Zoek
Sluit dit zoekvak.
11 april 2022

Tips en bezienswaardigheden in Mostar, de mooiste stad van Bosnië-Herzegovina

Bezienswaardigheden in Mostar

Behalve de hoofdstad Sarajevo mag ook Mostar tot de populairste bestemmingen in Bosnië-Herzegovina worden gerekend. Mostar is een prachtige stad van Ottomaanse oorsprong, omringd door groene bergtoppen en met een bijzonder historisch centrum. De autoluwe binnenstad hangt aan elkaar van kleine, nauwe steegjes met kinderkopjes en als je de toeristen wegdenkt lijkt het alsof de tijd sinds de middeleeuwen heeft stilgestaan.

MOSTAR

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN MOSTAR

Mostar is een van de interessantste bezienswaardigheden in Bosnië-Herzegovina. Deze oude Ottomaanse handelsstad is al vele honderden jaren een van de mooiste bestemmingen op de Balkan en dat heeft alles te maken met het sfeervolle centrum vol middeleeuwse huisjes, bruggen en moskeeën. In de directe omgeving valt bovendien genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken, dus genoeg redenen om deze mooie stad in het zuiden van Bosnië-Herzoginva mee te nemen in je reisplanning.

Benieuwd wat je er allemaal kan doen tijdens? In deze blog vind je een overzicht van tips en bezienswaardigheden in Mostar.

1. STARI MOST: DE BEROEMDE BRUG VAN MOSTAR

Het oude centrum van Mostar wordt in tweeën gespleten door de diepgroene Neretva rivier en met elkaar verbonden door dé landmark van Mostar: de Stari Most. De Stari Most is het symbool van Mostar en de belangrijkste bezienswaardigheid. De oorspronkelijke brug kwam uit 1566, maar werd in november 1993 tijdens de Bosnische Oorlog verwoest. Met dank aan Turkije werd de brug in 2004 heropgebouwd en sindsdien prijkt zowel Stari Most als de binnenstad van Mostar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waaghalzen verzamelen zich op een mooie dag op de top van de brug en springen vanaf 21 meter hoogte in het ijskoude water, maar dat zou ik je niet per sé aanraden. Bewonder de brug en het uitzicht liever vanaf een terrasje langs de kant van de rivier of wandel naar de Lucki Most, de brug ertegenover.

Brug in Mostar, Bosnië-Herzegovina

2. KRIVA CUPRIJA

Op een klein stukje wandelen van de iconische Stari Most vind je nóg een bruggetje dat het bekijken waard is. Dit is de Kriva Cuprija, een kleinere versie van de Stari Most. Deze brug werd enkele jaren eerder gebouwd en diende als generale repetitie. Het schijnt dat ze wilden testen of de constructie stevig genoeg zou zijn voordat ze aan de grote brug over de Neretva zouden beginnen. Overigens heeft ook deze brug de tand des tijds niet bepaald doorstaan. Het oorspronkelijke exemplaar werd in 2000 weggespoeld tijdens een overstroming en moest dus ook opnieuw worden opgebouwd.

Brug in Mostar, Bosnië-Herzegovina

3. ČARŠIJA: HET OUDE CENTRUM VAN MOSTAR

Je las het hierboven al even: het oude centrum van Mostar is door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed. Hier wordt de Ottomaanse geschiedenis tastbaar en kijk je je ogen uit. Aan beide kanten van de brug vind je geplaveide straten met historische huizen en indrukwekkende moskeeën. Vroeger was dit een belangrijk handelscentrum en werden de oude huisjes bewoond door ambachtslieden die goud en leer bewerkten. Elk straatje had zijn eigen ambacht, maar tegenwoordig zijn de kramen vooral gevuld met souvenirs. Kleurrijke tapijten, Ottomaanse lampjes en koperen theepotten: je waant je hier soms even op de bazaar in Istanbul.

Een van de mooiste straatjes in het oude centrum van Mostar is Kujundžiluk. Dit was vroeger het domein van de goudhandelaren en nog steeds een goede plek om te snuffelen tussen alle snuisterijen. Naast de bazaar in Sarajevo is Mostar een van de beste plekken in Bosnië-Herzegovina om een mooi en uniek souvenir op de kop te tikken.

Mostar, Bosnië-Herzegovina
Mostar, Bosnië-Herzegovina

4. KOSKI MEHMED PASA MOSKEE

Mostar heeft een aantal prachtige moskeeën die trots boven de bakstenen huisjes uitsteken. Een van de mooisten is de Koski Mehmed Pasa Moskee, mede dankzij de dromerige binnentuin. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de rivier, maar als je echt over de omgeving wil uitkijken, dan moet je de minaret beklimmen.

Bezienswaardigheden in Mostar

5. BULEVAR REVOLUCIJE

Tijdens een reis door Bosnië-Herzegovina kun je maar moeilijk om de oorlog heen. Ook in Mostar is tijdens de Bosnische Burgeroorlog hevig gevochten en zijn veel gebouwen vernield door bombardementen en beschietingen. Zo werd niet alleen de Stari Most vernield, ook op andere plekken in Mostar zijn de littekens van de oorlog twee decennia later nog goed zichtbaar. Bulevar Revolucije vormde de frontlinie en was de scheiding tussen het Kroatische en Bosnische deel van de stad. Hier zie je vervallen gebouwen en huizen vol kogelgaten die herinneren aan de hevige gevechten tussen de moslims en christenen.

Blagaj en Mostar

6. BEZOEK HET DERWISJ HUIS IN BLAGAJ

Op zo’n twaalf kilometer buiten Mostar ligt het piepkleine plaatsje Blagaj. Hier vind je een aantal interessante bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken als je een reis naar Mostar maakt. De bekendste is het Derwisj-huis, een Islamtisch klooster dat in de 16de eeuw werd gebouwd door de Ottomanen. Derwisj is een stroming binnen de Islam en tijdens je bezoek aan het klooster kun je daar meer over leren. Het klooster is een schoolvoorbeeld van Ottomaanse architectuur en prachtig gelegen tegen een een rotswand. Neem een kijkje in de gebedsruimtes en woonkamers, en vergeet ook niet om van het uitzicht te genieten. Het mooiste uitzicht over het klooster heb je vanaf de overkant van de rivier, waar je enkele restaurantjes met terrassen aan de waterkant vindt.

Goed om te weten: er gaat een rechtstreekse bus vanuit Mostar naar Blagaj.

➞ Lees ook: Blagaj: historie en cultuur in het zuiden van Bosnië-Herzegovina

Blagaj en Mostar

7. MAAK EEN DAGTRIP NAAR DE KRAVICA WATERVALLEN

Als je tijd over hebt tijdens je verblijf in Mostar, dan is het een aanrader om ook een dagtrip te maken naar de Kraviva watervallen. Dit is een van de mooiste plekken in Bosnië-Herzegovina en ligt op ongeveer een uurtje rijden van Mostar. Een prachtig natuurgebied waar je mooi kan wandelen en varen. Op een warme zomerdag komen hier veel locals om een duik te nemen in het frisse water, maar buiten het zomerseizoen heb je deze plek nog regelmatig voor jezelf. Vergeet dus niet om je zwemkleding mee te nemen!

Kravica watervallen in Bosnië-Herzegovina

8. OVERNACHTEN IN MOSTAR

Mostar is niet heel groot en je moet ongeveer één hele dag uittrekken voor de bezienswaardigheden in de stad zelf. Als je echter ook wat uitstapjes wilt maken in de omgeving, zoals naar Blagaj en de Kravica watervallen, dan is het een aanrader om een paar dagen extra aan je verblijf vast te plakken.

Overnachten kan bijvoorbeeld in het zeer nette Hotel Mepas, dat net buiten het oude centrum ligt. Kamers zijn groot en netjes, en je betaalt ongeveer 100 euro voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Een andere optie is Hotel Pasha. Dit hotel is een paar tientjes goedkoper en heeft zelfs een heerlijk buitenzwembad. Ook hier is het ontbijt inclusief en slaap je lekker centraal.

Zelf sliep ik tijdens mijn rondreis door Bosnië-Herzegovina op deze camping in Blagaj. Omdat beide stadjes zo dicht bij elkaar liggen is dit ook een prima uitvalsbasis om Mostar en omgeving te bezoeken.

Mostar, Bosnië Herzegovina

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset