Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Alles wat je moet weten over… wadlopen!

Wadlopen in Nederland

Wadlopen, oftewel: wandelen over de bodem van de Waddenzee. Als echte Nederlander moet je dat een keer gedaan hebben, want het is de beste manier om dit unieke stukje Werelderfgoed in het noorden van ons land te ervaren. Maar wat is wadlopen precies, wat heb je ervoor nodig en het belangrijkste: hoe boek je zo’n tocht? Je leest het in deze blog.

WADLOPEN, WAT IS HET?

Allereerst: wat is wadlopen? Wadlopen is een activiteit die je kan doen op het moment dat de Waddenzee is drooggevallen. Zoals je misschien wel weet, is de Waddenzee een getijdengebied. Dat betekent dat op bepaalde momenten van de dag al het water door eb en vloed wordt weggetrokken en de bodem droog komt te liggen. Dat is hét moment om je schoenen aan te trekken en te gaan wadlopen, want in dit tijdsframe van enkele uren kun je de mooiste wandelingen maken. Zo is het leuk om een zwerftocht te maken over het wad, maar de echte fanatiekelingen kunnen ook de Waddenzee oversteken en bijvoorbeeld naar Ameland lopen. Net waar je zin in hebt.

Wadlopen in Nederland

LOPEN OVER DE BODEM VAN DE WADDENZEE

De Waddenzee is een uniek natuurgebied en staat daarom geheel terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet alleen is het een bijzonder natuurfenomeen, op het wad leven ook tal van bijzondere vogels en zeedieren. Tijdens een wadlooptocht zul je er gegarandeerd een aantal tegenkomen.

➞ Lees ook: Weekendje aan de Waddenzee: de leukste dingen om te doen in het hoge noorden

IS WADLOPEN ZWAAR?

Wadlopen is niet voor watjes (of moeten we zeggen wadjes?). Je moet niet bang zijn om vies te worden en tijdens een wandeling over de zeebodem trotseer je de elementen. Soms zak je tot je knieën in de blubber en onderweg kun je worden blootgesteld aan zeewater, harde wind en felle zon. Het is fysiek echt wel een pittige activiteit, dus je moet wel een beetje goed ter been zijn als je gaat wadlopen.

Wadlopen in Noordpolderzijl

WANNEER KUN JE WADLOPEN?

Wadlopen kan alleen als de bodem is drooggevallen. Dat gebeurt twee keer per dag, maar de exacte tijden verschillen. Je gids kan je vertellen hoe laat dat is op de dag dat je gaat wadlopen. Hij of zij weet precies wanneer de waterstand het laagst is en wanneer je de beste condities hebt om te gaan wadlopen. Naast de waterstand moet je ook altijd rekening houden met het weer. Met slecht weer is het niet verantwoord om het wad op te gaan. Daarom worden de meeste wadlooptochten vooral in de zomermaanden georganiseerd.

WAAR IN NEDERLAND KUN JE WADLOPEN?

Er zijn verschillende plekken in het Waddengebied waar je onder leiding van een gids kan wadlopen. Het is niet aan te raden om in je eentje op pad te gaan. Een goede gids kan je niet alleen meer vertellen over de Waddenzee en haar bewoners, maar is ook goed op de hoogte van de getijden, zeestromen en wat je moet doen als het weer plotseling omslaat. 

De bekendste plekken voor een wadlooptocht zijn onder andere Pieterburen, Noordpolderzijl en Ameland. Team Expeditie Aardbol deed onder andere een zwerftocht in de buurt van Noordpolderzijl en we gingen ook al eens een culinaire wandeling over het wad maken op Terschelling.

Wadlopen in Noordpolderzijl

Wadloop tip: Wist je dat je ook kan wadlopen in Frankrijk bij Mont Saint-Michel?

DIT MOET JE MEENEMEN TIJDENS EEN WADLOOPTOCHT

Als je gaat wadlopen moet je enigszins goed voorbereid zijn. Neem daarom in ieder geval de volgende dingen mee:

  • Hoge sneakers (zoals Converse All Star)
  • Korte broek
  • Warme trui
  • Winddicht jack
  • Evt: sjaal, muts en handschoenen
  • Zonnebril en zonnebrandcrème
  • Genoeg drinkwater en lunchpakketje

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset