Zoek
Sluit dit zoekvak.
9 oktober 2023

De leukste tips voor een stedentrip Antwerpen

Tips voor Antwerpen

Vanaf de Nederlandse grens is het een half uurtje rijden of treinen naar Antwerpen, en dat is een goed excuus om een stedentrip te plannen. Maakt niet uit als je er al eens bent geweest, want Antwerpen is volop in beweging. In theorie zou je elk half jaar terug kunnen komen, want er is altijd wel iets nieuws te ontdekken tijdens een dagje Antwerpen.

Ik ben er inmiddels al zo vaak geweest dat ik de tel kwijt ben, en het liefst plan ik elk jaar wel een keer een stedentrip naar Antwerpen. Je kunt een dagje op en neer, maar tijdens een weekendje weg valt er ook genoeg te zien en te doen. Benieuwd naar mijn beste tips voor Antwerpen en welke hoogtepunten je niet mag overslaan? Lees verder voor een zeer uitgebreide stadsgids met de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Antwerpen.

DOEN IN ANTWERPEN

TIPS VOOR EEN DAGJE ANTWERPEN

Tijdens mijn laatste bezoek ben ik druk bezig geweest met het verzamelen van al mijn tips voor Antwerpen. Ik maakte onder andere een lijstje met mijn meest recente ontdekkingen in deze leuke Belgische stad, maar inventariseerde ook welke bekende plekken je echt niet moet overslaan.

Ga je binnenkort die kant op? Zet onderstaande tips dus op je lijstje, want er staan vast ook een aantal bezienswaardigheden in Antwerpen tussen die jij nog niet hebt gezien.

HET OUDE CENTRUM VAN ANTWERPEN

Het historische centrum van Antwerpen is beeldschoon en alleen al in dit deel van de stad valt een hoop te zien. Je vindt hier prachtige straatjes met eeuwenoude huisjes, maar ook gezellige pleinen met kroegen en terrassen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in dit deel van Antwerpen is de Grote Markt. Dit grote plein wordt ingeklemd door een rijtje fotogenieke gildehuizen en het indrukwekkende stadhuis. Een andere bezienswaardigheid is de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal, dat met haar enorme kerktoren een absolute blikvanger is. De toren is 125 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van het hele land. Tot slot wil ik je ook nog het Begijnhof tippen. Dit is een vrij onbekend stukje Antwerpen en omvat een prachtig hofje met een mooie binnentuin. Deze bezienswaardigheid is gratis toegankelijk en de ideale plek om even de rust op te zoeken.

Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen

HET DAK VAN HET MAS

MAS staat voor Museum aan de Stroom en is gelegen in de oude haven van Antwerpen. Een moderne landmark waar je maar moeilijk omheen kunt, zeker als je weet wat voor uitzicht je hebt vanaf het dak. Want hier kun je niet alleen verschillende tentoonstellingen bezoeken, het is ook zeker de moeite waard om het uitzicht over Antwerpen te bewonderen. Het dak is gratis toegankelijk, maar als je er toch bent kun je net zo goed een tentoonstelling meepakken.

Tips voor Antwerpen

DE NIEUWSTE BEZIENSWAARDIGHEID IN ANTWERPEN: DE HANDELSBEURS

Een van de meest recente bezienswaardigheden van Antwerpen is de voormalige Handelsbeurs. Hier zetelde van 1531 tot 1997 de Antwerpse effectenbeurs. Het ontzettend mooie beursgebouw stond model voor vele effectenbeurzen wereldwijd en is sinds 2019 weer geopend voor publiek. Je kunt op zaterdag en zondag een kijkje nemen aan de binnenkant van dit bijzondere gebouw.

Handelsbeurs Antwerpen

CREATIEF BEDRIJVENTERREIN PAKT

Een van mijn favoriete tips in Antwerpen: ga naar Pakt, een creatief bedrijventerrein in het centrum. Je vindt er leuke restaurants en cafés, zonnige terrassen en een tuin op het dak, compleet met kassen en kippen. Het is wat mij betreft het best bewaarde geheim van Antwerpen, want er zijn nog maar weinig toeristen die dit leuke plekje hebben ontdekt. Onterecht eigenlijk, want je kunt er goed eten en de rondleidingen door de daktuin zijn verrassend interessant. Pakt is daarom voor mij een van de lekkerste én leukste bezienswaardigheden in Antwerpen. In dit artikel lees je meer over Pakt.

12 x de leukste restaurants in Antwerpen

STADSBROUWERIJ DE KONINCK

Vaste prik tijdens een weekendje België: een bezoek brengen aan de lokale brouwerij. In Antwerpen was het daar vreemd genoeg nooit eerder van gekomen en dus werd het dit keer toch echt tijd voor een bezoek aan Brouwerij De Koninck. De Koninck is het bier van Antwerpen en tijdens een interactieve brouwerijtour word je meegenomen langs de geschiedenis en het productieproces. Uiteraard mag er ook het een en ander geproefd worden, in dit geval zelfs vóórdat je aan de tour begint. Ik vond het leuk dat het hier zo kleinschalig is opgezet en niet zo massaal als bijvoorbeeld bij de St. James Gate Brewery in Dublin.

Let op: je kunt alleen online een toegangskaartje kopen voor de Stadsbrouwerij.

12 x de leukste restaurants in Antwerpen
Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen

HET STATION VAN ANTWERPEN

Als je met de trein naar Antwerpen reist, dan krijg je direct bij aankomst een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van de stad voorgeschoteld. Het centraal station van Antwerpen geldt als een van de mooisten in de hele wereld en heeft wel wat weg van een statig paleis. Glas in lood, marmeren vloeren en wachtruimtes die eerder lijken op een balzaal: het is geen straf als je hier even moet wachten. Ook als je niet met de trein reist, is het een aanrader om even naar binnen te wippen en je te vergapen aan alle pracht en praal.

Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen

DIAMANTWIJK

Rondom het centraal station ligt de Diamantwijk, een gebied dat bekend staat om haar florerende diamanthandel. Nergens ter wereld worden zoveel diamanten verhandeld als hier in Antwerpen en het straatbeeld wordt grotendeels bepaald door diamantslijpers en juweliers. Daarnaast wonen hier van oudsher veel orthodoxe Joden en ook dat zal je waarschijnlijk wel opvallen. De Diamantwijk kent een levendige geschiedenis en is wat dat betreft misschien wel een van de interessantste wijken van Antwerpen.

SINT ANNATUNNEL

De Sint Annatunnel is een lange fiets- en voetgangerstunnel die onder de Schelde loopt en al sinds 1933 dé manier om van de ene naar de andere kant van Antwerpen te komen. Het schijnt een van de meest gefotografeerde plekjes in Antwerpen te zijn, maar ik was er tot voor kort nog nooit geweest. Hoog tijd om een bezoekje te brengen aan deze bijzondere bezienswaardigheid in Antwerpen. Want hoewel een voetgangerstunnel niet heel speciaal klinkt, is het wel leuk om deze iconische plek bezocht te hebben. De authentieke houten roltrappen nemen je even mee naar het Antwerpen van weleer en eenmaal beneden begrijp je direct waarom dit een geliefde plek is om te fotograferen. En goed om te weten: de overkant van de Schelde is een uitstekende plek om de skyline te bewonderen.

Tips voor Antwerpen

’T EILANDJE

De wijk ’t Eilandje ligt in het noorden van Antwerpen en groeide de afgelopen jaren uit van schimmig havengebied tot een van de geliefdste wijken van de stad. Hier wordt het uitzicht gedomineerd door havenkranen en pakhuizen, en gaan creatieve initiatieven hand in hand met hippe horeca. Zo kun je hier het bovengenoemde MAS bezoeken en de oude pakhuizen bewonderen, maar ook heel erg lekker eten en drinken. Een aanrader is het Felixpakhuis en pizzeria Otomat. Maar je kunt er ook op een van de terrassen aan de Napoleonkaai neerstrijken met een lekker Vlaams biertje. Ik dronk een koude Vedett bij Foodbar Cordoba. Iets verderop zit trouwens Bar Paniek, een gezellige zomerbar met fijn terras.

Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen
Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen

HAVENHUIS

In 2016 werd eindelijk de laatste hand gelegd aan het Havenhuis, een architectonisch hoogstandje in het noordelijk deel van ’t Eilandje. Dit futuristische gebouw ziet eruit als een enorme diamant en moet qua vorm een beetje lijken op een scheepsboeg. Of je dat er ook daadwerkelijk in kan terugzien moet je zelf maar bekijken. Toch kan je moeilijk ontkennen dat deze nieuwe bezienswaardigheid in Antwerpen een ware blikvanger is.

Havenhuis Antwerpen

WINKELEN IN ANTWERPEN

Als je vanuit het station van Antwerpen de stad inloopt, dan kom je vanzelf uit op de Meir. Dit is de grootste en belangrijkste winkelstraat van Antwerpen, want vrijwel alle grote modemerken en winkelketens zijn er vertegenwoordigd. Je kunt hier heel veel geld over de balk smijten en aan het eind van de dag met een goed gevulde koffer huiswaarts keren. Maar het is niet de reden dat ik Antwerpen een van mijn favoriete winkelsteden noem. Als je écht leuk wilt winkelen kun je beter een zijstraatje inslaan. Juist daar vind je de unieke boetieks en speciaalzaken. Tijdens mijn weekendje weg bleek dat je de leukste winkels vindt in bijvoorbeeld de Kammenstraat, Nationalestraat, Kloosterstraat en de tussenliggende zijstraten.

Tips voor Antwerpen

DE WIJK ZURENBORG

Als je op zoek bent naar een onontdekt stukje Antwerpen, dan kan ik het aanraden om de wijk Zurenborg op te zoeken. Deze leuke wijk ligt ten zuidoosten van het centraal station. Ik schuif er aan bij restaurant Umamido en ben direct gecharmeerd van de sfeer in de wijk. Het restaurant ligt aan een levendig plein met grote terrassen, in de omliggende straatjes vind je volop cafés en bijzondere winkeltjes. Daarnaast stikt het er van de mooie pandjes: statige stadspaleizen worden moeiteloos afgewisseld door monumentale panden.

Aan deze kant van de stad vind je trouwens ook een van de leukste plekjes om een zonnige zomeravond door te brengen: de Zomerfabriek. Op het terrein van de oude Gasfabriek in Zurenborg kun je de gehele zomer terecht voor drankjes, dansjes en optredens. Het doet me allemaal een beetje denken aan de wijk Friedrichshain in Berlijn, en dat bedoel ik positief.

FOTOMUSEUM FOMU

Een van de leukste musea en bezienswaardigheden in Antwerpen is wat mij betreft het Fotomuseum. Hier kun je regelmatig wisselende tentoonstellingen bekijken, dus je kunt gerust wat vaker binnenlopen. Het FOMU is niet heel groot en dat is juist wel fijn. Zo kun je een bezoekje aan het museum makkelijk combineren met een dagje winkelen. Dit museum is gelegen in de wijk Het Zuid, waar je nog veel meer interessante musea en kunstwinkels kan bezoeken.

De leukste tips voor een weekendje Antwerpen

RUBENSHUIS

In 2018 stond Antwerpen in het teken van Barok, geïnspireerd door Peter Paul Rubens. De beroemde kunstschilder vormde de inspiratiebron voor toffe street art en tal van leuke evenementen in de stad. Inmiddels is dit themajaar voorbij, maar dat betekent niet dat je voorbij moet gaan aan dit bijzondere stukje erfgoed. Het Rubenshuis is namelijk een van de bekendste bezienswaardigheden in Antwerpen. Hier kun je niet alleen het werk van Rubens bekijken, maar er hangen ook schilderijen van diverse tijdgenoten. Ook kan ik het aanraden om eens goed naar het gebouw zelf te kijken, deze werd namelijk door Rubens himself ontworpen en hij liet zich daarvoor inspireren door de stadspaleizen uit Venetië.

STREETART IN ANTWERPEN

Antwerpen heeft zeker niet achteraan gestaan als het gaat om street art en kunst in de buitenlucht. Street art krijgt volop de ruimte en je loopt eigenlijk altijd wel tegen een mooi kunstwerk aan tijdens jouw dagje Antwerpen. In Berchem is er zelfs een zogenoemde street art zone, waar artiesten ongehinderd hun gang kunnen gaan. Er zijn bijna dagelijks wel mensen aan het werk, dus je zult tijdens elk bezoek weer nieuwe dingen zien. Wil je tijdens jouw stedentrip Antwerpen op zoek naar de mooiste werken? Download de Streetart Antwerpen app waarmee je wandelingen langs de bekendste werken kunt maken en tegelijkertijd meer leert over de kunstwerken en artiesten.

Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen

DOEN IN ANTWERPEN: HUUR EEN FIETS

De leukste manier om Antwerpen te ontdekken tijdens een dagje of weekendje weg? Per fiets! Het centrum van Antwerpen is niet heel groot en in principe ligt alles op loopafstand. Toch is het aan te raden om tijdens je weekendje weg een fiets te huren, zeker als je alle bovengenoemde plekken wilt bezoeken. Van het MAS naar het FOMU ben je namelijk toch al snel een half uur aan het lopen.

Ik maak zelf gebruik van het platform Cloudbike, dat heel handig met een app op je telefoon werkt. En vind je de Cloudbikes ook zo lekker fietsen? Volg dan eens een van de vele fietsroutes die hier in de omgeving zijn uitgestippeld. Bierliefhebbers kunnen zich storten op de Bollekesroute van Brouwerij De Koninck, architectuurfans gaan op pad met de Architectuurroute.

De leukste tips voor een weekendje Antwerpen

LEUKE RESTAURANTS IN ANTWERPEN

Of ik nog leuke tips heb voor restaurants in Antwerpen? Zeker! Je hebt volop leuke plekken om te eten in Antwerpen en de stad is wat dat betreft ook constant in beweging. Er worden elke week wel nieuwe restaurants geopend waar je lekker kunt eten. Wat dat betreft valt er dus altijd wel iets nieuws te ontdekken tijdens een stedentrip Antwerpen. Of je nou zin hebt in typisch Vlaamse kost, een frietje of een diner uit een bepaalde wereldkeuken: er is keus genoeg. Benieuwd waar je écht lekker kan eten als je een weekendje of dagje Antwerpen hebt gepland? Hierboven heb ik al een aantal tips voor leuke restaurants gedeeld, maar lees ook mijn blog met plekken waar je lekker kan eten.

12 x de leukste restaurants in Antwerpen
12 x de leukste restaurants in Antwerpen

HOTELS IN ANTWERPEN

In principe kun je een hoop bezienswaardigheden van bovenstaand lijstje afstrepen als je een dagje Antwerpen hebt gepland, maar ik kan het ook zeker aanraden om wat meer tijd uit te trekken. Er zijn in ieder geval genoeg leuke hotels te vinden, met aanbod voor elk budget en type reiziger. Hieronder vind je een paar tips voor leuke hotels in Antwerpen:

– IBIS BUDET CENTRAAL STATION

Dit hotel ligt pal naast het centraal station en heeft simpele kamers met plek voor drie personen. Prijzen zijn laag en met maximale bezetting betaal je nog geen 25 euro per persoon per nacht. Ben je op zoek naar een goedkope plek om te overnachten tijdens een weekendje Antwerpen? Dit hotel is een goede keus.

– HOTEL INDIGO

Hotel Indigo is een fantastisch boetiekhotel en ligt wederom nabij het centraal station van Antwerpen. Dit hotel heeft een prachtig interieur en serveert elke ochtend een goed ontbijt. Tweepersoonskamers beginnen bij ongeveer 100 euro per nacht; verrassend goed betaalbaar als je kijkt naar wat je precies krijgt.

– HOTEL LES NUITS

Hotel Les Nuits ligt op een uitstekende plek: op loopafstand van de belangrijkste winkelstraten en een paar haltes van het centraal station. Kamers zijn chique ingericht en voorzien van uitstekend bedden. Daarnaast is het ontbijt echt fantastisch. Dit hotel is een stukje duurder dan bovenstaande hotels, maar daar krijg je wel een hoop voor terug.

Tips voor een dagje of weekendje Antwerpen

REIZEN NAAR ANTWERPEN – HOE KOM JE ER?

Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar Antwerpen, maar ik raad het altijd aan om met de trein te gaan. Reizen met de trein is namelijk lekker comfortabel en bovendien word je midden in het centrum afgezet. Je hoeft dus niet in de file te staan en hebt ook geen gedoe met parkeren. Via NS International betaal je € 20 voor een enkele reis met de Intercity, een ticket voor de supersnelle Eurostar kost € 29.

Meer lezen over reizen in België? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 12 x eten en drinken in Antwerpen
• De leukste groene tips voor Antwerpen
• 10 tips voor een weekendje Gent
• Tips voor een weekendje Brugge

Verantwoording: Met dank aan Visit Antwerpen.

Reizen naar België

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie BElgië

Antwerpen, Gent of Brugge: in België ben je aan het juiste adres voor een leuke stedentrip. Maar niet alleen de geijkte bestemmingen zijn een bezoekje waard, want heb je wel eens een stedentrip Luik overwogen? België is daarnaast de bestemming voor levensgenieters en ook op het gebied van actieve vakanties in de natuur heb je volop mogelijkheden.

Wil je meer lezen over reizen in België? Lees hier alle reisblogs over België.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset