Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 april 2022

Getest: de Banks GTX wandelschoenen van Hanwag

Hanwag Banks GTX

Na een succesvolle Nijmeegse Vierdaagse en beklimming van de Rinjani in Indonesië werd het wel eens tijd voor nieuwe wandelschoenen. Ik heb de afgelopen jaren vele honderden kilometers gemaakt op een stel lichte wandelschoenen in de categorie A, maar dit keer koos ik voor een iets steviger schoen: de Hanwag Banks GTX. Benieuwd hoe deze schoen mij bevalt? Ik heb hem de afgelopen weken getest tijdens wandelingen in Nederland én de Ardennen, en in deze review lees je mijn ervaringen.

HANWAG BANKS GTX

Stevige A/B wandelschoenen

HANWAG BANKS GTX: DE BELOFTE

De Hanwag Banks GTX is een lichtgewicht wandelschoen in de categorie A/B. Geschikt voor wandelingen over vlak terrein, maar stug genoeg om ook te dragen tijdens een wandeltocht in de heuvels.

Het model is gebaseerd op de klassieke wandelschoen van Hanwag en voldoet aan alle wensen van de veeleisende wandelaar. De schoen is voorzien van een goed dempend voetbed en zo in elkaar gezet dat je een soepele afrolbeweging kan maken. Dit alles zorgt ervoor dat de schoen lekker en comfortabel loopt, ongeacht of je een wandeling in Nederland of in de bergen maakt.

HOGE KWALITEIT

De Hanwag Banks GTX is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren en wordt gemaakt van hoge kwaliteit nubuckleer en cordura textiel. Die combinatie van materialen zorgt ervoor dat de schoen lekker licht is. De Banks wandelschoenen hebben bovendien een Gore-tex voering, waardoor je voeten ook droog blijven tijdens een regenbui of wanneer je bijvoorbeeld in een plas staat.

Hanwag Banks GTX

EERSTE INDRUK

Op papier klinkt de Hanwag Banks GTX als de ideale wandelschoen, maar kan die belofte worden ingelost? Op het oog ziet de schoen er in ieder geval goed uit. Het is een stevige wandelschoen, maar ondanks de dikke zool niet heel erg lomp. De schoenen zien er zelfs vrij sportief en gestroomlijnd uit. Ik heb de damesvariant in de kleur asphalt/ocean en het sportieve karakter wordt zeker versterkt door het felblauwe accent in de voering en veters.

VERRASSEND STEVIG

Wat mij wel opviel bij het uitpakken, is dat de Banks GTX voor een A/B wandelschoen verrassend stevig is. De zool is heel dik en stug, en niet echt makkelijk te buigen. Ik ben benieuwd of je dat gaat merken tijdens een wandeling en of dat na een paar wandelingen nog steeds zo is.

ZE VALLEN IETS KLEINER DAN MIJN ANDERE WANDELSCHOENEN

Ook merk ik dat de schoen een fractie kleiner valt dan mijn andere wandelschoenen. Ik heb altijd dezelfde maat (5,5), maar in dit geval zit de schoen strakker dan ik ben gewend. Echt knellen doet het gelukkig niet, en als ik dunne wandelsokken aantrek zitten ze prima. Ik verwacht dat dit ook te maken heeft met het materiaal van de schoen, want leren schoenen zijn natuurlijk een stuk stugger dan de wandelschoenen van textiel die ik voorheen droeg.

Hanwag Banks GTX
Hanwag Banks GTX

MIJN ERVARINGEN MET DE HANWAG BANKS GTX

Voor deze review heb ik aardig wat kilometers gemaakt op mijn nieuwe Banks wandelschoenen van Hanwag. Ik maakte een aantal mooie wandelingen in Nederland, maar heb ze recent ook meegenomen tijdens een weekendje Ardennen. Het landschap is hier veel ruiger en grilliger, dus de perfecte omstandigheden om deze wandelschoenen uitgebreid te testen.

WANDELING IN DE ARDENNEN

Zo maakte ik een mooie wandeling langs de Ninglinspo, het enige bergriviertje van België. Hier worden de nodige hoogtemeters afgewisseld met rotsige wandelpaden en routes die dwars door de rivier lopen. Wandelschoenen zijn hier absoluut noodzakelijk en de Banks GTX zijn in ieder geval glansrijk geslaagd voor de test.

STEVIG PROFIEL

Vanwege het stevige profiel heb je namelijk lekker veel grip op gladde plekken en door de dikke, stugge zool voel je vrijwel niets van alle keitjes en puntige rotsen. Ik heb aardig wat mensen om mee heen zien glibberen en uitglijden, maar ik heb tijdens het wandelen nergens last van gehad. Ook de steile stukken omhoog en omlaag gingen zonder problemen. Omdat de schoenen strakker zitten dan mijn andere wandelschoenen was dit wat mij betreft de ultieme test: zou ik tijdens het afdalen last krijgen van mijn tenen? Maar gelukkig ook hier niets op aan te merken.

Hanwag Banks GTX

CONCLUSIE

Ik heb inmiddels de nodige wandelingen gemaakt op mijn Hanwag Banks GTX en ik ben ontzettend tevreden. Het is echt een fijne, stevige wandelschoen en perfect voor hikers die wandelingen in Nederland willen combineren met uitdagendere tochten in het buitenland. Ik vind het bovendien ook een mooie schoen: het is een sportief model en de felgekleurde accenten dragen daar zeker aan bij.

Omdat de schoen aan de buitenkant grotendeels van leer is gemaakt en een hele stevige zool heeft, heb ik zo’n vermoeden dat de Banks GTX langer mee zullen gaan dan mijn vorige wandelschoenen. Die waren uiteindelijk helemaal afgesleten en ook het materiaal van de schoen zelf zat na drie jaar intensief gebruik vol met scheuren. De zool van de Hanwag Banks GTX is is daarentegen supersterk en op verschillende plekken zitten bovendien extra verstevigende naden om slijtage tegen te gaan.

Hanwag Banks GTX

WAAR ZIJN DEZE WANDELSCHOENEN TE KOOP?

De Hanwag Banks GTX wandelschoenen is verkrijgbaar voor mannen en vrouwen. Het damesmodel is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren en kost € 219,95. Ze zijn te koop via de betere buitensportwinkels, maar ook online via de webshops van onder andere Hanwag, Bever en Bol.com.

Hanwag Banks GTX

Meer wandeltips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 10 dingen die je níet moet doen als je voor het eerst een lange trektocht gaat maken
• Sneakers of bergschoenen? Alles over de beste wandelschoenen voor op reis
• 5 mooie wandelingen op de Faeröer Eilanden
• 50 x handige reistips en travel hacks

Verantwoording: Ik heb deze Hanwag wandelschoenen opgestuurd gekregen voor een eerlijke review. 

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Dankjewel voor deze review. Deze Hanwag wandelschoenen zijn dus een aanrader. Omdat ik probeer helemaal veganistisch te worden, ben ik op zoek naar goede wandelschoenen zonder leer. Heb je daar misschien ook ervaring mee of zou je misschien een tip hebben?
    Dankjewel!

    1. Hoi Robert, ik heb ook erg goede ervaringen met de Lowa Innox schoenen, deze zijn volgens mij helemaal gemaakt van kunststof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp