Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Alles over de miniwereldreis die ik deze zomer maakte

Veelgestelde vragen over onze miniwereldreis

Deze zomer maakte ik een miniwereldreis van twee maanden. Het was absoluut de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt. Ik bezocht vijf landen, kreeg een paspoort vol nieuwe stempels en beleefde onvergetelijke avonturen, waarover je al een beetje hebt kunnen lezen. Op verzoek schrijf ik een terugblik op deze reis, met antwoorden op vragen die jullie me via social media konden stellen.

WELKE LANDEN HEB JE BEZOCHT?

Je gaat twee maanden op reis, waar ga je dan naartoe? Ik bezocht in dat tijdsbestek vijf verschillende landen: Madagascar, Thailand, Indonesië, Taiwan en Japan. Hieronder zie je een globale planning van onze reis.

Madagascar: 24 dagen
Thailand (Bangkok): 2 dagen
Indonesië (Lombok): 18 dagen
Taiwan: 14 dagen
Japan (Tokyo): 5 dagen

HOE HEB JE DE ROUTE BEPAALD?

Ik wilde dolgraag naar Madagascar, dus dat land zouden mijn vriend en ik sowieso bezoeken. Het zou logisch zijn geweest om daarna verder te reizen naar het vasteland van Afrika, maar dat was qua budget niet echt haalbaar. Afrika is nou eenmaal niet het continent om geld te besparen. In plaats daarvan vlogen we dus door naar Azië. Een continent dat voelt als een tweede thuis, waar ik me op me gemak voel en waar je relatief goedkoop kan rondreizen.

Dan de rest van de bestemmingen: Thailand hebben we gekozen omdat Bangkok gewoon een ontzettend relaxte stad is en een belangrijke transporthub binnen Azië. Vanuit hier konden we eenvoudig verder reizen, dus dat was onze motivatie om voor Bangkok te kiezen. Indonesië heb ik al eerder bezocht, maar het eiland Lombok stond op nog steeds op mijn lijstje omdat ik heel graag de Rinjani vulkaan wilde beklimmen (check!). Taiwan was een echte bucketlist-bestemming en moest er ook eindelijk eens van komen.

En als je toch al zo’n grote reis maakt, dan kun je net zo goed afsluiten op je favoriete vakantiebestemming: Japan! Na onze reis in 2016 denk ik nog bijna dagelijks aan de rondreis die we daar hebben gemaakt, dus goede reden om af te sluiten met een paar dagen Tokyo.

Achteraf gezien was het misschien handiger om vanuit Madagascar naar Maleisië te vliegen en een paar dagen in Kuala Lumpur te verblijven. Kuala Lumpur heeft namelijk betere verbindingen met Lombok dan Bangkok, maar dat is een kleinigheidje.

Veelgestelde vragen over onze miniwereldreis
Route bepalen tijdens het ontbijt in Antananarivo

WAS HET DE MOEITE WAARD OM DE HALVE AARDBOL ROND TE VLIEGEN?

Ik heb schandalig veel vliegmijlen gemaakt dit jaar en daar schaam ik me echt een beetje voor. Daarnaast koste het ontzettend veel energie om de oversteek van Afrika naar Azië te maken (lang leve Loungebuddy). Maar ik sta achteraf gezien nog steeds achter de keuze om Afrika en Azië te combineren.

Behalve Kaapverdië en Marokko heb ik nog niets van Afrika gezien. Reizen door Madagascar is avontuurlijk en op z’n tijd best uitdagend, en ik kan me voorstellen dat het op het vasteland niet heel anders is. Het was heel erg fijn om na 3,5 week intensief reizen met open armen te worden ontvangen in het Azië dat ik (voor mijn gevoel) zo ongeveer als m’n broekzak ken.

WAT WAS HET HOOGTEPUNT VAN 2 MAANDEN REIZEN?

Madagascar is het mooiste land dat ik tijdens deze reis heb bezocht en is zelfs het mooiste land dat ik in mijn hele leven heb bezocht. Die hele ervaring, van het rijden met die kleine Renault 4 tot het zien van al die beeldschone natuur, heeft me verrijkt en ik voel me gelukkig als ik er aan terugdenk.

Toch waren er zeker ook na Madagascar een heleboel hoogtepunten. Het beklimmen van de Rinjani-vulkaan op Lombok, waar ik toch zeker al een half jaar voor had getraind. Maar ook het chillen op de Gili-eilanden, het rondreizen door Taiwan en alle leuke dingen die we in Tokyo hebben gedaan.

Madagascar maakte het meest indruk, maar ik kan wel stellen dat ik gedurende de hele reis heel veel bijzondere dingen heb meegemaakt.

Rinjani Vulkaan op Lombok, Indonesië
Trots, we hebben de top van de Rinjani gehaald!

WELKE PLEK MOEST JE MET PIJN IN JE HART VERLATEN?

Dat waren toch wel de paradijselijke Gili’s. Wij verbleven op Gili Air en dat eiland is zó ontzettend chill. In totaal hebben we hier vier dagen geluierd, maar ik had er met gemak nog langer kunnen blijven. Achteraf hadden we het bizar goed getimed, want een paar dagen later heeft het eiland heel wat te verduren gehad tijdens een aardbeving.

HEB JE OOK VERVELENDE DINGEN MEEGEMAAKT?

Een paar dingen waren misschien wat minder leuk. We hadden een paar keer autopech in Madagascar, een lekke band met de scooter in Indonesië en we kregen een boete voor fout parkeren in Taiwan. Ook vervelend: in Madagascar ging mijn camera kapot en die heb ik de rest van de reis niet meer kunnen gebruiken.

En op Lombok maakten we ten slotte een aardbeving mee. Ik werd ’s ochtends wakker van een vreemd geluid en voelde toen dat het hele hotel aan het schudden was. Het duurde even voordat ik realiseerde dat het een aardbeving was en toen was het eigenlijk al voorbij. We sliepen op de vijfde verdieping van het hotel, dus dat was wel een beetje spannend. Gelukkig was het een hotel nabij het vliegveld en moesten we 3 uur later op de luchthaven zijn voor onze vlucht naar Taipei. Van de hele nasleep heb ik dus niets meegekregen, maar spannend was het wel.

VOORBEREIDING

WAAR HEB JE DEZE REIS GEBOEKT?

Online! Ik heb deze reis zelf uitgestippeld en geboekt, zonder tussenkomst van een reisbureau. De vliegtickets boekte ik via Momondo en Skyscanner, mijn holy grails op het gebied van reizen. Ik boekte eerst in één boeking alle intercontinentale tickets, dus Amsterdam – Antananarivo, Antananarivo – Bangkok, Tokyo – Amsterdam. Later heb ik wederom via Momondo losse tickets naar Indonesië, Taiwan en Japan geboekt. Hotels reserveerde ik onder andere via Booking.com.

HEB JE ALLES VAN TEVOREN VASTGELEGD?

Ja, want ik wilde daar onderweg geen omkijken meer naar hebben. De planning lag al voor vertrek vast, evenals de meeste hotels. Dat heeft zijn voordelen en zijn nadelen, maar ik heb het tijdens deze reis alleen maar als prettig ervaren. Tip: via Booking.com kun je hotels tot kort van tevoren nog annuleren. Dat geeft zekerheid, maar ook een bepaalde mate van flexibiliteit.

Warung Turtle, Tanjung Aan, Lombok
Chillen op lege stranden op Lombok

HOEVEEL KOST ZO’N WERELDREIS VAN 2 MAANDEN?

De grootste kostenposten van deze reis waren de vliegtickets, de huurauto in Madagascar en de vierdaagse tour met 4×4 die we daar hebben gedaan.

Voor onze intercontinentale tickets betaalden we € 1594,30 per persoon. Voor de tickets binnen Azië betaalden we nog eens €437,95 per persoon. De huurauto kostte € 735 en de 4×4-excursie was € 550 per persoon. Voor onze hotels betaalden we gemiddeld € 40 per nacht.

Daarnaast hadden we met z’n tweeën het afgelopen jaar 5000 euro gespaard voor deze reis. Dit was ons zakgeld en is gedurende de reis helemaal opgegaan. Ik heb geen exacte bedragen, maar ik schat dat we samen ruim € 11.000 kwijt waren voor deze hele reis. Nu moet ik er wel bij zeggen dat we niet echt op de kosten hebben gelet en alles hebben gedaan wat we wilden. Het kan goedkoper (maar het kan ook zeker duurder).

HEB JE MALARIAPILLEN GESLIKT?

Op advies van de GGD heb ik gedurende mijn hele verblijf in Madagascar malariapillen geslikt. Voor ons verblijf op Lombok in Indonesië kregen we een noodbehandeling mee. Deze is gelukkig ongeopend gebleven.

Veelgestelde vragen over onze miniwereldreis
Avenue de Baobab in Madagascar zonder andere toeristen

PRAKTISCHE ZAKEN

HOE KREEG JE 2 MAANDEN VRIJ VAN JE WERK?

Omdat ik werk als freelancer kan ik mijn eigen werktijden bepalen en hoefde ik dus geen vrij te vragen van een werkgever. Uiteraard heb ik wel ruim van tevoren al mijn opdrachtgevers ingelicht. Ik heb een aantal opdrachten tijdelijk gepauzeerd, heel fijn dat dat kon. Voor een paar opdrachtgevers heb ik vooruitgewerkt, daar ben ik in januari al mee begonnen. Voor de rest van mijn klanten ben ik tijdens de reis door blijven werken. Ik kan locatie onafhankelijk werken, dus dat geeft veel vrijheid om te reizen.

Mijn vriend heeft wel een vaste baan, maar hij kon een regeling treffen met zijn werkgever.

HOE BEVIEL HET OM DIGITAL NOMAD TE ZIJN?

Het lijkt zo aantrekkelijk: overal ter wereld kantoor kunnen houden en werken met reizen combineren. Om eerlijk te zijn, ik vond het helemaal niets. Ik vond het een aardige opgave om na een dag vol nieuwe indrukken en leuke dingen doen achter mijn laptop te kruipen. Daarnaast vond ik het een crime om constant met mijn laptop te sjouwen. En het hielp natuurlijk ook niet mee dat mijn vriend wel de tijd en ruimte had om lekker vakantie te vieren.

Uiteindelijk heb ik vooral alle verloren uurtjes op de luchthavens en in het vliegtuig gebruikt om te werken. Ik denk dus niet dat ik het nog een keer op deze manier zou aanpakken.

WAT DEED JE IN DE TUSSENTIJD MET JE HUIS?

In theorie hadden we ons huis voor twee maanden kunnen onderverhuren, maar dat was niet zo praktisch. In de twee maanden dat we op reis waren, werd ons huis namelijk verbouwd. We hadden eigenlijk constant een klusjesman over de vloer die een aantal dingen voor ons heeft aangepakt. Ik vond het de ideale oplossing, want zo zaten wij niet in de troep van het verbouwen.

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan
Mariokarten in Tokyo, super vet!

ETEN EN DRINKEN

WAT IS HET LEKKERSTE DAT JE HEBT GEGETEN OP REIS?

Taiwan is écht de culinaire hotspot van Azië en daar heb ik dan ook alleen maar lekker gegeten. Met name de Xiao Long Bao (soepdumplings) zijn echt ontzettend lekker. Overal in Azië kun je daarvoor terecht bij Din Tai Fung, maar in Taiwan serveren ze deze dumplings ook gewoon op de night markets. Daarnaast kun je als foodie in Japan je lol niet op. Sushi is natuurlijk super lekker (ik volgde zelfs een sushi workshop!), maar ramen blijft mijn favoriet. En ach, het eten in Bangkok en in Indonesië was eigenlijk ook niet verkeerd.

WAT IS HET VREEMDSTE DAT JE HEBT GEGETEN OP REIS?

Stinky tofu! Dit is echt een delicatesse in Taiwan en het ruikt net zo erg als het klinkt. Toch viel de smaak me heel erg mee, maar écht lekker kan ik het niet noemen.

Veelgestelde vragen over onze miniwereldreis
We deden een workshop sushi maken in Tokyo

TIPS & WIJSHEDEN

WAT ZOU JE DE VOLGENDE KEER ANDERS DOEN?

Ik heb tijdens deze reis mijn belangrijkste backpack-regel overtreden, namelijk dat je nooit te veel spullen mee moet nemen. Mijn backpack zat helemaal vol en was echt mega zwaar. Een hel om dat elke keer weer in te pakken en daar heb ik toch wel stevig van gebaald onderweg. Aan de andere kant kon ik het mezelf niet kwalijk nemen. We gingen naar zoveel diverse bestemmingen. Ik moest warme kleding meenemen voor op de Rinjani en ook in Madagascar was het winter. Mijn snorkelset wilde ik per sé mee voor Indonesië, mijn wandelschoenen kon ik ook niet thuislaten en ik had heel veel apparatuur bij me voor mijn werk. De volgende keer moet ik toch iets strenger zijn voor mezelf.

WAAR BEN JE TROTS OP?

Dat ik zoveel nieuwe dingen heb gedaan, zelfs als het van tevoren eng/spannend/stom leek. Zo durfde ik het aan om op Lombok een surfles te nemen en dat pakte beter uit dan verwacht. Ook overwon ik mijn hoogtevrees tijdens een uitdagend Via Ferrata parcours in Madagascar, en daar ben ik aardig trots op. Deze ervaringen hebben me energie en zelfvertrouwen gegeven.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Via Ferrata in Madagascar

WELKE GADGET BLEEK ONMISBAAR EN WAT HEB JE JUIST NIET GEBRUIKT?

Vanwege de vele apparatuur die ik meesleepte, heb ik van tevoren een draagbare kluis van Pacsafe aangeschaft. Deze kun je gebruiken om je duurdere spullen in op te bergen op je hotelkamer. Echte dieven weten wel hoe ze ermee aan de haal gaan, maar je spullen zijn in ieder geval beschermd tegen gelegenheidsdieven. Met name fijn in Madagascar, waar we niet overal een kluisje hadden. Daarnaast had ik deze reis mijn wandelschoenen niet willen missen. Mijn powerbank heb ik uiteindelijk de hele reis niet gebruikt. Ik heb bewust mijn telefoon vaker weggelegd en hoefde daardoor ook niet zo vaak te laden. Die zou ik de volgende keer dus thuislaten.

WAT IS JE ULTIEME SPAARTIP VOOR MENSEN DIE OOK 2 MAANDEN OP REIS WILLEN?

Ik kan vrij goed sparen, dus dat gaat bij mij eigenlijk vanzelf. Maar ik denk dat het vooral draait om keuzes maken, want je kunt je geld maar één keer uitgeven. Ga een tijdje wat minder uit eten, op stap of naar festivals, en steek het geld dat je overhoudt in een apart potje. Het scheelt ook als je niet zo vaak nieuwe kleren of gadgets koopt. Ikzelf bespaar veel geld op boodschappen sinds ik nog maar één keer per week naar de supermark ga en mijn maaltijden op elkaar afstem. Daarnaast vond ik het fijn om van tevoren al wat dingetjes te betalen, dan heb je daar op reis geen omkijken meer naar.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

17 reacties

 1. Heel veel overzichtsartikel is het geworden! Die stinky tofu klinkt als niets voor mij haha, ik had Durian (in cake vorm) geprobeerd tijdens mijn laatste reis door Azië en vond ik ook echt maar niets. Ik denk dat het een hele afwisselende reis was door twee continenten te combineren! Ik vond het bij onze langere reis ook fijn dat we de Transmongolië Express combineerde met enkele landen uit ZO-Azië.

 2. Super leuk om te lezen, dit klinkt als een geweldige reis! Wij gaan in oktober op wereldreis, voor onbepaalde tijd. Ik hoop wel dat wij het iets goedkoper redden, anders kunnen wij geen jaar wegblijven, terwijl dat wel ongeveer de bedoeling is. Hele gave bestemmingen heb je bezocht, vooral Madagaskar lijkt me echt heel erg gaaf

 3. Wat een gave reis joh! Je hebt heel toffe landen met elkaar gecombineerd tot een geweldige reis. Leuke combi! Ik wil best eens 2 maanden op reis, lijkt me heerlijk! Ik denk dat ik dan voor een combi met sowieso Australië en Indonesië ga. En misschien Japan!

  1. Jaaaa Japan kan ik je sowieso aanraden. En Indonesië is ook een favoriet hier, daar ga ik nog veel over bloggen binnenkort :)!

 4. Ahh super leuk! Ik denk altijd na wat ik zou doen als ik langer op reis zou gaan – zou ik één continent kiezen en daar verschillende plekken bezoeken of ook meerdere continenten? Ik denk dat ik hetzelfde zou doen als jij. Het lijkt me bijzonder om heel veel verschillende plekken te bezoeken, zo heb je lekker veel diversiteit! Leuk!

  1. Leuk om te horen! Ik denk dat ik een volgende keer wel zou kiezen voor landen die wat dichter bij elkaar liggen, maar met al die eilanden die we hebben bezocht is dat gewoon wat lastiger.

 5. Klinkt als een fantastische reis! Vooral Madagaskar en Japan. Van Japan ben ik groot fan, zo’n geweldig land.
  Deel je mening over de stinky tofu. Het ruikt echt verschrikkelijk! Ik heb ooit in een stadje gewoond waar het op elke straathoek verkocht werd.

 6. Wat een heerlijke 2 maanden zijn dit geweest hé! Dat mariokarten in Tokyo zag ik ook laatst bij het programma ‘beter laat dan nooit’. Hilarisch. Je hebt me enorm enthousiast gemaakt over madagascar.

  1. Jaa echt alles eruit gehaald voor mijn gevoel. Mariokarten is inderdaad fan-tas-tisch en heel leuk dat je Madagascar overweegt naar aanleiding van mijn verhalen :D. Er komen nog veel meer blogs ;)!

 7. Echt een heel fijn artikel.
  Mijn vriend en ik gingen normaal gezien deze periode op miniwereldreis van twee maanden maar die hebben we even uitgesteld omwille van Covid.
  Je artikel heeft heel veel inspiratie gegeven voor landen waar wij niet aan dachten.
  Kan je Taiwan ook op 1 week bezoeken? Of mis je dan heel wat fijne plekken?

  1. Hoi Lot, wat jammer dat jullie moesten uitstellen! Hopelijk kan het snel weer! Taiwan is ook in 1 week te bezoeken inderdaad. Ik zou me dan beperken tot Taipei en omgeving, en de Taroko Gorge. Ondanks dat je dan een hoop niet hebt gezien, krijg je wel een mooi idee van het land en haar tradities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp