Zoek
Sluit dit zoekvak.
19 september 2023

Beijing: Kunst kijken in het 798 Art District

798 art district in Beijing

Een bijzondere plek om te bezoeken in Beijing is het 798 Art District. Dit kunstdistrict lijkt op het eerste gezicht vergane glorie. Oude fabriekshallen en grijze loodsen domineren het uitzicht en hoge schoorstenen torenen boven de verlaten industriële zone uit. In werkelijkheid is het juist omgekeerd: dit vervallen industriegebied in Beijing heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een bruisend on-Chinees kunstenaarsbolwerk vol galeries, street art projecten, kunstcafés en hippe boekwinkels.

798 Art District in Beijing

798 art district in Beijing

798 Art District in Beijing

Het 798 Art District in Beijing behoort zeker niet tot de bekendste bezienswaardigheden van de stad, maar deze bijzondere plek is absoluut een bezoek waard. Het terrein is het toneel van het jaarlijkse Beijing Queer Festival en de beroemde Chinese kunstenaar/activist Ai Weiwei laat er nog wel eens zijn neus zien. Benieuwd wat je er allemaal kan doen?

Kunst kijken in Beijing

Het 798 Art District is een plek die je niet snel zou verwachten in het Beijing van De Verboden Stad en het Zomerpaleis. Een plek die je überhaupt niet zo snel zou verwachten in een land waar een vrije mening en kunst niet vanzelfsprekend zijn. Toch hebben vele kunstenaars hier tegenwoordig hun werkplek ingericht en het leuke is dat je deze gratis kan bezoeken.

798 art district in Beijing

➞ Lees ook: Wat te doen in Beijing: 15 x tips en bezienswaardigheden

De geschiedenis van het 798 Art District

Het industriegebied dat nu bekend staat als het 798 Art District was in de jaren 50 een belangrijk productiecentrum voor onder andere militaire apparatuur die werd ingezet tijdens de Koude Oorlog. Het werd mede gesubsidieerd door de Sovjetunie en stond bekend als de Joint Factory 718. Na economische hervormingen in de late jaren 70 werd de Joint Factory 718 echter steeds minder relevant. Het gebied raakte in verval, tot een groepje vrije kunstenaars hun intrek nam in de verlaten fabriekshallen.

798 art district in Beijing
798 art district in Beijing

Street art

Waar vroeger fabriekslui aan het werk waren, zijn nu de werkplaatsen en ateliers van kunstenaars, fotografen en andere creatievelingen. Je kan er struinen door oude fabrieksloodsen, op jacht naar unieke souvenirs en de bijzondere kunstwerken bekijken die niet alleen in, maar ook zeker de buiten de gebouwen zijn te vinden. Al wandelend door de lege straten voelt het soms New York of Berlijn, want nergens in China vind je zoveel openbare kunst als hier.

798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing

➞ Lees ook: Doen in Beijing: een ontdekkingsreis door de Verboden Stad

Bezienswaardigheden in het 798 Art District

Er is zoveel te zien in het 798 Art District, je kan hier makkelijk een hele dag rondlopen. Neem zeker een paar uur de tijd om alle galeries, boekwinkeltjes en designwinkels te bekijken. Maak een praatje met een van de kunstenaars en neem een kijkje in hun ateliers. En zorg dat je voldoende contact geld op zak hebt. In de winkels vind je unieke kunstwerken en originele souvenirs die een stuk leuker zijn dan een gouden gelukskat. Na afloop kun je dan ergens een drankje doen in een van de hippe cafés of restaurants, want die vind je hier volop.

798 art district in Beijing

Het 798 Art District bezoeken in Beijing

Het 798 Art District ligt een flink stuk buiten het toeristisch centrum van Beijing, maar is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Om er te komen pak je lijn 14 naar het Wangjing South Station (望京南地铁站). Vanaf Exit B is het een half uurtje lopen, maar je kunt vanaf hier ook een taxi nemen. Ga vroeg op de dag, want er is een hoop te zien op het terrein.

798 art district in Beijing
798 art district in Beijing

Reizen naar China

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Ik denk niet dat ik snel naar Beijng zou gaan, maar waaauw dit ziet er zo gaaf uit! Het principe van dit district doet me denken aan Tacheles in Berlijn (ben er zelf niet geweest helaas, maar ik hoorde andere mensen er altijd erg positief over). Dat konijn is trouwens echt supervet :)

    1. Klopt! Ik ben ook in Tacheles geweest en het is een beetje hetzelfde principe. Verschil is dat dit nog groter is opgezet en dan het iets minder ‘losjes’ is dan in Berlijn voor mijn gevoel :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset