Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

Maak een dagtrip naar Aït-Ben-Haddou vanuit Marrakech

Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou

De kans is groot dat je de iconische kasba van Aït-Ben-Haddou wel eens gezien hebt. Niet in het echt, maar tijdens een film of serie. Deze plek figureerde namelijk in tal van Hollywoodproducties en diende onder andere als decor van Gladiator en Game of Thrones.

De kasba van Aït-Ben-Haddou ligt in de uitlopers van het Marokkaanse Atlasgebergte en een bezoek wordt vaak gecombineerd met de filmstudio’s van het nabijgelegen filmstadje Ouarzazate. Je kunt de kasba echter ook aandoen als dagtrip vanuit Marrakech of wanneer je op doorreis bent naar het Altasgebergte. Ik doe dat laatste en bezoek de kasba van Aït-Ben-Haddou onderweg van Marrakech naar Skoura. Je komt er dan praktisch langs, dus een goede reden om een korte omweg te maken.

AÏT-BEN-HADDOU

ZO ZIET EEN DAGTRIP NAAR AÏT-BEN-HADDOU ERUIT

UNESCO-ERFGOED IN HET ATLASGEBERGTE

Aït-Ben-Haddou is de naam van een van de mooiste kasba’s van Marokko. Een kasba is gebouwd als een soort fort en onderdeel van de medina. In het geval van Aït-Ben-Haddou is deze bijna volledig gemaakt van leem en deels tegen een heuvel gebouwd. Aan de buitenkant is het bouwwerk verstevigd met enkele uitkijktorens en van binnen kun je dwalen door een labyrint van smalle steegjes.

Tijdens een roadtrip door het Marokkaanse Atlasgebergte kom je tal van dit soort bouwwerken tegen, maar er zijn maar weinig plekken zo goed bewaard gebleven als de 17de eeuwse kasba van Aït-Ben-Haddou. Reden voor UNESCO om deze plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te zetten en reden voor jou om hier een bezoekje aan te brengen.

➞ Lees ook: 6 x toffe dagtrips vanuit Marrakech

Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou

DEZE FILMS EN SERIES WERDEN BIJ AÏT-BEN-HADDOU OPGENOMEN

Inmiddels zijn er heel wat bekende films en series opgenomen in Aït-Ben-Haddou. Zo kun je deze plek kennen uit de series Game of Thrones en Dunya en Desie, en uit films als Lawrence of Arabia, The Mummy, Gladiator, Babel en Prince of Persia: The Sands of Time.

Voor de makers van Game of Thrones was Marokko sowieso een populaire filmlocatie, want ook in bijvoorbeeld Essaouira zul je een aantal pekken uit de serie herkennen.

DAGTRIP VANUIT MARRAKECH

Aït-Ben-Haddou ligt op ongeveer drie uur rijden ten zuiden van Marrakech en leent zich daarom perfect voor een dagtrip. In Marrakech zijn tal van bureautjes die een tour naar Aït-Ben-Haddou aanbieden, maar je kunt hier ook prima op eigen gelegenheid naartoe met een huurauto. Het fijne daarvan is dat je onderweg alle gelegenheid hebt om de auto langs de kant te zetten, want met zo’n mooie omgeving wil je regelmatig een foto maken. Zo rijd je via de hoogste bergpas van Marokko en de uitzichten zijn fenomenaal.

Het is ook mogelijk om je dagtrip naar Aït-Ben-Haddou al van tevoren vast te leggen. Via Getyourguide en Viator kun je de dagtrips van verschillende touroperators vergelijken en eenvoudig online boeken. Je kunt dan niet meer afdingen op de prijs, maar het scheelt ook weer geregel in Marokko zelf.

Een overzicht van verschillende tours en prijzen:

Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou

LUNCHEN MET UITZICHT OP DE KASBA

Ik raad het aan om je bezoek aan Aït-Ben-Haddou te beginnen met een lunch net buiten de kasba. Aan de overkant zitten namelijk een aantal restaurantjes, en daar kun je lunchen met een geweldig uitzicht. Terwijl je wacht op je tajine heb je uitgebreid de tijd om naar dit Werelderfgoed te gluren. Een leuke plek om te lunchen in Aït-Ben-Haddou is het restaurant van Kasbah Valentine, waar je de beste uitzichten hebt vanaf het dakterras.

Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou
Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou

EEN WANDELING DOOR DE KASBA VAN AÏT-BEN-HADDOU

Met lunch achter de kiezen kun je vervolgens de bijna drooggevallen rivier oversteken en bij de kasba naar binnen gaan. De meeste toeristen nemen de brug, maar het is een mooier om een stukje langs de oevers van de rivier te lopen en via de stenen naar de overkant te hupsen. Je gaat dan niet bij de hoofdingang naar binnen, maar op deze manier kom je er ook. Als je via deze weg gaat moet je wel goed opletten voor de jochies die om geld vragen. Je hoeft niets te betalen om de kasba te bezoeken en bent dus niet verplicht om ze dirhams te geven.

BINNEN IN DE KASBA

Eenmaal binnen in de kasba kun je op je gemak een rondje lopen door de verschillende straatjes. Neem een kijkje in de verschillende bouwwerken en probeer de weg te vinden die naar de top van de heuvel leidt. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht over de omgeving.

Verder vind je in de kasba een paar hotels waar je kunt overnachten en veel stalletjes waar ze souvenirs verkopen. De verkopers willen je maar al te graag iets aansmeren, dus zeg rustig dat je geen interesse hebt om iets te kopen.

➞ Lees ook: Route en planning: Tweeweekse road trip door Marokko

Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou
Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou
Maak een dagtrip naar Aït Ben HaddouMaak een dagtrip naar Aït Ben Haddou

JE KUNT OOK BLIJVEN OVERNACHTEN IN AÏT-BEN-HADDOU

Wij reden na ons bezoek aan Aït-Ben-Haddou weer verder, maar het is ook mogelijk om een nachtje te blijven slapen. Dat kan bij een hotel in de kasba, maar ook net erbuiten. Binnen de stadsmuren kun je bijvoorbeeld terecht bij Dar Mouna La Source en Maison d’hôtes Dar El Haja. Je betaalt hier ongeveer zestig euro voor een kamer. Je kunt er ook voor kiezen om buiten de kasba te slapen. Dat is over het algemeen iets goedkoper en ook het uitzicht is natuurlijk mooier. Mooie hotels net buiten Aït-Ben-Haddou zijn Kasbah Rayane Ait Ben Haddou en Kasbah Tebi.

REIS NA AÏT-BEN-HADDOU VERDER NAAR HET ATLASGEBERGTE

Ga jij na je bezoek aan de kasba van Aït-Ben-Haddou niet terug naar Marrakech? Vanuit hier kun je verder reizen naar een aantal van de mooiste plekken in het Atlasgebergte. Zo is het maar een klein stukje reizen naar het charmante dorpje Skoura, en kun je vanaf daar weer verder reizen naar de Todra Kloof. Benieuwd naar de mooiste plekken in het Atlasgebergte en hoe je die kunt combineren met een excursie naar Aït-Ben-Haddou? Bekijk ook mijn uitgebreide blog vol hoogtepunten in de Atlas.

Heb je de tijd en ben je wel te porren voor een écht avontuur? Schrijf je dan in voor The Atlas Trail, een prachtige wandeltocht die je in vijf dagen langs de mooiste plekken in het Atlasgebergte brengt.

Maak een dagtrip naar Aït Ben Haddou

Reizen naar Marokko

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Dank je wel voor het delen! Prachtige foto’s! Ait Ben Haddou is absoluut mijn favoriete plek in Marokko, samen met Chefchaouen. Het heeft zo’n bijzondere aantrekkingskracht, vooral omdat het zo’n prominente rol speelt in de filmindustrie. De unieke charme van deze plek vind je nergens anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Marokko

Marokko ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland, maar voelt als de andere kant van de wereld. Marrakech is als een sprookje uit 1001-nacht, het Atlasgebergte bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en er zijn maar weinig plekken zo kleurrijk als het blauwe Chefchaouen. De leukste manier om dit land te verkennen? Met een huurauto! Zet koers richting de Koningssteden of doorkruis het Atlasgebergte, de keus is aan jou.

Wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Lees hier alle reisblogs over Marokko.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset