Zoek
Sluit dit zoekvak.
14 april 2022

Brazilië: Tips voor een verblijf in Belém, het stadje aan de monding van de Amazone

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

Belém is een stad in het noordoosten van Brazilië. Het ligt om precies te zijn aan de monding van de indrukwekkende Amazonerivier. Niet te verwarren overigens met de wijk Belém in Lissabon.

Het Braziliaanse Belém is de hoofdstad van de staat Pará en een relatief onbekende stad met meer dan een miljoen inwoners. Het is het startpunt van een cruise over de indrukwekkende Amazone en er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden. De belangrijkste is de kleurrijke Ver-o-Peso markt, dat bekend staat als de grootste openlucht markt van heel Zuid-Amerika. Hier worden allerlei producten en wondermiddeltjes uit de Amazone verkocht en dat moet je gezien hebben.

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

BELÉM: HET BEGIN VAN EEN REIS OVER DE AMAZONE

Belém is een bijzondere stad, met mooie koloniale kerken, levendige pleinen en een aantal musea. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Belém? Hieronder vind je een overzicht van de bezienswaardigheden.

RIVIERCRUISE OVER DE AMAZONE

Veel reizigers bezoeken Belém als ze een cruise maken over de Amazone. De bekendste route is de tocht van junglestad Manaus naar Belém. Deze tocht duurt vijf dagen en je slaapt gedurende de hele reis aan boord van een authentieke rivierboot. Onderweg ervaar je het leven in de Amazone en slaap je in een simpele hut of hangmat. Omdat tickets voor de boot vaak snel zijn uitverkocht, is het aan te raden om tijdig een plekje aan boord te reserveren.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

MAAK EEN DAGTRIP NAAR HET AMAZONEGEBIED

Als een vijfdaagse cruise door de Amazone niet echt in je planning past, maar je wel meer wilt zien van het Amazonegebied, dan kun je vanuit Belém ook de nodige dagtrips maken. Zo zijn er verschillende excursies naar de gebieden die iets verder stroomopwaarts liggen. Tijdens zo’n boottocht maak je kennis met de gemeenschappen die aan de oevers van de rivier wonen. Super interessant om te zien hoe mensen daar precies wonen en een leuke manier om meer over de Amazone te leren. Een andere leuke Amazone-excursie is een sunrise tour naar Ilha dos Papagaois, een eiland waar duizenden papegaaien leven.

10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

ESTAÇÃO DAS DOCAS

Langs het water loopt een lange boulevard waar je verkoeling kan zoeken op een plakkerige dag. Waar vroeger boten lagen is nu het culturele complex Estação das Docas. Hier vind je winkeltjes en ateliers van kunstenaars, gezellige restaurants en een paar terrassen waar je een Amazonebiertje drinkt.

BEZOEK DE VER-O-PESO MARKT IN BELÉM

In Belém kun je een van de beroemdste markten van heel Brazilië bezoeken. De Ver-o-Peso markt is een echte Zuid-Amerikaanse markt, met geuren, kleuren en talloze exotische producten. De naam is een verwijzing naar het koloniale verleden van de markt: het huisje waar belasting over de goederen moest worden betaald heette ‘Casa do Haver-o-peso’. Er werd niet gekeken naar de waarde van de producten, maar naar het gewicht. Op basis daarvan werd de belasting berekend. Ook vandaag de dag koop je hier groente en fruit, bijzondere souvenirs en huishoudelijke artikelen, maar vooral de producten uit de Amazone zijn interessant.

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

ERECTIEPROBLEMEN EN NATUURLIJKE VIAGRA

Elke ochtend komen verkopers uit het Amazonegebied met de boot naar Belém om natuurlijke medicijnen, groenten en kruiden uit de Amazone te verkopen. Medicijnvrouwtjes en natuurgenezers hebben kraampjes vol potjes en flesjes met exotische smeerseltjes. Van menstruatiepijn tot griep en van verkoudheid tot erectieproblemen, voor elke klacht wordt wel een middeltje op de markt verkocht. Hier kom je bovendien groenten en fruit tegen die nergens anders ter wereld worden verkocht, manden vol met de açai en andere tropische vruchten.

DE BEROEMDSTE MARKT VAN BRAZILIË?

De Ver-O-Peso markt is inmiddels de bekendste trekpleister van Belém en bijna beroemder dan de stad zelf.  Niet gek, want het ziet er met al die kleurrijke markthallen en grote stapels verse groenten. De prachtige markthallen dateren uit de 17e eeuw en inmiddels beslaat de markt een oppervlak van zo’n 35.000 vierkante meter. Daarmee is het zelfs de grootste openlucht markt van heel Zuid-Amerika. Kortom: een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Belém en een plek die je absoluut gezien moet hebben.

DOE EEN TOUR OVER DE MARKT MET EEN LOCAL

Je kunt prima in je eentje een rondje lopen over de markt in Belém, maar het is ook leuk om een tour te doen met een lokale gids. Tijdens zo’n rondleiding neem je uitgebreid de tijd om rond te kijken en zul je ook een paar andere bezienswaardigheden in Belém kunnen afstrepen. Zo komt deze tour ook langs het Castelo-fort en het Emilio Goeldi-museum.

Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém
Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém
Brazilië: De Ver-o-Peso markt in Belém

TIPS VOOR REIZEN NAAR BELÉM

Belem is gelegen in het noorden van Brazilië, aan de monding van de Amazone. Ik vlieg vanuit Cuiaba met een overstap in Brasilia naar Belém, maar de stad heeft ook verbindingen met Manaus, Rio de Janeiro en São Paulo. Overnachten doe ik in het Hotel Novo Avenida, dat vrij centraal ligt in de buurt van de markt, de rivier en het centrum. Wat betreft veiligheid, je moet in Belém echt goed op jezelf en op je spullen passen. Er zijn regelmatig overvallen en berovingen, onder andere in het openbaar vervoer. Ga ’s nachts absoluut niet alleen over straat en neem liever de taxi dan de bus. Vooral toeristen zijn een aantrekkelijk doelwit, dus stop je camera, portemonnee en geld goed weg.

Reizen naar Brazilië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Brazilië

Er zijn maar weinig landen die zo tot de verbeelding spreken als Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is een van de mooisten op aarde en een fantastische reisbestemming. Hier vind je het namelijk allemaal: indrukwekkende wereldsteden, ongerepte natuurgebieden, mooie stranden en het broodnodige avontuur.

Meer weten over reizen naar Brazilië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset