Zoeken
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Eerste hulp bij bedbugs en bedwantsen

Wat te doen tegen bedbugs

Ik ga op reis en ik neem mee… bedbugs. Na jaren ongestoord backpacken was ik een tijdje terug voor het eerst aan de beurt en maakte ik persoonlijk kennis met het fenomeen bedwantsen. De kleine beestjes zijn de horror van zowel reizigers als hoteliers, want als je ze eenmaal hebt kom je er niet zo makkelijk vanaf.

WAT ZIJN BEDBUGS?

Allereerst: wat zijn het? De gevreesde bedbugs (bedwantsen in het Nederlands) zijn een soort insecten die zich graag op warme, donkere plekjes verstoppen. Bedden zijn een geliefd onderkomen, maar ze kunnen ook in de naden van gordijnen zitten of tussen de kussens van een stoel. Bedwantsen voeden zich met bloed en hun beten laten rode, jeukende bultjes achter.

Wat te doen tegen bedbugs

ZO HERKEN JE BETEN VAN BEDBUGS

De beten van bedbugs lijken erg op de beten van andere insecten, zoals bijvoorbeeld (zand)vlooien of muggen. Hoe je ze herkent? De bultjes zitten vaak op je ledematen en op je schouders, en zijn meestal geclusterd. Heb je groepjes van bultjes of bijvoorbeeld een stippellijn op je lichaam staan? Grote kans dat het bedbugs zijn.

ZO VOORKOM JE BEDBUGS

Bedbugs komen overal ter wereld voor, in zowel luxe vijfsterrenhotels als sketchy hostels. Er zijn zelfs vliegtuigmaatschappijen die er last van hebben, dus als je ze ooit treft heb je waarschijnlijk botte pech. Bedbugs hebben namelijk niet eens heel veel te maken met hygiëne; ze worden meestal meegenomen via de tassen van andere reizigers.

CHECK HET BEGBUG-REGISTER

Reviews op Tripadvisor en in dit online bedbug-register zijn een goede bron om erachter te komen of een hotel bedbugs heeft (gehad). Je kunt dit voor de zekerheid checken, maar vaar er niet helemaal blind op. Ten eerste omdat meldingen en reviews door iedereen gedaan kunnen worden (dus ook door de concurrent), ten tweede omdat het uiteindelijk toch een momentopname is. Laat je dus niet per sé afschrikken door één melding.

CONTROLEER JE BED

Het eerste wat je doet als je bent ingecheckt: check je bed op bedwantsen. Ze komen pas tevoorschijn als het donker is, dus je zult echt actief op zoek moeten gaan. Controleer de lakens op rode of zwarte vlekjes en kijk ook goed naar de naden van het matras. Bedbugs houden daarnaast van knusse plekjes zoals plinten en stopcontacten, maar ook USB ingangen van digitale wekkers en televisies zijn geliefd.

Wat te doen tegen bedbugs

BEDBUG GESPOT?

Ben je iets tegengekomen wat je niet bevalt? Meld het direct bij de receptie en vraag om een andere kamer.

LEG JE BAGAGE NIET OP BED

Leg nooit zomaar je backpack of koffer op bed, zeker niet als je deze nog niet hebt gecheckt. Veel hotels hebben een bagagerek in de kamer, gebruik deze ook.

GOOI OOK NOOIT JE KLEREN OP BED

Hetzelfde geldt voor je kleren. Gooi op de eerste dag niet de gehele inhoud van je backpack op bed, maar hang ze in de kast of laat ze gewoon in je koffer of backpack zitten. Kijk ook uit wat je met je handdoeken doet en waar je ze laat slingeren na gebruik.

SLAAP IN EEN LAKENZAK?

Sleep tight, don’t let the bedbugs bite. Je hoort vaak dat slapen in een lakenzak helpt tegen bedbugs, maar dat is een echte backpackersmythe. De goedkopere lakenzakken helpen in ieder geval niet, want een bedwants kan er gewoon inkruipen. Daarnaast kunnen lakenzakken juist bijdragen aan de verspreiding van bedbugs, want zo kunnen ze makkelijk meeliften naar een ander hotelbed. Er zijn wel speciale lakenzakken met een anti insect shield, maar de reviews die ik heb gelezen zijn niet heel best. Lakenzakken dragen wel bij aan je gemoedsrust, zeker als je hotel niet zo fris is.

WAT TE DOEN BIJ BEDBUGS?

Ondanks zorgvuldige inspectie van je bed toch verrast door bedbugs? Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je er tegen doen.

ZET JE KOFFER OF BACKPACK DIRECT BUITEN JE KAMER

Je wilt bedbugs absoluut niet meenemen naar huis of naar een ander hotel, dus isoleer je spullen direct. Zet je tas op het balkon of stop alles in een grote plastic zak die je goed dichtbind.

WISSEL VAN KAMER OF HOTEL

Het is geen fijn idee om in hetzelfde bed te blijven slapen, dus probeer te verkassen naar een andere kamer of verander van hotel. Let op: pas op dat je de bedbugs niet meeneemt en een andere plek besmet. Laat dus ook hier je koffer buiten de kamer staan en vraag desnoods aan het personeel of zij een goed plekje weten waar je je spullen kan stallen. Wees niet die eikel die een hotel aan bedbugs heeft geholpen.

WASSEN OP 60 GRADEN

Om bedbugs in je kleding te doden, moet je deze op 60 graden wassen. Gaat dat op korte termijn niet lukken omdat je op reis bent? Stop je kleding (in een stevige plastic tas) in de vriezer en wacht 24 uur. In de tropen kun je je spullen ook in een donkere vuilniszak stoppen en deze een paar dagen in de volle zon laten staan. De kans is groot dat de bedbugs dan zijn gestikt. Probeer daarna wel zo snel mogelijk alsnog te wassen.

BIJ THUISKOMST

Thuis wil je helemaal niet het risico lopen dat je de bedbugs mee naar binnen neemt, dus wees hier extra voorzichtig met je spullen. Pak je tas buiten of in de schuur uit, en breng je kleding in een rechte lijn naar de wasmachine.

Wat te doen tegen bedbugs

DIT KUN JE DOEN TEGEN DE JEUK

En misschien wel het belangrijkste: wat kun je doen tegen de jeuk als je bent gebeten door bedwantsen? Beten van bedbugs kunnen flink jeuken en het duurt soms weken voordat ze helemaal weg zijn. Gelukkig houdt de jeuk over het algemeen niet zo lang aan, en onderstaande tips kunnen daarbij helpen. Uiteindelijk heb ik twee dagen echt jeuk gehad en alle bultjes waren na drie weken helemaal verdwenen.

NIET KRABBEN

Het is even lastig, maar probeer niet te krabben. Krabben werkt doorgaans even verlichtend, maar op de lange termijn heeft het geen zin. Je hebt alleen maar kans dat je de bultjes openkrabt en littekentjes krijgt.

HOOIKOORTSTABLETJES

Hooikoortspillen kunnen de jeuk wat verlichten. Deze tabletjes zijn in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of via bijvoorbeeld bol.com. Zorg dat je altijd voor de zekerheid een pakje in je toilettas hebt zitten, je weet nooit wanneer het van pas komt. Let op: lees voor gebruik wel goed de bijsluiter voor mogelijke bijwerkingen en raadpleeg een arts als je deze tabletten in combinatie met andere medicijnen gaat slikken.

ZEEWATER

Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat dit echt werkt, maar bij mij hielp het zoute zeewater heel goed tegen de jeuk. Het prikte eerst gigantisch toen ik de zee in ging, maar daarna was de jeuk en de roodheid van de bultjes aardig afgezwakt. Mocht je in de buurt zitten van de zee, dan is het zeker een aanrader om even een half uurtje in het water te dobberen.

GA NAAR DE DOKTER

Wil de jeuk niet afzwakken? Plan een afspraak in bij de dokter en laat je door een arts adviseren. Bel in het buitenland wel eerst even met je zorgverzekering om af te stemmen wat je precies moet doen. Een bezoek aan een buitenlandse praktijk kan flink in de papieren lopen.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp