Onze vakantie door mediterraan Europa bracht ons afgelopen zomer ook naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo. De auto, tent en het luchtbed ruilden we twee nachtjes in voor een echt bed in hart van de oude bazaar, en in plaats van te koken op een campingstelletje lieten we ons culinair flink in de watten leggen.
Sarajevo
Sarajevo is een bijzondere stad, want ontzettend multicultureel: Bosniërs, Kroaten, Serven, Joden en Roma wonen tegenwoordig weer in goede harmonie naast elkaar en sinds de oudheid is de stad afwisselend in ondermeer Griekse, Turkse, Romeinse en Hongaarse handen geweest. Die mengeling van culturen, volkeren en geloven heeft in de recente geschiedenis heel wat narigheid opgeleverd, maar die diversiteit heeft ook zijn effect gehad op het eten.
In de restaurants eet je bijvoorbeeld steengoede risotto, stoofpotjes van kalfsvlees, lam van het spit, gevulde paprika of Joegoslavische ćevapčići, maar Sarajevo is ook een stad met talloze koffiehuisjes en heeft heel wat barretjes waar je kan borrelen met traditionele kaasjes, knoflookworst en een glas goede lokale wijn.
Waar je die pareltjes vind? Ik bezocht een aantal restaurants, en zette de leukste voor jullie op een rijtje. Ben jij wel eens in Sarajevo geweest?
DVERI
Voor hotspots met witte muren en design meubels moet je in Sarajevo niet zijn. Verwacht eerder het tegenovergestelde. Ook bij restaurant Dveri hangen de knoflookbollen aan het plafond en zit je op lekker robuust houten meubilair. Geen probleem, want ook dat heeft wel zijn charme. Dveri schenkt gelukkig wel heel veel soorten wijn en heeft fijne kaas- en vleesplankjes balkan style. Denk aan pittige worst, schapenkaas, olijven en huisgebakken maisbrood. Een prima plek voor een fijne borrel.
Prote Bakovića 12

ČAJDŽINICA DŽIRLO
Nog nooit werd ik zo hartelijk ontvangen als in het theehuisje van de vriendelijke Husein. In het Bosnisch, Engels of Frans heet hij je van harte welkom in zijn kleine etablissement. Bij binnenkomst krijg je een ferme handdruk en pas na het voorstelrondje krijg je de kaart te zien. Je kan vervolgens kiezen uit tig verschillende soorten koffie of thee, maar wij waren zelf erg gecharmeerd van de limonades. Zoals het een goede gastheer betaamt kregen we eerst alle smaakjes te proeven en kozen uiteindelijk voor de ‘zovin sok’, vlierbessensap. Heerlijk! Ga hier naartoe voor de gastvrijheid, een lekker drankje en de relaxte sfeer.
Kovaci 16


TO BE OR NOT TO BE
Eten bij To be or not to be voelt alsof je bij iemand thuis aan tafel zit. In het piepkleine restaurant staan twee tafeltjes en neemt de kok herself de bestellingen op. Neem plaats aan de roodgeblokte tafels en kies voor een klassiek stoofpotje met rijst. In de zomer kan je trouwens ook kiezen voor een tafeltje op straat, want tussen de winkeltjes van de bazaar is het goed mensen kijken.
Čizmedžiluk 5

ČEVABDŽINICA HODŽIĆ
Eigenlijk kun je Sarajevo niet verlaten zonder zij befaamde ćevapčići te hebben geproefd. Deze kruidige gehaktrolletjes worden op de Balkan veel gegeten en zijn de ideale snack voor tussendoor. Eerlijk is eerlijk, het gerecht ziet er met zijn kale broodje niet spectaculair uit, maar smaken doet het zeker. De beste ćevapčići van Sarajevo eet je bij Čevabdžinica Hodžić.
Bravadziluk 34

KIBE MAHALA
Sarajevo ligt in een dal en dit fancy restaurant ligt op één van de omliggende bergen. De klim naar boven is een flinke, dus trek makkelijke schoenen aan of neem een taxi omhoog. Eenmaal boven maakt het uitzicht gelukkig een hoop goed. Neem een plekje aan het raam voor een fantastisch uitzicht en eet je voor een zacht prijsje helemaal rond aan lekkernijen. Kies een lokaal kaasje, wijn uit de regio en lam van het spit. Oost-Europeser kun je het je niet wensen.
Vrbanjuša 164

Meer lezen over reizen in Bosnië-Herzegovina? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Originele stedentrip? Ga naar Sarajevo
• Dit moet je weten over autorijden en corruptie in Bosnië Herzegovina
• Blagaj en Mostar: historie en cultuur in het zuiden van Bosnië-Herzegovina
• Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa