Search
Close this search box.
6 februari 2024

Je backpack inpakken voor een lange reis: zo bespaar je op gewicht

De grootste fout die je als backpacker kan maken: teveel meenemen. Een te volle backpack zul je als een ware last ervaren en er is ook helemaal geen reden om veel spullen in te pakken. Want newsflash: alles is te koop! Ik maak elk jaar wel een keer een verre backpackreis en ben inmiddels een pro in het thuislaten van overbodige gadgets. Benieuwd hoe jij je backpack handig kan inpakken en op gewicht bespaart? Hieronder vind je al mijn tips en een lijstje met spullen die je echt niet nodig hebt op reis.

BACKPACK INPAKKEN

TIPS OM OP GEWICHT TE BESPAREN

HOEVEEL MAG EEN BACKPACK WEGEN?

Allereerst: hoeveel mag een backpack eigenlijk wegen? Misschien een inkoppertje, maar dat ligt natuurlijk helemaal aan wat jij zelf prettig vindt. Als jij zonder moeite uren kan sjouwen met 23 kilo op je rug, dan is dat helemaal prima natuurlijk. Maar houd er wel rekening mee dat dat in de tropen misschien niet zo lekker is. Zelf probeer ik maximaal 10 kilo voor mijn backpack en 5 kilo voor mijn daypack aan te houden.

KIES VOOR EEN KLEINE BACKPACK

Hoe je het best kan besparen op gewicht in je backpack? Soms kunnen dingen zo logisch zijn: ga reizen met een kleinere backpack! Er past minder in, dus je moet automatisch je backpack op een andere manier inpakken. Daarnaast is een kleinere tas vaak van zichzelf al een stukje lichter, dus ook dat scheelt weer in gewicht.

ALLES DIGITAAL

Voorkom dat je een halve papierwinkel meeneemt, want reisgidsen, boeken, tijdschriften en afgedrukte reserveringen kunnen tezamen behoorlijk wat kilo’s wegen. Ik ben zelf groot fan van mijn e-reader, waarmee je een complete bibliotheek kan meezeulen zonder dat je er iets van merkt. Hierop kun je ook je digitale reisgids kwijt, al vind ik het zelf fijner om deze op mijn telefoon te hebben. Daarnaast is het slim om de apps van Booking.com en je luchtvaartmaatschappij te downloaden op je telefoon, zodat je al je bevestigingen digitaal kan terugzoeken.

STEL JE FOTO’S VEILIG MET EEN KABELTJE

Je hebt geen extra device of harde schijf nodig om de foto’s op je camera veilig te stellen. In plaats daarvan kun je beter een kaartlezer meenemen voor je telefoon. Wij gebruiken op reis deze handige gadget. Hiermee kun je eenvoudig de foto’s van je SD-kaartje naar je telefoon kopiëren, en vervolgens uploaden naar de cloud (bijvoorbeeld Dropbox of iCloud). Je hoeft je dan wat foto’s betreft ook geen zorgen meer te maken over verlies of diefstal.

KLEDING KUN JE WASSEN

Tijdens het inpakken van je backpack kun je heel veel ruimte besparen door kritisch door je stapel met kleding te gaan. Laat die spijkerbroek in ieder geval thuis en je hebt ook echt niet zoveel t-shirts nodig. Je kunt overal ter wereld de was laten doen en met name in de tropen betaal je vaak een schijntje bij de lokale wasserette. Pak daarom liever een waslijntje in waarmee je af en toe een handwasje kan drogen, dan een extra broek. In de praktijk draag je bovendien toch vaak de kleding die het lekkerste zit en is de kans groot dat je regelmatig hetzelfde setje aantrekt. Een goede vuistregel is om voor maximaal één week aan kleding mee te nemen en het is slim om zoveel mogelijk neutrale kleuren in te pakken.

Isalo National Park bezoeken in Madagascar

LAAGJES ZIJN DE OPLOSSING

Doorkruis je verschillende klimaten tijdens jouw backpackreis? Laagjes zijn de oplossing! Je kunt beter een paar laagjes aandoen dan één dikke trui. Want hoe vaak ga je die warme kleding nou daadwerkelijk dragen? Je bespaart veel gewicht en ruimte in je backpack door niet teveel ‘bulky’ kleding in te pakken.

MULTI-INZETBARE KLEDINGSTUKKEN

Kies zoveel mogelijk voor multi-inzetbare kledingstukken die je over elkaar aan kan trekken. Mijn favoriete kledingstukken voor op reis? Sportkleding! Een goede sportlegging zit lekker comfortabel in het vliegtuig, maar is ook ideaal als je een langere hike gaat maken. Een andere fijne basic is mijn zwarte hardloopshirt van Nike. Vanwege het sneldrogende materiaal is deze perfect voor reizen warme klimaten, maar ik gebruik hem ook tijdens sportieve activiteiten op reis.

Veelgestelde vragen over onze miniwereldreis

HOEVEEL SCHOENEN HEB JE DAADWERKELIJK NODIG?

Niet zoveel. Probeer je schoeisel zoveel mogelijk te beperken, want het neemt super veel plek in beslag en je kunt toch maar één paar tegelijkertijd dragen. Ik doe zelf altijd alles op mijn wandelschoenen en Teva-sandalen, maar wellicht geef jij de voorkeur aan sneakers en slippers.

KOOP JE TOILETARTIKELEN TER PLAATSE

Ga je voor langere tijd weg? Je hoeft echt geen extra bussen met deodorant of een tweede fles shampoo in te pakken. Dat soort boodschappen moet je lekker bewaren voor je vakantiebestemming. Het is zonde als je halve tas vol zit met grootverpakkingen van verzorgingsproducten, zeker als je die producten ook gewoon aan de andere kant van de wereld kan kopen. Sterker nog: je kan ook op de eerste dag van je reis even langs de plaatselijke drogist wippen en helemaal geen shampoo, douchegel en gezichtscrème inpakken op de heenreis. Dat is zeker een aanrader als je alleen met handbagage reist, want dan hoef je je ook geen zorgen te maken over vloeistoffen in je handbagage.

Voor vrouwen is het overigens wel aan te raden om zelf wat tampons mee te nemen voor thuis, want die kun je niet overal ter wereld verkrijgen. Mocht je ook dat gewicht willen besparen, dan kun je tijdens het inpakken van je backpack het best kiezen voor een menstruatiecup. Je bent dan voor de rest van je reis voorzien.

Lombok: Rinjani beklimmen

LAAT JE HANDDOEK THUIS

Hoe vaak heb je nou echt een eigen handdoek nodig als je aan het backpacken bent? Bekijk je reisplannen en maak een inschatting. In hotels en appartementen ligt er standaard eentje voor je klaar en zelfs in de meeste hostels kun je wel een handdoek huren. Wi je toch een handdoek mee om bijvoorbeeld mee te nemen naar het strand? Kies voor een sneldrogende exemplaar zoals deze mooie van Buvanha of neem een hammamdoek mee. Deze handdoeken zijn een stuk dunner en lichter dan een normale handdoek en nemen daarom veel minder plek in.

JE KUNT ALTIJD NOG DINGEN HUREN

Ben je van plan om tijdens jouw reis een trekking te maken door bijvoorbeeld de Himalaya of de Andes? Dat soort reisplannen vragen vaak om een uitrusting die voor aardig wat extra gewicht in je backpack zorgen. Ook daar is een oplossing voor. Op veel plekken waar veel toeristen komen kun je ook de benodigde items huren. Handig, want dan hoef je die slaapzak, wandelstokken of donsjas niet vanuit Nederland mee te nemen. Je betaalt een klein prijsje voor de huur van de materialen en kunt het na afloop van de trekking weer inleveren.

Gili eilanden: tips voor Gili Air

OF WISSEL SPULLEN UIT MET ANDERE BACKPACKERS

Lukt het niet om spullen te huren of wil je zelf juist iets kwijt uit je backpack? Je kunt ook contact zoeken met andere reizigers. Spreek mensen aan in je hostel of word lid van Facebookgroepen voor backpackers. Hierin worden vaak oproepjes geplaatst waarin mensen dingen zoals overbodige kampeerspullen of reisgidsen ter overname aanbieden. Ideaal als halverwege de reis toch blijkt dat je te veel hebt ingepakt.

Reistips

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp