Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
8 december 2020

Maak vanuit Tokyo een dagtrip naar tempelstadje Kamakura

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

Na een paar dagen in het hectische Tokyo kan een mens snakken naar wat frisse buitenlucht. Hoog tijd voor een leuke dagtrip naar een van de mooiste omliggende tempelstadjes: Kamakura. Op slechts een uurtje treinen vanuit de Japanse hoofdstad vind je een rustgevend kustplaatsje dat tot de nok is gevuld met bijzondere tempels. Hoogtepunt is een ontmoeting met de Grote Boeddha, de Daibutsu – maar er valt meer te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Japanse theeceremonie met uitzicht op een bamboebos of een ritje met een historische treinwagon?

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

EEN DAGTRIP NAAR KAMAKURA

Deze bezienswaardigheden in Kamakura moet je gezien hebben

Ik sluit mijn stedentrip Tokyo af met een heerlijke dag in Kamakura. Een dagtrip die in het teken staat van mooie wandelingen, tempelbezoekjes en een lunch in het kleinste restaurant van heel Japan. Heb jij Kamakura in je reisplanning opgenomen en ben je benieuwd wat er allemaal te zien valt tijdens een dagtrip vanuit Tokyo? Hieronder heb ik de hoogtepunten en bezienswaardigheden van Kamakura op een rijtje gezet.

#1 – STATION KITA KAMAKURA

De eerste halte van je reis naar Kamakura is het station Kita Kamakura. Vanuit Tokyo is het ongeveer 45 minuten tot een uur reizen. Er zijn twee manieren om er te komen:

  1. Vanaf Tokyo Station kun je gebruik maken van de JR Yokosuka Line. Deze gaat rechtstreeks naar Kamakura.
  2. Als je aan de andere kant van Tokyo verblijft is het slimmer om met de JR Shonan Shinjuku Line te gaan. Deze trein vertrekt vanaf Shinjuku. Je moet dan onderweg mogelijk wel overstappen in Ofuna, want alleen de trein richting Zushi rijdt rechtstreeks naar Kamakura.

De prijs voor een enkele reis bedraagt 920 yen, maar met een JR Pass kun je gratis reizen.

Let op! Kamakura heeft meerdere treinstations, ik adviseer je dus om uit te stappen bij het eerste station: Kita Kamakura. Je kunt dan meteen een aantal belangrijke tempels bekijken in dit deel van de stad. Kamakura is nog vrij groot en uitgestrekt, en het is erg onlogisch én onpraktisch om midden in het centrum te beginnen.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#2 – ENGAKUJI TEMPEL

Als je in Kita Kamakura uitstapt, dan heb je meteen een aantal mooie tempels binnen handbereik. Zowel aan de linkerkant van het spoor als de rechterkant van het spoor kun je prachtige tempelcomplexen bezoeken. Je zou ze allemaal kunnen afstrepen, maar ik raad het aan om een keuze te maken. Het gaat namelijk niet lukken om alles in één dag te bekijken. Wij kiezen ervoor om aan de linkerkant van het spoor te blijven, omdat je dan langs een aantal van de belangrijkste tempels van Kamakura komt.

De eerste tempel die je tegenkomt als je het station uitloopt is de Engakuji. Dit is de op één na belangrijkste schrijn van Kamakura. De tempel werd in de 13de eeuw gesticht en was een plek waar monniken konden bidden voor omgekomen soldaten. Het complex bestaat uit een prachtige houten toegangspoort, en je kunt bij verschillende gebouwtjes binnenkijken. Achterin het complex schijnt ook een theehuisje te zitten waar je ook een hapje kunt eten, maar deze is beperkt geopend.

Openingstijden: 08:00 – 16:30 (tot 16:00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: 300 yen

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#3 – BEZOEK HET UITZICHTPUNT VAN DE KENCHOJI TEMPEL

Een paar deuren verder vind je de Kencho-ji tempel, een complex met enkele prachtige houten bouwwerken. Dit is het oudste zenklooster van Kamakura en nog steeds als zodanig in gebruik. Het is de belangrijkste zentempel van de stad en ook op het terrein valt nog aardig wat te zien. Zo moet je zeker het grote beeld van de boeddhistische monnik bekijken en ook de zentuin achter de Main Hall is een mooi plaatje. Vanaf deze plek kun je ook een mooie wandeling maken naar de heuvel achter het tempelcomplex. Het is ongeveer 20 minuten lopen naar een observatieplatform vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving.

Openingstijden: 08:30 – 16:30
Toegangsprijs: 300 yen

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#4 – VOLG DE RODE TORII POORTEN IN DE TSURUGAOKA HACHIMANGU

Deze schrijn heeft een onuitspreekbare naam, maar is een bezoekje zeker waard. Het deed mij op bepaalde punten een beetje denken aan de Fushi Inari schrijn in Kyoto, omdat ook hier veel rode accenten zijn gebruikt. Je kunt zelfs net als in Kyoto een korte wandeling maken door rode torii poorten.

Dit is een van de weinige tempelcomplexen in Kamakura die gratis te bezoeken is, dus doe daar je voordeel mee. Zo kun je op het terrein ook een grote muur van sakévatten bekijken en er is een mooi park met een grote vijver vol lotusbloemen. Neem de tijd om alle bezienswaardigheden te bekijken en laat een wens achter op een ema, een klein gebedsbordje dat je bij vrijwel elke tempel tegenkomt.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#5 – THEE DRINKEN IN DE HOKOKUJI TEMPEL

Deze tempel ligt een stukje uit de richting, maar was mijn persoonlijke favoriet. Niet alleen omdat ze hier een stukje bamboebos hebben, maar ook omdat je er even kunt pauzeren met een kopje matcha thee. De Hokokuji tempel staat bekend om haar fotogenieke theehuis waar je een Japanse thee kan drinken met uitzicht op het bamboebos. Het complex is in vergelijking met eerder genoemde tempels vrij klein, maar je kunt er wel een prachtige zeetuin bekijken en ik waande me even in het heerlijke Kyoto.

Openingstijden: 09:00 – 16:00
Toegangsprijs: 200 yen (500 yen voor de theeceremonie)

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japane
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#6 – NOODLES ETEN IN HET KLEINSTE RESTAURANT VAN JAPAN

Vanaf de Hokokuji Tempel nemen we de bus naar het centrum van Kamakura, want het is tijd voor de lunch. Pal tegenover het treinstation vind je de belangrijkste winkelstraat van de stad en daar stikt het van de eethuisjes. Bij toeval komen wij terecht bij het kleinste restaurant van heel Japan. Je ziet het makkelijk over het hoofd, want het tentje is misschien 1,5 meter breed. Er passen maximaal vier mensen tegelijkertijd aan de bar en dan zit het ook stampvol. Wij hebben geluk en kunnen aanschuiven voor een flinke kom noodles. Je zit vrijwel bij de chef op schoot, maar dat vonden wij juist onderdeel van de pret.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#7 – WINKELEN IN ONARIMACHI

Het is verleidelijk om na de lunch nog even in wat winkeltjes op de hoofdstraat te kijken, maar DOE HET NIET. Het is namelijk vooral veel plastic prullaria wat hier verkocht wordt. Veel leuker is het om koers te zetten naar de wijk Onarimachi. Deze ligt achter het station en je komt er vanzelf langs als je verder loopt naar de volgende tempels in dit lijstje. In Onarimachi vind je allemaal leuke koffiezaakjes, boetieks en tweedehands winkels waar je écht iets bijzonders op de kop kan tikken.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#8 – BEWONDER HET UITZICHT VANAF DE HASEDERA TEMPEL

De Hasedera tempel is gebouwd op een heuvel en biedt de mooiste uitzichten over het stadje en het strand in de verte. Je kunt er een groot beeld van Kannon (god van de genade) bekijken, maar ook de verschillende tuinen vond ik ontzettend mooi om te zien.

Openingstijden: 08:00 – 17:30 (tot 17:00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: 300 yen

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#9 – DAIBUTSU, DE GROTE BOEDDHA VAN KAMAKURA

Safe the best for last. Het is tijd om dé bezienswaardigheid van Kamakura te bekijken: de Daibutsu. Deze Grote Boeddha is het symbool van de stad en de meest bezochte attractie van Kamakura. Het beeld is gemaakt van brons en ruim 11 meter hoog, en na de Daibutsu van Nara het grootste boeddhabeeld van Japan. Aardig indrukwekkend. Het beeld is hol van binnen, en als je het leuk vindt kun je ook binnen een kijkje nemen. Je moet dan wel een extra toegangskaartje van 20 yen kopen. Ik kan me echter zelf niet voorstellen dat daar heel veel te zien valt, dus ik heb het overgeslagen.

Openingstijden: 08:00 – 17:30 (tot 17:00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: 200 yen

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

#10 – MAAK EEN TOCHTJE MET DE ENODEN LINE TRAIN

Met mijn bezoek aan de Daibutsu komt een eind aan mijn bezoek aan Kamakura. Vanaf deze tempel kun je nog een prachtige wandeling maken naar het station van Kita Kamakura, het station waar ik deze dag ben begonnen. Ik heb daar zelfs echter geen puf meer voor en neem in plaats daarvan de trein. En dat is eigenlijk best de moeite waard. Vanaf station Hase kun je namelijk met de Enoden Line Train naar het centraal station van Kamakura reizen. Het iconische treintje is een bezienswaardigheid op zichzelf, want deze lijkt regelrecht uit de geschiedenisboeken te komen. Met haar prachtige versieringen en houten interieur is het helemaal geen straf om jezelf na een lange dag struinen te trakteren op een ritje met deze trein.

Vanaf het centraal station in Kamakura kun je vervolgens eenvoudig de trein terug naar Tokyo nemen.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

KAMAKURA TIPS

Nog een paar tips voor je dagtrip naar Kamakura
  • Wij hebben bijna alles gelopen, alleen het stuk van de Hokokuji Temple naar het centrum legden we af per bus. Met bovenstaande route ben je dus VEEL aan het lopen, daar moet je van houden.
  • Wil je niet zoveel lopen, dan is het ook mogelijk om een Kamakura Enoshima Pass te kopen voor 700 yen. Met deze pas mag je de hele dag gebruik maken van de treinen in Kamakura. Je bent dan wel gebonden aan de bezienswaardigheden die dicht bij de stations liggen en het kan financieel gezien alleen uit als je ook het nabijgelegen Enoshima bezoekt.
  • Kamakura is niet alleen een tempelstadje, je kunt er ook echt mooi hiken. Wij hadden ons vooral gefocust op zoveel mogelijk tempels bezoeken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vooral veel te wandelen. Vanaf Kita Kamakura loopt een mooie wandeling naar de Daibutsu. De Daibutsu Hiking Course duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Uiteindelijk hebben wij niet alle tempels in Kamakura kunnen bekijken in één dag. Als je deze plek écht goed wilt leren kennen, dan kun je er ook voor kiezen om te blijven slapen. Op Booking.com vind je een overzicht van alle hotels in Kamakura.
  • Liever georganiseerd? Via Getyourguide kun je eenvoudig een dagtrip naar Kamakura boeken, de prijs is inclusief vervoer, transfers en toegangskaartjes.

.

.

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Wat te doen in Tokyo? Een overzicht van al mijn tips
• De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
• Het Mori Building Digital Art Museum in Tokyo: misschien wel het mooiste museum op aard
• Japan: Fietsen langs tempels en pagodes in Kyoto

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset