Zoek
Sluit dit zoekvak.
20 februari 2023

Ringstaartmaki’s spotten in Madagascar? Daarvoor moet je in het Anja Reserve zijn

Rinsgaartmaki in Anja Reserve Madagascar

Ringstaartmaki’s zijn het symbool van Madagascar, maar in tegenstelling tot veel andere diersoorten kom je deze lemuur maar op een paar plekken in het land tegen. Een daarvan is het Anja Reserve in Ambalavao. Dit is een privaat natuurpark en de beste plek om de ringstaartmaki’s in Madagascar te spotten.

ANJA RESERVE

Op zoek naar de ringstaartmaki's van Madagascar

Ongeveer halverwege het Ranomafana National Park en het Isalo National Park ligt nóg een natuurgebied dat je niet moet overslaan. Dit is het Anja Reserve, een park waar honderden ringstaartmaki’s wonen en je de dieren van dichtbij kunt spotten. Het reservaat werd in 2001 opgericht en heeft zowel een ecologische als sociale missie: het is niet alleen opgericht voor natuurbehoud, maar zorgt ook voor werkgelegenheid onder de lokale bevolking.

Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar

RINGSTAARTMAKI’S SPOTTEN

Een van de leukste dieren die je in Madagascar kunt spotten is de ringstaartmaki. Deze komt echter maar in een paar natuurgebieden voor, waaronder dus het Anja Reserve. De afgelopen 20 jaar is het aantal ringstaartmaki’s gegroeid tot zo’n 400 exemplaren, dus je komt ze hier gegarandeerd tegen. Ze zitten bijvoorbeeld in groepjes bij het water of onverstoord te eten in de boom.

Omdat ze inmiddels wel een beetje gewend zijn aan bezoekers zullen ze niet heel snel opschrikken als je met een camera in de aanslag staat, maar het viel mij mee dat ze niet heel erg onder de indruk zijn. Ik heb bijvoorbeeld ook ringstaartmaki’s gezien in het Isalo National Park, maar deze waren enorm gefixeerd op mensen en de inhoud van rugzakken en lunchtrommels. Dat was in het Anja Reserve niet het geval. Gelukkig maar, want het is helemaal niet goed als die dieren zo op mensen reageren.

Wil je mooie foto’s maken, dan zul je daarom wel iets meer geduld moeten hebben. Sommige maki’s zitten rustig een half uur met hun rug naar je toe gekeerd voordat ze zich een keer naar je omdraaien.

Rinsgaartmaki in Anja Reserve Madagascar
Rinsgaartmaki in Anja Reserve Madagascar
Rinsgaartmaki in Anja Reserve Madagascar
Rinsgaartmaki in Anja Reserve Madagascar

WELKE DIEREN KUN JE NOG MEER IN HET ANJA RESERVE SPOTTEN?

Behalve ringstaartmaki’s, kun je in het Anja Reserve nog veel meer dieren spotten. Zo stikt het bijvoorbeeld van kameleons hier. Daarvoor moet je overigens wel een geoefend oog hebben, want die zijn vrij lastig te spotten als ze in een boom zitten. Gelukkig ben je altijd in het gezelschap van een gids, die precies weet in welk deel van het park ze zitten.

Een ander interessant dier dat je in het Anja Reserve kan tegenkomen is de Sissende Kakkerlak. Deze komt alleen op Madagascar voor en kan zo groot als je hand worden. Er zijn mensen die ze als huisdier houden, maar er is ook een kans dat je ze dus spot in het Anja Reserve. Ik ben hier samen met mijn gids naar op zoek geweest, maar helaas niet gespot. Ondanks dat ik een enorme hekel heb aan kakkerlakken had dit exemplaar me dan wel weer interessant geleken.

Kameleon in Anja Reserve Madagascar
Kameleon in Anja Reserve Madagascar

WANDELINGEN

Het Anja Reserve is niet heel groot, maar je kunt hier wel een aantal mooie wandelingen maken. Zeker als je wat dieper het park inloopt, kun je klauteren naar mooie uitzichtpunten. Sommige stukken zijn vrij uitdagend. Daar moet je jezelf bijvoorbeeld met behulp van touwen omhoog hijsen. Maar als je een beetje fit bent en goede wandelschoenen draagt moet dat geen probleem zijn.

Er zijn in totaal twee wandelroutes: het kleine circuit duurt ongeveer twee uur, voor het grote circuit moet je zes uur uittrekken.

Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar
Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar
Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar
Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar

TOEGANGSPRIJZEN ANJA RESERVE

De toegangsprijs voor het Anja Reserve is afhankelijk van de tijd die je in het park doorbrengt. Kies je voor de korte ronde van twee uur, dan betaal je minder dan wanneer je het lange rondje gaat doen. Daarnaast moet je ook altijd nog apart betalen voor een gids. Het is in alle natuurparken van Madagascar verplicht om een gids bij je te hebben. Wij waren op pad met gids Adrien, een super leuke en vriendelijke man die ons ook meenam op een wandeling langs verschillende dorpjes in de omgeving van Ambalavao.

Wij betaalden in 2018 120.000 ariary voor twee personen inclusief gids (circuit van 2 uur).

Ben jij recent in Madagascar geweest en zijn de bedragen veranderd? Laat een berichtje achter, dan pas ik deze blog aan.

Anja Reserve, Ambalavao, Madagascar
Anja Reserve, Ambalavao, Madagascar

OVERNACHTEN BIJ ANJA RESERVE

Het Anja Reserve ligt op enkele kilometers buiten het stadje Ambalavao en een leuke plek om te overnachten is de Betsileo Country Lodge. Deze gezellige lodge heeft simpele kamers met een fantastisch uitzicht over de omgeving, een zwembadje en kan een hoop leuke activiteiten en excursies voor je regelen in de omgeving. Wij bleven hier twee nachten slapen als tussenstop tussen Ranomafana en Isalo.

Betsileo Country Lodge Ambalavao

REIZEN NAAR MADAGASCAR

Wil je ook op reis naar Madagascar? Er zijn verschillende reisorganisaties die je kunnen helpen met het plannen van jouw rondreis. Een betrouwbare reisorganisatie is bijvoorbeeld Riksja Travel. Zij hebben kant-en-klare individuele rondreizen, maar kunnen je ook helpen met het samenstellen van een programma op maat. Het is ook mogelijk om Madagascar te bezoeken tijdens een groepsreis. Daarvoor kun je onder andere terecht bij Djoser. Je kunt geheel vrijblijvend een gratis reisgids met meer informatie aanvragen.

Zelf heb ik Madagascar bezocht zonder tussenkomst van een reisorganisatie. Dat is prima te doen als je het niet erg vind om het een en ander zelf uit te zoeken. Op Expeditie Aardbol vind je veel blogs die je kunnen helpen bij het samenstellen van jouw rondreis. Lees bijvoorbeeld deze blog met tips voor een mooie route.

Met Kenya Airways en Ethiopian Airlines kun je goedkoop naar Madagascar vliegen, maar je kunt er ook voor kiezen om met KLM/Air France te reizen. Ik raad het altijd aan om vliegtickets te vergelijken via Tix.nl. De meeste van mijn hotels op Madagascar boekte ik van tevoren via booking.com of door een mailtje te sturen naar de betreffende lodge.

Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar
Wandelen in Anja Reserve in Ambalavao, Madagascar

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES