Zoek
Sluit dit zoekvak.
23 april 2024

Dit creepy autokerkhof op de grens van Zweden en Noorwegen is een omweg zeker waard

Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery

Als je vanuit Oslo via de E18 naar Zweden rijdt, heb je vanaf nu een goede reden om een kleine omweg te maken. Net over de grens met Zweden vind je namelijk een verlaten autokerkhof dat langzaam wordt overgenomen door de natuur. Een plek die niet zou misstaan als decor voor een horrorfilm, en een bijzondere plek om een kijkje te nemen.

Autokerkhof Zweden

Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery

Båstnas Car Cemetery

Diep in de bossen van de Zweedse regio Värmland ligt het Båstnäs Car Cemetery. Een plek waar de karkassen van honderden auto’s liggen opgeslagen, hoofdzakelijk uit de jaren 50, 60 en 70 uit de vorige eeuw.

Het schijnt dat dit Zweedse autokerkhof toebehoort aan twee broers die sinds de jaren ’60 auto onderdelen verzamelden en doorverkochten. Dat laatste deden ze vooral in het rijke Noorwegen, hemelsbreed slechts een paar kilometer verderop. Omdat het autokerkhof midden in de bossen ligt, bleek het echter vrij lastig om de auto’s te beschermen tegen de woekerende natuur. Een paar jaar geleden hielden de broers het dan ook definitief voor gezien en sindsdien is deze plek overgeleverd aan de elementen.

Set van een horrorfilm

Je krijgt er een beetje een unheimisch gevoel bij, zo in de eenzame bossen in the middle of nowhere van Zweden. Ik had soms zelfs even het idee dat ik op de set van een horrorfilm terecht bent gekomen. De afgelegen ligging, het woekerende onkruid en de vervallen rode landhuizen zouden ook zo het decor kunnen vormen van een aflevering van The Walking Dead.

Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery

Read the sign!

Dat onbehaaglijke gevoel wordt versterkt bij het lezen van de niet zo uitnodigende tekst op een van de huizen. Het gebiedende Read the sign!  is in een bibberend handschrift op de gevel gekalkt. De leus verwijst naar het kartonnen pamflet dat op de deur is gespijkerd. Een waarschuwing voor alle bezoekers:

“As the owner of this place, I want to set up some easy rules. This place isn’t abandoned, treat the place with respect, like you would do in a museum. The houses are OFF LIMITS. If I would find anyone inside one of the buildings, he’ll be shot, or worse! (The lake just east of here is over 100 meters deep, just for info). Do not distroy or in any way disrupt this place. Have a pleasant stay, kind regards.

Een kijkje nemen mag

Oftewel: de eigenaren vinden het prima als je een kijkje neemt tussen en bij de auto’s, maar waag het niet om naar binnen te gaan bij een van de huizen. Daarnaast is het ook niet toegestaan om onderdelen uit de auto’s te halen of gereedschap mee te nemen dat her en der verspreid ligt over het terrein. Zolang je die regels in je oren knoopt is er weinig aan de hand en hoef je je ook geen zorgen te maken over boze Zweedse meneren met boobytraps.

Bastnas autokerkhof in Zweden
Bastnas autokerkhof in Zweden

Oude roestbakken

Wat je zoal kan zien tijdens een bezoekje aan dit autokerkhof in Zweden? Een heleboel oude auto’s. Vintage Mercedessen die ernstig zijn aangetast door roest en voluptueuze pickups die half zijn overgenomen door het struikgewas. Maar ook complete bomen die zich een weg door een autoraampje hebben gebaand en ongestoord verder groeien.

In totaal liggen hier een paar honderd auto’s verspreid in de omgeving. Een aantal liggen midden in het bos, maar op het open veld voor een van de huizen staan ze nog redelijk netjes uitgelijnd te wachten op een volgende bestemming.

Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery

Hoe kom je bij dit autokerkhof in Zweden?

Het autokerkhof ligt op de grens van Zweden en Noorwegen, op ongeveer 2 uur rijden van Oslo. Het dichtstbijzijnde dorpje is Töcksfors en vanaf daar is het vervolgens nog zo’n 20 kilometer rijden via onverharde wegen. Er rijdt absoluut geen openbaar vervoer, dus je enige optie is wandelen vanaf het dorp of een auto huren. Het zal je niet verbazen dat ik voor die laatste optie heb gekozen. Wil jij ook dit bijzondere autokerkhof bezoeken tijdens jouw rondreis door Zweden of Noorwegen? Klik hier voor de exacte locatie op Google Maps.

Een auto huren in Zweden

Ik haalde zelf mijn huurauto op bij de luchthaven van Oslo en deed dat zoals gebruikelijk via Sunny Cars. Zij bieden all inclusive autohuur met ongelimiteerde kilometers, en bij hun is je auto dus altijd goed verzekerd. Dat betekent in de praktijk dat je geen verborgen kosten hebt bij het ophalen en ook niet voor financiële verrassingen komt te staan. Je krijgt daarnaast ook altijd je eigen risico terug als je schade hebt gereden. Ik hoefde dit keer zelfs geen extra fee te betalen omdat ik de auto meenam naar Zweden, dus ook dat bleek een meevallertje. Check die voorwaarde wel altijd even op je reservering, voor de zekerheid.

➞ Lees ook: Een auto huren in het buitenland: mijn ervaringen met Sunny Cars

Bonustip: wist je dat er nóg een autokerkhof in Zweden is?

Een kleine update van dit artikel, want tijdens een van onze recentere reizen kwamen wij nóg een autokerkhof in Zweden tegen. Dit keer in de regio Småland, vlakbij de camping van Nordic Woods. Hier liggen de autowrakken verspreid door het bos en zijn ze volledig aangetast door de elementen. Het grote verschil met het Båstnas autokerkhof, is dat het autokerkhof Bilkyrkogården Kyrkö Mosse in Ryd ook daadwerkelijk wordt gezien als een soort museum. Hier geen passief agressieve teksten, maar juist een aantal informatieborden met achtergrond over de plek. Ook zeker een aanrader om te kijken als je in de buurt bent.

Foto’s van het autokerkhof in Värmland

Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Bastnas autokerkhof in Zweden
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery
Autokerkhof in Zweden: Båstnas Car Cemetery

Reizen naar Zweden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

5 reacties

  1. Wat een bijzondere plek! Hoewel ik heel vaak in Zweden kom, kende ik het niet. Deze gaat dus op mijn lijstje voor mijn volgende bezoek aan die regio. Thanks for sharing!

  2. Het is hier heel erg indrukwekkend. Ook die speciale geur die daar hangt maakt het nog “mooier”. Een geweldige plek om te gaan bezoeken!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Zweden

Er zijn maar weinig landen in Europa waar je zo tot rust komt als in Zweden. Het land van de eindeloze roadtrips en ongerepte natuur, maar ook een stedentrip Stockholm is een goed excuus om een ticket te boeken. Ben je op zoek naar tips voor een vakantie in Zweden? Op Expeditie Aardbol vind je volop tips voor onder andere wildkamperen en een reis naar Lapland.

Meer lezen over een vakantie in Zweden? Lees hier alle reisblogs over Zweden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset