Search
Close this search box.
21 december 2023

Even wegdromen bij de mooiste plekken in het Poolse Poznan

Poznan, Polen (Foto: Jakub Pindych)

Ondanks dat we momenteel niet kunnen reizen, zijn er genoeg mooie plekken om even bij weg te dromen. Neem bijvoorbeeld de stad Poznań. Deze hippe cultuurstad siert menig lijstje met mooiste steden van Polen, maar is nog relatief onbekend. En dat is eigenlijk vrij onterecht, want in het mooie centrum vind je tal van fotogenieke plekjes.

POZNAN

Inspiratie voor als we straks weer mogen reizen

Het reisadvies voor Polen staat op dit moment op ‘oranje’, maar wegdromen kan geen kwaad natuurlijk. Wil je alvast wat inspiratie opdoen voor als we straks weer onbezorgd kunnen reizen? Reis vanaf de bank mee langs deze mooiste bezienswaardigheden en meest fotogenieke plekken in Poznań.

KATHEDRAAL VAN POZNAN

Een van de plekken die je zeker moet onthouden voor een toekomstige stedentrip is de kathedraal. Dit is verreweg de bekendste bezienswaardigheid van Poznań en mag daarom niet in dit lijstje met reisinspiratie ontbreken. Het is tevens de oudste kathedraal van heel Polen en meer dan 1000 jaar oud. In de loop der eeuwen heeft het pand veel meegemaakt, maar dat doet niet af aan haar schoonheid. Het rijkelijk versierde interieur is overigens ook een geliefd onderwerp onder enthousiaste fotografen.

Poznań, Polen

STADHUIS

Volgens haar inwoners vind je in Poznań het mooiste stadhuis ten noorden van de Alpen en inderdaad: daar zouden ze best gelijk in kunnen hebben. Het Ratusz is gelegen aan de Oude Markt in het centrum van de stad en werd gebouwd door een Italiaanse architect. Het resultaat is een fotogeniek bouwwerk in renaissancestijl dat zowel van binnen als van buiten de moeite waard is. Het gebouw is anno nu niet meer als raadhuis in gebruik, maar huist tegenwoordig het Historisch Museum van Poznań.

Dat we op korte termijn niet op vakantie kunnen naar Polen heeft overigens één voordeel: momenteel is het museum gesloten vanwege een uitgebreide verbouwing. Pas vanaf volgend jaar kun je je hier weer onderdompelen in de geschiedenis van Poznań. En hopelijk staat het reisadvies tegen die tijd weer op ‘groen’.

Poznan, Polen
Foto: Kamil Wolski

MARKTPLEIN

Het is een beetje afwachten hoe stedentrips er in de nabije toekomst uit gaan zien, maar het leuke aan Poznań is dat je veel bezienswaardigheden en mooie plekken gewoon op straat tegenkomt. Het is een prettig idee dat je niet per sé ergens naar binnen hoeft, maar ook in de buitenlucht kan genieten van de verschillende bezienswaardigheden. Het Ratusz is bijvoorbeeld niet het enige mooie gebouw op de Oude Markt van Poznań. Dit beeldschone marktplein vormt al vele eeuwen het bruisende hart van de stad en is een fotogenieke aaneenschakeling van statige stadspaleizen en kleurrijke herenhuizen. De pastelkleurige koopmanshuisjes die pal naast het stadhuis sieren menig ansichtkaart, maar eigenlijk is het hele plein een foto waard.

Poznan, Polen
Foto: Jakub Pindych

FOTOGENIEKE STRAATJES

Waarom Poznań op je lijstje hoort voor als we straks weer veilig kunnen reizen? Onder andere vanwege de vele charmante straatjes. Het oude centrum van Poznań is ontzettend fotogeniek en het is leuk om uitgebreid de tijd te nemen om rond te struinen. Een van de mooiste straatjes is Świętosławska. Aan het ene uiteinde van de straat heb je een mooi uitzicht over de markt en aan de andere kant staat het knalroze complex van het Jezuietencollege. Beide plekken zijn een geliefde spot onder fotografen.

Poznań, Polen

MODERNE ARCHITECTUUR

Behalve klassieke gebouwen uit de Middeleeuwen, kun je in Poznań ook als liefhebber van moderne architectuur je hart ophalen. Er zijn een aantal futuristische bouwwerken die zich bijzonder goed laten vangen op een foto. Een voorbeeld is Galeria MM, een modern winkelcentrum met opvallende gevel. De meningen over het bouwwerk zijn verdeeld, maar de strakke lijnen en geometrische vormen zijn absoluut fotogeniek. Andere interessante gebouwen zijn de Baltyk tower en het Okrąglak gebouw.

STREET ART

Nog een leuke tip voor als we straks weer veilig kunnen stedentrippen. Want wat street art en landschapskunst betreft zit je in Poznań ook goed. Er verschijnen steeds meer kunstwerken in het straatbeeld en vaak juist op plekken waar doorgaans niet zoveel andere toeristen komen. Van kleine, relatief onopvallende stencil art tot enorme muurschilderingen waar je maar moeilijk omheen kan: als je goed oplet zie je bijna overal in de stad wel iets voorbij komen. Gek op street art? Dan moet je echt een kijkje nemen ter hoogte van Śródka 3. Op de zijkant van het huis vind je een enorme mural die de geschiedenis van de wijk weerspiegelt. Onder andere de slager en een lokale muzikant hebben een plekje in het kunstwerk gekregen.

Poznan, Polen
Foto: Lucie Marta Krysztofiak

KASTELEN

Polen is rijkelijk bedeeld met mooie kastelen en zo ook in Poznań. Als we over een tijdje weer mogen reizen, is het leuk om er een aantal te bekijken. Zo kun je een bezoek brengen aan het koninklijk kasteel dat oorspronkelijk dateert uit de dertiende eeuw, maar ook het veel recentere keizerlijk kasteel is de moeite waard. Een stukje buiten Poznań kun je trouwens ook binnenkijken bij Kórnik Castle, dat regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen. En niet alleen het kasteel is de moeite waard, je moet ook een rondje maken door de omliggende tuin. Het is een van de grootste tuinen van Polen, met honderden verschillende soorten bomen en planten.

Poznan, Polen
Foto: Kasia Bryszkiewicz

UITKIJKTOREN SZACHTY

Tot slot een tip voor als je even weg wilt uit de stad. In het zuiden van Poznań, op de grens met de stad Lúbon, ligt een klein natuurgebied met bossen en meren. Je hebt hier alle ruimte om te wandelen en fietsen, maar het letterlijke hoogtepunt is de fotogenieke uitkijktoren. Vanaf een hoogte van 25 meter kun je ongehinderd kijken over de natuur en stad in de verte, al moet je voor de mooiste uitzichten toch echt de wekker zetten. Rondom zonsopgang is het doodstil buiten en kleurt de lucht roze, de perfecte omstandigheden om de dag goed te beginnen.

Poznań, Polen

REIZEN NAAR POZNAN

Hebben bovenstaande foto’s je enthousiast gemaakt voor een toekomstige stedentrip naar Poznań? Houd er rekening mee dat er vanuit de Nederlandse overheid momenteel een ‘oranje’ reisadvies geldt voor Polen en dat alle vakantiereizen daarom worden afgeraden. Poznań is echter wel leuk om te onthouden, want er zal een moment komen dat de situatie verbetert. Wil je op de hoogte blijven van reizen naar Poznan? Check de website van KLM voor meer informatie over het vluchtschema. Op de website van Poznań Airport vind je actuele informatie over de geldende veiligheidsvoorschriften op de luchthaven.

Verantwoording: In samenwerking met Zapper PR. De grote foto boven dit artikel is gemaakt door Jakub Pindych.

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset