Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Jaisalmer: 10 tips voor een verblijf in het leukste woestijnstadje van India

Tips voor Jaisalmer, India

Een van de hoogtepunten van India ligt helemaal in het westelijke puntje van het land. Maak kennis met Jaisalmer, een sfeervol stadje dat de toegangspoort vormt tot de woestijn. Het is het startpunt van een kamelentocht door de Thar-woestijn, maar in het plaatsje zelf valt ook genoeg te beleven. Het straatbeeld wordt hier namelijk bepaald door rijkversierde tempels en een een van de oudste forten van heel India.

JAISALMER

Tips en bezienswaardigheden in Jaisalmer

Ik vond Jaisalmer een van de leukste bestemmingen in heel India en ben hier uiteindelijk langer gebleven dan gepland. Het is namelijk niet alleen een heel mooi stadje, Jaisalmer is ook relatief rustig en vanwege de relaxte sfeer kun je hier even bijkomen van alle indrukken. Benieuwd wat dit charmante plaatsje allemaal te bieden heeft? Hieronder vind je al mijn tips voor een bezoek aan de stad Jaisalmer.

#1 SLAPEN IN DE WOESTIJN

Jaisalmer is een bekende uitvalsbasis voor een excursie naar de woestijn. Een van de leukste dingen die je hier kan doen is een nachtje spenderen onder de blote sterrenhemel. Woestijnsafari’s komen in verschillende vormen en voor elk budget: van luxe tentenkampen met comfortabele bedden tot back-to-basic op een dun kleedje in het zand. Ik ervaar laatstgenoemde en ondanks het lichamelijke ongemak is het een ervaring om nooit te vergeten. Lees ook het uitgebreide artikel over deze woestijnsafari in Jaisalmer.

TIP!
Je kunt een woestijnsafari eenvoudig ter plekke regelen bij een van de vele tourbureautjes in Jaisalmer, maar het is ook mogelijk om online al een safari te boeken via bijvoorbeeld Viator. Viator is onderdeel van Tripadvisor en een betrouwbare partij om excursies vast te leggen. Ik heb zelf ook al regelmatig gebruik gemaakt van Viator en ben erg tevreden over hun service.

Tips voor Jaisalmer, India

#2 STRUINEN DOOR DE GOLDEN CITY

Jaisalmer wordt ook wel de Gouden Stad van Rajasthan genoemd. Het was een populaire halte langs de zijderoute en al die handel maakte van Jaisalmer een rijke stad. Kleurrijke karavanen trokken met karrevrachten aan specerijen, zijde en juwelen langs Jaisalmer, en reisden verder naar bestemmingen in Europa, het Midden Oosten en China. De rijkdom van weleer zie je nog op veel plekken terug in het straatbeeld. Let bijvoorbeeld op de vele rijkversierde tempels en Haveli’s (een traditioneel huis met gevel in Indiase stijl).

Tips voor Jaisalmer, India

#3 VERDWALEN IN HET FORT VAN JAISALMER

Dit is de meest prominente bezienswaardigheid van Jaisalmer en zelfs een van de best bewaarde forten ter wereld. Ondanks zijn leeftijd – het fort werd gebouwd in 1156 – is het zelfs nog steeds bewoond. Goede reden dus om een kijkje te nemen. Je kunt er uren dwalen door het netwerk aan smalle steegjes en je verbazen over de tijd die hier lijkt te hebben stilgestaan. Sinds de middeleeuwen is er maar weinig veranderd; de nauwe steegjes zijn bijvoorbeeld te smal voor autoverkeer en de gevels lijken rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen.

Tips voor Jaisalmer, India
Tips voor Jaisalmer, India

#4 EEN BHANG LASSI PROBEREN

Met bhang worden de zaadjes en blaadjes van de cannabisplant bedoeld en het goedje speelt een grote rol binnen de Indiase cultuur. Volgens lokale vertellingen bracht de god Shiva bhang mee vanuit de Himalaya. De verkoop ervan wordt gereguleerd door de overheid en het is niet op alle plekken toegestaan, maar in de Bhang Shop in Jaisalmer kun je met een gerust hart een slokje proeven. De porties zijn royaal, dus als je niet zoveel gewend bent, kun je het best een ‘baby lassi’ bestellen.

Tips voor Jaisalmer, India

#5 CURRY ETEN IN EEN ROOFTOP BAR

Overal in Jaisalmer vind je rooftop bars met uitzicht over het fort. Je eet er heerlijke curry’s, maar je kunt ook tot laat in de avond borrelen met Kingfisher bier en krokante papadums. Vooral tijdens zonsondergang is het uitzicht geweldig, dus zorg dat je op tijd een plekje hebt bemachtigd.

Tips voor Jaisalmer, India

#6 JE VERGAPEN AAN DE SCHITTERENDE HAVELI’S

Ik noemde het hierboven al, maar in Jaisalmer stikt het van de haveli’s. Deze handgemaakte gevels zitten bomvol details en zijn ontzettend mooi om te zien. Al wandelend door het fort en de omliggende straten kom je er regelmatig eentje tegen. Het loont de moeite om er wat langer stil te staan en de details te bestuderen.

Tips voor Jaisalmer, India

#7 SOUVENIRS SCOREN OP DE BAZAAR

Als vaste halte op de Zijderoute kent Jaisalmer een lange handelsgeschiedenis en nog steeds is dit een uitstekende plek om souvenirs op de kop te tikken. In het dorpje vind je verrassend veel bazaars waar ze de mooiste spullen verkopen. Van antieke sieraden tot prachtige leren tassen, maar ook handgeschilderde deurknoppen, houtsnijwerk en kleurrijke tapijten. De markten bevinden zich zowel binnen als buiten de muren van het fort en je bent hier rustig een hele dag zoet met winkelen. Zorg dus dat je zeker wat ruimte over hebt in je koffer en plan ook een vrije middag om inkopen te doen. Niet vergeten af te dingen!

Tips voor Jaisalmer, India
Tips voor Jaisalmer, India

#8 BEZOEK DE TUINEN VAN BADA BAGH

Ook rondom Jaisalmer valt een hoop te zien en er zijn een hoop mooie plekken die net buiten het centrum liggen. Op zo’n 6 kilometer buiten de stad liggen de tuinen van Bada Bagh. Dit prachtige complex bestaat uit tientallen kleine koepeltjes van goudgele zandstenen en zijn voorzien van vele details. Je kunt je voorstellen dat deze plek vooral de moeite waard is tijdens zonsondergang, dus plan je bezoek bij voorkeur aan het eind van de middag.

Tips voor Jaisalmer, India

#9 MAAK EEN TUSSENSTOP BIJ GADISAR LAKE

Net buiten het centrum van Jaisalmer ligt het fotogenieke Gadisar Lake. Dit kunstmatige meer werd al in de 14de eeuw aangelegd en diende als waterreservoir voor de bewoners van Jaisalmer. Langs de oevers staan een aantal prachtige gebouwtjes in dezelfde stijl als de haveli’s in het centrum, en daarmee is het een ontzettend fotogenieke plek. Met name het kleine eilandje in het meer zul je waarschijnlijk wel herkennen uit je reisgids. Het is mogelijk om een boottochtje te maken over het meer, maar vanaf de oevers is het uitzicht eigenlijk net zo mooi.

Tips voor Jaisalmer, India

#10 HOTELTIP IN JAISALMER

Aan hotels en leuke guesthouses geen gebrek in Jaisalmer. Het stikt hier van de goedkope guesthouses, maar je kunt hier ook voor relatief weinig geld héél mooi slapen. Ik verblijf zelf een paar nachten in het Tokyo Palace Hotel, dat net buiten het centrum is gelegen. Een mooi hotel met fijne kamers en een waanzinnig dakterras. Ze hebben een eigen restaurant en bij de receptie kunnen ze je ook helpen om een excursie te boeken. Om de prijs hoef je het niet te laten: voor een tweepersoonskamer betaal je hier nog geen 20 euro.

Tips voor Jaisalmer, India

REIZEN NAAR JAISALMER – HOE KOM JE ER?

Jaisalmer ligt helemaal in het uiterste westen van India en om er te komen moet je een flink stuk reizen. De meeste mensen reizen via de stad Jodhpur op zo’n vijf uur treinen van Jaisalmer. Sinds kort is het ook mogelijk om naar Jaisalmer te vliegen, maar het aantal vluchten en directe bestemmingen zijn beperkt. Zo kan ik geen directe vluchten naar New Delhi of Mumbai vinden, maar moet je altijd overstappen in Ahmedabad.

Tips voor Jaisalmer, India

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset