Zoek
Sluit dit zoekvak.
28 februari 2023

Maak vanuit Tokyo een dagtrip naar tempelstadje Kamakura

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

Na een paar dagen in het hectische Tokyo kan een mens snakken naar wat frisse buitenlucht. Hoog tijd voor een leuke dagtrip naar een van de mooiste tempelstadjes van Japan: Kamakura. Op slechts een uurtje treinen vanuit de Japanse hoofdstad vind je een rustgevend kustplaatsje dat tot de nok is gevuld met bijzondere tempels. Hoogtepunt is een ontmoeting met de Grote Boeddha, de Daibutsu – maar er valt meer te doen in Kamakura. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Japanse theeceremonie met uitzicht op een bamboebos of een ritje met een historische treinwagon?

Kamakura

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

Wat te doen in Kamakura?

Tip: wissel een stedentrip Tokyo af met een dagje sightseeing in Kamakura, een van de leukste tempelstadjes van Japan. Pak de trein naar Kamakura en maak een dagtrip die in het teken staat van mooie wandelingen, tempelbezoekjes en een lunch in het kleinste restaurant van heel Japan. Heb jij Kamakura in je reisplanning opgenomen en ben je benieuwd wat er allemaal te zien valt tijdens een dagtrip? Hieronder vind je de hoogtepunten en bezienswaardigheden van Kamakura op een rijtje.

1. Station Kita Kamakura

De eerste halte van je reis naar Kamakura is het station Kita Kamakura. Vanuit Tokyo is het ongeveer 45 minuten tot een uur reizen. Er zijn twee manieren om er te komen:

  1. Vanaf Tokyo Station kun je gebruik maken van de JR Yokosuka Line. Deze gaat rechtstreeks naar Kamakura.
  2. Als je aan de andere kant van Tokyo verblijft is het slimmer om met de JR Shonan Shinjuku Line te gaan. Deze trein vertrekt vanaf Shinjuku. Je moet dan onderweg mogelijk wel overstappen in Ofuna, want alleen de trein richting Zushi rijdt rechtstreeks naar Kamakura.

De prijs voor een enkele reis bedraagt 940 yen, maar met een JR Pass kun je gratis reizen.

Let op! Kamakura heeft meerdere treinstations, wij adviseren dus om uit te stappen bij het eerste station: Kita Kamakura. Je kunt dan meteen een aantal belangrijke tempels bekijken in dit deel van de stad. Kamakura is vrij groot en uitgestrekt, en het is erg onlogisch en onpraktisch om midden in het centrum te beginnen.

➞ Kamakura tip: Liever met een georganiseerd tour op pad? Via Getyourguide kun je eenvoudig een dagtrip naar Kamakura boeken, de prijs is inclusief vervoer, transfers en toegangskaartjes.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

2. Engakuji tempel in Kamakura

Als je in Kita Kamakura uitstapt, dan heb je meteen een aantal mooie tempels binnen handbereik. Zowel aan de linkerkant van het spoor als de rechterkant van het spoor kun je prachtige tempelcomplexen bezoeken. Je zou ze allemaal kunnen afstrepen, maar ik raad het aan om een keuze te maken. Het gaat namelijk niet lukken om alles in één dag te bekijken. Wij kiezen ervoor om aan de linkerkant van het spoor te blijven, omdat je dan langs een aantal van de belangrijkste tempels van Kamakura komt.

De eerste tempel die je tegenkomt als je het station uitloopt is de Engakuji. Dit is de op één na belangrijkste schrijn van Kamakura. De tempel werd in de 13de eeuw gesticht en was een plek waar monniken konden bidden voor omgekomen soldaten. Het complex bestaat uit een prachtige houten toegangspoort, en je kunt bij verschillende gebouwtjes binnenkijken. Achterin het complex schijnt ook een theehuisje te zitten waar je ook een hapje kunt eten, maar deze is beperkt geopend.

Openingstijden: 08:00 – 16:30 (tot 16:00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: 500 yen

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

3. Het uitzichtpunt van de Kenchoji tempel

Een paar deuren verder vind je de Kencho-ji tempel, een complex met enkele prachtige houten bouwwerken. Dit is het oudste zenklooster van Kamakura en nog steeds als zodanig in gebruik. Het is de belangrijkste zentempel van de stad en ook op het terrein valt nog aardig wat te zien. Zo moet je zeker het grote beeld van de boeddhistische monnik bekijken en ook de zentuin achter de Main Hall is een mooi plaatje. Vanaf deze plek kun je ook een mooie wandeling maken naar de heuvel achter het tempelcomplex. Het is ongeveer 20 minuten lopen naar een observatieplatform vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving.

Openingstijden: 08:30 – 16:30
Toegangsprijs: 500 yen

➞ Kamakura tip: Wij hebben tijdens onze dagtrip bijna alles gelopen, alleen het stuk van de Hokokuji Temple naar het centrum legden we af per bus. Trek dus fijne schoenen aan, want je zet aardig wat stappen.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

4. Rode torii poorten in de Tsurugaoka Hachimangu

Als je tijdens je reis door Japan niet in Kyoto bent geweest, dan kun je Kamakura toch even een paar soortgelijke bezienswaardigheden bekijken. Te beginnen met deze schrijn. Het is een bijna onuitspreekbare naam, maar zeker een bezoekje waard. De Tsurugaoka Hachimangu deed ons namelijk een beetje denken aan de Fushi Inari schrijn in Kyoto, omdat hier ook veel rode accenten zijn gebruikt. Je kunt zelfs net als in Kyoto een korte wandeling maken door rode torii poorten.

Dit is een van de weinige tempelcomplexen in Kamakura die gratis te bezoeken is, dus doe daar je voordeel mee. Zo kun je op het terrein ook een grote muur van sakévatten bekijken en er is een mooi park met een grote vijver vol lotusbloemen. Neem de tijd om alle bezienswaardigheden te bekijken en laat een wens achter op een ema, een klein gebedsbordje dat je bij vrijwel elke tempel tegenkomt.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

5. Thee drinken in de Hokokuji tempel

Deze tempel ligt een stukje uit de richting, maar was mijn persoonlijke favoriet in Kamakura. Niet alleen omdat ze hier een stukje bamboebos hebben, maar ook omdat je er even kunt pauzeren met een kopje matcha thee. De Hokokuji tempel staat bekend om haar fotogenieke theehuis waar je een Japanse thee kan drinken met uitzicht op het bamboebos. Het complex is in vergelijking met eerder genoemde tempels vrij klein, maar je kunt er wel een prachtige zeetuin bekijken en ik waande me alweer even in Kyoto.

Openingstijden: 09:00 – 16:00
Toegangsprijs: 200 yen (500 yen voor de theeceremonie)

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Theeceremonie in Japan

6. Noodles slurpen in het kleinste restaurant van Japan

Vanaf de Hokokuji Tempel nemen we de bus naar het centrum van Kamakura, want het is tijd voor de lunch. Pal tegenover het treinstation vind je de belangrijkste winkelstraat van de stad en daar stikt het van de eethuisjes. Bij toeval komen wij terecht bij het kleinste restaurant van heel Japan. Je ziet het makkelijk over het hoofd, want het tentje is misschien 1,5 meter breed. Er passen maximaal vier mensen tegelijkertijd aan de bar en dan zit het ook stampvol. Wij hebben geluk en kunnen aanschuiven voor een flinke kom noodles. Je zit vrijwel bij de chef op schoot, maar dat vonden wij juist onderdeel van de pret.

Update 2023: Wij kregen van reizigers te horen dat dit eettentje helaas is gesloten :(.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

7. Winkelen in Onarimachi

Het is verleidelijk om na de lunch nog even in wat winkeltjes op de hoofdstraat van Kamakura te kijken, maar DOE HET NIET. Het is namelijk vooral veel plastic prullaria wat hier verkocht wordt. Veel leuker is het om koers te zetten naar de wijk Onarimachi. Deze ligt achter het station en je komt er vanzelf langs als je verder loopt naar de volgende tempels in dit lijstje. In Onarimachi vind je allemaal leuke koffiezaakjes, boetieks en tweedehands winkels waar je écht iets bijzonders op de kop kan tikken.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

8. Bewonder het uitzicht vanaf de Hasedera tempel

De Hasedera tempel is gebouwd op een heuvel en biedt de mooiste uitzichten over het stadje en het strand in de verte. Je kunt er een groot beeld van Kannon (god van de genade) bekijken, maar ook de verschillende tuinen vond ik ontzettend mooi om te zien.

Openingstijden: 08:00 – 17:30 (tot 17:00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: 300 yen

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

9. Daibutsu, de Grote Boeddha van Kamakura

Safe the best for last. Het is tijd om dé bezienswaardigheid van Kamakura te bekijken: de Daibutsu. Deze Grote Boeddha is het symbool van de stad en de meest bezochte attractie van Kamakura. Het beeld is gemaakt van brons en ruim 11 meter hoog, en na de Daibutsu van Nara het grootste boeddhabeeld van Japan. Aardig indrukwekkend. Het beeld is hol van binnen, en als je het leuk vindt kun je ook binnen een kijkje nemen. Je moet dan wel een extra toegangskaartje kopen.

Openingstijden: 08:00 – 17:30 (tot 17:00 in de wintermaanden)
Toegangsprijs: 300 yen

➞ Kamakura tip: Je kunt mooi hiken in de omgeving. Vanaf de Daibutsu loopt een mooie wandeling naar Kita Kamakura. De Daibutsu Hiking Course duurt ongeveer 1,5 uur.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

10. Maak een ritje met de Enoden Line Train

Met je bezoek aan de Daibutsu komt een eind aan je dagtrip Kamakura. Vanaf deze tempel kun je nog een wandeling maken naar het station van Kita Kamakura, waar je deze dag bent begonnen. Moet je nog wel puf voor hebben. Met de trein is het gelukkig ook de moeite waard. Vanaf station Hase kun je namelijk met de Enoden Line Train naar het centraal station van Kamakura reizen. Het iconische treintje is een bezienswaardigheid op zichzelf, want deze lijkt regelrecht uit de geschiedenisboeken te komen. Met haar prachtige versieringen en houten interieur is het helemaal geen straf om jezelf na een lange dag struinen te trakteren op een ritje met deze trein.

Vanaf het centraal station in Kamakura kun je vervolgens eenvoudig de trein terug naar Tokyo nemen.

Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan
Bezienswaardigheden in Kamakura, Japan

Kamakura: Ook naar een van de mooiste tempelstadjes van Japan?

We kunnen het aanraden om tijdens je reis naar Japan ook een dagje naar Kamakura te gaan. Of doe eens gek en blijf er overnachten. Kamakura is vrij groot en het is onmogelijk om alle tempels en bezienswaardigheden in slechts één te bekijken. De route in deze blog neemt je mee langs de belangrijkste plekken in het tempelstadje, maar wie meer wil zien moet blijven slapen. In het centrum van Kamakura kun je bijvoorbeeld overnachten bij het simpele Guest House Irodori. Je slaapt hier op tatamimatten, maar je betaalt relatief weinig en de locatie is top. Ook een optie: Zen Vague. Een nieuwe herberg in het centrum van de stad met kamers in Japanse stijl.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

  1. hallo

    wij willen graag ook een dagje naar Kamakura mijn vraag is of het makkelijk is om zoals jij hebt gedaan om zelfstandig te reizen en te ontdekken. (met jou blog in ons achterhoofd) is dat te doen? of is een georganiseerd reis beter. we zijn zelf ondernemend maar willen niet graag veel tijd besteden om terplekke nog van alles uit te moeten zoeken. in nederland kunnen we hier natuurlijk al veel voorwerk doen, maar ik wil in Japan eigenlijk geen tijd verspillen.
    mvg mirjam

    1. Hoi Mirjam, wij hebben gewoon een kaartje gekocht op het station, dat kan je prima van tevoren uitzoeken hoe de routes precies zijn. Maar een georganiseerde tour is ook relaxt hoor, dan kun je wat meer achterover hangen. Maar heel ingewikkeld vonden wij het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset