Wit-Rusland staat niet bepaald bekend als bestemming om te gaan backpacken. Deze ‘laatste dictatuur van Europa’ heeft strenge visumeisen en maakt het zowel inwoners als reizigers erg lastig met alle regelgeving en geringe voorzieningen voor reizigers. Toch is er sinds kort een klein lichtpuntje voor backpackers die dit gesloten land willen ontdekken: EU-burgers kunnen vanaf nu visumvrij inreizen via de luchthaven van Minsk en vijf dagen in het land blijven. Wordt een weekendje Wit-Rusland toch een stuk aantrekkelijker.
I LOVE BELARUS
Wit-Rusland is het land van de grauwe Sovjet-flats, strenge regeltjes, staatspers en monddode burgers. Je mag niet op het gras zitten, graffiti is streng verboden en op straat wordt reclame gemaakt voor het land zelf: er is geen ontkomen aan de leus I love Belarus. Vastbesloten om dit bijzondere land te ontdekken? Ik maakte in 2012 een rondreis door Wit-Rusland en leerde dit land met twee gezichten een beetje doorgronden: een onvergetelijke reis dankzij de lieve, gastvrije bewoners, maar ook een kennismaking met het strenge regime dat het backpackers graag onmogelijk maakt. Hoog tijd om mijn ervaringen te delen. Ga je binnenkort naar Wit-Rusland of heb je plannen om er te gaan backpacken? Dit moet je weten.
STAP 1: EEN VISUM REGELEN
Een bezoek aan Wit-Rusland begint met het regelen van een visum. Reis je via de luchthaven van Minsk en blijf je niet langer dan vijf dagen in het land, dan hoef je geen visum te hebben. Kom je met de bus of trein het land binnen of blijf je langer dan vijf dagen, dan moet je van tevoren een visum aanvragen via de ambassade in Den Haag. Daar moet je in ieder geval een uitnodigingsbrief van een reisbureau of inwoner van Wit-Rusland kunnen overleggen. Er zijn speciale reisbureaus die dit voor je kunnen regelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook via Couchsurfing iets regelen. Voor de meest actuele info kun je terecht op de website van de Wit-Russische ambassade.
REIZEN NAAR WIT-RUSLAND
Zelf reis ik vanuit Warschau met de trein naar Wit-Rusland en vertrek anderhalve week later vanuit Minsk met de bus naar Kiev. Wit-Rusland is uitstekend over land te bereiken, maar je kunt vanwege je visum of reisplannen ook vliegen. Met maatschappij Ukraine International vlieg je via Kiev in vijf uurtjes naar Minsk. Prijzen beginnen bij € 150, afhankelijk van wanneer je boekt. Maatschappij Belavia vliegt vanaf € 230 rechtstreeks op en neer tussen Amsterdam en Minsk. Actuele prijzen vind je via Tix.nl.
MINSK
Hoe je ook in Wit-Rusland belandt, de kans is groot dat je de hoofdstad Minsk niet zal overslaan. Minsk heeft alles wat je van een grote stad zou verwachten, tegelijkertijd maak je er een reis naar vroegere tijden. Alsof je met een tijdscapsule wordt teruggebracht naar het Minsk van tijdens de Sovjetunie. De brede straten zijn kenmerkend voor de communistische bouwstijl, en ook de grote, statige overheidsgebouwen en het standbeeld van Lenin zijn een herinnering aan toen. Maar het zijn vooral de ouderwetse warenhuizen met hun gedateerde aanbod en verjaarde etalages die doen denken aan weleer. Tegelijkertijd vind je in Minsk een goed metronetwerk, hippe tapasbarretjes, kroegen en zelfs discotheken waar je op je gemak een biertje kan drinken met de locals.
BREST
Kom je net als ik met de trein vanuit Polen, dan is je eerste halte in Wit-Rusland de leuke grensstad Brest. De geschiedenis van Brest gaat 1000 jaar terug in de tijd, maar tegenwoordig word je er vooral herinnerd aan de recente geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad verwoest door de Duitsers en vlak voor het eind van de oorlog weer ingenomen door Sovjet-Unie.
Belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is dan ook het ‘Heldenfort’, dat tegenwoordig een monument is. Brest is daarnaast een echte studentenstad, met een centrum vol kroegen en cafeetjes. Ik verblijf hier niet in een hotel, maar heb via Couchsurfing een slaapplekje gevonden bij Viktor, die mij maar wat graag vertelt over zijn boeiende land. Hoewel Brest verder vrij troosteloos aandoet, heb ik goede herinneringen aan mijn verblijf, dankzij de bijzondere ontmoeting met Viktor en zijn vrienden.
NATIONAAL PARK BELAVEZJSKAJA POESJTSJA
Wit-Rusland is niet een bestemming waar je naartoe gaat voor de mooie natuur. Als je met de trein door het land reist, dan zul je merken dat het landschap vooral heel erg vlak is. Uitgestrekte weilanden, maisvelden, bossen en af en toen een snelweg die het landschap breekt. Toch kent Wit-Rusland één nationaal park. Nationaal Park Belavezjskaja Poesjtsja staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, want dit is het oudste oerbos van Europa. Er leven maar liefst 55 soorten zoogdieren in het park, maar vooral de 300 Europese bizons zijn bijzonder.
Ik adviseer: stel je er gewoon niet teveel van voor. Uiteindelijk blijft het een Europees bos. Er is een soort dierentuin waar dieren uit het park in veel te kleine kooitjes zitten, maar de wilde dieren heb ik er niet gezien. Je kunt een fiets huren om het park te verkennen, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar het hutje van de kerstman en de 350 jaar oude dennenboom. Ik heb ze allebei niet gezien. Wat me wel opviel waren de bordjes met angstaanjagende dreigementen. Je moet goed oppassen welke weg je inslaat, want het is niet toegestaan om te dicht bij de Poolse grens te komen. Het leukst van mijn bezoek aan Nationaal Park Belavezjskaja Poesjtsja waren wederom de mensen. Al in de bus maak ik kennis met twee locals die me het hele avontuur gezelschap houden. Eerder schreef ik al een blog over mijn bezoek aan dit nationale park.
Toch zelf ontdekken? Het park ligt vlakbij Brest op de grens van Polen en de Poolse kant heet Nationaal Park Białowieski. Vanuit Brest vertrekken vijf bussen per dag die je voor de ingang van het park afzetten. Daar vind je direct je hotel, een klein museum, een restaurant en een winkeltje waar ze muggenspray verkopen (aanrader!!). Blijf je slapen, probeer dan van tevoren te reserveren (bijvoorbeeld via deze site), ze zijn niet zo blij als je op de bonnefooi langskomt. Nog een tip: ik moest op het busstation in Brest een soort grensbelasting betalen om naar het park te gaan. Blijkbaar moet je als toerist een bepaalde permit hebben als je in de buurt van de grens komt.
HOTELS IN WIT-RUSLAND
Plan je een reis naar Wit-Rusland, dan heb je niet heel veel keus wat betreft hotels. Alleen in Minsk vind je een aantal hostels, maar verder zijn er vooral veel hotels voor zakenreizigers. Als backpacker ben je daarom al snel aangewezen op sites als Couchsurfing.
Zelf regel ik in Brest een slaapplek bij Viktor, die ik heb leren kennen via Couchsurfing. Mijn slaapplek is een hard bed in een grauwe Sovjet-flat met bloemetjesbehang, maar ik had het voor geen goud willen missen. Er zijn aardig wat studenten die je net als Viktor helemaal gratis willen hosten. In dit artikel schreef ik over mijn ervaringen met Couchsurfing.
In Minsk sliep ik onder andere bij het zeer centrale Viva Hostel, dat destijds net was geopend. Je hebt er schone kamers en erg behulpzaam personeel. Iets dat heel erg handig kan zijn als je jezelf plotseling moet registreren of met bijzondere regelgeving te maken krijgt.
GRENSBELASTING EN EEN WIT-RUSSISCHE ZORGVERZEKERING
Ga je backpacken in Wit-Rusland, bereid je dan voor op heel veel regelgeving die het reizigers ontzettend kan lastig maken. Zo moest ik tijdens mijn verblijf een Wit-Russische zorgverzekering afsluiten, mezelf officieel registreren bij de politie en grensbelasting betalen voor een uitstapje naar het nationale park. Houd er tijdens je planning rekening mee dat je regelmatig naar een loket moet om je paspoort te laten zien, formulieren in te vullen en geld te betalen. En dat gebeurt nog lekker ouderwets in kantoortjes met typemachines en boekwerken aan administratie, dus als je pech heb zit je soms een hele middag te wachten.
BACKPACKEN IN WIT-RUSLAND: ALLE REGELS OP EEN RIJTJE
Visum: Om te kunnen reizen door Wit-Rusland heb je in een visum nodig die je van tevoren moet aanvragen bij de ambassade in Den Haag. Per 12 februari 2017 kun je via de luchthaven van Minsk een visumvrije entree van maximaal vijf dagen krijgen. Reis je over land, dan moet je wel gewoon een visum aanvragen.
Uitnodigingsbrief: Om een visum te krijgen moet je een uitnodigingsbrief hebben van een reisorganisatie of een inwoner van Wit-Rusland. Reisbureau’s die zijn gespecialiseerd in reizen naar Wit-Rusland kunnen dit voor je regelen, maar je kunt het bijvoorbeeld ook regelen via je host van Couchsurfing.
Registratie: Na aankomst in Wit-Rusland moet je je binnen vijf werkdagen registreren bij de politie. Hotels doen dit vaak automatisch, maar dat is niet altijd het geval. Controleer dit altijd, want anders heb je een groot probleem aan de grens. Bij mij ging het dus mis, en moest vervolgens een hele middag van kantoortje naar kantoortje gerend om alles voor elkaar te krijgen. Duizendmaal dank voor de oplettende medewerker van het hostel die er net op tijd achterkwam dat ik niet was geregistreerd.
Zorgverzekering: Reizigers in Wit-Rusland moeten altijd in het bezit zijn van een geldige zorgverzekering, check dus voor vertrek of je Nederlandse zorgverzekering ook gedekt is in Wit-Rusland. Tijdens mijn verblijf moest je als reiziger nog een aparte zorgverzekering afsluiten voor je reisperiode in Wit-Rusland, ook als je wel een Nederlandse reisverzekering had. Nu schijnt dat tegenwoordig niet meer zo te zijn, maar het zou me niets verbazen als ze je er toch toe verplichten op sommige plekken.
Geldzaken: In 2016 is er een nieuwe munteenheid ingevoerd. Wit-Rusland kende een lange periode van hyperinflatie, en geld werd snel minder waard. Een ritje met de bus kostte duizenden roebels, maar was omgerekend slechts een paar cent. Muntjes werden niet meer gebruikt en zaken zoals huur werden altijd in dollars betaald. De oude Wit-Russische Roebel (BYR) is inmiddels vervangen voor de nieuwe (BYN). Bij de huidige koers (januari 2017) krijg je 48,45 euro voor 100 Wit-Russische Roebel.
Er is een hoop verandert sinds ik in 2012 ben wezen backpacken in Wit-Rusland. Zo is er een nieuwe munt, er zijn nieuwe visumregels en er zijn een hoop nieuwe hotels bijgekomen. Toch heb ik mijn uiterste best gedaan om in dit artikel zoveel mogelijk actuele informatie te delen. Mocht er in de loop van de tijd toch iets veranderen, dan pas ik dat graag aan. Je kan me een berichtje sturen via info@expeditieaardbol.nl of een reactie achterlaten onder dit artikel. Laatste update: februari 2023.
Meer lezen over backpacken in Wit-Rusland en Oekraïne? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Mijn goede ervaringen met Couchsurfing in Kopenhagen & Wit-Rusland
• Bijzondere treinroute: interrailen door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne
• Doen: Een bezoek aan spookstad Tsjernobyl in de Oekraïne
• Oekraïne: Een lijstje met de leukste activiteiten voor een stedentrip Kiev
• Ooit een stedentrip naar de hoofdstad van Wit-Rusland overwogen?
23 reacties
Bedankt voor dit stukje. Wit-Rusland stond al lang op mijn lijstje maar al het geregel mbt visum voor een relatief kort verblijf hield mij tegen.
Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden, een bijzonder land ;)!
Handige tips! Er zijn nog zo veel landen die ik graag wil bezoeken in Europa en Wit-Rusland staat niet bepaald bovenaan – toch lijkt het me ontzettend bijzonder om het land te bezoeken al is het alleen maar voor de prachtige orthodoxe kerken!
Tja, Wit-Rusland is gewoon een lastig land. Ik vind het leuk dat ik er ben geweest, maar hoef niet zo nodig terug..
O wow dat lijkt me wel een ervaring op zich. Wij gingen een tijdje terug naar Polen en hoewel daar plenty toeristen komen vind je ook daar nog uhm hele bijzondere hotelletjes. Heel apart vond ik dat al, dus kan me voorstellen dat dit een ervaring op zich is.
Haha Polen voelt zo enorm modern in vergelijking met Wit-Rusland. Heb beide landen tijdens dezelfde reis gecombineerd en vond het verschil reusachtig! Maar denk dat je op het platteland misschien nog wel overeenkomsten zal zien.
Wat een ervaring moet dat zijn om hier te backpacken! En wat een geregel allemaal, die zorgverzekering etc. Wel fijn dat de visa regels iets zijn aangescherpt. Het lijkt me een bijzonder land, maar ik moet eerlijk zeggen dat het me niet zo trekt.
Wat een mooie ervaring! Ik wil zelf volgend jaar dan Transiberia express doen. Ben wel van plan om naar Rusland te vliegen want volgens mij kan je momenteel ook niet met de trein of bus via Wit-Rusland Rusland binnenkomen.
Leuk, dat staat ook nog mijn lijstje :)!
Boeiende en nuttige informatie. Zelf heb ik ook plannen naar Belorus’ te gaan, maar weet nog niet precies wanneer en voor hoe lang.
Je kan tegenwoordig 30 dagen zonder visum (via Minsk airport) de Belarus bezoeken. :D Dus het gesloten land wordt langzaamaan steeds toegankelijker!
Heb ik gehoord inderdaad! Ik ga het aanpassen :)!
Je kunt tegenwoordig 30 dagen visumvrij reizen (via Minsk airport) dus niet zoals eerst maar 5 dagen :D Wel geldt dat als je er langer dan 5 dagen blijft je geregistreerd moet worden bij de politie
Nuttige toevoeging, L. Dank. Jammer dat visumvrij reizen dan weer niet geldt als je met de trein reist.
Zelf ben ik van plan een fietstochtje te maken. In tegenstelling wat op deze site staat, heeft Wit-Rusland bijzonder veel natuurschoon te bieden (venen, oerbossen, natuurlijke rivieren en kleinschalig platteland), dat elders in het gecultiveerde Europa verloren is gegaan.
Ik overweeg dit jaar om (met het vliegtuig, want visumregels) Minsk te bezoeken. Nu zit ik wel met dat een retourtje duur is (200 euro, wel gecompenseerd door spotgoedkope hotels) en ik niet weet of er veel te zien is. Voor hoeveel dagen zou de stad Minsk “boeiend” moeten (kunnen) zijn? En hoeveel valt er echt te beleven als je het moet doen met Engelse vertalingen?
En ook echt jammer gewoon dat die visumregels er zijn, ik heb ook overwogen om eerst naar Vilnius te gaan en dan naar Minsk (die steden liggen belachelijk dicht bij elkaar) maar dat kan eigenlijk alleen makkelijk per vliegtuig (wat ik voor een vlucht van maximaal 35 minuten belachelijk vind.) Gelukkig gaat Wit-Rusland de goede kant op en kan je er nu 30d visumvrij verblijven, maar het is voorlopig geduld hebben totdat het land zich meer ontwikkelt…
Hoi Lianne, toffe plannen! Minsk is een leuke halte als je op doorreis bent, maar echt heel spectaculair is het (nog) niet. Er valt gewoon niet heel veel te zien en te doen, dus ik zou er voor een stedentrip niet zo snel naartoe vliegen. Ik zou dus eerder aanraden om naar Kiev te gaan, want die stad is echt heel mooi en daar valt een heleboel te zien en te doen. Hopelijk heb je er wat aan!
Weekendje Kiev van 4d is geboekt! Toevallig heb ik via “Google flights” een hele mooie KLM-aanbieding met perfecte tijden gevonden en dat met boekingskosten voor maar 221 euro. Minsk overweeg ik ook nog steeds. Al zie ik op internet ook veel dat mensen na 2 dagen eigenlijk alles gezien hebben, dat vind ik wel jammer, al lijkt het me nog steeds supergaaf om er een keer te zijn geweest. Je hebt niet zoals bij Kiev dat je veel tours (zoals Tsjernobyl) kunt boeken. Terwijl als ik kijk op internet Minsk echt wel een eigen geschiedenis heeft, dus dat is heel jammer.
Voordeel bij Minsk is wel dat Belavia erg stabiel is met de prijzen en daar dus geen druk op zit, een retourtje kost bijna altijd ongeveer 202 euro huh???
Mooi vooruitzicht! Minsk is inderdaad niet heel erg geschikt voor een langere stedentrip, maar je zou bijvoorbeeld ook een uitstapje kunnen plannen naar het nabijgelegen Brest en het nationale park. Zonder meer een bijzondere bestemming in ieder geval.
Hallo,
Ik doe rondje Litouwen, Letland, Estland in 11 dagen binnenkort en wilde er Minsk aan toevoegen, wat vind jij? Wil er wel bij vermelden dat ik heel veel reis en goed op weg ben om alle landen vd wereld te zien, vandaar dat ik wit-Rusland erbij wilde pakken en omdat er niet veel te doen is, dacht ik, komt mooi uit om in deze trip te passen dan. Tips en ideeën welkom ook qua visum want we reizen per auto en dus overland.
Hallo,
Ik doe rondje Litouwen, Letland, Estland in 11 dagen binnenkort en wilde er Minsk aan toevoegen, wat vind jij? Wil er wel bij vermelden dat ik heel veel reis en goed op weg ben om alle landen vd wereld te zien, vandaar dat ik wit-Rusland erbij wilde pakken en omdat er niet veel te doen is, dacht ik, komt mooi uit om in deze trip te passen dan. Tips en ideeën welkom ook qua visum want we reizen per auto van en naar Vilnius en dus overland, vlucht retour Vilnius..
Vijf uur vliegen van Kiev naar Minsk? Is dat niet een beetje lang voor zo’n klein stukje? Met de auto ben je sneller.
O wacht, ik las van Kiev ipv via Kiev. Maar er gaat toch een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Minsk?
Misschien inmiddels wel! Toen ik dit artikel schreef was dat nog niet zo. Ik ga er even naar kijken en aanpassen evt, dank voor je oplettendheid!