Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Voor op je bucketlist: 5 avontuurlijke activiteiten in Portugal

Jaaroverzicht 2015

Bij een vakantie naar Portugal denk ik al snel aan lome zomeravonden op het terras, uitstapjes naar wijnboerderijen en romantische strandwandelingen. Je hebt er de ultieme relaxvakantie binnen handbereik, maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Portugal leent zich namelijk uitstekend voor een actieve vakantie.

Ik ben de laatste jaren met enige regelmaat in Portugal geweest, en bezocht zowel de noordelijke Minho-regio als de Algarve in het zuiden. Het waren reizen die vooral draaiden om genieten van het goede Portugese leven, maar een volgende keer zou ik misschien ook wel kiezen voor een avontuurlijke insteek van mijn vakantie. Onderstaande activiteiten staan dan zeker op mijn lijstje.

WALVISSEN SPOTTEN OP DE AZOREN

Een activiteit die bovenaan mijn lijstje staat: ergens ter wereld walvissen spotten in het wild. In Portugal moet je daarvoor afreizen naar de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. De archipel bestaat uit 17 eilandjes en ligt zo’n 1370 kilometer uit de kust. Vanwege het afgelegen karakter een wereld van verschil met het vasteland, maar tegelijkertijd is het op en top Portugal.

Het eiland Pico schijnt de beste uitvalsbasis voor een walvissafari te zijn en in de zomermaanden heb je de grootste kans om er een tegen te komen. Je kunt trouwens ook heel mooi wandelen op de Azoren. Nog een reden voor mij om ooit die kant op te vliegen.

Tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Portugal

SURFEN IN ERICEIRA

Toen ik een rondtrip maakte van Porto naar de Algarve, reisde ik in 9 dagen van noord naar zuid. Een goede manier om een globaal overzicht van Portugal als vakantieland te krijgen, maar achteraf gezien had ik me liever geconcentreerd op één regio. De Atlantische kust bijvoorbeeld, waar je de beste surfgolven van Europa kan vinden. Hier stikt het van de sfeervolle surfdorpjes waar je het surfen moeiteloos kan afwisselen met vakantie vieren. Een goed excuus om weer eens terug te gaan.

Surfen in Ericeira

WANDELEN LANGS DE KUST VAN DE ALGARVE

Wandelen in de Algarve kan ik al afstrepen, maar dit avontuur smaakte zeker naar meer en staat daarom toch op dit lijstje. De grillige rotsenkust van de Algarve is misschien wel de mooiste van heel Europa. Van pakweg Sagres tot Faro vind je kilometers aan indrukwekkende rotspartijen en steile bergwanden. Al klauterend kom je bij de mooiste uitzichtpunten en je kunt hier dan ook schitterend wandelen. Ik bezocht zelf de kust bij Ponta da Piedade en Praia do Beliche, maar Praia da Marinha en Praia de Albandeira staan nog op mijn lijstje.

Ponta da Piedade

CANYONING OP MADEIRA

Nog een bestemming in Portugal waar je als outdoor liefhebber je hart kan ophalen: Madeira! Dit eiland ligt op 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal en staat een beetje bekend als een bejaardeneiland. Dat is niet helemaal terecht, want voor een hoop activiteiten moet je goed te been zijn. Op Madeira kun je grotten bezoeken, hiken, paragliden en walvissen spotten, maar canyoning is ook populair. Tijdens deze uitdagende sport waad je door een riviertje en moet je abseilen van watervallen. Niet geschikt voor de wereldreizigers met hoogtevrees!

➞ Lees ook: Wandelen op Madeira: 6 x mooie routes

Madeira Pico de Arieiro

SUPPEN IN NOORD-PORTUGAL

Tijdens mijn verblijf in Hotel Minho maakte ik kennis met het vrij onbekende noorden van Portugal. Een groene regio die niet alleen bekend staat om zijn beroemde Vinho Verde wijn, maar ook om de vele mogelijkheden voor een actieve vakantie. Je kunt er super of kajakken over de Minho-rivier of met een mountainbike het fietspad langs de rivier volgen. Helaas was het tijdens mijn verblijf heel slecht weer. Ik kwam zelf dus niet verder dan een sporadische wandeltocht door het gebied.

Portugal Alto Minho

Reizen naar Portugal

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

7 reacties

  1. Portugal ken ik alleen van een lang weekend Lissabon maar ik zou zo graag eens teruggaan om de rest van het land te leren kennen, volgens mij zó mooi!

  2. Leuke wishlist! Ik ben alleen in Lissabon geweest met een uitstapje naar Sintra. Genoeg te ontdekken nog dus! Madeira en de Azoren staan sowieso op mijn wishlist, maar Porto ook!

  3. Another Reason Why You Should Visit Portugal: Quinta Dom José B&B with swimming pool and tennis court in North of Portugal. We are 5km away of Braga city center and Stadium. You are welcome here, we are in the region with oldest catedral and monuments, biggest natural park, best seafood and fish, best Francesinha, better wine (Vinho Alvarinho, Douro and Porto) and better quality of life in Portugal. http://www.quintadomjose.com

  4. Wil in mei een roadtrip gaan maken van Lissabon naar Faro. Heb zelf al 5 maanden in Lissabon gestudeerd en wil nu verder na beneden verkennen in 1 week. Tips wat ik echt moet zien maar wat niet het standaard toeristen plekje is? Setubal zou echt de moeite waart zijn, heb je daar ervaring of tips?

    1. He Eline! Sorry voor de late reactie, je berichtje was niet goed doorgekomen. Ik ben zelf niet in Setubal geweest, maar volgens mij is dat wel heel leuk vanwege alle wijnboerderijen enzo! Daarnaast lijkt de kustweg ten zuiden van Lissabon me heel erg mooi. Ik zou daarnaast zeker kijken of je de Alentejo in je programma kan passen, zo’n mooi gebied! Hopelijk heb je er wat aan :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Portugal

Tijdens een reis naar Portugal draait het om genieten: van het lekkere weer, de goede wijnen en de mooie stranden. Portugal leent zich uitstekend voor een leuke stedentrip, maar het is ook de gedroomde bestemming voor zomerse roadtrip. En hou je van wijn? Dan moet je zeker het noorden van Portugal ontdekken en een roadtrip door de Douro combineren met de regio Alto Minho.

Wil je meer weten over reizen in Portugal? Lees hier alle reisblogs over Portugal.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset