Zoeken
Sluit dit zoekvak.
11 april 2023

Alleen op reis: 15 tips voor vrouwelijke soloreizigers

Avontuur in Europa

Alleen op reis gaan is een waanzinnige ervaring en je wordt er gegarandeerd een ander mens van. Je leert veel over de wereld, maar ook over jezelf en daarom kan ik het iedereen aanraden om een keer solo op reis te gaan. Ook als vrouw.

Alleen op reis als vrouw

We kunnen doen alsof het niet zo is, maar het is helaas realiteit dat je als vrouwelijke reiziger vaak op je hoede moet zijn. Dat geldt voor reizen in uitdagende landen aan de andere kant van de wereld, maar ook gewoon in Europa en zelfs in Nederland. Maar hoe houd je het als vrouw veilig en comfortabel voor jezelf als je alleen op reis bent? Ik ben de afgelopen jaren regelmatig in mijn eentje op reis geweest en in deze blog deel ik mijn 15 beste tips voor de vrouwelijke soloreiziger.

1. Zoek contact met andere reizigers

Dat je alleen op reis gaat, betekent niet dat je de gehele trip in je uppie wilt zitten. Zoek voor de gezelligheid (en voor de veiligheid) regelmatig contact met andere reizigers. Als je een groepsexcursie doet of in een hostel slaapt, kom je al snel veel mensen tegen die misschien ook wel alleen reizen. Trek er samen op uit en reis een stukje met elkaar op.

Pai, Thailand

2. Boek een accommodatie in een goede buurt

Als je alleen op reis gaat als vrouw is het slim om een accommodatie te zoeken in een goede buurt. Levendigheid is goed, donkere steegjes wil je liever vermijden. Doe vooraf een beetje research en kijk of je ’s avonds veilig de straat op kan in je eentje. Betaal liever wat meer voor een hotel of hostel dat op een betere plek ligt. Veiligheid boven alles.

3. Ga altijd op pad met een opgeladen telefoon

Neem altijd een opgeladen telefoon en powerbank mee als je de deur uitgaat en weet welk nummer je moet bellen in geval van nood. Het kan daarnaast ook handig zijn om een lokale simkaart te kopen, zodat je goed bereikbaar bent. Nog een tip: als je het prettig vindt kun je op spannende momenten je live locatie delen met bijvoorbeeld het thuisfront, maar er zijn ook speciale apps die je GPS-locatie doorgeven.

4. Houd contact met het thuisfront

Geef regelmatig een update aan het thuisfront en vertel wat je reisplannen zijn. Geef vluchtnummers en bustijden door, en laat het ook weten als je een paar dagen van de radar verdwijnt tijdens een excursie of trekking. Gewoon voor de zekerheid.

Eilandhoppen Krabi, Thailand

5. Draag een zonnebril op straat

Wil je niet aangesproken worden als je op straat loopt? Vermijd oogcontact door een zonnebril te dragen. Het is dan makkelijker om iemand die je aandacht vraagt te negeren.

6. Zorg dat je de weg kent

Ben je op een nieuwe plek? Neem even de tijd om rustig de kaart te bestuderen en bekijk via Streetview op Google Maps hoe je ergens precies moet komen. Het zorgt er ook voor dat je een minder makkelijke prooi bent voor scams en oplichters.

7. Houd rekening met je kleding

Houd qua kleding een beetje rekening met de bestemming die je bezoekt. In sommige culturen val je extra op als je een korte broek of korte mouwen draagt, en voelt het misschien niet prettig om in bikini op het strand liggen. Het kan dan fijner zijn om wat meer verhullende kleding in te pakken. Neem daarnaast altijd schoeisel mee waar je goed op kan lopen en eventueel een sprintje op kan trekken als het nodig is. Verkies comfortabele (sport)schoenen dus boven sandaaltjes of hakken.

Riksja in Jodhpur, India

8. Pas op met eten en drinken dat je wordt aangeboden

Gewoon voor de zekerheid: pas op met eten dat je wordt aangeboden in de trein of op straat, en houd tijdens het uitgaan ook altijd je drankje in de gaten. 

9. Drink niet te veel

Het is verstandig om niet al te veel te drinken en uit te kijken met drugs als je in je eentje op reis bent. Je bent als soloreiziger zelf verantwoordelijk om veilig thuis te komen, dus dan moet je wel je hoofd erbij houden. 

10. Neem geld mee voor noodgevallen

Zorg dat je altijd wat extra geld hebt voor noodgevallen. Gaat er iets mis op reis, dan heb je altijd genoeg budget om een comfortabel hotel te boeken, duurder treinkaartje te kopen of een Uber te nemen als dat nodig blijkt.

Hiken in Europa: Dolomieten

11. Informeer de receptie over je plannen

Ga je een uitdagende wandeltocht maken? In je eentje op stap? Vertel de medewerkers van je hotel wat je plannen zijn en neem een visitekaartje mee met daarop informatie van je logeeradres. 

12. Blijf onder de mensen

Vermijd donkere en overzichtelijke steegjes, ga niet alleen achterin de bus zitten en zorg dat je onder de mensen blijft.

13. Stap nooit zomaar in een taxi

Stap niet zomaar in je eentje in een taxi, maar maak liever gebruik van diensten zoals Uber of Lyft. Je kunt in de app zien wie je komt oppikken en reisdetails makkelijk delen met vrienden en familie. Ontkom je er niet aan? Geef tijdens het ritje de nummerplaat van de taxi en je live locatie door aan een reisbuddy of het thuisfront.

Reizen in Thailand

14. Draag een (trouw)ring

Wil je een opdringerig type afpoeieren? Of je nou echt een relatie hebt hoeven vreemden niet te weten, maar je kunt in ieder geval de indruk wekken dat er thuis iemand op je zit te wachten door een (trouw)ring te dragen. Andere (dure) sieraden kun je overigens beter thuislaten. 

15. Vertrouw op je intuïtie

Tot slot: vertrouw op je intuïtie wanneer je als vrouw alleen op reis bent. Voelt iets niet goed? Doe het niet. Gebruik daarnaast je gezond verstand: doe op reis geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Wandel niet in je eentje naar huis na het uitgaan, loop niet te koop met je dure camera of iPhone en stap ook niet zomaar bij vreemden in de auto. Houd je hoofd erbij en zorg dat je altijd een paar stappen vooruit denkt: hoe kom ik vandaag veilig thuis?

Wandelen in de Bourgogne, Frankrijk

HEB JIJ NOG TIPS VOOR VROUWEN ALLEEN OP REIS?

Meer praktische tips voor op reis? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Reistips

Foto van Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp