Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 maart 2023

Beijing: Kunst kijken in het 798 Art District

798 art district in Beijing

Een bijzondere plek om te bezoeken in Beijing: het 798 Art District. Op het eerste gezicht vergane glorie, met de vele oude fabriekshallen en grijze loodsen die het uitzicht domineren en hoge schoorstenen die boven de verlaten industriële zone uit torenen.

In werkelijkheid is het juist omgekeerd: het vervallen industriegebied in Beijing heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een bruisend kunstenaarsbolwerk vol galeries, street art projecten, kunstcafés en hippe boekwinkels. Het terrein is het toneel van het jaarlijkse Beijing Queer Festival en de beroemde Chinese kunstenaar/activist Ai Weiwei laat er nog wel eens zijn neus zien.

Het 798 Art District in Beijing behoort zeker niet tot de bekendste bezienswaardigheden van de stad, maar deze bijzondere plek is absoluut een bezoek waard.

798 art district in Beijing
798 art district in Beijing

798 ART DISTRICT

Het 798 Art District is een plek die je niet snel zou verwachten in het Beijing van De Verboden Stad en het Zomerpaleis. Een plek die je überhaupt niet zo snel zou verwachten in een land waar een vrije mening en kunst niet vanzelfsprekend zijn. Toch hebben vele kunstenaars hier tegenwoordig hun werkplek ingericht en het leuke is dat je deze gratis kan bezoeken.

Waar vroeger fabriekslui aan het werk waren, zijn nu de ruime en fraai verlichte werkplaatsen en ateliers van kunstenaars, fotografen en andere creatievelingen. Je kan er struinen door oude fabrieksloodsen, op jacht naar unieke souvenirs en de bijzondere kunstwerken bekijken die niet alleen in, maar ook zeker de buiten de gebouwen zijn te vinden. Al wandelend door de lege straten is het soms bijna alsof je ergens in New York of Berlijn loopt, want nergens in China vind je zoveel openbare kunst als hier.

Er is zoveel te zien, je kan hier makkelijk een hele dag rondlopen en ik adviseer om zeker een paar uur de tijd te nemen om uitgebreid alle galeries, boekwinkeltjes en designwinkels te bekijken. Maak een praatje met een van de kunstenaars en neem een kijkje in hun ateliers. En zorg dat je voldoende contact geld op zak hebt om uit te geven in de winkels vol met kunstwerkjes en originele souvenirs. Of ga lekker een drankje drinken in een van de hippe cafés of restaurants, want die vind je hier volop.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het 798 Art District bezoeken? Zo kom je er! Het 798 Art District ligt een flink stuk buiten het centrum, maar is goed te bereiken met de bus vanuit Beijing. Neem lijn 909 vanaf het Dongzimen metrostation (exit C) en stap een half uur later uit bij de halte Dashanzi Lukou Nan. Ga vroeg op de dag, want er is een hoop te zien op het terrein. Meer informatie over ateliers, restaurants en cafés vind je op de website van 798 Art District.

798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
798 art district in Beijing
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Ik denk niet dat ik snel naar Beijng zou gaan, maar waaauw dit ziet er zo gaaf uit! Het principe van dit district doet me denken aan Tacheles in Berlijn (ben er zelf niet geweest helaas, maar ik hoorde andere mensen er altijd erg positief over). Dat konijn is trouwens echt supervet :)

    1. Klopt! Ik ben ook in Tacheles geweest en het is een beetje hetzelfde principe. Verschil is dat dit nog groter is opgezet en dan het iets minder ‘losjes’ is dan in Berlijn voor mijn gevoel :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset