Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Editorial: 2014, een terugblik

Ik verkeer een beetje in nostalgische sferen dezer dagen. Terugblikken, lijstjes maken, bedenken wat mijn hoogte- en dieptepuntjes van het afgelopen jaar waren: ik ben er allemaal schuldig aan.

Op persoonlijk vlak kan ik het in één term samenvatten: de gevreesde quarterlife crisis. Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik, zijn vragen die bijna dagelijks door mijn hoofd spoken. 2014 heeft me daar geen passende antwoorden op kunnen geven, maar hopelijk kan 2015 er wat meer licht op schijnen. Niet voor niets dat mijn beste voornemen voor het nieuwe jaar ‘op zoek gaan naar mezelf’ is. Maar hoe, wat en wanneer ik dat ga doen, is dan ook weer iets waarover ik nog moet nadenken…

Mooie reizen

Gelukkig was 2014 ook weer een zoet jaar als het gaat om reisjes. Als je ergens niet hoeft te piekeren over de zin van het leven, dan is het wel op een heerlijk strand aan een prachtig blauwe zee. Dus dat deed ik dan maar volop.

Voor het eerst in jaren ging ik dit jaar niet een hele maand backpacken aan de andere kant van de wereld. De zes weken China in de laatste maanden van 2013 vond ik wel heel even voldoende. In plaats daarvan ging ik afgelopen zomer gewoon lekker kamperen en bezocht ik heel wat nieuwe landen om het gemis aan een reis naar Azië of Zuid-Amerika een beetje goed te maken. En dat lukte aardig kan ik vertellen. Een overzichtje.

AMELAND

Het reisjaar begon rustig met een weekendje Ameland met de schoonfamilie in februari. Het was voor het eerst dat ik op de Nederlandse eilanden was, en hoe slecht is dat? Ik houd enorm veel van het strand en de duinen, dus het is eigenlijk gewoon een beetje stom dat ik nog niet eerder op de Wadden ben geweest. Het weekend zelf bestond vooral uit lange strandwandelingen, fietstochtjes en uitgebreid koken, en meer heb je volgens mij ook niet nodig voor zo’n fijn weekendje aan het strand.

Jaaroverzicht 2014

NEW YORK

Eind maart stond de eerste echte reis op het programma. Samen met mijn vriend vloog ik voor acht dagen naar The Big Apple. Mijn eerste kennismaking met New York en de Verenigde Staten, en zoals verwacht smaakte dat naar meer. We sliepen in een heerlijk appartement in Brooklyn en hebben op ons dooie akkertje de stad verkend. Want dat kan makkelijk, als je acht dagen de tijd hebt.

Lees hier al mijn verhalen over New York

Jaaroverzicht 2014

BERLIJN

Ter ere van mijn 26e verjaardag reden we in mei naar Berlijn. Vorig jaar heb ik een tripje naar de Duitse hoofdstad vanwege een ziekenhuisopname af moeten zeggen, en dat wilde ik graag zo snel mogelijk goedmaken. Missie geslaagd, er werd flink geproost met Duits bier en het was zoals verwacht weer heel erg leuk.

Lees hier al mijn verhalen over Berlijn

Jaaroverzicht 2014

MALLORCA

Samen met twee vriendinnen bracht ik in juli een kort bezoekje aan Mallorca. We wilden een paar dagen zon, zee, strand en lekker eten, en Mallorca bleek de goedkoopste optie. We zaten in het schattige oude centrum van Palma de Mallorca en waren vooral erg druk met luieren aan het strand en lekker eten. Het was precies zoals we hadden gehoopt, en vooral heel erg relaxt. Mallorca een partyeiland? Het is vooral hoe je zelf je vakantie invult. Wie weet gaan we in 2015 wel weer terug.

Lees hier al mijn verhalen over Spanje

Jaaroverzicht 2014

ITALIË, BOSNIË, KROATIË & SLOVENIË

Een paar dagen na Mallorca was ik wederom op weg naar Zuid-Europa. Dit keer met de auto en een complete kampeeruitrusting in de achterbak. We reden in anderhalve week van Noord-Italië naar Toscane en Napels, en pakten vervolgens de boot naar Oost-Europa waar we nog twee weken in Kroatië, Bosnië en Slovenië verbleven. Ik at de lekkerste pizza ever, werd verliefd op Napels en kreeg te maken met corrupte Bosnische ambtenaren. Ondanks wat kampeertechnische probleempjes een hele fijne vakantie.

Jaaroverzicht 2014

LISSABON

Lissabon kan ik het best omschrijven als: niet gepland, wel gewenst. Door een gemiste overstap belandden we in oktober compleet onverwacht in een vijfsterrenhotel in Lissabon. Omdat we toevallig met vrienden in het vliegtuig zaten, hebben we die dag in Lissabon ontzettend goed besteed. Beetje rondlopen, biertjes drinken en lekker eten. Een perfecte dag die ik niet snel zal vergeten. Portugal wil ik zeker nog verder gaan ontdekken.

Lees hier al mijn verhalen over Portugal

Jaaroverzicht 2014

KAAPVERDIË

De herfst is mijn favoriete seizoen. En hoewel ik me elke keer weer afvraag hoe ik het voor elkaar krijg om juist dán Nederland te ontvluchten, was het ook dit jaar weer raak. Een keertje niet naar Azië of Zuid-Amerika, maar iets dichter bij huis: namelijk de Kaapverdische eilanden. De trip begon dus met een flinke vertraging, maar eenmaal in Kaapverdië was alles weer goed. Elf heerlijke dagen volgden. We gingen op ontdekking op de eilanden Santiago en Maio, en zeker de laatste was een plek om nooit te vergeten. Als herboren kwam ik terug naar Nederland.

Lees hier al mijn verhalen over Kaapverdië

Jaaroverzicht 2014

FRANKRIJK

In het eerste weekend van november was het tijd voor het laatste tripje van 2014. Met vijf vriendinnen reed ik naar een heel fijn huisje in het noorden van Frankrijk. We sloten ons een paar dagen op en deden niets anders dan bijkletsen, lekker eten en wijn drinken. Zoals jullie hebben kunnen lezen was het perfect.

Lees hier al mijn verhalen over Frankrijk

Jaaroverzicht 2014

EXPEDITIE AARDBOL IN 2014

En dan Expeditie Aardbol. In 2014 hakte ik eindelijk de knoop door om mijn groeiende stapel reisverhalen te bundelen op deze blog. Begin juli registreerde ik expeditieaardbol.nl en sindsdien schreef ik 56 blogs, lieten jullie honderden reacties achter en denk ik alleen maar: dit had ik veel eerder moeten doen.

Want wat is het toch heerlijk om te schrijven. Ondanks dat ik elke dag stukjes schrijf voor mijn werk, is zo’n persoonlijke blog bijhouden toch van een heel ander kaliber. Het is zo leuk om in gedachten weer af te reizen naar die bijzondere plek aan de andere kant van de wereld, om bijpassende foto’s erbij te zoeken en om mijn reiservaringen vereeuwigd te zien op het wereldwijde web.

En dat vinden jullie blijkbaar ook, want elke maand worden weer meer artikelen gelezen. Ontzettend leuk om te zien. Ik ben heel erg blij met iedereen die de moeite neemt om een berichtje achter te laten, die mijn stukjes leest en mij volgt via de sociale kanalen. Ik haal niet alleen heel veel energie uit het schrijven zelf, van elke mail of reactie krijg ik het weer iets warmer. Dank daarvoor!

Lieve lezers, een zalig kerstfeest voor jullie allemaal gewenst, en een waanzinnige start van het nieuwe jaar. Hopelijk zie ik jullie snel weer terug in 2015!!

Ga op reis

56 reacties

 1. Wat een fijn en afwisselend reisjaar! Ik ben dol op je foto’s! En wat is Europa toch ook wel fijn. Benieuwd naar volgend jaar. Ik denk dat ik ook aan de slag ga met een terugblik =D

 2. Wat een heerlijk verslagje om te lezen! Wist helemaal niet dat je in juli pas bent begonnen, leuk zeg. Jij ook fijne feestdagen geweest!

 3. Wat een mooi reisjaar heb je gehad! Kaapverdië lijkt me echt geweldig. :) Ik ga binnenkort ook maar eens bezig met zo’n terugblik, vond dat vorig jaar ook zo leuk om te doen!

  1. Terugblikjes maken zijn leuk inderdaad! En Kaapverdië kan ik alleen maar aanraden :). Zo’n fijne vakantiebestemming!

 4. Herkenbaar, die quarter-life crisis. Ik heb daar zelf ook last van. De economie werkt in die zin ook niet mee. Dus lekker mezelf ontdekken en ontwikkelen op reis. Knap lijstje voor 2014, hopelijk ook weer mooie reisjes in 2015!

 5. Hoi Stéphanie, wat een prachtig reisjaar heb je gehad! Wel vervelend van de quaterlife-crisis. Herkenbaar ook, ik heb het gevoel dat ik daar nooit meer helemaal uit ga komen. En ik ben al 34 ;) Heel veel succes met het vinden van je pad in 2015, met hopelijk veel mooie reizen. En vooral door blijven bloggen, want ik lees je blog met heel veel plezier!

  1. Aaah dankjewel voor je mooie reactie! Ik ga inderdaad maar eens zien wat 2015 op persoonlijk vlak te bieden heeft. Op een rijtje zetten wat ik echt belangrijk vind en me over de bijzaken niet meer druk maken is denk ik een goede start ;)

 6. Mooi overzicht Stéphanie, en hopelijk komen er nog veel mooie reisverhalen van jouw kant! En op het persoonlijke vlak: probeer uit te zoeken waar je hart ligt. Ik denk dat iedereen hier zo nu en dan mee te maken krijgt, en het is ook helemaal niet erg om even niet te weten waar je heen wilt. Probeer te genieten van de mooie momenten en je zult je weg wel vinden. Fijne december dagen!

  1. Dankjewel voor je lieve reactie Ester! Ik moet inderdaad uitzoeken waar ik gelukkig van word, maar een mens kan zichzelf (helaas) soms behoorlijk voor de gek houden. Hopelijk prik ik daar bij mezelf doorheen het komende jaar :)

 7. Grappig, ik heb precies zo’n artikel in concept staan! Erg leuk om te lezen en ook om te maken vond ik zelf! Wat ben je op een hoop mooie plekken geweest zeg in 2014, heerlijk! Hoop dat 2015 net zo’n mooi jaar mag worden!

 8. Leuk al die terugblikjes. Je hebt toch wel veel mooie en afwisselende reizen gemaakt. Herkenbaar hoor ook dat uitzoeken wat je wil, ik weet het na zoveel jaar nog steeds niet. Soms als je weet wat je wil is het het ook praktisch niet haalbaar. Ik denk dat de kunst van het tevreden zijn al een heel eind helpt.

  1. Dankjewel voor je lieve reactie! Ik denk ook dat het begint bij tevreden zijn, maar wanneer ben je tevreden? Die vraag zal ik mezelf de komende tijd veel gaan stellen.

 9. Je hebt een heerlijk reisjaar achter de rug zeg, wauw! Ik zie zulke lijstjes de laatste dagen inderdaad heel vaak voorbij komen. En ook die van mij staat ingepland voor volgende week! Ik wens je alvast een fantastisch 2015 toe met hopelijk fantastische reizen!

 10. Wat een mooie terugblik op je afgelopen jaar en wat een heerlijke reisjes heb je gemaakt. Je trip richting Noord-Italië en het Oostblok ga ik onthouden: lijkt me een heel toffe route! Fijn dat het zo lekker gaat met Expeditie Aardbol, al had ik niet anders verwacht. Ik wens je alle geluk voor het komende jaar!

  1. Dankjewel! Vind ik heel leuk om te horen, en die Europatrip was zeker mooi, heb er veel over geschreven, maar zal binnenkort wat meer op mijn route ingaan :)!

 11. Wat heb je heerlijke reizen gemaakt dit jaar. En dat na 6 weken China in 2013, wauww! Kaapverdië kende ik niet eens, erg leuk om dit zo via jou te leren kennen. Ik volg je met veel plezier en blijf dit in 2015 zeker doen. Op naar nog veel meer mooie avonturen!

 12. Heel leuk om zo’n overzicht te lezen! Je hebt wat prachtige reizen gemaakt dit jaar! Kaapverdië lijkt mij echt nog eens een geweldig bestemming om naartoe te gaan. Heel veel geluk, plezier en avonturen gewenst voor 2015!

 13. Heel fijn stuk om te lezen. Heerlijke afsluiter voor 2014. Ik hoop dat je meer rust en jezelf kunt vinden in 2015… mocht je tips hebben, ze zijn welkom. Natuurlijk is het voor iedereen anders, maar wellicht kunnen we elkaar helpen. Proost op nog een pracht reisjaar!

  1. Dank Anouk! Ik laat het je weten als ik mezelf heb gevonden ;). Misschien dat ik maar een maandje moet gaan mediteren op Bali of mezelf een tijdje opsluiten in een stilteklooster. Daar ga ik over nadenken de komende tijd ;)!

 14. Hoe herkenbaar is die crisis! Hier van hetzelfde laken een pak: ik weet echt even niet welke richting ik op wil. Lastig hoor. 2015 gaat je ongetwijfeld deuren aanbieden die je kunt openen en die je richting zullen geven.

  En je reisjaar was zeker niet verkeerd, super zelfs!

 15. Ik ben ‘al’ 30 maar herken de quarterlife crisis zeker :) Ach, gewoon blijven genieten van het leven en reizen en dan komt alles goed. Ik blijf je blog ook lezen in 2015!

 16. Een heel mooi 2015 waarin je hopelijk antwoord vindt op je levensvragen ;) In ieder geval blijf ik je blog zeker volgen; prachtige verhalen en foto’s! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset