Zoeken
Sluit dit zoekvak.
12 mei 2023

Route en planning: 4 weken backpacken in India

Route en planning: 4 weken India

Ben je van plan om te gaan backpacken in India? Wees goed voorbereid, want India is hectisch, kleurrijk en het stikt er van de koeien. Misschien niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan rondreizen. Toch is India een van de speciaalste bestemmingen van Azië. Een land waar je niet over raakt uitgepraat.

Ben je een reis naar India aan het voorbereiden en ben je op zoek naar de beste tips en inspiratie? In dit artikel deel ik mijn route van 4 weken backpacken in India. Meer weten? Lees ook mijn blog met tips voor een reis naar India.

BACKPACK ROUTE DOOR HET NOORDEN VAN INDIA

Ik ben zelf in 2011 een maand wezen backpacken in India. Mijn avontuur begint in New Delhi en eindigt vier weken later in Mumbai. In totaal reis ik 2400 kilometer met de trein, 2200 kilometer met het vliegtuig en slaap in 4 weken tijd in 12 verschillende bedden. Een reis die begint als een vlucht, maar uiteindelijk sluit ook ik India en haar bewoners in mijn hart.

Rondreis India Kaart

NEW DELHI

1 nacht

Ik begin mijn reis door India in New Delhi. En laat ik daar eerlijk over zijn: wat een vreselijke stad. Ik slaap in de wijk Paharganj, in een smerig en bedompt hostel. Ik word aangerand door een jongen van een jaar of 17 en op straat constant aangesproken. Heel heftig. New Delhi is niet de plek om bij te komen van de vliegreis en om rustig te wennen aan de warmte. Na één nacht wil ik de viezigheid, de mensen en het hostel ontvluchten. Ik boek een ticket voor de nachttrein naar Varanasi en laat New Delhi achter me.

Als ik je een tip mag geven: begin je backpackreis door India niet in New Delhi, maar bewaar deze stad tot het laatst.

Hotel in New Delhi: Smyle Inn Hostel Het Smyle Inn Hostel ligt in de wijk Paharganj, een populaire plek voor backpackers. Het station van New Delhi ligt op loopafstand, dus ideaal als je hierna verder wilt reizen naar bijvoorbeeld Varanasi. Het hostel is werkelijk spotgoedkoop en je hebt hier keuze uit een slaapzaal of privékamer.

New Delhi, India

VARANASI

3 Nachten

Vanuit New Delhi reis ik per nachttrein een heel stuk naar het oosten. Mijn bestemming? De heilige stad Varanasi. De stad van de massale crematies aan de rand van de rivier de Ganges. Waar mensen in sterfhuizen wachten op de dood en babylijkjes in het water drijven. Een stad die desondanks aanvoelt als het ultieme India. Ik loop door de smalle steegjes vol kleine winkeltjes, verstopte tempels en kraampjes op straat. In de verte houden koeien het verkeer op, en boven mijn hoofd rennen apen over de daken.

Ik check in bij een hotel langs het water en heb een geweldig uitzicht over de rivier. Hier blijf ik een paar dagen plakken om uit te rusten en te genieten van India en al haar onverwachte momenten. Zo ontmoet ik een zwerver die me spontaan de hele stad laat zien. Bezoek ik een sterfhuis waar breekbare mensen geduldig wachten tot de dood ze komt halen. Sta ik op een armlengte afstand van de brandstapel waar constant nieuwe lijken op worden gegooid. En voel ik me zó ziek van het eten en de extreme hitte, dat ik bang ben dat mij eenzelfde lot wacht. Desondanks is Varanasi een aanrader, deze stad mag je niet overslaan.

Hotel in Varanasi: Alka Hotel Dit hotel ligt pal aan de Ganges en op loopafstand van de burning ghats. Kamers zijn heel simpel maar redelijk netjes en in het bijbehorende restaurant kun je prima eten. Dit hotel scoort hoog in de Lonely Planet, dus het is handig om van tevoren een kamer te reserveren via Booking.com.

Reisroute voor 4 weken backpacken in India

AGRA

2 NACHTEN

Na een paar dagen acclimatiseren in Varanasi stap ik redelijk gezond weer in de nachttrein. De volgende halte is Agra. Het moment dat de zon opkomt, de lucht paars kleurt en ik vanuit de trein een roze Taj Mahal voorbij zie schieten zal ik nooit vergeten. Ik slaap in een guesthouse pal tegenover de Taj Mahal en vanaf het dakterras heb ik een geweldig uitzicht. Ik bezoek de Taj Mahal en bekijk het nabijgelegen Rode Fort. De rest van de tijd ben ik bezig met het regelen van treinkaartjes, slapen en chillen. Want al die gebroken nachten in de trein vreten energie.

Hotel in Agra: Hotel Saniya Palace Als je wakker wilt worden met uitzicht over de Taj Mahal, dan is Hotel Saniya Palace een goede optie. De kamers zijn niet heel mooi, maar het is spotgoedkoop en het uitzicht vanaf het dakterras werkelijk fenomenaal.

Reisroute voor 4 weken backpacken in India

JODHPUR

2 NACHTEN

Van Agra naar Jodhpur is het maar een paar uur reizen, en daarom neem ik dit keer de nachttrein. Door urenlange vertraging ben ik alsnog de hele dag onderweg, maar ik kom uitgerust aan. In Jodhpur heb ik één hele dag de tijd om rond te kijken en daar maak ik goed gebruik van. Je moet hier in ieder geval de Sardar market bezoeken en rondkijken in de blauwe stad. Ook aanraders: een masala cheese omelet eten en het prachtige fort van Jodhpur bezoeken.

Hotel in Jodhpur: Govind Hotel Dit gezellige hotel ligt dicht bij het station van Jodhpur en wordt uitgebaat door een vriendelijke eigenaar. Je komt hier gegarandeerd veel andere backpackers tegen en er is altijd wel iemand die een biertje wil drinken op het gezellige dakterras. Ook dit hotel wordt genoemd in Lonely Planet, dus wees er in het hoogseizoen op tijd bij en boek van tevoren een kamer.

Tips en bezienswaardigheden Jodhpur, India

JAISALMER

6 nachten

Vanuit Jodhpur reis ik verder naar het westelijke puntje van India: de stad Jaisalmer in woestijnprovincie Rajasthan. Hier neem ik heel even een momentje rust. Ik slaap een nacht in de woestijn en besluit iets langer te blijven hangen in het stadje. Jaisalmer is een gezellige bestemming met tal van restaurantjes, mooie rooftopbars en een fort vol met winkeltjes. De mensen zijn hier ook wat toegankelijker en dat is een hele geruststelling. Voor het eerst sinds ik in India ben, durf ik na het donker over straat.

Hotel in Jaisalmer: Tokyo Palace Hotel Dit is een van de goedkoopste hotels in heel India, want je betaalt slechts drie euro voor een bed in een slaapzaal. Privékamers hebben ze gelukkig ook, en ook die zijn goed betaalbaar. Het hotel ligt net buiten de oude stad en kan ook excursies naar de woestijn voor je organiseren.

Reisroute voor 4 weken backpacken in India

JODHPUR

1 NACHT

Terug naar Jodhpur om van daaruit verder te vliegen naar Goa. Ik heb het gehad met de treinreizen en trakteer mezelf op een comfortabele vlucht met Jet Airways. Ik slaap nog een nachtje in het gezellige Govind Hotel en meld me de volgende dag op tijd op de luchthaven.

Hotel in Jodhpur: Govind Hotel

GOA

7 NACHTEN

Na drie weken backpacken in India is het eindelijk tijd om te chillen. Mijn bestemming in Goa is het relaxte kustplaatsje Palolem. Palolem bestaat uit een aantal hutjes op het strand en langs de hoofdstraat zitten een paar restaurants en winkeltjes. Er liggen koeien op het strand en ook hier word je geen moment met rust gelaten door de lokale bevolking. Verder voelt Goa gelukkig als een wereld van verschil. Veel is er niet te doen, maar dat is precies waar ik naar op zoek ben. Hier kom je heel veel andere backpackers tegen en dat is hartstikke gezellig.

Hotel in Palolem: Ik raad het aan om in Palolem een hutje te boeken aan het strand. Reizigers met een klein budget kiezen voor een slaapplek bij Lacto Cressida Huts, als je wat meer te besteden hebt zijn de huisjes van Cafe Blue een aanrader.

Reisroute voor 4 weken backpacken in India

MUMBAI

4 NACHTEN

Helemaal zen vlieg ik vervolgens naar Mumbai, de laatste halte van mijn backpackreis door India. Deze stad staat in schril contrast met New Delhi. Je hebt er geasfalteerde straten, stoplichten en het aantal koeien is beperkt: ik waan me eindelijk in beschaafd gebied. Mumbai is een heerlijke afsluiter van mijn reis door India. Ik ga twee keer naar de bioscoop (Bollywood!) en uitgebreid winkelen in een groot winkelcentrum.

En dan sta ik na vier weken India met een backpack vol verhalen weer op het vliegveld. Er waren momenten dat ik het land uit wilde vluchten, maar achteraf ben ik blij dat ik ben gebleven. India is een moeilijk land, maar dit avontuur zal ik nooit van mijn leven vergeten.

Hotel in Mumbai: Hotel Harbour View De wijk Coloba in Mumbai is een goede uitvalsbasis om de stad te ontdekken. De kamers in Hotel Harbour View zijn netjes en het uitzicht is te vergelijken met dat van het verderop gelegen Taj Mahal Palace Hotel, maar dan aanzienlijk goedkoper.

Mumbai, India

BACKPACKEN IN INDIA

HEB JE EEN VISUM NODIG VOOR INDIA?

Ja, je hebt een visum nodig voor India. Dat kan tegenwoordig vrij eenvoudig online geregeld worden en je hoeft niet meer naar de ambassade in Den Haag. Je kunt het visum aanvragen via de officiële site van de overheid en hebt daarvoor een creditcard nodig. Het e-visum kost $62 en is alleen geldig bij aankomst op de luchthavens.Heb je geen creditcard of vind je het fijn om hulp te krijgen via een Nederlandse tussenpersoon? Dan kun hulp inroepen van bijvoorbeeld e-visums.nl, zij helpen je op deskundige wijze met het aanvragen van een elektronisch visum voor India.

NOORD OF ZUID INDIA?

Twijfel je over de route en wil je een keus maken tussen Noord-India en Zuid-India? Het noorden van India wordt vaak als behoorlijk hectisch ervaren en kan voor een flinke cultuurshock zorgen. Tegelijkertijd is het een heel interessante regio met de Taj Mahal, Varanasi en Rajasthan. Het zuiden van India is een stuk relaxter en je vindt er mooie stranden. Zo is Goa erg populair onder andere backpackers en kun je schitterende tochten maken over de backwaters in Kerala. Voor beide delen van het land valt iets te zeggen, de keus is aan jou.

Reisroute voor 4 weken backpacken in India

IS BACKPACKEN IN INDIA VEILIG?

India heeft een reputatie en dat is niet voor niets. Vrouwelijke backpackers moeten nou eenmaal oppassen, helemaal als ze alleen gaan backpacken in India. De Indiase mannen hebben een andere mentaliteit dan je gewend bent, en dat kan een heel onveilig gevoel geven. Ik werd aangerand op straat in New Delhi, en dat is geen fijn begin van je reis. Het kan iedereen overkomen, maar maak het jezelf in ieder geval niet te moeilijk: draag kleding die je schouders, armen en benen bedekt. Lees hier meer over mijn backpack ervaring in India.

BACKPACKEN IN INDIA: REIZEN MET DE TREIN

Ga je backpacken in India, dan is de trein de goedkoopste en handigste manier van vervoer. Het netwerk van treinen is uitgebreid en als je de tijd hebt kun je in alle uithoeken geraken. Daarnaast kun je met de nachttrein besparen op hotelovernachting. Als toerist moet je je kaartje kopen bij het speciale loket voor toeristen en het is verstandig om dit zo lang mogelijk van tevoren te doen. Bij aankomst op een nieuwe bestemming moet je dus eigenlijk meteen je volgende treinreis gaan vastleggen. Op de bonnefooi kan ook, maar dan heb je de kans dat je op een wachtlijst terecht komt. Meer weten over treinreizen in India? In dit artikel vertel ik wat je kan verwachten aan boord van de trein.

BACKPACKEN IN INDIA: BINNENLANDSE VLUCHTEN

Reizen met de trein is een groot avontuur, maar kan ontzettend vermoeiend zijn en veel tijd kosten. Past het binnen je budget, dan kun je ook vliegen. Vrijwel alle grote steden heb een vliegveld en met maatschappij Jet Airways kun je eenvoudig van A naar B reizen. Ik heb zelf uitstekende ervaringen met de binnenlandse vluchten van Jet Airways en vind de service echt top. Daarnaast zijn de tickets erg goedkoop, zelfs als je een dag van tevoren boekt.

BESTE REISTIJD INDIA

De beste reistijd voor India valt in de Nederlandse winter: in de maanden november, december, januari en februari. Het is dan droog en zonnig. Het regenseizoen loopt van juni tot oktober. Overdag regent het kort, maar krachtig en het is vooral erg benauwd. Probeer je reis zoveel mogelijk rondom deze periode te plannen.

Reisroute voor 4 weken backpacken in India

VACCINATIES INDIA

India is niet het schoonste land en vaccinaties zijn geen overbodige luxe. Bij de GGD kunnen ze je precies vertellen wat je nodig hebt. De aanbevolen vaccinaties voor India zijn DTP, buiktyfus en Hepatitis A. Via de GGD kun je een afspraak maken voor je prikken. Daarnaast worden voor sommige delen van India malariatabletten aangeraden. Maar wees gewaarschuwd: vrijwel elke backpacker wordt ziek in India. Van het eten, van het water of van de viezigheid op straat. Neem daarom voldoende paracetamol, ORS en diarreeremmers mee. Tip: dat kun je ook gewoon online kopen via bol.com.

VLIEGTICKETS INDIA

India ligt op 8 uur vliegen van Nederland. KLM en Jet Airways vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam naar New Delhi en Mumbai, maar soms is het goedkoper om ergens onderweg over te stappen. Vliegtickets naar India hoeven in ieder geval niet veel te kosten, vanaf € 394 voor een vlucht naar New Delhi via Tix.nl.

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

13 reacties

 1. Leuk om te lezen! Wij vetrekken volgende week donderdag naar India en starten ook in Delhi. Maak me nog wel een beetje zorgen over hoe we het gaan ervaren hihi. Al die contrasten en drukte maar toch ook wel heel nieuwsgierig! Zal je andere India blogs ook nog even lezen :)

  1. Haha ik denk dat veel mensen een haat-liefde verhouding hebben met India. Hele goede reis alvast, en veel plezier :)!

 2. Fijne route, waarbij je echt veel verschillende dingen gezien hebt in India. Fijn ook om af te sluiten met een weekje strand en relaxen, dat heb je wel nodig na alle belevenissen die je in India tijdens het rondreizen opdoet, kon je er daarna weer tegen in Mumbai. :)

 3. Ik moet toegeven, Indië is niet de bestemming die ik zou kiezen om naartoe te gaan…heb totaal geen connectie met dit land. Goa zou ik nog wel willen overwegen, maar daar blijft het dan ook bij. Dit wil echter niet zeggen dat ik niet kan genieten van mooi geschreven artikels zoals dit er 1tje is. Leuke foto’s ook!

  1. Aah ja dat kan ik ergens wel begrijpen hoor. India is wel echt extreem en bizar. Daar moet je wel van houden ;)!

 4. Nee India zal het niet voor mij worden, eb er niks mee, zie alleen smerigheid, armoe en vooral agressieve mannen die vrouwen aanranden, schijnt daar normaal te zijn. Nee het staat onderaan mijn bucketlijst..alhoewel de Taj Mahal lijkt me dan wel weer mooi!

  1. Tja, dat beeld klopt wel een beetje inderdaad. Ik heb een klassieke haat-liefde verhouding met het land, maar tegenover alle slechte ervaringen staan evenveel wondermooie. Toch heb ik een paar jaar terug een kans om terug te gaan (voor werk dit keer) vriendelijk afgeslagen. Ik kreeg er slapeloze nachten van en kon het nog niet aan. Nu zou ik wel weer een keer met mijn vriend terug willen :).

 5. Onbekend maakt onbemind. Op voorhand een land afwijzen waar je alleen maar de plaatjes van kent en de negatieve verhalen vind ik jammer. India is fascinerend als je er tegen kunt en dat weet je pas als je er geweest bent. Mijn vrouw en ik gaan er binnenkort voor de vijfde maal naar toe. Wij hebben het land bereisd van Ladakh tot Tamil Nadu en van Mumbai tot Kalkutta en veel wat dat tussen ligt. Natuurlijk het is chaotisch en niet altijd even schoon zoals gebruikelijk is waar miljoenen mensen op een kluitje leven. Je mag Delhi niet vergelijken met Udaipur, zoals je Uithuizurmedum niet vergelijkt met Amsterdam. Het is vooral het verrassende dat het land zo aantrekkelijk maakt. Het is echt anders dan waar ter wereld ook en dat is de charme van het land. Dat er vreselijke dingen gebeuren tegenover vrouwen, het kastenstelsel ondanks het verbod hierop onveranderd blijft, kinderarbeid, schrijnende armoede, leven in de goot, daar moet je je ogen niet voor sluiten. Als ik echter om die reden niet naar India zou moeten afreizen, dan weet ik nog wel wat landen op te noemen waar je ook niet naar toe moet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset