Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 september 2023

11 redenen om te backpacken in Azië

11 redenen om te backpacken in Azië

Backpacken in Azië is verslavend leuk. De mensen, de steden, het eten en de natuur zijn gegronde redenen om terug te komen, en ook ik heb mijn hart verloren aan Azië. De afgelopen 8 jaar heb ik meerdere lange reizen naar Azië gemaakt en heel wat mooie landen mogen afstrepen.

Benieuwd waarom ik zo gek ben op Azië? In deze blog geef ik je 10 redenen waarom Azië mijn favoriete continent is.

1. HET IS GOEDKOOP

Laat ik er niet omheen draaien: in Azië is het goedkoop rondreizen. Dit was voor mij ooit een belangrijke reden om terug te komen, want hier kun je voor een paar euro per dag makkelijk rondkomen. Gebakken noodles op de night market of een vers geperst sapje op straat kosten hier bijna niets, en ook voor een overnachting betaal je doorgaans niet veel. De goedkoopste plek waar ik ooit heb geslapen tijdens het backpacken in Azië was in Thailand. In Ayutthaya betaalde ik omgerekend € 1,50 per nacht en dat was zelfs een van de leukste hostels waar ik die reis heb geslapen.

Muang Ngoi Neua, waarom het mooiste dorpje van Laos tegenviel

2. AZIATISCH ETEN IS GEWELDIG

Tijdens al mijn reizen naar Azië ben ik nog nooit echt teleurgesteld in de lokale keuken. In Azië kun je werkelijk overal lekker eten. Mijn favoriet is een dinertje bij een simpel stalletje op straat. Met name in Thailand, Laos en Indonesië kun je geweldig street food eten. Waar je ook gaat backpacken in Azië, eet minstens één keer op de night market. Zodra het begint te schemeren vullen de straten zich met honderden verrijdbare restaurantjes. Kleine kraampjes waar je een snelle snack bestelt, maar er zijn ook plekken waar je heel uitgebreid kan eten. De enige uitzondering is China, waar ik wel een paar dubieuze gerechten op mijn bord gehad. Maar alle dumplings en andere dim sum maakten dat gelukkig ook ruimschoots weer goed.

Doen in Bangkok: Een food tour door Chinatown

3. HET IS ER (BIJNA) ALTIJD LEKKER WEER

Een goede reden om een ticket naar Azië te boeken: het lekkere weer. Wanneer je ook van plan bent om te gaan backpacken in Azië, er is altijd wel een land waar op dat moment de zon schijnt. Laat je overigens niet tegenhouden door het regenseizoen, want ik weet uit ervaring dat dat wel meevalt. Het regent nooit de hele dag en een verfrissend buitje is af en toe zelfs wel lekker. Koud wordt het in ieder geval niet. Tenzij je in april naar Japan gaat, dan kan het nog flink vriezen.

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

4. EINDELOZE RIJSTVELDEN

Ik vind het wel wat hebben, al die rijstvelden. Je ziet ze langs je raampje voorbij schieten als je in de bus of trein zit, en met een beetje geluk zijn er dan ook mensen op het land aan het werk. Een grote ossenkar die het landschap omploegt, locals die de rijstplantjes kappen of juist planten, een geweldig gezicht. Wat de mooiste rijstvelden zijn die ik tijdens mijn reizen door Azië ben tegengekomen? De rijstterrassen van Longsheng in China en de rijstvelden op het platteland in Vang Vieng in Laos.

11 redenen om te backpacken in Azië

5. ONGEREPTE NATUURPARKEN EN WILDE DIEREN

Ruige bergketens, verlaten stranden, dichte jungle en wilde dieren: natuurliefhebbers komen zeker aan hun trekken tijdens een reis naar Azië. En als je nog geen liefhebber was, dan word je dat wel na een uitstapje naar een national park. Laos is wat natuur betreft voor mij het mooiste land van Azië, maar ook China en Indonesië maakten indruk. En mijn mooiste ontmoeting met wildlife? Dat was zonder twijfel tijdens de jungletocht door het Gunung Leuser National Park op Sumatra, waar je semi-wilde orang oetans kan spotten.

Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips

6. LIEVE LOCALS

Aziaten staan bekend om hun gastvrijheid en zijn doorgaans ontzettend vriendelijk. Juist daarom is het zo leuk om actief ontmoetingen met locals op te zoeken als je gaat backpacken in Azië. Doe bijvoorbeeld eens een rondleiding met een lokale gids. Zo heb ik een ontzettend leuke avond gehad tijdens een street food tour in Bangkok, maar ook mijn etentje bij Sally in Singapore was een hoogtepunt. De hulpvaardigste locals kwam ik trouwens tegen in Japan, de liefste locals in India en de leukste locals op Sumatra in Indonesië.

Duurzaam reizen #1

7. MOOIE STRANDEN

Tijdens een reis naar Azië heb je het paradijs binnen handbereik. Het tropische cliché van parelwitte stranden, wuivende palmbomen en een felblauwe zee liggen slechts op een busritje of korte vliegreis van je verwijderd. Ik weet uit eigen ervaring dat je in Thailand, Maleisië en Indonesië hele mooie stranden hebt, maar de stranden van de Filipijnen schijnen ook de moeite waard te zijn.

11 redenen om te backpacken in Azië

8. JE KUNT ER MAKKELIJK RONDREIZEN

Azië is een avontuurlijke vakantiebestemming, maar tegelijkertijd is het er verrassend makkelijk rondreizen. Mensen spreken over het algemeen goed Engels, met het openbaar vervoer kun je goedkoop het hele continent doorkruisen en alles is er gewoon perfect geregeld voor toeristen. Zelfs als alles niet volgens plan verloopt dan is dat geen ramp, want als backpacker kom je eigenlijk altijd op je pootjes terecht. Tegelijkertijd is backpacken in Azië nooit saai, want onverwachte ontmoetingen en bijzondere gebeurtenissen liggen hier altijd in het verschiet. Ik denk bijvoorbeeld zelf nog vaak terug aan mijn treinreizen in India, die één groot avontuur waren.

11 redenen om te backpacken in Azië

9. LEVENDIGE MILJOENENSTEDEN

Ik heb een zwak voor grote Aziatische steden. Metropolen zoals Tokyo, Bangkok, Singapore, Shanghai en Jakarta zijn verschillend, maar hebben tegelijkertijd veel overeenkomsten. Wolkenkrabbers worden afgewisseld door bewierookte tempels. Scootertjes razen met honderden tegelijkertijd door de straten.Ik hou van de night markets, de neonreclames en de dynamiek op straat. Tuktuks en riksja’s zijn de ideale manier van vervoer. En of je nou van winkelen houdt of niet: je hebt er hypermoderne winkelcentra waar je verkoeling vindt op een warme dag. En vaste prik in al die wereldsteden: een bezoekje brengen aan Din Tai Fung, voor de lekkerste dumplings ter wereld.

10 x doen in Hong Kong

10. TEMPELS

Nergens ter wereld zag ik zoveel tempels als in Azië. Kleine, goed verstopte tempels in de grote steden. Maar ook wereldberoemde tempelcomplexen, zoals de Borobudur in Indonesië. Tijdens een rondreis door Azië ontkom je er niet aan om een tempel te bezoeken, en daar moet je dan ook volop van genieten. Neem de tijd om de tradities van de lokale bevolking te observeren en bewonder de vele schitterende details. Want deze tempels zijn stuk voor stuk een plaatje om te zien.

11 redenen om te backpacken in Azië

11. ER VALT GEWOON HEEL VEEL TE ZIEN

Acht jaar na mijn eerste backpackreis door Azië heb ik inmiddels heel wat stempels in mijn paspoort verzameld, maar nog steeds valt er voor mij genoeg te zien. Azië is groot, elk land is anders en het is onmogelijk om alles in één, twee of drie reizen te kunnen zien. Neem bijvoorbeeld Indonesië, waar ik alleen nog maar op Sumatra en Java ben geweest. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden en elke plek heeft zijn eigen karakter, tradities en hoogtepunten. Hetzelfde geldt voor China, waar voor mij nog zo ontzettend veel te zien valt. Zelfs na zeven keer backpacken in Azië heb ik hier nog lang niet alles kunnen bekijken. En daarom ga ik ook komende zomer weer terug.

WAT IS VOOR JOU DE REDEN OM TE GAAN BACKPACKEN IN AZIË?

11 redenen om te backpacken in Azië

BACKPACKEN IN AZIË, WELKE LANDEN?

Enthousiast geworden over reizen naar Azië en wil je meer lezen over dit bijzondere continent? Op Expeditie Aardbol vind je een hoop blogs en artikels met tips voor backpacken in Azië.

3 weken backpacken in Laos
17 dagen rondreizen in Japan
• 10 dagen rondreizen in Maleisië en Singapore
17 dagen rondreizen op Sumatra, Indonesië
1 maand backpacken in Thailand
• 4 weken backpacken in India

Ga op reis

6 reacties

  1. Zo’n heimwee naar Azië nu! Onze eerste grote reis was naar Thailand en was zó geweldig dat we het reisvirus daar helemaal te pakken kregen, sindsdien heeft ook China mijn hart echt gestolen :)

  2. Klinkt alsof je er een onwijs leuke tijd hebt gehad. Hoe doe jij dat voordat je op reis gaat? Plan je wel alvast waar je naar toe wil en boek je tickets vooruit voor de trein/bus? Lijkt mij lastig om gewoon te zien wat er gebeurd en er ‘gewoon’ heen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset