Zoeken
Sluit dit zoekvak.
23 november 2023

10 tips voor een weekendje weg in Appelscha

Bosbergtoren in Appelscha

Voor een weekendje weg in eigen land moet je zeker de regio zuidoost Friesland overwegen. Een heerlijke bestemming voor een korte vakantie, zéker als je niet zo goed stil kan zitten. Zelf ben ik een paar dagen in de regio Appelscha, waar voor de actieve vakantieganger verrassend veel te doen valt. Mountainbiken, klimmen, suppen en wandelen: omdat Appelscha ligt ingeklemd tussen twee natuurgebieden hoef je je hier niet te vervelen.

Benieuwd wat je allemaal kan doen in Appelscha en omgeving? In deze blog vind je volop ideeën voor een weekendje Friesland.

HET ANDERE FRIESLAND

TIPS VOOR EEN WEEKENDJE APPELSCHA

De regio zuidoost Friesland wordt ook wel het andere Friesland genoemd. Hier geen meren of Elf Steden, maar bossen, zandverstuivingen en veengebieden. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen, uitkijktorens beklimmen of een stukje varen over de kanalen die vroeger dienden om het gestoken turf af te voeren. De perfecte bestemming voor een weekendje Friesland!

FIETSEN DOOR HET FOCHTELOËRVEEN

Ten zuidoosten van Appelscha ligt het Fochteloërveen, een prachtig natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Dit is een van de laatste hoogveengebieden in Nederland, nadat in de 17e eeuw het veen grotendeels is afgegraven. Inmiddels is het beschermd natuurgebied en hebben dieren en planten er vrij spel. Hier komen onder andere ringslangen en adders voor, maar sinds enkele jaren broeden er ook Europese kraanvogels. Ik kwam zelf tijdens mijn fietstocht een kudde wilde paarden tegen. Fantastisch om te zien!

Je hebt hier verschillende wandel- en fietspaden, een vogelkijkhut en volop mooi plekken waar je even kunt pauzeren. Ik vond het echt een prachtig gebied en kan het aanraden om een fietstocht te maken.

Fochteloerveen, Appelscha
Fochteloerveen, Appelscha

NATIONAAL PARK DRENTS-FRIESE WOLD

Zoals de naam al doet vermoeden ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold op de grens van Drenthe en Friesland. Het landschap bestaat hier uit bos, heide en stuifzandgebieden, en geldt als een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Appelscha ligt pal aan de rand van het nationaal park en je hebt er tal van mooie wandel- en fietsroutes binnen handbereik. Onderweg steek je regelmatig de provinciegrens over, dus let ook zeker op de zwart-witte provinciepaaltjes die her en der in het park verspreid staan. Mooie plekken in het gebied zijn de Kale Duinen en de uitkijktoren op het Aekingerzand, maar neem ook  een kijkje bij de Grenspoel, die precies op de grens van Drenthe en Friesland ligt.

Weekendje Friesland: Drents-Friese Wold Nationaal Park
Weekendje Friesland: Drents-Friese Wold Nationaal Park

MOUNTAINBIKEN IN APPELSCHA

Appelscha is een walhalla voor mountainbikers. Je vindt hier zo’n 47 kilometer aan MTB paden en je hebt keus uit drie verschillende routes. Een van de populairste routes is een rondje van zo’n 16 kilometer die dwars door het Drents-Friese Wold loopt. Het is een mooie route met veel afwisseling en hoogteverschillen, maar ook als beginner prima te doen. Deze rode route begint direct bij de fietsverhuur in het centrum, en op datzelfde plein kun je na afloop ook lekker een biertje drinken. Zelf maak ik een rondje van zo’n 20 kilometer en combineer delen van twee verschillende routes. Want ook dat is mountainbiken in Appelscha: je kunt de routes makkelijk aan elkaar rijgen.

Heb je geen eigen mountainbike? Via Kramer Fietsverhuur kun je al vanaf € 21,50 per dag een mountainbike huren. Je hebt geen vignet nodig.

➞ Lees ook: Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes van Friesland

Doen tijdens een weekendje Friesland: Mountainbiken in Appelscha

UITKIJKTOREN DE ZEVEN

Aan de rand van het Fochtelooerveen staat een waanzinnige uitkijktoren: de Zeven. Een 18 meter hoog bouwwerk vanwaar je een ongehinderd uitzicht hebt over het Fochtelooerveen. Het is een geweldige plek om vogels te kijken, maar de toren zelf is ook bijzonder. Hij heeft de vorm van het cijfer zeven en won verschillende architectuurprijzen. Neem een verrekijker mee, want je hebt grote kans om kraanvogels te spotten. Je kunt de uitkijktoren gratis beklimmen.

Let op: vanwege het broedseizoen van de kraanvogels is de toren tijdelijk gesloten voor publiek.

Fochteloerveen, Appelscha

BEKLIM DE BOSBERGTOREN IN APPELSCHA

De Bosberg in Appelscha markeert het hoogste punt van het Friese vasteland en op exact díe plek staat de markante Bosbergtoren. Geïnspireerd op een reusachtige dennenboom en de landmark in de omgeving. De toren is 33 meter hoog en op de bovenste verdieping vind je verschillende glazen uitkijkplatformen. Ik vond het doodeng om overheen te lopen, maar het uitzicht maakt gelukkig een hoop goed. Vanaf hier kun je namelijk kilometersver kijken. Zo kun je met helder weer Leeuwarden zien liggen, maar ook hele stukken van Drenthe. Alle bezienswaardigheden in de omgeving zijn aangegeven met kleine informatiebordjes, maar wie weet herken je zelf ook het een en ander.

Bosbergtoren in Appelscha, Friesland
Bosbergtoren in Appelscha

KLIMMEN BIJ DE JONGENS VAN OUTDOOR

Midden in Appelscha zit De Jongens van Outdoor. Een leuke tent om een biertje te drinken of te lunchen, maar je kunt er ook terecht voor je broodnodige dosis avontuur. Pal achter het pand vind je namelijk het klimbos van Appelscha, waar vier verschillende parcoursen zijn uitgezet tussen de boomtoppen. Spannend is het wel, maar van tevoren krijg je een uitgebreide veiligheidsinstructie voor je echt omhoog gaat. En ook wel fijn: alle klimharnassen voorzien van een extra zekering, waardoor je altijd goed gezekerd bent als je omhoog gaat.

Klimbos Appelscha
Klimbos Appelscha

SUPPEN OF KANOËN IN RAVENSWOUD

Hoewel Zuidoost Friesland het moet doen zonder de bekende Friese meren, kun je hier wel degelijk het water op. Appelscha is van oorsprong een veendorp en in de omgeving zijn destijds tal van sloten en kanalen gegraven die dienden om het afgegraven turf weg te voeren. Het vroegere veengebied is anno nu een prachtig natuurgebied waar je ontzettend mooi kan kanoën of suppen. Er is een route uitgezet van zo’n 4,5 kilometer die je door een doodstil landschap leidt, en onderweg heb je het rijk voor jezelf. Je komt hier helemaal niemand tegen en kunt op je gemak door de mooie natuur peddelen. Supboards en kano’s zijn te huur via De Jongens van Outdoor, maar je kunt natuurlijk ook met je eigen supboard op pad.

Suppen in Ravenswoud

DINEREN BIJ HERBERG HET VOLLE LEVEN

Als je écht bijzonder wilt eten in de omgeving van Appelscha, dan moet je een tafeltje reserveren bij Herberg Het Volle Leven. Je kunt er blijven overnachten, maar ze hebben ook een fantastisch vegetarisch restaurant waar vrijwel uitsluitend uit eigen moestuin wordt gekookt. Alle gerechtjes zien eruit als kleine kunstwerkjes en je eet wat de pot schaft. Je kunt hier alleen eten als je een reservering hebt, want het menu wisselt dagelijks en er wordt op die manier zo min mogelijk eten verspild. Niet alleen erg lekker, maar dus ook verantwoord. De herberg ligt midden in het Drents-Friese Wold en ze hebben een heerlijk terras tussen de bomen: instant vakantiegevoel!

Herberg het Volle Leven
Herberg het Volle Leven

BONUSTIP: OMFIETSEN VOOR BROUWERIJ MAALLUST

Vooruit, Brouwerij Maallust ligt officieel net over de grens met Drenthe, maar het is zo dicht bij Appelscha dat je dit leuke plekje niet mag overslaan tijdens een weekendje zuidoost Friesland. Maallust heeft een brouwerij in het dorp Veenhuizen en dat is echt een aanrader als je in de buurt bent. Bierliefhebbers kunnen een rondleiding krijgen langs het brouwproces, maar het is ook gewoon een leuke plek om wat verschillende biertjes te proeven. Ik heb hier heerlijk op het terras gezeten. Maallust werkt bovendien nauw samen met Kaaslust, een kaasbedrijf dat op hetzelfde complex zit. Als je tussen de verschillende biertjes ook wat wilt eten, dan zijn zowel hun tosti’s als het kaasplankje echt een aanrader. Wij combineerden een bezoek aan Maallust met een fietstocht door het Fochtelooerveen.

Brouwerij Maallust in Veenhuizen
Brouwerij Maallust in Veenhuizen

WEEKENDJE FRIESLAND GEPLAND? BLIJF SLAPEN OP DE CAMPING IN APPELSCHA

Tot slot een tip voor als je wilt blijven overnachten in de omgeving van Appelscha. Er zijn verschillende campings en vakantieparken rondom het dorp, die perfect zijn als je een vakantie of weekendje Friesland wilt plannen. Ik slaap bij camping RCN De Roggeberg. Dit is een vrij grote camping in het Drents Friese Wold en je hebt er keus uit verschillende accommodaties. Je kunt er uiteraard kamperen, maar ze hebben ook safaritenten, mobil homes en zelfs vakantiehuisjes te huur. Zelf slaap ik een weekendje in accommodatie Libelle, een zespersoons mobil home die van alle moderne gemakken is voorzien. Dit is een van de nieuwste aanwinsten op de camping en een comfortabele uitvalsbasis voor een weekendje Friesland.

RCN De Roggeberg

Meer tips voor een weekendje weg in eigen land? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 12 ideeën voor een bijzonder weekendje weg in eigen land
• Overnachten in een hutje op de hei: de mooiste afgelegen huisjes van Nederland
• Zomertip: een weekendje weg aan de Kagerplassen
• Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes van Friesland

Verantwoording: Mijn weekendje Friesland werd mede mogelijk gemaakt door Zuid0ost Friesland

Reizen in Nederland

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. Ik was pas heel even in het drents-friese wold om mijn kittens op te halen. Helaas heb ik er niet meer van kunnen zien. Het ziet er wel uit als een prachtig natuurgebied! Ik zou graag een keer een tripje boeken naar Friesland er is volgens mij meer dan genoeg te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset