Als ik eenmaal over India begin te oreren, dan blijf ik wel even bezig. Vooral het reizen met de trein heeft indruk gemaakt. Enerzijds omdat ik tijdens de lange reizen eindelijk de tijd had om mijn gedachten op een rijtje te zetten, anderzijds omdat de reizen zelf ook weer een vruchtbare bodem voor mooie verhalen waren. 8 situaties die je kunnen overkomen in een trein in India, en wat ik daarvan heb geleerd.
1. HET LOKET IS NOOIT AFGEBRAND OF VERPLAATST OF OPGEHEVEN
Ik was in blinde paniek weggevlucht uit New Delhi, maar New Delhi wilde me liever niet laten gaan. Op het station word ik een paar keer hardhandig tegengehouden. Ik ben op weg naar het speciale toeristenloket, maar volgens de mannen die me tegenhouden is het afgebrand, verplaatst en/of opgeheven. Als ik door wil lopen worden ze boos, geïrriteerd en laten ze hun pasjes (bankpasje, bibliotheekpasje?) zien. Ze spelen hun rol goed: Je zou er bijna intrappen en met ze meegaan om bij hun toeristenbureautje een treinticket te boeken. Gelukkig was ik er al voor gewaarschuwd, want het loket zit gewoon op de eerste verdieping.
2. DUS ZO VOELT MADONNA ZICH
Van Jaisalmer naar Jodhpur zit ik in de trein met een lokale schoolklas. Het is meteen dolle pret: Zij lenen mijn iPod, ik eet hun koekjes. Hoogstwaarschijnlijk ben ik de allereerste witte persoon die zij ooit in het echt hebben gezien want ik moet met ze op de foto en er wordt naar huis gebeld. Ik krijg broers en moeders aan de telefoon en moet ze allemaal even te woord staan. De docenten doen zelf trouwens net zo hard mee, want de juf heeft de hele reis stiekem foto’s van me gemaakt met haar telefoon. Ik vraag het ten minste nog (zie ook de foto hieronder).

3. ZWARTRIJDEN DOE JE ZO
Ik word al niet heel vrolijk van de gevolgen van zwartrijden in Nederland, laat staan wanneer je dat in een land als India zou doen. Toch gebeurt het. Want wist ik veel dat bepaalde cijfers op het treinkaartje niet corresponderen met je plekje in de trein, maar met je plekje op de wachtlijst? Ik kom erachter als de trein net is vertrokken en de conducteur de kaartjes controleert. Gelukkig gooit hij me niet uit de trein, maar mag ik de reis op een andere plek in de coupé voortzetten.
4. VAL ‘S NACHTS VOORAL NIET IN SLAAP
Het is verleidelijk: Je hebt net een duur treinkaartje gekocht, krijgt een bedje met een laken en een kussen toegewezen, en je bevindt je in een coupe met airco. Waarom zou je niet gaan slapen? Omdat de rest van de reizigers dan naar je gaat kijken als je slaapt, bijvoorbeeld. Ik doe het wel, word midden in de nacht wakker en zie dat alle mannen uit de coupe op de bedjes om me heen zijn gaan zitten en me indringend aanstaren. Dan kun je nog zo’n fijn slaapplekje hebben, maar je doet daarna geen oog meer dicht.
5. ZES UUR VERTRAGING GAAT SNELLER DAN JE DENKT
De trein van Agra naar Jodhpur zou om vijf uur ’s ochtends vertrekken, en voor de zekerheid ben ik er ruim op tijd. Blijkt nergens voor nodig, want al snel wordt duidelijk dat de trein een half uur vertraging heeft. Na een half uur blijkt dat de trein nóg een half uur vertraging heeft, en op deze manier gaat dat nog zes uur door. Tijd die best snel voorbij gaat, want elk half uur is er weer dat sprankje hoop dat de trein wel komt. Daarnaast is er genoeg te zien. Het aanschouwen van apen die chips bij de kiosk jatten, kinderen die op het perron poepen en plassen, en medewerkers van de catering die over datzelfde perron een blok ijs naar de restauratiewagon schuiven waren toch wel de hoogtepunten van de dag.
6. VERTROUW NOOIT OP VREEMDEN
Op een van mijn treinreizen word ik bij het instappen achtervolgd door een militair. Ik gooi mijn backpack op bed en ben net gaan zitten als hij voor mijn neus staat. In zijn hand heeft hij een officieel document waarin het volgende staat beschreven: Neem geen eten van vreemden aan want het gebeurt regelmatig dat toeristen worden vergiftigd en beroofd. Of ik even kan bevestigen dat ik op eigen risico met de trein reis.

7. EEN TREIN MET EEN RAAM IS GEEN OVERBODIGE LUXE
Hoe erg kan het zijn om geen raam in je coupé te hebben? Het is toch warm buiten en op die manier waait het lekker door, zou je denken. Daar kom je wel op terug op het moment dat de trein ’s nachts een tijdje stil staat. Op weg van New Delhi naar Varanasi staat de trein midden in de nacht stil op een station waar het, op z’n zachtst gezegd, niet zo lekker ruikt. Een walm van urine, koeienstront en rottend afval trekt de trein binnen, evenals muggen, vliegen en andere zoemende prikbeesten. Dus ja. Het kan héél erg zijn om geen raam in je coupé te hebben.
8. VERKIES ALTIJD HET HURKTOILET BOVEN DE WESTERSE WC
Als je net als ik per trein door India reist, dan ontkom je er niet aan om op een zeker moment naar de wc te moeten. Meestal is er weinig keus: je doet je behoefte in een gat in de vloer of je doet het niet. Mocht je nou in een luxe trein wel terecht komen in een westerse wc: Doe het niet! De wc is zo vies dat je er toch wel boven gaat hangen, en in een schommelende trein moet je flink je best doen om goed te mikken. Dan kun je beter meteen naar het hurktoilet gaan, want als je het trucje eenmaal door hebt dan is de klus zo geklaard.



Meer lezen over backpacken in India? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Is India veilig voor vrouwelijke reizigers?
• Route en planning: 4 weken backpacken in India
• Woestijnprovincie Rajasthan in India: 10 tips voor Jodhpur en Jaisalmer
• Een rondreis door India in analoge foto’s