Expeditie Aardbol
6 april 2020

Meet the locals met deze 7 universele reistips

Meet the locals
Home » Reistips » Meet the locals met deze 7 universele reistips

Tijdens mijn verblijf in Berlijn besef ik weer hoe leuk het is om een plek door de ogen van een local te zien. Ik heb het idee dat je op die manier veel meer van de dynamiek en sfeer kan meekrijgen. Je bent namelijk geen bezoeker, maar een volwaardig onderdeel van een bestemming. De afgelopen jaren heb ik al flink mogen snuffelen aan deze manier van reizen, en daarom werd het tijd voor een lijstje met universele reistips. Van het volgen van een taalcursus tot de leukste manieren om in contact te komen met de locals, deze 7 tips kun je overal ter wereld toepassen.

1. NEEM DE TIJD

De belangrijkste tip voor wie een bestemming wil ervaren als een local: de tijd nemen. Dat mag best relatief, want ik wil natuurlijk niemand dwingen om vier weken in Parijs rond te hangen (al zal dat wel helpen). Het gaat om keuzes maken. Als je alle bezienswaardigheden wil zien, dan zul je een stad uiteindelijk alleen maar oppervlakkig leren kennen. En focus je vooral niet op een te groot gebied.

Neem de tijd om door een wijkje te struinen, haar eigenaardigheden te leren kennen, de zijstraatjes te ontdekken, en ga gerust twee keer op dezelfde plek lunchen om al het lekkers van de kaart te proeven. Het uiteindelijke doel is ook niet om zoveel mogelijk plekken te kunnen afstrepen, maar om je ergens thuis te voelen. Dat kost tijd.

Meet the locals

2. LEER DE TAAL

Je hoort er pas echt bij als je ook de taal spreekt, dus studeer in ieder geval op de begroetingen, bedankjes en hoe je iets kan bestellen in een restaurant. Je kan het ook iets serieuzer aanpakken en voor of tijdens je verblijf een taalcursus volgen, bijvoorbeeld met een organisatie als EF Education First. Met een beetje geluk kun je dan al snel een praatje maken in de supermarkt of bij de bakker, wat je weer leuke contacten en nog meer bijzondere ontmoetingen kan opleveren. Zo spreek ik zelf een beetje Spaans, en dat zorgde voor interessante gespreksstof tijdens mijn reis door Mexico. Zeker wanneer je voor langere periode in een bepaald gebied gaat reizen (bijvoorbeeld Latijns-Amerika), is het de moeite waard om te investeren in een taalcursus.

3. SLAAP TUSSEN DE LOCALS

Het dagelijks leven concentreert zich doorgaans niet op plekken met de meeste hotels of bezienswaardigheden, maar juist daar omheen. Het zijn de woonwijken waar de mensen wonen en leven, en waar je je even onder de locals waant. Plekken met supermarktjes en waar je zomaar een onverwacht leuk restaurant tegen kan komen. Hier zie je de buren ’s ochtends naar hun werk vertrekken en krijg je veel meer mee van de lokale bewoners.

Er zijn verschillende platforms die zich richten deze manier van reizen. Eerder testte ik in Kopenhagen en Wit-Rusland het concept Couchsurfing, waarbij je gratis bij iemand op de bank (of in de logeerkamer) mag verblijven. En wanneer je iets meer hebt te besteden dan kun je met Airbnb de mooiste kamers van ‘echte’ mensen huren. Ik heb zelf hele goede ervaringen opgedaan tijdens mijn verblijf in New York en Mallorca. En het fijne: je hosts hebben doorgaans genoeg tips die niet in je reisgids staan.

Meet the locals

4. DOE DINGEN DIE JE THUIS OOK ZOU DOEN

Bedenk dat jouw leven thuis in wezen niet heel veel verschilt van dat van de lokale bevolking op je vakantiebestemming (ja, er zijn uitzonderingen). Doe daarom eens een keer iets dat je thuis ook zou doen. Volg een sportlesje, ga naar een concert, ga naar de bioscoop etc. Je neemt dan even afstand van je rol als reiziger en bent gewoon jezelf.

5. BESTUDEER DE JUISTE LITERATUUR

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus begin al voor vertrek met het bestuderen van de juiste literatuur. Dat kan een reisgids zijn die is geschreven door een local (neem de 100 % serie of The MONOCLE travel guide), maar houd ook de plaatselijke bloggers in de gaten voor actuele tips.

Verder kan het zinvol zijn om de lokale UIT-agenda te screenen op nieuwe restaurants, leuke evenementen en andere weetjes over de stad. En wat ik zelf onderweg een hele fijne app vind voor het vinden van restaurants: Yelp. Tripadvisor richt zich vooral op toeristen, maar Yelp wordt veel gebruikt door de bewoners zelf.

Meet the locals

6. GA OP PAD MET EEN LOCAL

Wist je dat je je eetstokjes nooit rechtop in een kommetje rijst mag zetten? Dat je in India niet met je linkerhand mag eten? Dat je in de Verenigde Staten fooi móet achterlaten? In het buitenland stikt het van de ongeschreven regels, en een slechte indruk is snel gemaakt. De beste manier om te reizen als een local is door er één of twee te kennen die je graag op sleeptouw willen nemen en alles kunnen vertellen over hun cultuur.

Maar hoe vaak komt het voor dat je bevriend bent met iemand die aan de andere kant van de wereld woont? Ga bijvoorbeeld eens eten bij een local thuis. Ik deed dat in Singapore via Withlocals. Je kan natuurlijk ook je hosts van Airbnb lief aankijken, en vaak kun je via Couchsurfing wel iemand regelen die je zijn stad wil laten zien. Maar het loont ook om even rond te vragen in je eigen netwerk. Viavia ken je misschien wel hele leuke mensen. Zelf heb ik op die manier een paar hele leuke avonden in Shanghai en New York gehad met de vrienden van vrienden.

7. STAP OP DE FIETS

Een echte local verdwaalt niet, dus je kan het plaatselijke stratenplan maar beter zo snel mogelijk leren kennen. En hoe kan dat nou beter dan op de fiets? Huur of koop een goed exemplaar en ga elke dag op onderzoek uit. Wie weet wat je onderweg nog voor bijzondere plekjes tegenkomt.

Meer leuke reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Ik ging een weekendje weg met een Volkswagen T3 van deelplatform Goboony
• Mijn eerste ervaring met Secret Escapes: is het een aanrader?
• 15 x leuke (en betaalbare) Airbnb’s in het centrum van Bangkok
• Mijn goede ervaringen met Couchsurfing in Kopenhagen & Wit-Rusland

30 reacties

 1. Oh, zo waar! Gesprekken met locals voelen altijd zo waardevol. Ze komen altijd met verhalen die niet in de reisgidsen staan. En naast praten over de bestemming is het ook zo fijn om de mensen zelf te leren kennen, dat geeft toch ook een bepaald gevoel bij een bestemming. Ik snap je!

 2. Leuk! Ik vind inderdaad dat je je op reis nooit enkel moet beperken tot de toeristische trekpleisters, door eens in de cultuur en de bevolking te duiken, krijgt je vakantie vaak net een extra dimensie.

 3. Ben ik het mee eens, als je in ieder geval de tijd hebt! Maar soms zijn er zoveel mooie ‘toeristische’ dingen, dat m’n tijd al op is :( Ik heb m’n eigen locals in Indonesië en moet zeggen dat zij toch wel een andere kijk hebben op ‘vakantie’. Dat is ook wel weer eens grappig om te zien ;)

  1. Tijd is natuurlijk ook een relatief begrip. Je hoeft geen zeeën van tijd te hebben, maar stel dat je je tijdens een weekendje weg op een bepaalde wijk ipv een hele stad richt, dan zit je er al heel anders in!

 4. Ik vind 1 en 4 goede tips. Neem de tijd moet je al doen bij het bezoek aan een land of stad. Als je 7 dagen in Kuala Lumpur bent, doe je vanzelf meer lokale dingen. Of een land gewoon lang bezoeken, zoals ik afgelopen zomer in Japan deed. Als je ergens 4 weken bent, ga je langzaam toch gedragen zoals een local. Tip 4 zoals de lokale mensen doen, vind ik ook een goede. Alleen, vaak neem je daar toch niet helemaal de tijd voor. Een bioscoopje bijvoorbeeld of hardlopen. Dan kan thuis wel weer denk ik dan. Net zoals fietsen ;-)

  1. Haha grappig om te lezen hoe verschillend mensen daar over kunnen denken! Ik vind het zelf heerlijk om op een rustige avond in het buitenland lekker naar de bios te gaan bijvoorbeeld. En fietsen, ideaal! Dat heb ik al op zoveel plekken gedaan ;)!

 5. Ja helemaal mee eens! Vooral de tijd en de taal. Als iemand naar Bogotá komt adviseer ik ook altijd wat Spaans te leren. Velen denken dat ze hier met Engels ver komen, maar helaas haha :)

  1. Nee dat denk ik ook inderdaad. En met een paar woordjes krijg je over het algemeen zoveel leuke reacties en respect, dat het ‘t ook echt wel waard is, vind ik!

  1. Ja leuk gevoel is dat he? Dat had ik ook in New York en Berlijn. Alsof je even dat leventje hebt waar je wel eens over fantaseert (bijvoorbeeld)

 6. Neem de tijd is vaak lastig voor een korte stedentrip, maar wil je de stad minder als toerist zien is dat wel de manier :-) Toen ik heel wat jaren terug een taalcursus Italiaans volgde in Rome, in een residentiële wijk, toen voelde ik me ook echt thuis. Elke ochtend stond ik vroeg op, zoals iedereen, dronk een koffie in een koffiebar op weg naar school, deed mijn boodschappen in de buurtsuper en ging drankjes drinken om de hoek. Zo kon ik mezelf wel voorstellen er echt te wonen :-)

  1. Ben ik met je eens hoor! Maar als je bijvoorbeeld al vaker op een plek bent geweest, dan kan dat weer wel. De highlights heb je al gezien, dus dan kan je ook wat meer genieten en echte sfeer proeven (als je dat leuk vindt natuurlijk).

 7. Fijne tips & leuke lijst! Het lijkt mij ontzettend gaaf om een talencursus te gaan doen, bv in Spanje. En ik vond het ook zo’n verademing om in Beijing in een hutong te overnachten en het echte leven van de bewoners te aanschouwen. Withlocals ga ik zeker onthouden!

  1. Jaa ik heb ook in hutongs geslapen, geweldig interessant om te zien hoe het dagelijks leven er voor hun uitziet en stiekem bij mensen naar binnen gluren ;)!

 8. Jaa, vooral 1 en 6! Als je de tijd neemt en gewoon een beetje rondwandelt zie je zoveel meer leuke dingen dan wanneer je alleen de toeristische hotspots bezoekt. En locals kunnen je altijd de plekjes laten zien die je zelf nooit zult vinden :)

 9. Mooie tips! Ik ga graag naar de bezienswaardigheden maar dit ga ik wel even in m’n achterhoofd houden voor bij een volgende trip. Ik mag ook wel eens wat minder voorbereid zijn haha ;-)

 10. Couchsurfing is een fantastisch (en bovendien gratis) tool om contacten te leggen!

  Ik zou er nog twee aan toevoegen

  8. Schrijf je in bij een sport,- muziek, – of andere hobbyclub. De meeste vriendschappen ontstaan op langere termijn.

  9. Huur een kamer in een shared appartment. Een gebouw met private kamers maar gemeenschappelijke keuken en woonruimte. Ideaal om locals te leren kennen of andere buitenlanders om samen mee op stap te gaan.

 11. Leuke blog! Een fiets huren vind ik echt onwijs tof, zo’n fijne manier om een stad/gebied te leren kennen. Ik vind het trouwens ook fijn om gewoon relaxt in een parkje te zitten en simpelweg te observeren.

 12. Voor mij biedt het doen van vrijwilligerswerk een kijkje in het echte leven. Je werkt met locals en hebt veel interactie, moet bv boodschappen halen of een uitje regelen en zo kom je echt in contact met de lokale bevolking en de plaats! Tijdens onze lange reis door Azië en Midden-Oosten hebben we geprobeerd in alle landen iets van vrijwilligerswerk te doen en het heeft onze reis echt een extra dimensie gegeven. Het is ons in alle landen behalve China en Egypte gelukt wat te vinden trouwens. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.
Presets
Bewerk je vakantiefoto's met de filters van Expeditie Aardbol
Lees meer
Tote bags
De enige echte Expeditie Aardbol tas!
Lees meer
Shirts
Bestel hier het exclusieve Expeditie Aardbol t-shirt
Lees meer
Previous
Next