Fez, Marrakech, de Sahara… genoeg redenen om Marokko op je lijstje te zetten. Misschien wel de beste plek om te beginnen is het onbekendere Tanger. Het ligt bijna tegen Spanje aan en vormt een relaxte introductie op het betoverende én chaotische land.
Tanger
Wat te doen in Tanger?
Tot diep in de jaren vijftig was Tanger een soort vrijstaat waar volop werd gespioneerd, gesmokkeld en gehandeld in alles wat verboden was. Het trok in de decennia daarna schrijvers (o.a. Paul Bowles) en muzikanten (Rolling Stones) die zich wel thuis voelden in deze wilde stad.
Inmiddels heeft Tanger een flinke opfrisbeurt gekregen, zijn de gevels weer wit en kan je veilig ronddwalen in deze ‘poort van Afrika’. Extra pluspunt: de mensen vinden het oprecht leuk dat je hun stad komt bezoeken. Wat te doen in Tanger? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Tanger – tang·ər, tã·zjee
Hoe spreek je Tanger eigenlijk uit? De correcte uitspraak is Tangzjee.
1. Franse koffie op de Plaza España
Dat Spanje echt dichtbij is, voel je op dit plein met uitzicht op zee. De statige witte huizen met gele versieringen en mooie balkonnetjes zouden ook niet misstaan in Valencia. Zoek een tafeltje onder de palmbomen uit en bestel net als de locals een café noir en jus d’orange. Want het mag dan Spaans voelen, de Franse invloeden zijn in Marokko nooit ver weg. Als je een dagje Marokko vanuit Spanje doet – de ferry vanuit Tarifa maakt de oversteek in een uurtje – is dit plein ook waar je aan land komt.
2. Klimmend door de medina van Tanger
De oude medina van Tanger in Marokko heeft (relatief, het blijft een medina) brede straten en biedt je de ruimte om rustig rond te dwalen, waardoor je zó het tempo van de locals vindt. Kleine opmerking hierbij: je kuiten worden flink aan het werk gezet, want Tanger is een en al heuvel. Loop vanaf Plaza España omhoog, bewonder de ín de stadsmuur gebouwde huizen en voor je het weet ben je omringd door luifeltjes, zakken vol kruiden en toeterende scootertjes die overal doorheen zigzaggen.
➞ Tanger tip: Ga op stap met stadsgids Achraf en streep met hem de belangrijkste bezienswaardigheden af tijdens een gratis tour door Tanger. Hij wijst je de mooiste plekjes aan en zit vol goede tips voor leuke restaurants. Aanrader!
3. Grand Socco met vismarkt
Tanger heeft een lekker overzichtelijke oude stad, dus ook de bezienswaardigheden van Tanger zijn op comfortabele wandelafstand van elkaar. De Grand Socco is het hoofdplein bij de medina en een fijne plek om mensen te kijken vanaf een bankje bij de fontein. Stap ook zeker even binnen bij de oude bioscoop (of pak er een filmpje!), want daar lijkt de tijd te hebben stilgestaan sinds de jaren dertig. Zowel de centrale markt als de vismarkt vind je om de hoek van dit plein. Vooral die laatste markt mag je niet overslaan: een theatervoorstelling is er niets bij.
➞ Tanger tip: je kunt in heel Marokko goed terecht met Frans, maar stof voor een vakantie in Tanger ook je Spaans even af. Vooral veel oudere inwoners reageren met een ¿qué? als je Frans tegen ze praat.
4. Muntthee en omelet op de Petit Socco
Dieper de medina in vind je het kleine zusje van de Grand Socco. Niet eens zo heel lang geleden was dit deel van Tanger berucht om de drugshandel en prostitutie. Na een opfrisbeurt is dit autovrije plein de uitgelezen plek voor oude Tangerianen om de hele dag te doen over hun kopje koffie (of muntthee, natuurlijk) en ondertussen het straatleven te observeren. Volg hun voorbeeld, zoek een mooi plekje op een van de terrassen en – weet je wat – bestel er ook meteen een omelet bij. Hier wil je voorlopig niet weg.
5. Proevend door de medina
Zoete koekjes, kruiden in alle kleuren van de regenboog, vis die zo uit zee komt gesprongen… In de oude medina is genoeg te proeven. Maar waar te beginnen? Laat je tijdens deze tour meevoeren door een lokale gids en je weet zeker dat je niets mist.
6. Joodse begraafplaats
Misschien staat het bezoeken van begraafplaatsen niet direct op je vakantieplanning, maar sla dit bijzondere exemplaar niet over. Je treft deze bezienswaardigheid net achter de Plaza España, tegen de medina van Tanger aangeplakt. Tussen de palmbomen en met uitzicht op zee liggen hier meer dan duizend graven kriskras door elkaar, sommige al sinds de zestiende eeuw. Twee of drie terreinbewaarders doen hun best om alles te onderhouden, maar kunnen niet voorkomen dat de grafstenen afbrokkelen. Zonde natuurlijk, maar stiekem geeft dit de begraafplaats alleen maar meer charme.
7. Legendarisch Grand Café de Paris
Een klein proefje van het legendarische Tanger krijg je bij dit grand café net buiten de medina. Hier bediscussieerden schrijver als Truman Capote in de jaren veertig en vijftig het leven – en dat zie je zo voor je. Het personeel is nog altijd even correct en discreet, de prijzen lijken sindsdien weinig te zijn gestegen. Het bijna honderd jaar oude café is inmiddels zo’n legende dat het is opgenomen in een lijst met ‘the 50 greatest cafes on earth’.
8. Strandgevoel
Barcelona, Tel Aviv, Nice… steden met een strand hebben altijd een fijne vibe. Tanger is voorlopig niet opgenomen in dit soort lijstjes, maar dat zou zomaar eens kunnen gebeuren. Het centrum ligt uitgesmeerd langs de kustlijn, wat betekent dat kilometers en kilometers goudgeel Middellandse Zee-strand op je wachten. En zeker buiten het hoofdseizoen heb je dat vrijwel voor jezelf. Ontwijk de kamelenmannen (tenzij je graag een ritje wilt maken, natuurlijk) en ren vanuit de medina zo de zee in.
9. Dagtour naar de blauwe stad Chefchaouen
Chefchaouen is een van de meest gefotografeerde plekken van Marokko – en in de eeuwenoude blauwe medina snap je ook meteen waarom. Goed nieuws: een bezoek is makkelijk te doen vanuit Tanger. Een comfortabele bus rijdt je er in twee uur heen, je kijkt rustig rond en ’s avonds sta je weer in de havenstad.
Tip: Benieuwd wat je allemaal kan doen in Chefchaouen? Check ook onze blog met alle tips voor de blauwe stad van Marokko.
Reizen naar Tanger – Zo kom je er
Tanger ligt helemaal in het noorden van Marokko en vanuit Nederland vlieg je er in ongeveer drie uurtjes naartoe. Tickets beginnen bij € 150 voor een retourtje, afhankelijk van wanneer je vliegt en boekt.
Eenmaal aangekomen in Tanger heb je keus uit vele hotels en een enkele riad. Met name de grote hotels zijn goed vertegenwoordigd, maar als je goed zoekt kom je hier en daar ook een kleinschalige accommodatie tegen. Boek bijvoorbeeld een kamer in het charmante Mimi Calpe, dat ondanks de centrale locatie aanvoelt als een groene oase. Bij het statige Grand Hotel Villa de France kun je in alle luxe inchecken en in Riad Tingis, gelegen in het hart van de media, drink je traditionele muntthee op het dakterras.