Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Originele stedentrip? Ga naar Sarajevo

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

Een stedentrip Sarajevo ligt misschien niet heel erg voor de hand, maar liefhebbers van Oost-Europa hebben deze stad ongetwijfeld op hun lijstje staan. Sarajevo is een multicultureel bolwerk waar in de loop van de geschiedenis heel wat is gebeurd. Een plek waar Turkse invloeden, multicultureel erfgoed en littekens uit de oorlog samenkomen, en waar je soms het idee hebt dat de tijd heeft stilgestaan. Kortom: genoeg te doen tijdens een stedentrip Sarajevo. Reis je mee?

Sarajevo

Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa

Wat te doen in Sarajevo?

Sarajevo is een van de indrukwekkendste steden in Oost-Europa, en dat heeft alles te maken met de roerige geschiedenis. Ik bezoek de stad tijdens een roadtrip door Bosnië en ben aardig onder de indruk. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Sarajevo? Dit zijn mijn persoonlijk aanbevelingen en tips voor een stedentrip Sarajevo.

1. De bazaar van Sarajevo

Wist je dat Sarajevo ook wel Klein Istanbul wordt genoemd? Deze benaming slaat vooral op het oude centrum en dan met name op de voormalige Turkse wijk van Sarajevo. De stad is in de 16de eeuw gesticht door de Ottomanen en Baščaršija is daarvan het levende bewijs. Deze bazaarwijk bestaat grotendeels uit geplaveide steegjes, winkeltjes en werkplaatsen. Je kunt er souvenirs kopen en kennismaken met oude ambachten, en met een beetje fantasie lijkt het hier inderdaad op de bazaar in Istanbul. Net zoals daar heeft elk steegje zijn eigen specialiteit, maar vooral de metaalbewerkers en kopersmeden zijn hier goed vertegenwoordigd. Ik tikte hier zelf een heel mooi handgeknoopt tapijt op de kop, dus houd zeker ruimte in je koffer.

De geschiedenis van de bazaar gaat terug tot in de 16de eeuw, en een van de beste plekken om dat te aanschouwen is het straatje Kazandžiluk. Dit is het oudste straatje van de wijk. Andere bezienswaardigheden in dit deel van Sarajevo zijn de moskee en Pigeon Square.

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

2. Tunnelmuseum

De Tunnel van Sarajevo is een van de meest interessante bezienswaardigheden in de stad. De tunnel werd in 1993 gegraven tijdens de belegering van de stad en was de enige verbinding met de vrije buitenwereld. De tunnel was maar liefst 760 meter lang en werd onder het vliegveld van Sarajevo door gegraven. Tegenwoordig is deze plek een museum en moet je deze plek echt bezoeken in Sarajevo. Je leert er meer over de oorlog en kunt zelfs een kijkje nemen in de smalle tunnel. Het is bijna niet voor te stellen dat dit nog maar 25 jaar geleden is.

Sarajevo tip: Het museum ligt een aardig eindje buiten het centrum, dus het is aan te raden om een taxi te nemen.

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

3. Galerija 11/07/95

De Bosnische Oorlog heeft diepe sporen achtergelaten in Sarajevo, en daar kun je tijdens een stedentrip niet omheen. Een plek die je zeker moet bezoeken is Galerija 11/07/95, een memorial voor de slachtoffers van het bloedbad van Srebrenica. Door middel van visuele tentoonstellingen sta je oog in oog met de geschiedenis en krijg je een inkijkje in een van de zwartste bladzijdes van de Bosnische geschiedenis. Ik vond dit zonder twijfel een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Sarajevo, dus neem hier absoluut een kijkje.

4. Bezoek de oude bobsleebaan van Sarajevo

Sarajevo was in 1984 het toneel van de Olympische Winterspelen, maar van de faciliteiten is niet veel meer over. Dat heeft alles te maken met de verwoestende burgeroorlog die hier een groot deel van de recente geschiedenis heeft bepaald. Toch is het anno nu zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de vervallen skioorden, want je waant je even in een griezelig spookdorp. Een van de interessante bezienswaardigheden is de oude bobsleebaan. Ten tijde van de oorlog was deze in gebruik door sluipschutters, tegenwoordig staat het er vol met graffiti en street art. Behalve de bobsleebaan kun je ook een kijkje nemen bij de voormalige skischansen en skiliften.

5. Gratis stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Sarajevo

Wil je graag de stad bekijken en tegelijkertijd meer te weten komen over de geschiedenis van Sarajevo? Dan kan ik het aanraden om een gratis stadswandeling te maken via Guruwalk. Tijdens deze wandelingen worden onderwerpen als de Ottomaanse invloeden en de Bosnische burgeroorlog behandeld en kun je bekende én onbekende bezienswaardigheden in Sarajevo afstrepen. Daarnaast is er volop ruimte om de lokale gidsen alles te vragen over hun stad. De wandeling is gratis, maar een fooi aan het eind is wel zo netjes.

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

6. Latinsku Most: de Latijnse brug

Op het eerste gezicht is de Latinski Most niet heel interessant, maar laten we niet vergeten dat Sarajevo de plek was waar het startschot werd gegeven van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf deze brug werd in 1914 de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand doodgeschoten, en dat wordt door veel geschiedkundigen gezien als de directe aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Er is een gedenksteen die aan deze gebeurtenis herinnert.

7. De mooiste uitzichtenpunten van Sarajevo

Sarajevo wordt omgeven door heuvels en je hebt er de mooiste uitzichtpunten binnen handbereik. Een van de bekendste plekken is het Yellow Fortress, waar je vooral komt voor het mooie uitzicht. Het fort zelf is niet echt de moeite waard, maar het uitzicht over de stad is fenomenaal mooi. Ook leuk is het om een tafeltje te reserveren bij restaurant Kibe Mahala, een fancy restaurant met betaalbare gerechten op de kaart en een geweldig uitzicht over de stad.

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

8. Ontdek de Bosnische keuken: proef ćevapčići

Tijdens een stedentrip Sarajevo mag een introductie tot de Bosnische keuken natuurlijk niet in je programma ontbreken. Een bezoek aan de stad is namelijk niet compleet zonder dat je de beroemde ćevapčići geproefd hebt. Dit zijn kruidige rolletjes gehakt en worden gegeten op een broodje. Lekker als tussendoortje of bij de borrel. Overal in het centrum vind je eettentjes waar je ćevapčići kan proeven, zelf schuif ik aan bij restaurant Čevabdžinica Hodžić.

➞ Sarajevo tip: Meer tips krijgen voor leuke restaurants? Doe een food tour met gids en proef lokale lekkernijen.

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

9. Kabelbaan van Sarajevo

Vroeger kon je vanuit Baščaršija met de kabelbaan naar de top van Mount Trebević reizen, maar ten tijde van de oorlog waren hier sluipschutters op de hellingen gepositioneerd. De kabelbaan bleef vervolgens decennia buiten gebruik, maar sinds kort is het weer mogelijk om met een glazen gondel naar boven te reizen. De kabelbaan van Sarajevo maakt een bezoekje aan de oude bobsleebaan een stuk makkelijker en je kunt tegelijkertijd genieten van het uitzicht over stad.

10. Theeleuten bij Čajdžinica Džirlo

Eerlijk is eerlijk, Sarajevo moet het niet echt hebben van zijn hippe hotspots en trendy restaurants. Toch is er een plek waar zo ongeveer de hele stad uithangt, en dat is bij theehuis Čajdžinica Džirlo. Je wordt welkom geheten door de charmante eigenaar en hebt keus uit bijzondere lokale drankjes. Het is de ideale plek om Bosnische koffie te proberen, maar je kunt ook gewoon een kopje thee bestellen.

Wat te doen in Sarajevo? Bezienswaardigheden en tips

Ook op stedentrip naar Sarajevo?

Ik bezoek Sarajevo tijdens een roadtrip door onder andere Bosnië-Herzegovina, Kroatië en Slovenië, maar het is ook een leuke halte tijdens het interrailen door Oost-Europa. Liever met het vliegtuig? Op Tix.nl kun je tickets van verschillende vliegmaatschappijen met elkaar vergelijken. Tijdens mijn stedentrip Sarajevo bleef ik slapen in Hostel Vagabond, dat midden in het centrum ligt. Wil je iets meer luxe en comfort, dan is het Boutique Hotel Central een aantrekkelijke en betaalbare optie. Over het algemeen is Bosnië-Herzegovina een goedkoop vakantieland, dus er is altijd iets te vinden dat past binnen jouw budget.

Ga op reis

5 reacties

 1. Sarajevo lijkt mij een hele interessante, indrukwekkende stad! Ik zou er wel eens heen willen, ik denk wel dat een of twee dagen genoeg is, dus tijdens een roadtrip door de rest van het land lijkt het mij perfect. Leuke tips en mooie foto’s!

 2. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto’s, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf.

  moet zijn ALLE
  Allen gebruik je alleen bij personen
  als intro kan dat tellen…

 3. Ik heb hier tijdens mijn SFOR 1997 uitzending een aantal maanden gezeten en ben daar in 2002 teruggewenst.
  Wat een verschil.
  Heb op de plek gestaan waar Princip door zijn moord op de aartshertog Frans Ferdinand WOI ontketende en nog veel meer mooie, interessante, ontroerende en historische plekken bezocht en heerlijk gegeten.
  Beslist de moeite van een bezoek waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset