Zoek
Sluit dit zoekvak.
2 januari 2024

Wat te doen in Kyoto? 13 tips voor de culturele hoofdstad van Japan

Rondreis Japan: Kyoto

Maak je een rondreis door Japan, dan moet je ook zeker een aantal dagen in Kyoto plannen. Deze culturele hoofdstad van Japan is namelijk een bron van interessante bezienswaardigheden, mooie tempels en leuke wijken. Kyoto staat wat erfgoed betreft bovendien op gelijke voet met steden als Parijs en Rome. Een paar cijfers om je een idee te geven: er zijn zo’n 1600 tempels en maar liefst 17 plekken die zich Werelderfgoed mogen noemen. En zelfs dan heb je nog lang niet alle bezienswaardigheden in Kyoto gehad.

KYOTO

Wat te doen in Kyoto? Tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Kyoto?

Benieuwd wat je allemaal kan zien en doen in Kyoto? We hebben onze favoriete bezienswaardigheden in deze blog op een rijtje gezet. Trek minstens vier hele dagen uit om alles te bekijken en een idee te krijgen van de stad, want die tijd heb je zeker nodig.

➞ Japan tip: Ga je tijdens je rondreis door Japan ook Tokyo, Osaka en andere plekken bezoeken? Investeer dan in een Japan Rail Pass, waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van de treinen in Japan. Hier lees je alles over reizen met de trein in Japan, de JR Pass kun je bestellen via JRailPass.com.

1. Ga tempelhoppen in Kyoto

Met meer dan 1600 tempels, pagodes en schrijnen stikt het in Kyoto van de heiligdommen. Je ontkomt er simpelweg niet aan om er één, twee of tien te bezoeken. De Gouden Tempel, oftewel de Kinkaku-ji Tempel, is een van de bekendste tempels en bezienswaardigheden in Kyoto. Ook mooi zijn de Ginkaku-ji Tempel en de Tenryu-ji Tempel. Die laatste ligt vlak bij het bamboebos van Kyoto en die twee bezienswaardigheden zijn dan ook goed met elkaar te combineren.

Een overzicht van de mooiste tempels van Kyoto:

 • Kinkaku-ji
 • Ginkaku-ji
 • Fushimi Inari Taisha
 • Ryoan-ji
 • Sanjusangen-do
 • Tofuku-ji

➞ Lees ook: Dit zijn de 8 mooiste tempels van Kyoto

Tempels spotten in Kyoto

2. Bezoek de Nishiki Market

Het culinaire hoogtepunt van je bezoek aan Kyoto is de Nishiki Market. Dit is een van de beroemdste markten in Japan en bestaat uit een lange, overdekte straat met tientallen stalletjes. Toegegeven, het is ontzettend toeristisch. Toch is het de moeite waard om de markt te bezoeken, want de meeste tourgroepen blijven bij het begin hangen. Hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt en hoe meer lokale bewoners je tegenkomt. Dit is een interessante plek in Kyoto om street food te eten, maar het is ook leuk om aan te schuiven in een van de restaurantjes in de zijstraatjes.

➞ Kyoto tip: Ook met een local op pad en delicatessen proberen die je niet zelf had uitgekozen? Doe een food tour met gids over de Nishiki Market.

Nishiki Market

3. Wandel door het bamboebos van Kyoto

Zelfs als je nog nooit in Japan bent geweest, dan weet je dat het bamboebos een van de bekendste bezienswaardigheden van Kyoto is. Dit bamboebos is gelegen in de wijk Arashiyama, een groen deel van Kyoto. Uiteraard moet je het bamboebos bezoeken tijdens je verblijf in de stad, maar eerlijk gezegd vond ik het in werkelijkheid een beetje tegenvallen. Het is gigantisch druk en iedereen is bezig met foto’s maken. Het bos zelf is ook helemaal niet zo groot, want binnen 10 minuten sta je weer in een woonwijk.

Bamboobos Kyoto

4. Bekijk de bezienswaardigheden van Kyoto vanaf de fiets

De leukste manier om de bezienswaardigheden van Kyoto af te strepen, is per fiets. Je vermijdt het drukke openbaar vervoer en je kan snel van de ene naar de andere tempel reizen. Als je alles onderweg wil zien, dan is het een aanrader om daar minstens twee dagen de tijd voor te nemen. Op de eerste dag kun je de bezienswaardigheden ten oosten van de Kamo-rivier afstrepen, op dag twee doe je de andere kant van de stad. Veel guesthouses en hotels hebben fietsen te huur, maar je kunt ook met een gids op pad. Leuk als je Kyoto wil zien door de ogen van een lokale bewoner. Ik huurde zelf mijn fiets bij Kyoto Miyabiya, dat op loopafstand van Kyoto Station ligt.

Fietsen in Kyoto

5. Tel de rode torii poorten van Fushimi Inari-Taisha

Vooruit, tellen is een beetje overdreven, maar het is wel echt een aanrader om de Fushimi Inari-Taisha te bezoeken. Deze schrijn is beroemd vanwege de duizenden rode torii poorten. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in heel Japan en een veel gefotografeerd plekje in Kyoto. Niet geheel onterecht, want het complex kan alleen maar indruk maken. De Fushimi-Inari Taisha is gelegen op een berg en via een kronkelende weg kun je het pad van de rode poorten volgen. Hoe verder je komt, hoe minder mensen, dus het is zeker de moeite waard om helemaal naar boven te lopen. In tegenstelling tot mijn bezoek aan het bamboebos, was Fushimi-Inari Taisha een van mijn persoonlijke highlights van Kyoto.

Fushimi Inari Taisha schrijn in Kyoto

6. Het oude Kyoto bekijken in Higashiyama

Een van de mooiste wijken van Kyoto is Higashiyama, en dan vooral het zuidelijk deel. Hier kun je nog een glimp opvangen van de allure van het oude Kyoto, met prachtige houten huizen, smalle straatjes en verstopte tuinen. Ja, het is zeker geen hidden gem, maar als je vroeg in de ochtend komt heb je de straatjes redelijk voor jezelf. Maar eigenlijk is het juist leuk om Zuidelijk Higashiyama in al zijn bedrijvigheid te bekijken: van meisjes in kleurrijke kimono’s tot toeristen die in houten karren worden voortgetrokken.

Higashiyama, Kyoto

7. Slurp noodles op Kyoto Ramen Street

Dit is zo’n leuke tip voor Kyoto, ik deel ‘m graag met je. Op de tiende verdieping van Kyoto Station vind je Ramen Street, de hemel voor liefhebbers van Japanse noodles. Ramen Street is een goede tip als je goedkoop wil eten, want hier vind je alleen maar restaurants waar ze noodles serveren. Elk restaurant heeft zijn eigen specialiteit en daarom kun je er gerust meerdere keren naartoe. En dat slurpen in de titel mag je hier heel letterlijk nemen, want dat doet iedereen in Japan.

Ramen Street Kyoto

8. Spot geisha’s in Gion

Kyoto is de stad van de geisha’s en tijdens een wandeling door de wijk Gion heb je zomaar kans om er een tegen te komen. Dit is het beroemde Geisha district van Kyoto, en bestaat grotendeels uit nachtclubs, theehuizen en restaurants. Om een geisha te spotten moet je aardig wat geluk hebben en bovendien een hoop geduld. Geisha’s laten zich namelijk nauwelijks in vol ornaat op straat zien. Gion is druk, hectisch en het stikt er van de toeristen. Wil je een glimp van het oude Kyoto opvangen, dan is het een aanrader om te vluchten naar het gebied dat een klein stukje ten noorden daarvan ligt: de wijk Shinbashi. Shinbashi-Dori is volgens Lonely Planet zelfs het mooiste straatje van heel Azië en op basis van wat ik zelf gezien heb ben ik het daar helemaal mee eens.

Geisha's spotten in Kyoto

9. Wandel over het Filosofenpad

Nog zo’n plaatje van een bezienswaardigheid in Kyoto: het Filosofenpad. Dit pad volgt een smal stroompje en wordt geflankeerd door eeuwenoude kersenbomen. Het is een van de rustigste plekjes in de stad, en tegelijkertijd is het op en top Japan. Tijdens een wandeling zie je lokale schilders aan het werk, kun je tempels langs de route bezoeken en ook zelf plaatsnemen op een van de vele bankjes.

Filosofenpad Kyoto

10. Ga picknicken in het Kyoto Imperial Palace Park

Het Kyoto Imperial Palace Park is een oase van groen in het centrum van Kyoto. Hier vind je het keizerlijk paleis van Kyoto, dat herinnert aan de tijd dat Kyoto de hoofdstad van Japan was. Het paleis wordt omringd door een groot en uitgestrekt park. Je bent makkelijk een hele dag zoet als je alles in het park wilt zien, maar ik vond het leuker om hier te gaan picknicken. Met al die uitgestrekte ligweides heb je zo een goede plek gevonden. Je kunt inkopen doen op de Nishiki Market, maar rondom het park vind je ook genoeg filialen van Lawson’s en Family Mart.

Street food Takoyaki in Japan

11. Doe een theeceremonie in een tempel

Leuk om te doen in Kyoto: een theeceremonie in een tempel. Een leuke manier om even te ontsnappen aan de hectiek van de stad en tegelijkertijd iets mee te krijgen van de Japanse cultuur. Je loopt er soms toevallig tegenaan als je in een tempel bent, maar je kunt ook van tevoren een plekje boeken. Tijdens deze ceremonie in de Jotokuji-tempel word je van begin tot eind begeleid door een instructeur en ga je met een bijzondere ervaring naar huis.

Theeceremonie in een tempel in Japan

12. Slaap in een traditionele ryokan

De ervaring die je niet mag overslaan tijdens je rondreis door Japan: slapen in een ryokan. Deze typisch Japanse herberg is de ultieme manier om je onder te dompelen in de Japanse cultuur en een van de hoogtepunten van mijn reis naar Japan. Ik sliep zelf in een ryokan in de Japanse Alpen, maar ook in Kyoto heb je keus uit een aantal pareltjes.

Een betaalbare optie is bijvoorbeeld Kamoya Ryokan. Deze ryokan ligt aan de oostkant van de stad en heel gunstig ten opzichte van attracties als Gion, Fushimi Inari en het Filosofenpad. Een andere mooie ryokan is Kyoto Takasegawa Bettei. Het decor is zoals je gewend bent van een ryokan, maar het is iets comfortabeler dan gebruikelijk. Je hebt een normaal bed en een eigen badkamer. Vaak slaap je in een ryokan namelijk op een Japans futonmatras en is er een gemeenschappelijke onsen waar je je kan wassen. Helemaal bijzonder is een nachtje in Ryokan Genhouin. Deze ryokan heeft een schitterend decor en ligt vlakbij het Filosofenpad. Je betaalt wel de hoofdprijs, maar afgaande op de reviews krijg je daar een onvergetelijke nacht voor terug.

Zelf sliep ik in Kyoto trouwens in het betaalbare Ikoi No Ie Hostel, dat vlakbij het station ligt.

Ryokan in Shibu Onsen

13. Maak een dagtrip naar Nara

Zoals je kunt lezen valt er genoeg te zien en te doen in Kyoto. Heb je tijd over of wil je even de stad uit, dan kun je een uitstapje maken naar het nabijgelegen stadje Nara. Dit was de vroegere hoofdstad van Japan en je vindt er een indrukwekkende collectie historische tempels. Daarnaast staat Nara bekend om de vele honderden tamme herten die door het dorp lopen. Een bijzondere ervaring, al vond ik het persoonlijk een beetje moeilijk om al die dieren zo te zien. Ik heb een uitgebreide blog geschreven over een dagtrip naar Nara en wat ik er precies van vond.

Nara, Japan

Reizen naar Kyoto, Japan

Enthousiast geworden van dit lijstje met tips voor Kyoto? Ga het zelf ervaren! Kyoto is vanuit zowel Osaka als Tokyo uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Met de supersnelle Shinkansen is het vanuit Osaka slechts een half uur reizen. Vanuit Tokyo is het 2,5 uur reizen met de trein. Ben je van plan om al deze steden te bezoeken, dan raad ik het aan om een Japan Railpass aan te schaffen. Met deze pas mag je onbeperkt treinreizen door Japan, en het geld heb je er met een retourtje Tokyo-Kyoto al uit. Ik kocht mijn pas via de website JRailPass.com en dat is wat mij betreft een erg betrouwbare partij. Wil je meer lezen over reizen met de trein in Japan en hoe je de Japan Railpass kan aanvragen? Lees dan ook mijn uitgebreide artikel over treinen in Japan.

Wat te doen in Kyoto? Tips en bezienswaardigheden

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

6 reacties

 1. Hallo,
  Wij gaan in september naar Japan en verblijven 4 dagen in Kyoto. Dank voor de info. We lezen het met veel plezier!
  Is het aan te bevelen vantevoren entree tickets te kopen voor de bezienswaardigheden?
  Welke?

  1. Hoi Hans, wat een leuk vooruitzicht! Ik heb nergens van tevoren kaartjes voor gekocht, en dat terwijl ik in het hoogseizoen reisde. Sowieso zijn de meeste dingen gratis te bezoeken, zoals het bamboebos, Fushimi Inari en Gion. Ook voor tempels staat geen lange rij heb ik gemerkt. Als je naar een voorstelling van een geisha-show wil is dat misschien wel een aanrader, maar dat heb ik zelf niet gedaan en weet ik dus niet precies. Veel plezier in ieder geval! Groetjes, Stephanie

  1. Ja fotogeniek he? En reizen met de trein in Japan is echt fantastisch. Zeker doen als je ooit die kant op gaat!

 2. Leuk om te lezen wat ik miste is het kimonoforest bij het treinstation eaar je heengaat voor het bamboeforest. Vooral verlicht MOOOOI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset