Zoeken
Sluit dit zoekvak.
28 februari 2024

Zuid-Afrika voor gevorderden: 5 x de leukste alternatieve safari’s

5 x alternatieve safari in Zuid-Afrika

Een ontmoeting met de big five zal niet zo snel vervelen, maar waar moet je naartoe als je tijdens een safari eens wat anders wil spotten dan een olifant, buffel of leeuw? Wij vroegen de Zuid-Afrikaanse locals naar hun tips voor alternatieve safari’s en daar kwamen verrassende antwoorden op. 

Zuid-Afrika

Nachtsnorkelen in Ballito
Foto: South African Tourism

De leukste alternatieve safari’s in Zuid-Afrika

Heb jij de big five al een keer gespot tijdens een safari? Dit zijn de leukste alternatieve safari’s, getipt door de Zuid-Afrikaanse locals. Daar ben je tijdens je volgende reis naar Zuid-Afrika vast wel even zoet mee.

➞ Zuid Afrika tip: Nog meer originele ideeën voor een reis naar Zuid-Afrika? Bekijk alle ‘Lekker Local Tips’ op de kaart via southafrica.net/nl/nl/travel

1. Pinguïns spotten in Betty’s Bay

Je hebt vast wel eens gehoord dat je pinguïns kan spotten in Zuid-Afrika. Dat ze zich ophouden rondom Boulders Beach bij Kaapstad was je misschien al bekend, maar er zit ook een pinguïnkolonie bij Betty’s Bay. Ter hoogte van het Stony Point Nature Reserve om precies te zijn. Dit plekje is veel minder bekend en dat terwijl je er een van de grootste groepen pinguïns van het land kan bewonderen. Er loopt een houten vlonderpad door het natuurgebied vanwaar je ongehinderd de pinguïns kan observeren. 

2. Op wildpluksafari met Veld & Sea 

Wildplukken is leuk! En al helemaal als je op pad gaat tijdens een safari van Veld & Sea. Foodie Roushanna Gray weet precies welke planten en kruiden eetbaar zijn én hoe je ze kan verwerken in de keuken. Van wilde paddestoelen tot eetbare bloemen en zeewier: tijdens een wildpluksafari laat ze je zien hoe smakelijk het Zuid-Afrikaanse landschap is. 

En zoals de naam al doet vermoeden, ze beperkt zich niet alleen tot het land. Langs de kustlijn én onder water zijn tal van bijzondere ingrediënten te vinden. Schrijf je in voor een van de Coastal Foraging excursies en schuif na afloop aan voor een lunch met ingrediënten die je zelf hebt verzameld.

Wildplukken met Veld & Sea
Foto: South African Tourism

3. Nachtsnorkelen in Ballito

Als je wel eens op een gewone safari bent geweest, dan weet je dat je in het donker vaak de meeste kans hebt om wilde dieren te spotten. En dat geldt niet alleen voor een safari op het land… maar ook in de zee! In Ballito, gelegen ten noorden van de stad Durban, kun je ’s nachts mee op snorkelsafari. Hoe het werkt? Tijdens deze safari speur je na zonsondergang de bodem af met een speciale zaklamp. Een unieke kans om zeedieren te zien die zich normaal niet vertonen tijdens het snorkelen. Naast octopussen, bijzondere krabben en garnalen kun je ’s nachts ook getuige zijn van het zogenoemde fosforescentie, waarbij het koraal oplicht als reactie op meegebrachte UV-lichten. Puntje voor op je bucketlist!

Nachtsnorkelen
Foto: South African Tourism

4. Overnachten in een safaripod op Mount Camdeboo

Vergeet het luxe lodgeleven en boek in plaats daarvan eens een nachtje in een safaripod in het Mount Camdeboo Private Game Reserve. Dit kleine zelfvoorzienende huisje ligt midden in het park, en is van alle gemakken voorzien voor een nachtje off grid. Je kunt wilde dieren vanaf de veranda of vanuit bed en ’s nachts zijn dat weer hele andere dieren dan overdag. Zodra de avond valt komen aardvarkens, jakhalzen, caracals en andere katachtigen uit hun schuilplaats en op deze plek zit je eerste rang.

Mount Camdeboo Eco pod
Foto: South African Tourism

5. Op vogelsafari voor de kust van Port Elizabeth

Port Elizabeth is de toegangspoort tot het beroemde Addo Elephant Park, maar ga ook eens op safari naar Bird Island. De Bird Island Group Marine Protected Area ligt op ongeveer twee uur varen voor de kust van Port Elizabeth en is het thuis van een aantal indrukwekkende vogelkolonies. Je vindt hier grote groepen Kaapse Jan-van-Genten, Afrikaanse pinguïns, Dougalls sternen, zuidpoolsternen en kelpmeeuwen, maar tijdens een safari kun je ook walvissen, zeehonden en dolfijnen spotten. 

Penguins in Betty's Bay
Foto: South African Tourism

Meer tips voor een safari in Zuid-Afrika? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Verantwoording: in samenwerking met South African Tourism en Zapper PR. De foto’s in dit artikel zijn eigendom van South African Tourism.

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties