de Vesuvius hebt gezien, dan moet je eigenlijk ook naar Pompeii, de stad die eeuwen geleden werd verwoest door de vulkaan. Maak een reis door de tijd en loop door de straten die werden bedekt door de as van de Vesuvius. Tip: Koop van tevoren een kaartje met versnelde toegang. Scheelt lang wachten.

Pompeii

6. Omdat de Amalfikust prachtig is

Nergens is het zo leuk om de drukte van de grote stad te ontvluchten als in Napels. De nabijgelegen Amalfitaanse kust wordt veelal de mooiste kustlijn van Italië genoemd, en ik kan niets anders dan dat beamen. Rijd bijvoorbeeld met een huurauto (of nog beter: Vespa scooter!) de kronkelweg langs de kust af en vergaap je aan het prachtige uitzicht en de fotogenieke dorpjes. In plaats van een dagtrip kun je ook een complete rondreis boeken waarbij je zowel Napels als de hoogtepunten langs de Amalfikust bezoekt.

Route voor een rondreis Napels en Amalfikust

➞ Lees ook: Dit zijn de mooiste plekken aan de Amalfikust in Italië

7. Omdat je een keer op Capri moet zijn geweest

Heb je zin om je bij de Italiaanse jet set te voegen? Neem de boot naar Capri. Hier kun je flaneren tussen de celebrity’s, eten met uitzicht op zee of zwemmen in een van de prachtige grotten rondom het eiland. Wij boekten deze tour.

Dagtrip naar Capri

8. Omdat je kan snorkelen in een blauwe zee

Mooie baaitjes en een prachtig blauwe zee vind je echt niet alleen op tropische eilanden en in verre oorden. Ook in Zuid-Italië kun je op een warme dag afkoelen in helder turquoise water. Dus hup, snorkel op en zwaaien naar die vissen. Stel je alleen niet zo veel voor van de stranden. Doordat de kust vrij bergachtig is zijn er niet zoveel goede spots om je handdoekje neer te leggen.

9. Omdat het centrum van Napels prachtig is

Florence en Rome zijn een plaatje om te zien, maar ook Napels heeft een indrukwekkend centrum vol oude gebouwen en plekken met een verhaal. De binnenstad van Napels is zelf zo mooi dat UNESCO het oude centrum op zijn werelderfgoedlijst zette. En ik geef ze groot gelijk.

Stedentrip Napels

10. Omdat je er de mooiste kampeerplekken hebt

Het was het mooiste kampeerplekje van afgelopen zomer, en eigenlijk was het mijn mooiste kampeerplekje ever. Onze tent stond op een simpele camping bovenop een stijle rots aan de kust bij Sorrento, mijn hangmat hing ik tussen de olijfbomen en elke ochtend konden we ontbijten met uitzicht op de Vesuvius en de baai van Napels in de verte. Ik wilde er stiekem blijven wonen.

11. Omdat je een bootje kan huren

Niets leukers dan een middagje varen op een mooie boot. Rondom Napels, Capri en de Amalfitaanse kust kun je vanaf 150 euro per dag een sjieke boot huren. Zwemkleding mee, een goedgevulde picknickmand en natuurlijk een flesje Italiaanse wijn…

➞ Lees ook: Pizzeria Da Michele: op zoek naar de lekkerste pizza van Napels

12. Omdat hier de limoncello is uitgevonden

Je moet minstens één keer in je leven goed dronken worden door een overdosis limoncello, en waar kan dat beter dan op haar geboortegrond? De citroenen die rondom Sorrento in de bomen groeien (en ze overal in autootjes langs de weg verkopen) hebben bijna het formaat van een voetbal, dus reken maar dat daar een goeie likeur van te brouwen valt. Drink hem puur na de maaltijd of mix hem met prosecco en tonic. En onthoud: eentje is geentje. Liefhebber? Help mee met het oogsten van de citroenen tijdens deze tour. Er mag uiteraard geproefd worden.

Vakantie Amalfikust Italië

13. Omdat je er je Italiaans kan oefenen

In Noord-Italië kan het je nog wel eens gebeuren: dat je je bestelling in het Nederlands mag doorgeven. Wil je dat zangerige Italiaans onder de knie krijgen, dan zul je toch wat meer naar het zuiden moeten afzakken. Je tong breken over woorden als zucchine, millefoglie of nocciola, daar doen ze hier niet moeilijk over.

14. Omdat Napels lekker betaalbaar is

Stiekem wel fijn: Napels is lekker goedkoop. Wat dacht je van een cappuccino to go voor 60 cent? Of een hele pizza voor 4 euro? Dat ga je in het centrum van Rome, Florence of Milaan niet zo snel vinden.

15. Omdat ze steengoede koffie zetten

Italianen en koffie, het is een gouden combinatie. Al wandelend door het netwerk van smalle steegjes in de binnenstad van Napels hoef je alleen maar je neus achterna voor een goede kop espresso. Die drink je bij voorkeur staand aan de bar, net zoals de echte Italianen doen.

16. Omdat je er heel erg mooi (en goedkoop!) kan overnachten

In Napels slaap je het liefst in kleine boetiekhotels en mooie appartementen midden in de stad. Hier voelt het even alsof je onderdeel bent van de Napolitaanse bevolking en dat is heel veel leuker dan een onpersoonlijk hotel. Ben je benieuwd waar je kan slapen? Hier vind je een overzicht van de leukste (en goedkoopste) hotels in Napels.

17. Omdat het Quartiero Spagnoli voelt als een wereldreis

Het Quartieri Spagnoli, ofwel de Spaanse wijk, is een beruchte plek. De smalle straatjes met waslijnen tussen de gevels zijn een plek waar je vroeger niet moest komen, maar tegenwoordig valt het allemaal wel mee. Een boeiende wijk waar het dagelijks leven aan je voorbij trekt. Hier ontmoet je de echte Napolitanen en is er altijd wel iemand die een praatje wil maken. Je kijkt er je ogen uit.

Napels

18. Omdat er maar weinig Nederlanders komen

Die camping vol met Hollanders. Het Nederlandse gebral dat je al aan de andere kant van de winkelstraat kan horen. Tsja, op vakantie kom je toch liever geen landgenoten tegen. Scheelt dat de meeste kampeerders Napels niet eens halen, dus dat het met de Nederlanders wel meevalt.

19. Omdat Napels niet zo’n gepolijste stad is

Napels is een beetje een ruige stad. De stad van de maffia en de vuilniscrisis. Als je het station uitloopt richting het Quartieri Spagnoli waan je je even op een ander continent. Veel Noord-Afrikaanse verkopers die in de smalle steegjes hun waren verkopen (van vis tot plastic speelgoedtroep) en kleurrijke kleding die aan waslijnen tussen de huizen hangt. Maar juist dat rauwe is wat mij zo aansprak, het voelt echter daardoor. What you see is what you get.

20. Omdat het Italië is

En Italië is eigenlijk altijd goed.

Wat te doen in Napels? Tips en bezienswaardigheden

Ook naar Napels?

Heb ik je overtuigd om tijdens jouw volgende stedentrip naar Napels te gaan? Mooi! Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar de luchthaven van Napels vliegen, via Tix.nl kun je eenvoudig zoeken naar de goedkoopste tickets. Het is ook mogelijk om via de ANWB een compleet verzorgde vakantie naar Italië te boeken. Je betaalt dan een vast bedrag voor tickets, huurauto en overnachtingen. Vaak ben je met zo’n pakketreis het goedkoopst uit.

Huurauto

Ik kan het aanraden om een auto te huren als je van plan bent om uitstapjes te maken naar bijvoorbeeld de Vesuvius, Pompeii en de Amalfikust. Het is slim om dat voor vertrek al geregeld te hebben. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de auto namelijk. Ik huur zelf altijd een auto via Sunny Cars, wat mij betreft de meest betrouwbare partij voor autohuur. Ik heb zelf wel gemerkt dat ze in Italië niet echt zuinig zijn op hun auto, dus dan is een goede verzekering geen overbodige luxe. Bij Sunny Cars krijg je altijd je eigen risico terug en dankzij hun all inclusive formule kom je nooit voor verrassingen te staan. Wel zo prettig.

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

66 reacties

 1. Ik ben 7 jaar geleden een halve dag in Napels geweest (de rest van de dag beklom ik de Vesuvius en dwaalde ik door Herculaneum), maar het lijkt me een heerlijke stad om nog eens naar terug te gaan.

 2. De pizza’s en limoncello zijn voor mij al voldoende redenen ;-) Heerlijk, Italië.

  Ik ben zo’n 7 jaar terug een maand in Rome geweest voor een Italiaanse cursus, en hoewel ik dichtbij Napels was werd mij een bezoek afgereden omdat er die zomer een algehele vuilnis-staking was. De geur bleek in de hitte niet al te aangenaam. De volgende keer combineer ik deze twee steden wel!

 3. wow je hebt me echt helemaal meegetrokken naar napels. wist helemaal niet dat het daar zo mooi was. helaas zal ik er de komende jaren niet komen, maar wie weet ooit in de toekomst.
  X diana.

 4. 16. Omdat het Italie is. Dat is voor mij al genoeg ;-)! Ik wist niet dat ze er de Limoncello hebben uitgevonden, leuk weetje! En het weer, het eten, bijna geen Nederlanders, omdat je er kunt varen… des te MEER reden dus. Fijn.

 5. Voor de pizza, zeker!! :D Die is daar zo lekker!
  Napels zelf vond ik niet heel geweldig eerlijk gezegd (en een beetje vies), maar de omgeving daarentegen! Pompeii, de Vesuvius en Capri.. daar sluit ik me helemaal bij aan :)

  1. Ja ik vond het een stuk goedkoper dan de rest van Italië! Ik zou ook zo weer terug willen met de auto, heerlijke streek :)!

 6. Je hebt me overtuigd! Ik ga van de zomer de route Florence – cinque terre – Rome doen en baal echt oprecht dat we geen twee weken extra hebben voor Napels en amalfi kust. een weekje snel zou ook al fijn zijn.. Maar ja, zo blijft er nog wat over (alsof ik nog niet geneog op mijn lijstje heb staan)

  1. Haha dat ken ik! Ik had ook wel graag de boot naar Sicilië willen pakken, of vanuit Napels naar Puglia willen rijden. Keuzes maken ;)

 7. Je had me al na de eerste 2 redenen, haha. Die pizza! Nomnomnom. Ik ben ooit met school wel in Pompeii geweest maar heb verder niks van de regio gezien. De Amalfi kust staat hoog op het lijstje. Misschien een combi met de huwelijksreis in Toscane…

 8. Ik had altijd het idee dat Napels echt een smerige stad was, maar jouw tips bewijzen wel anders! Het is wel wat je zegt in puntje 17, dat het een beetje ruig is. Maar als je ziet wat er ook allemaal te doen is in de omgeving.. Toffe stad als uitvalsbasis voor een langere trip!

 9. Superleuke post Stéphanie!! Ik hoor altijd een beetje ‘hm’ verhalen over Napoli. Het zou er vies zijn en de sfeer een beetje grimmig, maar zoals jij het beschrijft is het een prima uitvalsbasis om veel moois in Italië te zien. Daar kan natuurlijk nooit wat mis mee zijn!

  1. Klopt, en daarnaast vond ik het met de viezigheid enorm meevallen afgelopen zomer. Het is er gewoon wat minder opgepoetst dan in andere Italiaanse steden!

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf geen ijsjes eet, maar volgens mij zit het in heel Italië wel goed met de gelato ;)

 10. Wat een leuk stukje heb je geschreven. Thanx. Ik heb voor dit voorjaar ruim 2,5 week om Napels en de omgeving met de auto te gaan bekijken en ik kreeg er ineens ontzettend veel zin in. Duurt nog ruim 2 maanden maar het is in ieder geval veel belovend. We vliegen terug vanaf Bari dus kunnen lekker rond rijden. Fijn om te horen dat het goedkoop is! En ja, ik kan elke avond wel pizza eten dus denk dat ik een toptijd tegemoet ga….

  1. Wat super leuk dat je die kant op gaat! Je gaat het vast heel fijn hebben daar. De weg van Napels naar Bari vond ik trouwens ook heel mooi, je komt door zulke bijzondere landschappen!

 11. Ik las deze zomer ook een blog over Napels, ook daar erg enthousiaste verhalen. Dus ja, ik word steeds nieuwsgieriger naar Napels, Pompeï, de Vesuvius en de Amalfikust! Voor hoeveel dagen raad je aan om naar Napels + omgeving te reizen? Ging jij met een auto op pad om de mooie kust en de vulkaan te ontdekken?

  1. Ik was er zelf een week en had een auto inderdaad. Maar omdat ze er rijden als gekken, hebben mijn vriend en ik vanaf onze camping ook wel dingetjes met de trein gedaan (naar Pompeii en Napels durfden we het niet aan met de auto). Maar zeven dagen vond ik top, maar had makkelijk nog een paar dagen langer kunnen blijven :)!

 12. Ik ben ook fan van sneeuw en ijs, maar inderdaad die zijn ver te zoeken momenteel… En nu heb ik echt zin om naar Napels te gaan! Gek genoeg had ik dat eigenlijk nog nooit overwogen, maar je hebt me volledig overtuigd!

 13. Jaaaa, ik vond Napels ook een heerlijke stad! Heb je deze pagina gezien? (zie link bij m’n naam). Toen ik in Napels was stond ik de dag erna op de voorpagina van de Corriere, hi hi. Maar zo fijn daar. De stad zelf, de omgeving, de pizza, alles!

 14. Sounds & looks awesome. Even deze post teruggezocht. Ik wil in maart een lang stedentripje ( 4 nachten, 5 dagen, zoiets) doen en twijfel tussen Napels en Barcelona. Barca al eerder geweest maar leuk om weer te gaan, Napels nog nooit… maar wel groot Italië fan. Wat zou jij doen?! Ik zou in principe vliegen en geen auto hebben (al kan een dag of twee een auto huren altijd wel natuurlijk)

  1. Leuk, en moeilijke keuze! Ik zou Napels gaan bekijken, zeker omdat je al in Barcelona bent geweest. Leuke stad, en er is megaveel te doen in de omgeving, dus je vermaakt je wel even :)!

 15. Ik heb een een vraagje, mijn vriendin en ik zouden deze zomer naar Italië gaan en we zouden graag Napels en Rome tezamen doen. Mijn vraag is nu hoeveel dagen je ong nodig hebt om Napels te bezichtigen. We zouden wel geen museums doen.

  1. Hoi Martijn, mooie plannen! Ik zou in ieder geval 1 dag Napels, 1 dag Vesuvius & Pompeii en misschien nog 1 hele dag voor de Amalfikust uittrekken :).

 16. Hi Stephanie! Wat een leuke post. Wij eindigen in september onze roadtrip door Italie aan de Amalfi kust. Heb je toevallig nog de naam van het mooie plekje waar je je hangmat op hebt gehangen? :)

  1. Ah goed om te horen! Ik wil zelf graag nog eens terug om echt in Napels zelf te blijven overnachten!

 17. hallo ik heb een vraagje over Napels …Wij willen naar Napels gaan en dan willen wij graag de amalfikust zien maar wij hebben geen auto hoe kun je dan de amalfikust ondekken? gaan er ook bussen naar toe of hoe kom je er anders dan buiten een auto? gr Sonja

  P.s ik vond je verhaal erg interessant.

  1. Hoi Sonja, ik heb het even voor je uitgezocht! Je kan met de trein naar Sorrento en daar een bus pakken naar de Amalfikust, er gaat er in ieder geval eentje naar Positano. Je kan vanuit Napels ook met georganiseerde dagtour naar Amalfi gaan. Succes en veel plezier!

 18. Goedemiddag Stépanie,

  Wat zijn de kosten ongeveer om naar Capri te varen van uit Napels. En hoe komen wij aan kaarten voor SCC Napoli de voetbalclub?

  We komen er niet hellemaal uit, Italiaans is niet onze sterkste kant

 19. Hoi!

  Eind juni ga ik een weekend naar Napels! We komen vrijdagavond aan en gaan maandag rond lunchtijd weer terug. We hebben dus in ieder geval 2 volle dagen in Napels maar ik zag dat je de Amalfikust in een dagtour kunt doen en Pompei zelfs in een halve dag. En dan is er nog de Vesuvius! Wat zouden jullie aanraden? Want we willen Napels zelf natuurlijk ook zien maar is een halve of een hele dag genoeg? En wat is sws aan te raden? Pompei of Amalfikust?

  Help! :)

  1. Hoi Minke! Leuk, wat een mooie vooruitzichten! Ik zou sowieso de Vesuvius bezoeken, en vond persoonlijk de Amalfikust leuker dan Pompei. Ik zou zeker een hele dag uittrekken voor Napels zelf. Veel plezier!

 20. Hai Stefanie,
  Ik wil in de herfstvakantie een stedentrip doen van met mijn 10 jarige zoon. Napels trekt mij aan. Wel te doen toch met een nieuwsgierige 10 jarige? .Een bezoek uiteraard aan de Vesusvius, Pompei, door de stad slenteren.. of misschien even 2 overnachtingen buiten Napels aan de Amalfikust. En kun je je makkelijk met het openbaar vervoer verplaatsen of is het handig een paar dagen een autootje te huren? Wat zou jij aanraden? Lees het graag als je tijd hebt een antwoord te geven.
  Met vriendelijke groet,
  Nadine

  1. Hoi Nadine! Mooie plannen zo te horen! Ik denk dat het zeker leuk is om met je zoontje naar Pompeii en de Vesuvius te gaan, want hoe vaak kun je nou in de krater van een vulkaan kijken? In principe kun je vrij makkelijk met het OV rondreizen. Er gaat een treintje van Napels naar Sorrento, en onderweg kun je uitstappen bij Pompeii en de Vesuvius. Pompeii is vanaf het station lopend te bereiken, voor de Vesuvius moet je dan nog met de bus omhoog. Prima te doen, ben zelf ook vanaf de camping in Sorrento heen en weer gegaan met het OV. Mocht je de Amalfikust willen volgen, dan zou ik denk ik wel een auto huren, anders ben je wel heel lang onderweg en moet je steeds overstappen. Ik weet ook niet hoe de busverbindingen zijn buiten het hoogseizoen. Houd er wel rekening mee dat ze in Napels eo over het algemeen niet heel zuinig zijn op hun auto. Ik raad het daarom aan om een auto te boeken via Sunny Cars, want dan ben je all-inclusive verzekerd. Heel veel plezier gewenst!! Groetjes, Stephanie

 21. Hallo Stephanie,

  Wij waren van plan om naar Sorrento te gaan, jij hebt ons nu helemaal overtuigd!
  Ik neem aan dat we wel een weekje moeten inplannen om alles te kunnen zien?
  Heb je ervaring met het huren van een scooter? Of is dit een beetje absurt daar? :)

  1. Hi John, Mooie plannen! Ik heb geen ervaring met een scooter, wij deden veel met de auto. Echter rijden ze daar in Zuid-Italië als gekken, dus pas goed op. Wij hebben bewust de auto een paar keer laten staan om met het OV te reizen, want we durfden het niet aan in die smalle steegjes. Helm is dus geen overbodige luxe ;). Succes en veel plezier!

 22. Hi Stephanie,

  Mooi geschreven :)
  Je hebt me overtuigd, ben in 2008 een paar daagjes in Napels geweest. Maar ik wil terug, vond het toen te druk en vies. Wil dit keer wel de Vesuvius beklimmen en de kust zien, lijkt me prachtig. En uiteraard de limoncello proberen.

  Groetjes Foek

 23. Hallo,

  Ga volgende maand 4 dagen naar Napels. Veel verhalen gelezen. Hou van de drukke, chaotische bruisende stad. Wil graag foto’s maken hiervan, van de drukte, de mensen..de muurschilderingen etc etc..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset