Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Ik bezocht dit jaar alle provincies van Nederland

Provincie Drenthe

Al tijden leek het me een leuk om idee om in één kalenderjaar alle Nederlandse provincies te bezoeken, maar het kwam er eigenlijk nooit van. Ik was altijd aan het reizen en kon er simpelweg geen tijd voor maken.

Tot 2020, want mijn ambitieuze reisplannen stonden dit jaar even on hold. Eindelijk had ik de tijd om ook eigen land te ontdekken en dat heb ik het afgelopen jaar dan ook volop gedaan. Ik was toerist in eigen land en heb elke provincie minstens één keer bezocht.

Normaliter blik ik in het enige echte Expeditie Aardbol jaaroverzicht terug op de reisjes die ik het afgelopen jaar in binnen- en buitenland heb gemaakt, maar dit jaar heb ik het in tweeën gesplitst. In dit overzicht neem ik je mee langs de verschillende plekken in eigen land en vertel ik je welke inzichten ik het afgelopen jaar heb opgedaan over reizen in Nederland.

UTRECHT

Deze plekken heb ik in Utrecht bezocht

Laat ik beginnen met mijn eigen provincie Utrecht, want die kon ik natuurlijk als eerste afstrepen. Ondanks dat ik hier al ruim 12 jaar woon blijft het leuk om nieuwe plekken te ontdekken en dat heb ik het afgelopen jaar dan ook volop gedaan. Zo bezocht ik Kasteel de Haar, ontdekte ik kilometers aan nieuwe wandelpaden en ging ik voor het eerst suppen door de Oudegracht. Maar ik bezocht ook veel plekken waar ik al eens eerder was geweest: vliegbasis Soesterberg, de Soesterduinen, het Henschotermeer en de Pyramide van Austerlitz. Daarnaast heb ik met mijn supboard kilometers afgelegd op de Kromme Rijn en bleef ik een nachtje slapen in een schitterend boetiekhotel in mijn oude wijk Lombok in Utrecht-stad.

Mijn avonturen in eigen provincie bleven bovendien niet onopgemerkt en daarom heb ik de komende maanden een hele leuke samenwerking met het officiële toeristenbureau van Nederland. Via hashtag #hiermoetjezijn zal ik elke maand een unieke plek in eigen provincie delen op Instagram, dus volg mij daarom op de hoogte te blijven van al mijn tips!

Deze plekken in Utrecht wil ik in 2021 bezoeken:

Spakenburg
Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede (met supboard!)
De Blauwe Kamer
Oudewater

Pyramide van Austerlitz, provincie Utrecht

GELDERLAND

Deze plekken heb ik in Gelderland bezocht

Dit jaar was ik ook vaak in Gelderland te vinden. Ik ben hier opgegroeid en kom hier nog regelmatig voor familiebezoekjes. Als toerist lag mijn focus echter vooral op de Veluwe. In juli bleef ik bijvoorbeeld een nachtje slapen op het Glamp Outdoor Camp, een pop-up glamping in de buurt van Hoenderloo. Ook maakte ik mooie wandelingen bij Radio Kootwijk en op de hei bij Ugchelen. Ik ging wilde dieren spotten in het Deelerwoud en bezocht de Ginkelse Heide toen de hei in bloei stond. En enkele weken geleden maakte ik een wandeling in de buurt van Oosterbeek en bezocht ik Kasteel Doorwerth.

Deze plekken in Gelderland wil ik in 2021 bezoeken:

Kröller Möller Museum
Paleis Het Loo
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Posbank tijdens de bloeiende heide

Provincie Gelderland

OVERIJSSEL

Deze plekken heb ik in Overijssel bezocht

Ik denk dat ik Overijssel de lastigste provincie vond om iets voor te bedenken. Ik was eigenlijk van plan om een rondje te suppen door Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden, maar van de zomer kwam het er niet van en toen was het opeens te koud. Vervolgens had ik een stedentrip Zwolle in gedachten, maar ging alle horeca en daarna óók nog alle musea dicht. Gelukkig konden de musea in ieder geval snel weer open en reserveerde ik kaartjes voor De Fundatie, een van de beste musea van Overijssel. Het museum is niet heel groot en daarom perfect te combineren tijdens een dagje Zwolle of weekendje weg. Overijssel gaat voor mij in ieder geval volgend jaar in de herkansing, want dat kan beter natuurlijk.

Deze plekken in Overijssel wil ik in 2021 bezoeken:

Zwolle
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Giethoorn

DRENTHE

Deze plekken heb ik in Drenthe bezocht

Ik vind Drenthe een van de mooiste provincies van Nederland. Het is er zo heerlijk rustig en uitgestrekt. Mijn vriend komt ervandaan en dus konden we familiebezoekjes makkelijk combineren met wat uitstapjes in Drenthe. Zo bezocht ik onder andere het Dwingelderveld, een prachtig nationaal park. Ook een aanrader: de Radiosterrenwacht van Westerbork. Deze bijzondere radiotelescopen staan midden in het bos en kun je goed combineren met een bezoek aan het voormalige Kamp Westerbork.

Deze plekken in Drenthe wil ik in 2021 bezoeken:

Hunebeden
Gevangenismuseum

Provincie Drenthe

FRIESLAND

Deze plekken heb ik in Friesland bezocht

Friesland bezocht ik tijdens een weekendje Appelscha. Ik was nog niet eerder in die regio geweest, maar ik vond het een heerlijk weekend. Je kunt hier goed mountainbiken, suppen en hebt er verschillende natuurgebieden binnen handbereik. Je kunt vanuit Appelscha bijvoorbeeld heel makkelijk het Fochteloërveen bezoeken, een natuurgebied dat op de grens ligt met Drenthe. Ook bezocht ik het Drents-Friese Wold en beklom ik de Bosbergtoren. Deze was een tijdje gesloten, maar ik mocht bij hoge uitzondering naar boven om een kijkje te nemen. Dankzij de foto’s die ik toen maakte werd deze toren plots een hit op Instagram en haalde ik daar zelfs de krant mee. Mijn volgende tripje naar de provincie Friesland staat overigens al gepland: in januari ga ik een paar dagen naar Ameland!

Deze plekken in Friesland wil ik in 2021 bezoeken:

Friese Meren
Nationaal Park Lauwersmeer
Schiermonnikoog

Uitkijktoren Appelscha Bosbergtoren

GRONINGEN

Deze plekken heb ik in Groningen bezocht

Ook in Groningen woont familie en daarom ben ik afgelopen zomer een weekendje op sleeptouw genomen in de provincie. Want dat is het leuke als je mensen kent die in een ander deel van Nederland wonen: ze zijn ontzettend goed op de hoogte van de leuke dingen die je er kan doen. Zo ging ik suppen op een hele mooie plek net buiten Groningen-stad, maar deed ik ook een wadsafari in Noord-Groningen. Samen met een Groningse topchef gingen we oesters plukken en andere zeevruchten verzamelen in de buurt van Eemshaven, en reden daarna naar Noordpolderzijl om het eten ter plekke te bereiden tijdens een picknick op de parkeerplaats. Zo leuk om te doen.

Deze plekken in Groningen wil ik in 2021 bezoeken:

Hortus Haren

Provincie Groningen

FLEVOLAND

Deze plekken heb ik in Flevoland bezocht

Het oorspronkelijke plan was om de Marker Wadden te bezoeken, maar helaas ging de ferry niet vanwege corona. In plaats daarvan reed ik naar de Oostvaardersplassen. Een natuurgebied dat niet geheel oncontroversieel is, maar ik wilde het toch een keer gezien hebben. Ik maakte een mooie wandeling vanuit het bezoekerscentrum in Nederland en spotte onder andere een groepje konikpaarden. De Marker Wadden bewaar ik voor volgend jaar.

Deze plekken in Flevoland wil ik in 2021 bezoeken:

Tulpenvelden in de Noordoostpolder
Marker Wadden

NOORD-HOLLAND

Deze plekken heb ik in Noord-Holland bezocht

Ik kom normaal gesproken best vaak in Noord-Holland, maar dit jaar was een uitzondering. Dat komt onder andere doordat veel van mijn werkafspraken niet doorgingen. Wel plande ik samen met mijn vriend een korte vakantie in Noord-Holland. We zaten in een huisje nabij Schagen en maakten onder andere uitstapjes naar het strand en de Schoorlse Duinen. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan Volendam. Dat stond al heel lang op mijn lijstje en nu was het juiste moment. Uiteraard at ik een visje op de Dijk en ging ik op de foto in Volendammer kostuum. Ook bezocht ik eindelijk de Waterleidingduinen, wat de perfecte plek bleek om damherten en vossen te spotten.

Deze plekken in Noord-Holland wil ik in 2021 bezoeken:

Texel
Zaanse Schans
Marken

Provincie Noord-Holland

ZUID-HOLLAND

Deze plekken heb ik in Zuid-Holland bezocht

Zuid-Holland kwam dit jaar een paar keer voorbij. Ik had met mijn verjaardag een weekendje weg gepland aan de Kagerplassen, een gebied met veel water in de buurt van Leiden. Het bleek de ideale locatie om te suppen en de oerhollandse omgeving had ook zo zijn charme. Daarnaast ben ik dit jaar ook eindelijk bij Kinderdijk geweest. Dit is een van de bekendste attracties onder buitenlandse toeristen, maar voor mij was het de eerste keer. Ik vond het super mooi en ook dit keer nam ik mijn supboard mee om een stukje over het water te peddelen.

Deze plekken in Zuid-Holland wil ik in 2021 bezoeken:

Leiden
Delft
Museum Voorlinden

Suppen in Zuid-Holland

ZEELAND

Deze plekken heb ik in Zeeland bezocht

Ik was al jaren niet meer in Zeeland geweest. Voor mijn gevoel ligt het super ver weg, maar dat bleek uiteindelijk reuze mee te vallen. Ik plande een weekendje Zierikzee, dat op het eiland Schouwen-Duiveland ligt. Uitvalsbasis was dit fijne boetiekhotel en dat was een regelrechte aanrader. Ondanks dat Zierikzee maar een klein stadje is, heb ik ontzettend genoten van dit weekendje weg. Het voelde weer een beetje ‘normaal’ en dat was na al die hectische maanden en geannuleerde reizen best welkom. Horeca en musea waren destijds open en ik bezocht onder andere het Watersnoodmuseum. Een leuke tip voor een weekendje weg in Zeeland wat mij betreft!

Deze plekken in Zeeland wil ik in 2021 bezoeken:

Middelburg
Stranden van Zeeland
Op zeehondensafari

Provincie Zeeland

NOORD-BRABANT

Deze plekken heb ik in Noord-Brabant bezocht

Mijn laatste bezoek aan Noord-Brabant dateerde inmiddels ook alweer van jaren geleden, dus super leuk dat ik afgelopen zomer een dagje op pad kon in Tilburg. Samen met een groepje andere bloggers bezocht ik de tofste en meest fotogenieke plekken in de stad, zoals het Spoorpark en de Spoorzone. Ook bezocht ik de Doloris Meta Maze, een surrealistisch doolhof voor volwassenen. Een stedentrip in eigen land is eigenlijk hartstikke leuk, maar komt er te weinig van. Hopelijk lukt het komend jaar om weer wat nieuwe Nederlandse steden af te strepen.

Deze plekken in Brabant wil ik in 2021 bezoeken:

Eindhoven
Breda
Beekse Bergen
Loonse en Drunense Duinen

Kempentoren Tilburg

LIMBURG

Deze plekken heb ik in Limburg bezocht

Tot slot de provincie Limburg, waar ik dit jaar twee keer ben geweest. Deze zomer bezocht ik Zuid-Limburg. Ik ging wandelen in de buurt van Eys, proefde echte Limburgse wijnen en ging op street art tour in Heerlen. Afgelopen november bleef ik een nachtje slapen in Noord-Limburg, waar je deze fantastische tipi kan vinden. Korte bezoekjes dit keer, maar daar komt volgend jaar hopelijk verandering in. Ik wil heel graag weer eens naar Maastricht en het volgen van de Limburgse wijnroute staat ook al een tijdje op mijn lijstje. Hopelijk komt het ervan!

Deze plekken in Limburg wil ik in 2021 bezoeken:

Maastricht
De Limburgse wijnroute
Drielandenpunt

Provincie Limburg

CONCLUSIE: WAT HEB IK GELEERD VAN DIT RONDJE NEDERLAND?

Nog nooit heb ik zoveel van eigen land gezien als dit jaar. Mijn plan om alle provincies van Nederland te bezoeken was noodgedwongen omdat mijn ‘echte’ reizen niet doorgingen, maar ik heb er oprecht van genoten. Nederland is mooi en tijdens een vakantie in eigen land hoef je je heus niet te vervelen. Daarnaast vond ik het heel leerzaam én heb ik mijn eigen reisbehoeftes weer wat beter leren kennen.

Zo heb ik geleerd dat ik voor dat échte vakantiegevoel toch echt in een compleet andere omgeving moet zitten. Een paar dagen in een huisje in Noord-Holland bleek voor mij bijvoorbeeld niet voldoende om er mentaal even tussenuit te gaan. Je doet boodschappen bij dezelfde supermarkt als thuis, buiten was het druilerig en eigenlijk verplaatsten we ons hele leven alleen even naar een plekje die minder voorzieningen had dan ons eigen huis. Ik was voor mijn gevoel alsnog de hele tijd aan het opruimen en afwassen, dus zonder de prikkels van een vreemde bestemming was het vakantiegevoel ver te zoeken. Ik weet nu dat ik dan beter in een lekker hotelletje kan zitten waar je volledig in de watten wordt gelegd óf back to basic op de camping.

Ook een fijne realisatie na een jaar rondreizen door Nederland: ik woon op het fijnste plekje van het land. Ik hou van de provincie Utrecht en voel me zo dankbaar voor de plek waar ik woon. Ik ben gek op de Utrechtse Heuvelrug en de omgeving is hier gewoon heel erg mooi. Mijn huis staat aan de rand van het bos en met tien stappen sta ik midden in de natuur. Tegelijkertijd woon ik op fietsafstand van de leukste steden van het land en dankzij de centrale ligging kun je eigenlijk overal wel in twee uurtjes naartoe rijden. Het afgelopen jaar heb ik zoveel verschillende plekken in Nederland gezien, maar nergens werd ik zo warm van als mijn eigen provincie. En dat gevoel is goud waard.

Henschotermeer, Utrecht

WAT BRENGT VOLGEND JAAR?

Ik heb op dit moment goede hoop dat er volgend jaar meer mogelijk is dan dit jaar, al zal dat waarschijnlijk nog wel een tijdje duren. Voorlopig ga ik dus eerst mijn rondje Nederland voortzetten en zoals je ziet heb ik nog een hele lijst met plekken om te bezoeken. De focus ligt grotendeels op de provincie Utrecht, maar hopelijk is er ook tijd om wat andere nieuwe plekken te bezoeken.

Een nieuwe missie heb ik nog niet geformuleerd, maar er zijn al wel wat ideeën. Het lijkt me leuk om volgend jaar alle Waddeneilanden van Nederland te bezoeken, maar alle hoofdsteden lijkt me ook wel wat. Ik zit er ook aan te denken om de Lonely Planet erbij te pakken en eindelijk alle must visit destinations af te strepen.

OP DE PLANNING

Er stonden tot vorige week al een paar dingen gepland, maar het is de vraag of dat gezien de huidige situatie nog doorgaat. In januari zou ik in principe een paar dagen naar Ameland gaan en ik had ook kaartjes voor de Bob Ross tentoonstelling in Museum More in Gorssel. Afwachten dus!

Tot zover de berichtgeving over mijn missie van het afgelopen jaar. Hopelijk vonden jullie het leuk om met mij mee op reis te gaan door Nederland. Volg mij op Instagram voor live updates en nog veel meer inspiratie voor reizen door eigen land (en hopelijk straks ook weer daarbuiten).

Heb je zelf goede ideeën, tips of suggesties voor toffe plekken in Nederland? Laat een reactie achter in de comments, dan hebben andere lezers er ook wat aan!

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Heel leuk Stephanie! Wij hebben ook de 11 provincies (ex. Flevoland) van Nederland gedaan afgelopen zomer. Ik zie toch nog wel wat tips van jou die wij niet hebben gedaan, dus toch nog maar weer eens een rondje plannen:-)

    1. Leuk dat je hetzelfde hebt gedaan afgelopen jaar! En inderdaad, er valt nog genoeg te zien en te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset