Zoek
Sluit dit zoekvak.
17 februari 2023

Allée des Baobabs: het icoon van Madagascar

Allée des Baobabs in Madagascar

Als je van Morondava naar Belo sur Tsiribihina rijdt, dan kom je onderweg langs het mooiste plekje van Madagascar. Langs deze route vind je namelijk Allée des Baobabs: een onverharde weg die aan weerszijden wordt geflankeerd door torenhoge baobabs.

Baobabs in Madagascar

De baobab en Madagascar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er bestaan acht soorten baobabs en zeven daarvan zijn te vinden op Madagascar. De beste plek om deze omgekeerde bomen te bekijken is in het westen van het eiland, op Allée des Baobabs.

Allée des Baobabs

Allée des Baobabs is het icoon van Madagascar en meest gefotografeerde plekje in het land. Over een lengte van ongeveer 260 meter staan tientallen baobabs van wel 30 meter hoog, sommigen zijn bijna 1000 jaar oud. Op veel plekken in Madagascar kom je baobabs tegen, maar bijna nergens is het zo fotogeniek als hier.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

Waar ligt Allée des Baobabs?

Allée des Baobabs is gelegen in het westen van Madagascar, op ongeveer een uurtje rijden van kustplaats Morondava. Om er te komen moet je een grotendeels onverharde weg afrijden; een schitterende rit door de rijstvelden. Onderweg zie je al veel meer baobabs staan, maar het mooiste stukje is voor het laatst bewaard.

Want Allée des Baobabs is in het echt minstens zo mooi als op de foto. Tijdens mijn bezoek in juni zijn de bomen hun bladeren verloren, maar dat maakt het tafereel niet minder indrukwekkend. Het is zó bijzonder om aan de voet van zulke oude kolossen te staan.

Veel baobabs in Madagascar zijn inmiddels verdwenen

Toch is een bezoek aan Allée des Baobabs ook een beetje treurig. Vroeger stonden in deze regio namelijk veel meer baobabs. Vanwege houtkap is het overgrote deel verdwenen. De bevolking haalt ze gewoon neer. Gelukkig is Allée des Baobabs inmiddels beschermd gebied en worden regelmatig nieuwe baobabs aangeplant. Je ziet ze staan in de houten bakken langs de weg. Een goede eerste stap, maar het zal nog vele jaren duren voordat ze zo groot zijn als de rest van de bomen.

Baobab Amoreux

Bezoek je Allée des Baobabs, dan is het ook een aanrader om een stukje verder te rijden. Zeven kilometer verderop ligt namelijk Baobab Amoreux, twee baobabs die in elkaar zijn verstrengeld. Minder indrukwekkend dan Allée des Baobabs, maar alsnog bijzonder om te zien.

➞ Lees ook: Baobabs, maki’s & tsingy’s: een vierdaagse roadtrip door het wilde westen van Madagascar

Allée des Baobabs in Madagascar

Wat is het beste moment om de baobabs van Madagascar te bezoeken?

Er komen zo weinig toeristen naar Madagascar dat je de bekendste attractie van het land het grootste deel van de dag helemaal voor jezelf hebt. Tijdens mijn rondreis door Madagascar bezoek ik Allée des Baobabs drie keer. In de ochtend, middag en tijdens zonsondergang. De meeste reizigers hebben daar echter niet de tijd voor en moeten een keus maken. Wil je ook een bezoek brengen aan Allée des Baobabs? Hieronder lees je welk moment op de dag het beste is.

Allée des Baobabs in de ochtend

Mijn eerste kennismaking met Allée des Baobabs is in de ochtend, ongeveer een uurtje na zonsondergang. Op een paar locals na is het uitgestorven. We hebben alle tijd om foto’s te maken en de bomen te bekijken. Er is slechts één ding waaraan je kunt merken dat het hier om een toeristische attractie gaat: er paraderen twee meisjes rond met kleurrijke doeken om hun schouders geslagen. Gewillig poseren ze voor de foto, waarna ze hun hand ophouden voor wat kleingeld.

Voorzieningen voor toeristen zijn er nauwelijks. Er is een informatieloket, één kraampje waar je baobabfruit kan kopen en een geïmproviseerde parkeerplaats. Er is wel een gebouwtje in aanbouw, hier kun je in de toekomst iets te drinken kopen.

Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar

Allée des Baobabs in de middag

Een paar dagen later stoppen we rond het middaguur op Avenue de Baobab. Ook dit keer is er bijna niemand. We komen één andere toerist tegen, maar ze is ook snel weer verdwenen. De zon staat anders dan in de ochtend, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt om foto’s te maken. Allée des Baobabs is onderdeel van een doorgaande weg en het is leuk om de bedrijvigheid te zien. Zeker op dit tijdstip gebeurt een hoop. Er komen jeeps met toeristen langs, maar ook mensen op de fiets, vrouwen met boodschappen en stoffige vrachtwagens.

Ik neem dit keer ook de tijd om wat langer naar de nieuw aangeplante baobabs te kijken. Je kunt je moeilijk voorstellen dat de lange, dunne sprieten uitgroeien tot die grote bomen. Op de terugweg in de auto eet ik een stuk baobabfruit: de pitten gooi ik uit het raam in de hoop dat daar ooit ook baobabs gaan groeien.

Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar

Allée des Baobabs bij zonsondergang

Verreweg de meeste mensen bezoeken Allée des Baobabs tijdens zonsondergang. Vanaf vier uur arriveren de eerste toeristen en een uur later is het zelfs druk. Grote groepen Aziatische toeristen, fotoclubjes en jeeps vol Europeanen stoppen bij de iconische allée. Je moet je best doen om een foto te maken waar geen andere toerist op staat en in het open veldje aan de rechterkant van de weg staat een lange rij met statieven opgesteld. Wát een verschil met mijn eerdere ervaringen. Ik snap nu eindelijk waarom er een parkeerplaats is gemaakt.

Uiteindelijk vinden we een plekje aan de linkerkant van de weg, waar wonderbaarlijk genoeg geen andere mensen staan. Dat is op het eerste gezicht een beetje vreemd, want de bomen zijn vanaf deze plek het mooist verlicht. Achteraf blijkt dat we midden in het poepveld van het naastgelegen dorpje hebben gestaan. Wil je op dit tijdstip een mooie foto maken, dan sta je dus tussen de drollen.

Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar

Maar welk moment is nou het mooist?

Op basis van mijn eigen ervaringen raad ik het aan om Allée des Baobabs overdag te bezoeken. Je hebt dan het rijk voor jezelf en alle rust om foto’s te maken. De zonsondergang was ook mooi, maar het is dan erg druk en in het donker zie je nou eenmaal niet zo veel. Ik vond het juist leuk dat je overdag het dagelijks leven voorbij ziet trekken.

Tip: rijd nog een stukje verder richting Kirindy Forest

Het officiële deel van Allée des Baobabs is niet heel lang, maar verderop staan ook baobabs. Als je richting het Kirindy Forest rijdt, dan kom je na een paar kilometer op een stuk dat bijna net zo mooi is als Allée des Baobabs. Een goede reden om de auto weer even langs de kant te zetten en te genieten van het landschap. Zie ook onderstaande foto.

Allée des Baobabs in Madagascar

Hoe kom je bij Allée des Baobabs?

Bezoek je het westen van Madagascar, dan moet je ook Allée des Baobabs in je reisschema opnemen. Vanuit Morondava is het ongeveer een uur rijden naar Allée des Baobabs. De eerste kilometers gaan over de verharde weg, daarna moet je rechts afslaan richting de onverharde RN8. Wij deden dit met een 4×4 toen we op weg waren naar Tsingy de Bemaraha National Park. Het is in principe mogelijk om het stuk met een oude Renault te rijden, maar dan ben je langer onderweg.

Heb je geen eigen vervoer, dan kun je ervoor kiezen om een taxi of taxi brousse te nemen vanuit Morondava.

Hotels

Je kunt niet in de buurt van Allée des Baobabs overnachten, maar bent aangewezen op hotels in Morondava. Dat is geen straf, want Morondava is echt een leuk stadje. Wij sliepen bij Chez Maggie, maar je kunt ook het aanbod op Booking.com bekijken.

Meer Madagascar tips?

Op Expeditie Aardbol vind je nog veel meer tips voor een reis naar Madagascar. Lees alles over mijn route in Madagascar of bekijk mijn lijstje met 14 redenen om Madagascar op je bucketlist te zetten.

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES