Ik ga op reis en ik neem mee… bedbugs. Na jaren ongestoord backpacken was ik een tijdje terug voor het eerst aan de beurt en maakte ik persoonlijk kennis met het fenomeen bedwantsen. De kleine beestjes zijn de horror van zowel reizigers als hoteliers, want als je ze eenmaal hebt kom je er niet zo makkelijk vanaf.
WAT ZIJN BEDBUGS?
Allereerst: wat zijn het? De gevreesde bedbugs (bedwantsen in het Nederlands) zijn een soort insecten die zich graag op warme, donkere plekjes verstoppen. Bedden zijn een geliefd onderkomen, maar ze kunnen ook in de naden van gordijnen zitten of tussen de kussens van een stoel. Bedwantsen voeden zich met bloed en hun beten laten rode, jeukende bultjes achter.

ZO HERKEN JE BETEN VAN BEDBUGS
De beten van bedbugs lijken erg op de beten van andere insecten, zoals bijvoorbeeld (zand)vlooien of muggen. Hoe je ze herkent? De bultjes zitten vaak op je ledematen en op je schouders, en zijn meestal geclusterd. Heb je groepjes van bultjes of bijvoorbeeld een stippellijn op je lichaam staan? Grote kans dat het bedbugs zijn.
ZO VOORKOM JE BEDBUGS
Bedbugs komen overal ter wereld voor, in zowel luxe vijfsterrenhotels als sketchy hostels. Er zijn zelfs vliegtuigmaatschappijen die er last van hebben, dus als je ze ooit treft heb je waarschijnlijk botte pech. Bedbugs hebben namelijk niet eens heel veel te maken met hygiëne; ze worden meestal meegenomen via de tassen van andere reizigers.
CHECK HET BEGBUG-REGISTER
Reviews op Tripadvisor en in dit online bedbug-register zijn een goede bron om erachter te komen of een hotel bedbugs heeft (gehad). Je kunt dit voor de zekerheid checken, maar vaar er niet helemaal blind op. Ten eerste omdat meldingen en reviews door iedereen gedaan kunnen worden (dus ook door de concurrent), ten tweede omdat het uiteindelijk toch een momentopname is. Laat je dus niet per sé afschrikken door één melding.
CONTROLEER JE BED
Het eerste wat je doet als je bent ingecheckt: check je bed op bedwantsen. Ze komen pas tevoorschijn als het donker is, dus je zult echt actief op zoek moeten gaan. Controleer de lakens op rode of zwarte vlekjes en kijk ook goed naar de naden van het matras. Bedbugs houden daarnaast van knusse plekjes zoals plinten en stopcontacten, maar ook USB ingangen van digitale wekkers en televisies zijn geliefd.

BEDBUG GESPOT?
Ben je iets tegengekomen wat je niet bevalt? Meld het direct bij de receptie en vraag om een andere kamer.
LEG JE BAGAGE NIET OP BED
Leg nooit zomaar je backpack of koffer op bed, zeker niet als je deze nog niet hebt gecheckt. Veel hotels hebben een bagagerek in de kamer, gebruik deze ook.
GOOI OOK NOOIT JE KLEREN OP BED
Hetzelfde geldt voor je kleren. Gooi op de eerste dag niet de gehele inhoud van je backpack op bed, maar hang ze in de kast of laat ze gewoon in je koffer of backpack zitten. Kijk ook uit wat je met je handdoeken doet en waar je ze laat slingeren na gebruik.
SLAAP IN EEN LAKENZAK?
Sleep tight, don’t let the bedbugs bite. Je hoort vaak dat slapen in een lakenzak helpt tegen bedbugs, maar dat is een echte backpackersmythe. De goedkopere lakenzakken helpen in ieder geval niet, want een bedwants kan er gewoon inkruipen. Daarnaast kunnen lakenzakken juist bijdragen aan de verspreiding van bedbugs, want zo kunnen ze makkelijk meeliften naar een ander hotelbed. Er zijn wel speciale lakenzakken met een anti insect shield, maar de reviews die ik heb gelezen zijn niet heel best. Lakenzakken dragen wel bij aan je gemoedsrust, zeker als je hotel niet zo fris is.
WAT TE DOEN BIJ BEDBUGS?
Ondanks zorgvuldige inspectie van je bed toch verrast door bedbugs? Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je er tegen doen.
ZET JE KOFFER OF BACKPACK DIRECT BUITEN JE KAMER
Je wilt bedbugs absoluut niet meenemen naar huis of naar een ander hotel, dus isoleer je spullen direct. Zet je tas op het balkon of stop alles in een grote plastic zak die je goed dichtbind.
WISSEL VAN KAMER OF HOTEL
Het is geen fijn idee om in hetzelfde bed te blijven slapen, dus probeer te verkassen naar een andere kamer of verander van hotel. Let op: pas op dat je de bedbugs niet meeneemt en een andere plek besmet. Laat dus ook hier je koffer buiten de kamer staan en vraag desnoods aan het personeel of zij een goed plekje weten waar je je spullen kan stallen. Wees niet die eikel die een hotel aan bedbugs heeft geholpen.
WASSEN OP 60 GRADEN
Om bedbugs in je kleding te doden, moet je deze op 60 graden wassen. Gaat dat op korte termijn niet lukken omdat je op reis bent? Stop je kleding (in een stevige plastic tas) in de vriezer en wacht 24 uur. In de tropen kun je je spullen ook in een donkere vuilniszak stoppen en deze een paar dagen in de volle zon laten staan. De kans is groot dat de bedbugs dan zijn gestikt. Probeer daarna wel zo snel mogelijk alsnog te wassen.
BIJ THUISKOMST
Thuis wil je helemaal niet het risico lopen dat je de bedbugs mee naar binnen neemt, dus wees hier extra voorzichtig met je spullen. Pak je tas buiten of in de schuur uit, en breng je kleding in een rechte lijn naar de wasmachine.

DIT KUN JE DOEN TEGEN DE JEUK
En misschien wel het belangrijkste: wat kun je doen tegen de jeuk als je bent gebeten door bedwantsen? Beten van bedbugs kunnen flink jeuken en het duurt soms weken voordat ze helemaal weg zijn. Gelukkig houdt de jeuk over het algemeen niet zo lang aan, en onderstaande tips kunnen daarbij helpen. Uiteindelijk heb ik twee dagen echt jeuk gehad en alle bultjes waren na drie weken helemaal verdwenen.
NIET KRABBEN
Het is even lastig, maar probeer niet te krabben. Krabben werkt doorgaans even verlichtend, maar op de lange termijn heeft het geen zin. Je hebt alleen maar kans dat je de bultjes openkrabt en littekentjes krijgt.
HOOIKOORTSTABLETJES
Hooikoortspillen kunnen de jeuk wat verlichten. Deze tabletjes zijn in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of via bijvoorbeeld bol.com. Zorg dat je altijd voor de zekerheid een pakje in je toilettas hebt zitten, je weet nooit wanneer het van pas komt. Let op: lees voor gebruik wel goed de bijsluiter voor mogelijke bijwerkingen en raadpleeg een arts als je deze tabletten in combinatie met andere medicijnen gaat slikken.
ZEEWATER
Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat dit echt werkt, maar bij mij hielp het zoute zeewater heel goed tegen de jeuk. Het prikte eerst gigantisch toen ik de zee in ging, maar daarna was de jeuk en de roodheid van de bultjes aardig afgezwakt. Mocht je in de buurt zitten van de zee, dan is het zeker een aanrader om even een half uurtje in het water te dobberen.
GA NAAR DE DOKTER
Wil de jeuk niet afzwakken? Plan een afspraak in bij de dokter en laat je door een arts adviseren. Bel in het buitenland wel eerst even met je zorgverzekering om af te stemmen wat je precies moet doen. Een bezoek aan een buitenlandse praktijk kan flink in de papieren lopen.
Meer praktische reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• 10 leuke reisboeken om dit jaar op je verlanglijstje te zetten
• Getest: dit zijn de beste packing cubes voor in je backpack of koffer
• Handig: De ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers
• Backpacken met de draagbare reiskluis van Pacsafe, is het een aanrader?