Bijzonder overnachten in een almhütte in Oostenrijk

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk
Home » Europa » Bijzonder overnachten in een almhütte in Oostenrijk

Oostenrijk is het jaar rond prachtig, maar de meeste reizigers zullen haar vooral kennen van de wintersport. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want onder dat dikke pak sneeuw gaan felgroene heuvels schuil en de afgelegen almhutten zijn ook in de warmere maanden een prettig toevluchtsoord.

Zelf bezoek ik Oostenrijk in september, als de zon nog hoog aan de hemel staat, maar de bospaden al zijn versierd met paddenstoelen en het ’s avonds fris genoeg is om je buiten op te warmen aan een kampvuurtje. Mijn accommodatie is een traditionele almhütte: een afgelegen houten berghut in de bergen van Steiermark, op ongeveer een uurtje rijden van de stad Graz.

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk

OVERNACHTEN IN EEN AFGELEGEN ALMHÜTTE IN OOSTENRIJK

Een almhütte is een typisch Oostenrijks vakantiehuisje, landelijk gelegen tussen de groene bergweides en vaak met uitzicht op het grazende vee. Deze traditionele houten huisjes liggen redelijk afgelegen en werden daarom oorspronkelijk gebruikt door lokale boeren. Tegenwoordig worden de houten hutjes ook wel verhuurd aan toeristen, want zo ver weg van de bewoonde wereld en met prachtige wandelroutes binnen handbereik is het een heerlijke plek om te genieten van de Oostenrijkse natuur.

Klinkt romantisch, niet? Wel een kleine waarschuwing vooraf: als je gaat overnachten in een almhütte dan moet je niet teveel luxe verwachten. Geen WiFi en amper telefoonbereik, koken doe je op een houtvuurtje en vanwege een gebrek aan stromend water is de wc is in sommige gevallen niets meer dan een ’plumpsklo’. De letterlijke vertaling is schijthuis, een houten hokje met een gat in de grond. Je zou het de charme van de natuur kunnen noemen.

Lees ook: Oostenrijk: 10 x doen in Graz en omgeving

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk

BACK TO BASIC: KOKEN OP EEN HOUTVUURTJE

Zelf logeer ik in een prachtige houten almhütte nabij het dorpje Weißkirchen in Steiermark. De sleutels moet ik ophalen bij een boerderij onderaan de berg en via een onverharde weg vol haarspeldbochten is het vervolgens nog een kwartier rijden naar het hutje dat ongeveer halverwege de berg is gelegen. Eenmaal boven wachten groene heuvels zover het oog reikt, rammelende koeienbellen in de verte en een specht die ritmisch tegen het houten huisje tikt.

De almhütte in kwestie heeft een prachtig uitzicht en is gelukkig redelijk aangepast op de moderne reiziger. Er is stromend water en een normale wc, maar ook hier wordt het ouderwetse fornuis gestookt op hout en moeten er dus elke ochtend verse houtblokken worden verzameld. De eitjes worden tenslotte niet vanzelf gekookt.

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk
Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk

PADDENSTOELEN PLUKKEN EN BERGWANDELINGEN MAKEN

Zo halverwege september zijn de temperaturen nog behoorlijk aangenaam in Oostenrijk. Met 25 graden een heerlijke nazomer en een goed excuus om lekker veel buiten te zijn en de barbecue aan te maken. ’s Avonds knettert het kampvuur en komen spelletjes en schnaps op tafel, en meer heb je eigenlijk niet nodig voor een onvergetelijke vakantie. Goed om zo even de bevestiging te hebben dat je het ook zonder moderne middelen ontzettend leuk kan hebben.

Ik vul de dagen vooral met therapeutische wandelingen door het bos en een zoektocht naar eetbare planten en paddenstoelen. Naast het hutje staat een struik met vlierbessen en ook cantharellen groeien hier volop. Volgens lokale regelgeving mag je hier tot één kilo per persoon van plukken, een uitstekende reden om ’s avonds een stoofpotje van zelf geplukte paddenstoelen op tafel te zetten, en geloof mij: dat smaakt altijd beter dan met paddenstoelen uit de supermarkt.

Lees ook: Dit hotel in Graz lijkt net een museum

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk

Het letterlijke hoogtepunt van mijn verblijf op de alm is een wandeling naar de top van de berg. Deze sportieve inspanning van het jaar leidt me langs grazende koeien met grote bellen om hun nek en spectaculaire uitzichtpunten.

Het memorabele moment dat ik met trillende handen mijn naam in het schriftje schrijf dat in een kist op de bergtop ligt, wordt helaas wel een beetje overschaduwd door mijn eigen onhandigheid: ik glijd uit over een losse steen en houd er een gekneusde en pimpelpaarse borst aan over. Thank god for airbags, zal ik maar zeggen.

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk
Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk

ZELF EEN ALMHÜTTE HUREN?

Wil je nou zelf ook een paar dagen terug naar de natuur en in zo’n sfeervolle houten blokhut blijven logeren? Ik kan het je alleen maar aanraden, want dit is minstens zo leuk als een fijne villa in Toscane of aan de Franse kust.

Ik verblijf samen met vijf vrienden in een ruime almhütte voor tien personen in de buurt van Weißkirchen in Steiermark. Het chalet is voorzien van elektriciteit en stromend water, al is dat niet altijd gebruikelijk in een almhütte. Je vindt deze almhütte en vergelijkbare chalets via Booking.com (tip: zorg dat je zoekresultaten zijn gesorteerd op ‘chalet’).

Bijzonder overnachten in een almhutte in Oostenrijk

Meer lezen over reizen in Oostenrijk? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Oostenrijk: 10 x doen in Graz en omgeving
• Dit hotel in Graz lijkt net een museum
• Tips voor wintersport in het Oostenrijkse St. Johann im Pongau
• Ervaar een onbekende kant van Tirol tijdens wintersport in Niederthai
• Hotel Oberforsthof in St. Johann: de uitvalsbasis voor een relaxte wintersportvakantie

Lees hier alle verhalen over Oostenrijk »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!



15 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.