Zoeken
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

8 dingen die je kunnen overkomen in een trein in India, en wat ik daarvan leerde

Reizen met de trein door India

Als ik eenmaal over India begin te oreren, dan blijf ik wel even bezig. Vooral het reizen met de trein heeft indruk gemaakt. Enerzijds omdat ik tijdens de lange reizen eindelijk de tijd had om mijn gedachten op een rijtje te zetten, anderzijds omdat de reizen zelf ook weer een vruchtbare bodem voor mooie verhalen waren. 8 situaties die je kunnen overkomen in een trein in India, en wat ik daarvan heb geleerd.

1. HET LOKET IS NOOIT AFGEBRAND OF VERPLAATST OF OPGEHEVEN

Ik was in blinde paniek weggevlucht uit New Delhi, maar New Delhi wilde me liever niet laten gaan. Op het station word ik een paar keer hardhandig tegengehouden. Ik ben op weg naar het speciale toeristenloket, maar volgens de mannen die me tegenhouden is het afgebrand, verplaatst en/of opgeheven. Als ik door wil lopen worden ze boos, geïrriteerd en laten ze hun pasjes (bankpasje, bibliotheekpasje?) zien. Ze spelen hun rol goed: Je zou er bijna intrappen en met ze meegaan om bij hun toeristenbureautje een treinticket te boeken. Gelukkig was ik er al voor gewaarschuwd, want het loket zit gewoon op de eerste verdieping.

2. DUS ZO VOELT MADONNA ZICH

Van Jaisalmer naar Jodhpur zit ik in de trein met een lokale schoolklas. Het is meteen dolle pret: Zij lenen mijn iPod, ik eet hun koekjes. Hoogstwaarschijnlijk ben ik de allereerste witte persoon die zij ooit in het echt hebben gezien want ik moet met ze op de foto en er wordt naar huis gebeld. Ik krijg broers en moeders aan de telefoon en moet ze allemaal even te woord staan. De docenten doen zelf trouwens net zo hard mee, want de juf heeft de hele reis stiekem foto’s van me gemaakt met haar telefoon. Ik vraag het ten minste nog (zie ook de foto hieronder).

Reizen met de trein door India

3. ZWARTRIJDEN DOE JE ZO

Ik word al niet heel vrolijk van de gevolgen van zwartrijden in Nederland, laat staan wanneer je dat in een land als India zou doen. Toch gebeurt het. Want wist ik veel dat bepaalde cijfers op het treinkaartje niet corresponderen met je plekje in de trein, maar met je plekje op de wachtlijst? Ik kom erachter als de trein net is vertrokken en de conducteur de kaartjes controleert. Gelukkig gooit hij me niet uit de trein, maar mag ik de reis op een andere plek in de coupé voortzetten.

4. VAL ‘S NACHTS VOORAL NIET IN SLAAP

Het is verleidelijk: Je hebt net een duur treinkaartje gekocht, krijgt een bedje met een laken en een kussen toegewezen, en je bevindt je in een coupe met airco. Waarom zou je niet gaan slapen? Omdat de rest van de reizigers dan naar je gaat kijken als je slaapt, bijvoorbeeld. Ik doe het wel, word midden in de nacht wakker en zie dat alle mannen uit de coupe op de bedjes om me heen zijn gaan zitten en me indringend aanstaren. Dan kun je nog zo’n fijn slaapplekje hebben, maar je doet daarna geen oog meer dicht.

5. ZES UUR VERTRAGING GAAT SNELLER DAN JE DENKT

De trein van Agra naar Jodhpur zou om vijf uur ’s ochtends vertrekken, en voor de zekerheid ben ik er ruim op tijd. Blijkt nergens voor nodig, want al snel wordt duidelijk dat de trein een half uur vertraging heeft. Na een half uur blijkt dat de trein nóg een half uur vertraging heeft, en op deze manier gaat dat nog zes uur door. Tijd die best snel voorbij gaat, want elk half uur is er weer dat sprankje hoop dat de trein wel komt. Daarnaast is er genoeg te zien. Het aanschouwen van apen die chips bij de kiosk jatten, kinderen die op het perron poepen en plassen, en medewerkers van de catering die over datzelfde perron een blok ijs naar de restauratiewagon schuiven waren toch wel de hoogtepunten van de dag.

6. VERTROUW NOOIT OP VREEMDEN

Op een van mijn treinreizen word ik bij het instappen achtervolgd door een militair. Ik gooi mijn backpack op bed en ben net gaan zitten als hij voor mijn neus staat. In zijn hand heeft hij een officieel document waarin het volgende staat beschreven: Neem geen eten van vreemden aan want het gebeurt regelmatig dat toeristen worden vergiftigd en beroofd. Of ik even kan bevestigen dat ik op eigen risico met de trein reis.

Reizen met de trein door India

7. EEN TREIN MET EEN RAAM IS GEEN OVERBODIGE LUXE

Hoe erg kan het zijn om geen raam in je coupé te hebben? Het is toch warm buiten en op die manier waait het lekker door, zou je denken. Daar kom je wel op terug op het moment dat de trein ’s nachts een tijdje stil staat. Op weg van New Delhi naar Varanasi staat de trein midden in de nacht stil op een station waar het, op z’n zachtst gezegd, niet zo lekker ruikt. Een walm van urine, koeienstront en rottend afval trekt de trein binnen, evenals muggen, vliegen en andere zoemende prikbeesten. Dus ja. Het kan héél erg zijn om geen raam in je coupé te hebben.

8. VERKIES ALTIJD HET HURKTOILET BOVEN DE WESTERSE WC

Als je net als ik per trein door India reist, dan ontkom je er niet aan om op een zeker moment naar de wc te moeten. Meestal is er weinig keus: je doet je behoefte in een gat in de vloer of je doet het niet. Mocht je nou in een luxe trein wel terecht komen in een westerse wc: Doe het niet! De wc is zo vies dat je er toch wel boven gaat hangen, en in een schommelende trein moet je flink je best doen om goed te mikken. Dan kun je beter meteen naar het hurktoilet gaan, want als je het trucje eenmaal door hebt dan is de klus zo geklaard.

Reizen met de trein door India
Reizen met de trein door India
Reizen met de trein door India

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

44 reacties

 1. Ah, India! Ik kan me helemaal voorstellen dat je er niet over uitgepraat raakt en dit zijn weer prachtige voorbeelden van de Indiase gekte. Ik schoot wel even in de lach om punt 4, hoe idioot het ook is. Dan weet je toch ook niet wat je ziet als je je ogen opendoet? Ik zou ze ook niet meer dicht durven te doen…

  1. Nee echt he? Het was ook nog eens heel onschuldig, ze zaten alleen maar te kijken en deden verder niets, maar gewoon raar haha!

 2. Mooie observaties! Ik houd echt van treinreizen, je leert er een land echt door kennen en er gebeurt altijd wel iets dat je bijblijft. Ik dacht dat Chinese treinen hardcore waren, maar zo te zien moet je in India wel wat meer op je hoede zijn. Vergiftigingen en enge mannen… Thanksss for sharing your tips:)

  1. Ik ben ook gek op treinreizen, helaas in China alleen in de hispeed trein van Beijing naar Shanghai gezeten. Had daar ook wel een keer een nachtje willen meemaken op het spoor! Te weinig tijd helaas.

 3. Hahahaha, sorry, maar ik moest er echt een beetje om lachen. En waaaa! Al die mannen die naar je gaan staren als je ligt te slapen, eeeeeven niet alsjeblieft! En de hygiëne, poeh. Ik weet het niet hoor. Aan de ene kant trekt India mij echt enorm en aan de andere kant… Ik ben, vanwege medische problemen in het verleden, gevoelig voor infecties.. Dat maakt India voor mij best een beetje lastig te reizen denk ik. In ieder geval, ik ben voorbereid als ik met de trein moet hahaha!

  1. Ah ja, dan wordt het lastig. Het is serieus zó ontzettend smerig, met overal poep en plas op straat, afval… Een bijzonder land noem ik het maar ;)

 4. Dit lijstje kan net zo goed de 8 redenen waarom Danielle niet gemaakt is voor India heten.. Veel mensen kunnen dit gek vinden van het meisje dat wél in binnenland China durft te wonen maar het is zo.. haha

  1. Jaaa echt he? Ik was blij als er hurktoiletten aan boord waren, want dan maakte ik mezelf in ieder geval niet vies.

  1. De blog of het briefje ;)? Destijds was het niet echt een geruststelling, zeker niet als je net de nachttrein instapt! Nu kan ik er wel om lachten.

 5. Haha, heel herkenbaar dit verhaal. Ik heb samen met Frank gereisd dus dat scheelt situaties als punt 4 denk ik. Ondanks al dit soort dingen ben ik wel verliefd geworden op India, jij?

  1. Ja sowieso, na een maand India was ik ook echt ondersteboven van de schoonheid en reinheid op Schiphol haha!

 6. Hahaha.. Wat heb je alles weer heerlijk verwoord! Ik begin stiekem steeds nieuwsgieriger te worden naar India, maar ergens weet ik ook niet helemaal zeker of ik het wel aan durf. Als ik ga, ga ik in ieder geval niet slapen in de nachttrein ;)

  1. Haha, achteraf is het leuk hoor! En het zal ook wel schelen als je met een man als reisgenoot gaat, maar wel iets om op je voor te bereiden!

 7. Hahaha echt een hele grappige post. Ik zit hier in de – schone, Hollandsche – trein hardop te grinniken. Wat ik zelf ook nog goed herinner: de geur van mannelijke curryscheten die ’s nachts de coupé vult… Als je geen open raam hebt ;-) Incredible India, haha!

 8. Fascinerend verhaal en ik herken het helemaal. Afgelopen jaar heb ik in India 7800 kilometer met de trein afgelegd, en daar komen er over 2 maanden nog eens 6000 bij. Ik vind het een heerlijk land en raak er niet uigekeken. Slapen is eigenlijk zonde in de trein want er gebeurt zoveel waar je niets van begrijpt. Mooi verhaal heb je getikt!

  1. 7800 kilometer, wauw! Ik ging van New Delhi naar Varanasi, en vanaf daar helemaal naar Rajastan. Een enorm stuk, maar zoveel beleefd!

   1. india is n echt mega groot land, we hebben er ruim 11000 km gereden met onze eigen 4×4 camperbus, maar nog lang niet alles gezien.

 9. Heel herkenbaar! Ik was er tien jaar geleden en nogal onervaren. Nummer 4 heeft me uit India gedreven en naar het rustiger Nepal geleid. De mensen om me heen waren niet alleen aan het staren, maar ook m’n haar aan het aaien terwijl ik probeerde te slapen… Jammer, want volgens mij kan India een heel tof land zijn, maar ik durfde toen niet goed meer.

  1. Oooh nee, dat klinkt helemaal erg! Begrijpelijk dat je naar Nepal bent gegaan, zo eng als mensen ook echt aan je gaan zitten!

 10. Eindelijk tijd gevonden om je verwachte post over de Indiase trein te lezen… hij is leuk! En herkenbaar. Hoewel er gelukkig nooit mannen naar me gestaard hebben tijdens het slapen. Denk ik. Wat betreft die wc’s stonden er op die Westerse zelfs een keer voetafdrukken van Indiërs die het blijkbaar alsnog als hurktoilet gingen gebruiken. Inderdaad is de schoonheid op Schiphol daarna shocking… na onze lange reis, waarvan 3 maanden India was ik trouwens ook compleet verrast door de aanwezigheid van wc-papier bij de wc’s van de benzinepomp weet ik nog. :)

 11. Haha, geweldig dit! Dit lijkt me een bijzonder land en vooral om het punt over slapen moest ik echt even lachen! Leuk geschreven

 12. Hey Stephanie, Ik geniet van al je verhalen, super leuk om allemaal te lezen!
  Wij als stel van middelbare leeftijd, zijn twee keer in India geweest en hebben een groot gedeelte van ons vervoer met de trein en bus gedaan. Onze ervaringen zijn toch weer iets anders, maar dat heeft misschien te maken met het feit dat we voor de luxere wagons zijn gegaan waar we een afgesloten coupe hadden. Deze coupe deelden we met een ander (indiaas) stel. Deze comfortabele treinen worden alleen door de “hogere” klasse van India gebruikte, het was zeer relaxt reizen en we hebben heerlijk rustig geslapen. Contact hadden we al snel omdat bijna alle reizigers goed engels spraken. Mensen wilden van alles weten over Nederland en hoe wij leven en wij hebben tijdens deze treinreizen weer van alles geleerd over het leven in India. Wij hebben India in ons hart gesloten maar kiezen, voor zover mogelijk, wel voor dat beetje extra comfort en veiligheid.

  1. Hoi Jeanette, hartstikke bedankt voor je reactie :). Goed om te horen dat het ook anders kan in India, dat soort verhalen stellen me altijd een beetje gerust. Als ik ooit nog eens terug zou gaan, dan zou ik ook de hogere klasse gebruiken, maar destijds paste dat niet binnen mijn budget. Gelukkig leverde het achteraf wel mooie verhalen op!

 13. O wauw, wat een artikel! Ik vind je wel stoer hoor! India lijkt me een geweldig, maar ook super bizar land. Het schijnt dat je als je in India bent geweest, meteen weer toe bent aan een paar weken vakantie :) Heel knap dat je daar met de trein gereisd hebt!

  1. Haha ja dat klopt wel inderdaad! Ik heb mijn laatste week ook doorgebracht aan het strand van Goa, even een korte break van alle hectiek!

 14. Oooooh geweldige blog! Leuk beschreven en vooral omdat de meeste dingen herkenbaar zijn. Alleen ik reisde met mijn lover, dus die mannen die lekker naar je zitten te staren terwijl je heerlijk in dromenland bent komt me (gelukkig) niet bekend voor. Kan me voorstellen dat je je niet meer echt comfortabel voelde. Maar wel stoer dat je alleen hebt gereisd in de trein. Die stations zijn bizar he? Er gebeurd inderdaad te veel waardoor die vertraging helemaal niet erg is. Het hoort erbij en is leuk. Incredible India maar ben er echt verliefd op geworden, wat is het een fantastisch land.

 15. Haha, zo herkenbaar! Ik heb afgelopen zomer een maand door China gereisd, vooral met de nachttrein. Ik heb in China overigens áltijd het hurktoilet boven de gewone verkozen haha, want het was overal zo smerig. Dat briefje dat je nooit op vreemden moet vertrouwen is wel bizar trouwens!

  1. Dat vind ik leuk om te horen! Ik heb in China alleen de high speed trein gedaan tussen Beijing en Shanghai, verder vooral veel gevlogen omdat de trein me te lang duurde ;)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset