10 nieuwe ontdekkingen in Antwerpen

Tips voor Antwerpen
Home » Europa » 10 nieuwe ontdekkingen in Antwerpen

Vanaf de Nederlandse grens is het een half uurtje rijden of treinen naar Antwerpen, en dat is een goed excuus om een stedentrip te plannen. Maakt niet uit als je er al eens bent geweest, want Antwerpen is volop in beweging. In theorie zou je elk half jaar terug kunnen komen, want er is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

10 X ACTIVITEITEN EN BEZIENSWAARDIGHEDEN IN ANTWERPEN


Ga je binnenkort naar Antwerpen? Ik was er in mei en maakte een lijstje met mijn meest recente ontdekkingen in deze leuke Belgische stad. Zet onderstaande tips dus op je lijstje, want er staan vast ook een aantal bezienswaardigheden in Antwerpen tussen die jij nog niet hebt gezien.

Lees hier al mijn verhalen over België

HET DAK VAN HET MAS

MAS staat voor Museum aan de Stroom en is gelegen in de oude haven van Antwerpen. Een moderne landmark waar je maar moeilijk omheen kunt, zeker als je weet wat voor uitzicht je hebt vanaf het dak. Want hier kun je niet alleen verschillende tentoonstellingen bezoeken, het is ook zeker de moeite waard om het uitzicht over Antwerpen te bewonderen. Het dak is gratis toegankelijk, maar als je er toch bent kun je net zo goed een tentoonstelling meepakken.

Tips voor Antwerpen

CREATIEF BEDRIJVENTERREIN PAKT

Al eerder schreef ik over Pakt, een creatief bedrijventerrein in hartje Antwerpen. Je vindt er leuke restaurants en cafés, zonnige terrassen en een tuin op het dak, compleet met kassen en kippen. Het is wat mij betreft het best bewaarde geheim van Antwerpen, want er zijn nog maar weinig toeristen die dit leuke plekje hebben ontdekt. Onterecht eigenlijk, want je kunt er goed eten en de rondleidingen door de daktuin zijn verrassend interessant. Pakt is daarom voor mij een van de lekkerste en leukste bezienswaardigheden in Antwerpen. In dit artikel schreef ik al uitgebreid over Pakt.

12 x de leukste restaurants in Antwerpen
De leukste tips voor een weekendje Antwerpen

STADSBROUWERIJ DE KONINCK

Vaste prik tijdens een weekendje België: een bezoek brengen aan de lokale brouwerij. In Antwerpen was het daar vreemd genoeg nooit eerder van gekomen en dus werd het dit keer toch echt tijd voor een bezoek aan Brouwerij De Koninck. De Koninck is het bier van Antwerpen en tijdens een interactieve brouwerijtour word je meegenomen langs de geschiedenis en het productieproces. Uiteraard mag er ook het een en ander geproefd worden, in dit geval zelfs vóórdat je aan de tour begint. Ik vond het leuk dat het hier zo kleinschalig is opgezet en niet zo massaal als bijvoorbeeld bij de St. James Gate Brewery in Dublin.

Tips voor Antwerpen
12 x de leukste restaurants in Antwerpen

SINT ANNATUNNEL

De Sint Annatunnel is een lange fiets- en voetgangerstunnel die onder de Schelde loopt en al sinds 1933 dé manier om van de ene naar de andere kant van Antwerpen te komen. Het schijnt een van de meest gefotografeerde plekjes in Antwerpen te zijn, maar ik was er tot voor kort nog nooit geweest. Hoog tijd om een bezoekje te brengen aan deze bijzondere bezienswaardigheid in Antwerpen. Want hoewel een voetgangerstunnel niet heel speciaal klinkt, is het wel leuk om deze iconische plek bezocht te hebben. De authentieke houten roltrappen nemen je even mee naar het Antwerpen van weleer en eenmaal beneden begrijp je direct waarom dit een geliefde plek is om te fotograferen. En goed om te weten: de overkant van de Schelde is een uitstekende plek om de skyline van Antwerpen te bewonderen.

Tips voor Antwerpen

EILANDJE

De wijk ’t Eilandje ligt in het noorden van Antwerpen en groeide de afgelopen jaren uit van schimmig havengebied tot een van de geliefdste wijken van de stad. Hier wordt het uitzicht gedomineerd door havenkranen en pakhuizen, en gaan creatieve initiatieven hand in hand met hippe horeca. Zo kun je hier het bovengenoemde MAS bezoeken en de oude pakhuizen bewonderen, maar ook heel erg lekker eten en drinken. Een aanrader is het Felixpakhuis en pizzeria Otomat. Maar je kunt er ook op een van de terrassen aan de Napoleonkaai neerstrijken met een lekker Vlaams biertje. Ik dronk een koude Vedett bij Foodbar Cordoba.

Tips voor Antwerpen

NIET GAAN WINKELEN OP DE MEIR

Als je vanuit het station van Antwerpen de stad inloopt, dan kom je vanzelf uit op de Meir. Dit is de grootste en belangrijkste winkelstraat van Antwerpen, want vrijwel alle grote modemerken en winkelketens zijn er vertegenwoordigd. Je kunt hier heel veel geld over de balk smijten en aan het eind van de dag met een goed gevulde koffer huiswaarts keren. Maar het is niet de reden dat ik Antwerpen een van mijn favoriete winkelsteden noem. Als je écht leuk wilt winkelen kun je beter een zijstraatje inslaan. Juist daar vind je de unieke boetieks en speciaalzaken. Tijdens mijn weekendje Antwerpen bleek dat je de leukste winkels vindt in bijvoorbeeld de Kammenstraat, Nationalestraat, Kloosterstraat en de tussenliggende zijstraten.

Tips voor Antwerpen

DE WIJK ZURENBORG

Per toeval kom ik terecht in de wijk Zurenborg, ten zuidoosten van het centraal station. Ik schuif er aan bij restaurant Umamido en ben direct gecharmeerd door de sfeer in de wijk. Het restaurant ligt aan een levendig plein met grote terrassen, in de omliggende straatjes vind je volop cafés en bijzondere winkeltjes. Daarnaast stikt het er van de mooie pandjes: statige stadspaleizen worden moeiteloos afgewisseld door monumentale panden. Aan deze kant van de stad vind je trouwens ook een van de leukste plekjes om een zonnige zomeravond door te brengen: de Zomerfabriek. Op het terrein van de oude Gasfabriek in Zurenborg kun je de gehele zomer terecht voor drankjes, dansjes en optredens. Het doet me allemaal een beetje denken aan de wijk Friedrichshain in Berlijn, en dat bedoel ik positief.

FOMU

Een van de leukste musea en bezienswaardigheden in Antwerpen is wat mij betreft het Fotomuseum. Hier kun je regelmatig wisselende tentoonstellingen bekijken, dus je kunt gerust wat vaker binnenlopen. Het FOMU is niet heel groot en dat is juist wel fijn. Zo kun je een bezoekje aan het museum makkelijk combineren met een dagje winkelen. Dit museum is gelegen in de wijk Het Zuid, waar je nog veel meer interessante musea en kunstwinkels kan bezoeken.

De leukste tips voor een weekendje Antwerpen

ANTWERPEN BAROK 2018. RUBENS INSPIREERT

Een tip van tijdelijk aard, maar ook zeker het vermelden waard. Dit jaar staat Antwerpen namelijk in het teken van Barok, geïnspireerd door Peter Paul Rubens. De komende maanden valt er een heleboel te ondernemen en het culturele programma is echt de moeite waard. Zo zullen de barokmeesters als inspiratiebron dienen voor nieuwe street art, staat er een punkexpo op het programma en kun je bij verschillende restaurants in de stad gerechten uit de barokkeuken proeven. Het stadsfestival Antwerpen Barok is nog tot begin 2019 te bezoeken.

DE STAD VERKENNEN PER FIETS

Het centrum van Antwerpen is niet heel groot en in principe ligt alles op loopafstand. Toch is het aan te raden om tijdens je weekendje weg een fiets te huren, zeker als je alle bovengenoemde plekken wilt bezoeken. Van het MAS naar het FOMU ben je namelijk toch al snel een half uur aan het lopen. Ik maak zelf gebruik van het platform Cloudbike, dat heel handig met een app op je telefoon werkt. En vind je de Cloudbikes ook zo lekker fietsen? Volg dan eens een van de vele fietsroutes die hier in de omgeving zijn uitgestippeld. Bierliefhebbers kunnen zich storten op de Bollekesroute van Brouwerij De Koninck, architectuurfans gaan op pad met de Architectuurroute van Visit Antwerpen.

De leukste tips voor een weekendje Antwerpen

Meer lezen over reizen in België? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 12 x eten en drinken in Antwerpen
• De leukste groene tips voor Antwerpen
• 10 tips voor een weekendje Gent
• 7 x eten en drinken in Brugge

Lees hier alle verhalen over België »


Disclaimer: Met dank aan Visit Antwerpen.

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!1 REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.