6 februari 2024

Antonette werd verliefd op Zweden en kocht een huis in Lapland

Interview Antonette Spaan

Wie ooit in Zweden op vakantie is geweest droomt vroeg of laat van een eigen huisje in het bos. Zo ook Antonette. Enig verschil: zij besloot er ook daadwerkelijk voor te gaan. Begin 2023 zette ze haar handtekening onder het koopcontract van een karakteristiek rood huis in Zweeds Lapland.

In de rubriek Moderne Avonturiers interviewen we reizigers die zich niet laten tegenhouden door zaken als geld, tijd en reisadviezen. Ook wat te vertellen? Mail naar info@expeditieaardbol.nl onder vermelding van ‘Moderne Avonturiers’.

Antonette Spaan verhuisde naar Zweden en kocht een huis in Lapland

Antonette

Wie: Antonette
Waar: Verhuizen naar Zweeds Lapland
Online: @we12travel, podcast Avontuurlijke Vrouwen en www.we12travel.com
Offline: Reishandboek Zweden

1. Velen dromen van een verhuizing naar Zweden, jij besloot het daadwerkelijk te doen. Waarin zit volgens jou die aantrekkingskracht van het hoge noorden?

Voor veel mensen de rust, de ruimte en de natuur. Dat hebben we in Nederland niet. Er zijn hier in de natuur ook aanzienlijk minder regels vanwege het allemansrecht. In Zweden zijn huizen bovendien een stuk betaalbaarder dan in Nederland en kun je voor een leuk bedrag een huis met je eigen grond kopen. 

2. Is wonen in Zweden daadwerkelijk zo romantisch als het lijkt of zijn er ook dingen die tegenvallen?

Dat ligt aan je verwachtingen. Er zijn in elk land dingen die tegenvallen en Zweden is daar geen uitzondering op. Wat mij persoonlijk soms tegenvalt is de afstand. Ik woon in een klein dorp in Lapland en als ik “even” iets nodig heb dat ze niet bij de supermarkt hebben, moet ik naar het volgende stadje rijden, dat 45 min. verderop ligt. De dichtstbijzijnde grote stad is zelfs bijna drie uur rijden. Ik probeer mijn inkopen dus goed te plannen of bestel dingen online, omdat de benzinekosten van het op- en neer rijden vaak duurder zijn dan bezorgkosten. 

3. En andersom: zijn er dingen die je van tevoren lastig leken, maar in werkelijkheid mee bleken te vallen?

Ja het hele proces van het huis kopen verliep bij mij heel soepel. Overigens ken ik ook horrorverhalen van Nederlanders die problemen hebben, maar dit gebeurt (naar ik weet) vooral in gebieden waar veel buitenlanders een huis hebben en er meer mensen zijn die een huis willen kopen. Mijn gemeente is de kleinste van Zweden en de mensen zijn superblij met mijn komst, ik ben zelfs geïnterviewd door de regionale krant. 

Verhuizen naar Zweden: Antonette Spaan deed het

4. Je hebt veel gereisd in Zweden, je schreef er zelfs een reisgids over. Waarom heb je besloten om in Lapland te gaan wonen?

De eerste keer dat ik Lapland (het bovenste deel van Zweden) binnen reed dacht ik meteen “wow.” De uitzichten zijn geweldig en de fjälls (bergen) zijn prachtig. Heel anders dan de Alpen, maar ontzettend ruig en relatief makkelijk toegankelijk. Omdat ik de hectiek van Nederland zat was en graag dichtbij de natuur wilde wonen besloot ik ervoor te gaan. Vanuit mijn huis stap ik zo het bos in en wandel ik in vijf minuten naar het meer. De dichtstbijzijnde bergen liggen op een dik uur rijden en nog eens een paar uur verder zit ik al in Noorwegen. Ik kan qua natuur dus alle kanten op! 

5. Heb je lang moeten zoeken naar een huis?

Nee helemaal niet, maar het scheelt wellicht dat ik een huis kocht in een gemeente die steeds kleiner wordt. Veel Nederlanders die een huis in Zweden kopen, doen dat in het zuiden of het midden omdat dit binnen een dag bereikbaar is vanuit Nederland met de auto. Ik wilde niet tussen de Nederlanders terecht komen en juist dichtbij de bergen wonen. 

6. Hoe heb je jouw huis gevonden? Kun je wat vertellen over hoe een huis kopen in Zweden in zijn werk gaat?

Je kunt in Zweden op verschillende manier een huis kopen. De meest betrouwbare manier is via Hemnet, de Zweedse Funda zeg maar. Dit gaat altijd via een makelaar en zo ben je ervan verzekerd dat alles goed geregeld is.

Ik kocht mijn huis echter via Blocket, de Zweedse marktplaats. Er is geen makelaar aan te pas gekomen. Een bekende van mij, die al meermaals huizen gekocht en verkocht heeft in Zweden, heeft een inspectie uitgevoerd. Ik heb er niemand voor ingehuurd, om kosten te besparen en vertrouwd op zijn expertise. De verkopende partij heeft, nadat ik het bezichtigd had en een bod had uitgebracht, het koopcontract opgesteld, waarna ik een aanbetaling van 10% deed. Het restant betaalde ik bij oplevering, via een bankoverschrijving. Toen was het huis van mij. Daarna moest ik mij inschrijven bij de gemeente, het huis op mijn naam zetten bij Lantmäteriet, een soort van kadaster, en een verzekering afsluiten. Zo simpel is kan het zijn, als je een beetje mazzel hebt met de verkopende partij. 

7.  Waar we ook benieuwd naar zijn: zijn de huizen in Zweden echt zo goedkoop als ze zeggen?

Ja en nee. Er wordt gezegd dat je al voor 10.000 iets kunt kopen en dat is soms het geval, maar dit betreft dan een heuse bouwval of een fritidshus, oftewel een vakantiehuis. In deze huizen is vaak geen stromend water en elektriciteit aanwezig. Ook is het zo dat hoe zuidelijker en/of in de buurt van de steden je komt, de huizen duurder worden. Houd er daarnaast rekening mee dat je, wanneer je buiten het dorp woont, je vaak een eigen waterbron of septic tank nodig hebt en wifi niet altijd via glasvezel kan. Het buitenaf wonen lijkt heel leuk, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om aan de rand van een dorp te gaan wonen. 

Antonette Spaan verhuisde naar Zweden en kocht een huis in Lapland

8. En wat heb jij voor jouw huis in Lapland betaald?

Ik heb mijn huis gekocht voor omgerekend zo’n € 27.500 euro. Dit is een ruime eengezinswoning met twee verdiepingen en een garage en ongeveer 600 vierkante meter grond. Het bouwjaar is 1979 en de keuken en badkamer zijn verouderd, maar functioneren en dat is voor nu prima. Mocht ik besluiten hier uiteindelijk te blijven, dan wil ik wel gaan investeren en renoveren, maar dat kan pas als ik weer wat gespaard heb. 

9. Is het een beetje makkelijk om naar Zweden te emigreren? Wat moet je (afgezien van het huis) allemaal regelen?

Ik zit momenteel nog volop in het emigratie proces, omdat ik pas kortgeleden heb besloten permanent te emigreren. Omdat ik een eigen bedrijf heb, komt er van alles bij kijken om ook mijn bedrijf mee te verhuizen. Ik verwacht in februari/maart alles rond te hebben. Het belangrijkste om te regelen is een persoonsnummer, zodra je dit hebt ben je belastingplichtig en word je via de staat verzekerd. Ik hoef hier dus bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering af te sluiten. Een bankrekening had ik snel geopend op vertoon van mijn koopcontract en verzekeringen voor mijn huis waren ook binnen no-time geregeld. Het is vrij makkelijk dus! 

10. Wat is jouw ultieme tip voor avonturiers die ook willen verhuizen naar Zweden?

Ga eerst eens een paar keer naar Zweden op vakantie, ook in de winter. Een vakantie is echt heel anders dan ergens wonen. Dan blijft het uiteraard nog steeds proberen hoe het bevalt, want dat kun je van tevoren nooit helemaal inschatten. En ook Zweden is niet ideaal, zie het niet als een walhalla waar alles kan, want hier gelden net zo goed regels en zijn er allerlei beperkingen. 

Antonette Spaan verhuisde naar Zweden en kocht een huis in Lapland

11. Lapland staat bekend om de lange zomerdagen en lange winternachten. Hoe is het om in de winter zo weinig daglicht te zien? 

Dit is mijn eerste winter hier in het hoge noorden (afgezien van de vakanties) en tot nu toe bevalt het prima. De sneeuw was dit jaar extreem vroeg (begin oktober) en is sindsdien niet meer weg gegaan. Ik had verwacht langer van de herfst te kunnen genieten maar die duurde maar heel kort. Hierdoor had ik aan het begin van de winter wat winterblues, maar inmiddels kan ik er goed mee omgaan. Ik zorg ervoor dat ik elke dag op het moment dat het licht is (op de kortste dag tussen 10.00-14.00u) minstens een uur naar buiten ga om te wandelen of te skiën en ik doe in zijn algemeen wat rustiger aan dat in de andere jaargetijden. 

12. En hoe ga je om met de extreme kou?

Veel warme kleding en laagjes. Ik heb geleerd dat de winterkleding die wij in Nederland dragen of meenemen op wintersport naar Oostenrijk echt niet voldoende is voor de extreme kou hier. Ik heb al veel nieuwe kleding gekocht, waaronder thermo ondergoed, nieuwe snowboots, handschoenen en sokken. En een windstopper broek (soort van regenbroek) met bretels die ik altijd over mijn gewone broek aan trek als het heel koud is. 

13. Zijn er eigenlijk ook dingen uit Nederland die je mist?

Mijn sociale contacten en mijn zakelijke netwerk. Dat heb ik hier nog niet. Althans, ik heb wel een paar vriendinnen en natuurlijk mijn vriend, maar die wonen niet in de buurt en dus ga je niet “even op de koffie”. Een zakelijk netwerk hoef ik helemaal niet op te rekenen in mijn dorp, dus ik mis het live kunnen sparren met coworkers soms best wel. Via Zoom is toch echt anders dan live. 

14. Zie je jezelf voor altijd in Zweden wonen?

Wie weet. Zeg nooit nooit, maar ook nooit voor altijd.

15. Tot slot: welke plek(ken) zou jij aanraden voor reizigers die voor het eerst naar Zweden gaan? 

Het mooie Zweden begint voor mij persoonlijk echt pas vanaf Dalarna, hier zijn de fjälls en de wijdse uitzichten waar ik zo van hou. Ik zou je uiteraard aanraden om naar Lapland te komen, maar dat is een dag of twee à drie reizen vanuit Nederland dus wellicht niet voor iedereen haalbaar. Dalarna in midden-Zweden wordt echter wel Zweden in het klein genoemd en is dus een prima optie voor een eerste keer Zweden! 

Reizen naar Zweden

Foto van Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Not clickable