Zoeken
Sluit dit zoekvak.
14 maart 2023

Wat te doen in Tokyo? Een overzicht van de leukste tips en bezienswaardigheden

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

Ben je op zoek naar leuke tips voor Tokyo? Op Expeditie Aardbol zijn tientallen tips te vinden, maar nog niet eerder bundelde ik alle bezienswaardigheden in één blog. Tijd dus voor een overzichtje met leuke dingen om te doen in Tokyo: van bezienswaardigheden tot activiteiten.

Tokyo

Tokyo

Wat te doen in Tokyo?

Wat te doen in Tokyo tijdens een stedentrip in deze bijzondere wereldstad? Tokyo is groot genoeg om weken te verblijven, want het barst van de bezienswaardigheden en interessante plekken. Ik ben inmiddels meerdere keren in Tokyo geweest en vind het een van de leukste steden in Azië. Waarom? Hieronder vind je een persoonlijk lijstje met mijn favoriete tips en bezienswaardigheden in de Japanse hoofdstad. Dat zegt denk ik wel genoeg.

1. Karten langs de verschillende bezienswaardigheden in Tokyo

Laat ik maar direct met mijn favoriete activiteit beginnen. Want een van de leukste dingen om te doen in Tokyo? Mariokarten! Of eigenlijk gewoon karten. Na een fikse rechtszaak mogen ze het namelijk niet meer zo noemen. Allemaal best, want aan het concept is niet zoveel veranderd. Je kunt nog steeds in superheldenkostuum plaatsnemen in een kartwagentje en zo deelnemen aan het verkeer. Een leuke manier om de stad te bekijken, want onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden in Tokyo. Maar wat ik het zelf het leukst vond aan een middagje karten? De reactie van de mensen op straat. Onbetaalbaar!

➞ Tokyo tip: Het échte Mariokarten doe je in Osaka, bij Super Nintendo World – onderdeel van Universal Studios Japan.

Real Life Mariokarten in Tokyo, Japan

2. Bezoek een kattentempel

In Tokyo kun je honderden tempels en pagodes bezoeken, maar de meest bijzondere is de kattentempel Asakusa. Volgens de verhalen is dit de geboorteplek van de Maneki Neko (wuivende gelukskat), maar daar zijn de meningen over verdeeld. De kattentempel in Asakusa is namelijk niet de enige kattentempel in Tokyo. In de Gotokuji tempel in het Setagaya district beweren ze namelijk exact hetzelfde.

Kattentour in Tokyo

3. teamLab Planets TOKYO

Een van de coolste musea in Tokyo: teamLab Planets TOKYO. Dit museum heeft zich volledig gespecialiseerd in digitale kunst. Hier vind je kleurrijke visualisaties die al je zintuigen beroeren. Van kunstzinnige projecties tot lichtshows, en zelfs de kinderafdeling is een bezoekje waard. Hier kun je namelijk je eigen tekeningen laten inscannen, zodat ze onderdeel worden van het kunstproject. Tip: koop vooraf je kaartje want het museum is ontzettend populair en anders grijp je ernaast.

Mori Building Digital Art Museum in Tokyo

4. Volg een sushi workshop

Waar kun je nou beter sushi leren rollen dan in Japan? Ik sluit aan bij een sushi workshop en leer ik in een paar uur de kneepjes van het vak. Onder leiding van chef Kazuki maak ik de verschillende soorten sushi, waaronder makirollen en tamagyaki-sushi. Na afloop mag je uiteraard alles opeten.

➞ Lees ook: Doen in Tokyo: Leer sushi maken tijdens een workshop met een echte sushi-chef.

5. Doe een kattentour

Japanners en katten zijn als twee handen op één buik. Een van de leukste dingen om te doen in Tokyo is dan ook een kattentour, waarbij je een hele middag op pad gaat met een heus kattenvrouwtje. Samen bezoeken we verschillende plekjes, waaronder een kattencafé en de kattentempel die ik hierboven al even noemde. De tour eindigt met het beschilderen van onze eigen Maneki Neko. Een leuke en unieke manier om de verschillende bezienswaardigheden in Tokyo te bekijken.

Kattentour in Tokyo

6. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tokyo: de Sensoji tempel

De grootste, oudste en bekendste tempel van Tokyo staat in de wijk Asakusa, een reusachtig complex met indrukwekkende poorten, pagodes en hallen. De Sensoji tempel is een ware bezienswaardigheid in Tokyo en het is er doorgaans dan ook stervensdruk met toeristen. Daar moet je je niet door laten tegenhouden, want de Sensoji tempel is een plek die je gezien wilt hebben. Bijkomend voordeel: het is helemaal gratis. Neem een kijkje in de verschillende hallen en de prachtig aangelegde tuin, en vergeet ook niet om een wens te doen. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel over de Sensoji tempel.

Japan: Een wens doen in de Sensoji Tempel in Tokyo

7. Harajuku Gyoza-Ro

Japan staat niet bepaald bekend als een budget-bestemming, maar een van de leukste restaurantjes heeft verrassend goedkoop eten op de kaart staan. Ik heb het over Harajuku Gyoza-ro, een tentje in Harajuku dat zich volledig heeft gespecialiseerd in gyoza. Deze Japanse dumplings hebben een hartige vulling en komen in een gebakken en gestoomde variant. Een gerechtje dat je absoluut geproefd wilt hebben, en dan bij voorkeur bij Harajuku Gyoza-ro. Met een prijs van 290 yen per portie van 6 dumplings kun je jezelf voor een klein prijsje helemaal volstoppen.

Harajuku Gyoza-ro in Tokyo: de lekkerste dumplings van Japan

➞ Lees ook: Ik ging karten in Tokyo en dat was SUPER VET

8. Ontbijten met rauwe vis op de Tsukiji Fish Market

De Tsukiji Fish Market was jarenlang een van de bekendste bezienswaardigheden van Tokyo. Op deze legendarische vismarkt werd elke dag tonnen aan verse vis verhandeld en ben je in de vroege ochtend getuige van de tonijnveiling. In 2018 is de markt echter verplaatst naar een ander deel van de stad en sindsdien heet het de Toyosu Market. Niet getreurd, je kan de markt nog steeds bezoeken. En op de vroegere plek van de Tsukiji Fish Market vind je nog steeds heel veel restaurants waar je kan ontbijten met kakelverse sushi.

Japan: De Tsukiji Fish Market in Tokyo

9. Chef’s Street – Kappabashi Dori

Houd je van koken? Dan moet je ook echt een kijkje nemen op Chef’s Street, oftewel Kappabashi-dori. Dit deel van Tokyo staat ook wel bekend als Kitchen Town en is een bijzondere bezienswaardigheid. Het is namelijk dé plek waar chefs hun inkopen doen. Van messen tot kleurrijk aardewerk en sampuru, oftewel plastic replica’s van bekende Japanse gerechten. Hier kun je een vlijmscherp Japans koksmes op de kop tikken, maar ik werd zelf vooral heel hebberig van alle winkeltjes vol porselein borden en waar het aardewerk tot aan het plafond stond opgestapeld. Je herkent Kappabashi-dori aan het gebouw met de Japanse chef op het dak.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

10.Meiji Jingu & Yoyogi Park

Wil je heel even ontsnappen aan de hectiek van metropolitisch Tokyo? Zet dan koers naar het Yoyogi Park, een uitgestrekt stuk groen midden in de stad. In het park vind je mooie Japanse tuinen, torii poorten en een van de mooiste tempels van Tokyo. De Meiji Jingu is een indrukwekkende shinto shrine, met tal van paviljoens, hallen en fraai aangelegde tuinen. De muur met saké-vatten is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Tokyo en als je geluk hebt kun je hier zelfs getuige zijn een traditionele bruiloft.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

11. Spelletjes spelen in gamewijk Akihabara

Een van de meest hysterische plekken waar ik ooit ben geweest is de wijk Akihabara. Dit is het paradijs der nerds, met automatenhallen, computerwinkels, maid cafés en obscure seksshops. In deze wijk kun je maak je kennis met een bijzonder stukje Japanse cultuur en kun je het opnemen tegen de echte pro’s tijdens een potje gamen.

Akihabara, de gamewijk van Tokyo

12. Winkelen op Cat Street

Winkelen kan je in Tokyo als de beste. Als ik je tip mag geven: sla de grote malls en winkelcentra over, en zet in plaats daarvan koers naar Harajuku. Hier vind je hippe vintage winkels en concept stores van Japanse ontwerpers. De mooiste en hipste winkels in Harajuku vind je op Cat Street.

Japan: Dit zijn de 7 leukste wijken in Tokyo

13. Purikura no Mecca

Zoals je in mijn overzicht met de leukste tips voor Japan kan lezen, is het een aanrader om een keer zo’n Japans fotohokje uit te proberen. In Tokyo kan dat bij Purikura no Mecca, waar je keus hebt uit tientallen van die apparaten. Hoe het precies werkt? Aan de ene kant van het apparaat is een soort fotostudio gemaakt, aan de andere kant staan computers waar je de foto’s op kan bewerken. De foto’s worden vervolgens in tweevoud afgedrukt en verstuurd via de mail. Super leuk.

De ultieme Japan Bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon

14. Gratis uitzicht vanaf het Asakusa Culture Tourist Information Center

Deze tip kreeg ik van de dame die mij rondleidde tijdens de kattentour. Het mooiste uitzicht over Asakusa, Skytree en de Sensoji tempel heb je vanaf het Asakusa Culture Tourist Information Center. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de lift pakken naar de bovenste verdieping. Daar zit een groot terras vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de verschillende bezienswaardigheden in de wijk. Het is helemaal gratis en niet veel toeristen weten ervan, dus echt een leuke tip voor Tokyo.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

➞ Lees ook: Tempels, katten en het moderne Tokyo in de wijk Asakusa

15. Naar een themacafé

Japanners zijn gek op themacafés en ook in Tokyo vind je een groot aanbod aan bijzondere plekken om een kopje koffie te drinken. Populair zijn de zogenoemde Maid Cafés, maar je kunt ook kiezen voor een Nintendo-café, een Alice in Wonderland-café of zelfs een Robot Restaurant.

De ultieme Japan Bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon

16. Tokyo Sky Tree

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Tokyo is de Sky Tree, een futuristische toren van 634 meter hoog. Het is het hoogste uitzichtpunt van Japan en biedt onderdak aan tal van restaurants en winkels. Je kunt een kaartje kopen voor het uitkijkpunt op de bovenste verdieping, maar er is een gratis alternatief. Neem bijvoorbeeld de lift naar de 32e verdieping in het gebouw dat pal naast de Sky Tree staat. Vanaf die plek heb je namelijk ook een mooi uitzicht over de stad. Iets minder indrukwekkend misschien, maar hé: wel gratis. Er zitten restaurants, maar je kunt ook gewoon een rondje lopen en hoeft niet per sé ergens te gaan zitten.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

17. Genki Sushi

Nog een restauranttip: ga eten bij Genki Sushi. Dit sushi-restaurant in Shibuya is een ware ervaring, want de sushi wordt hier op futuristische wijze naar je tafel gebracht. Je bestelt de verschillende gerechten via een tv-schermpje, en het eten komt vervolgens geheel automatisch via een soort monorail naar jouw plek toe. Het is zeker niet de lekkerste sushi van Tokyo, maar wel een ervaring die je meegemaakt wil hebben. Om de prijs hoef je het niet te laten in ieder geval, want dit is een van de goedkoopste plekken om sushi te eten.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

18. Shibuya Crossing: dé bezienswaardigheid van Tokyo

Vraag een willekeurig persoon om zijn beeld van Tokyo te omschrijven en grote kans dat de Shibuya Crossing genoemd wordt. Dit zebrapad in de wijk Shibuya wordt ook wel het drukste kruispunt ter wereld genoemd, want alle voetgangers mogen tegelijkertijd oversteken. Mensen lopen kriskras door elkaar en het zebrapad gaat zelfs diagonaal de kruising over. Blijf een ronde staan en verbaas je over de hectiek, of schuif aan bij de Starbucks-vestiging die aan het kruispunt is gelegen. Het is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Tokyo.

Japan: Dit zijn de 7 leukste wijken in Tokyo

➞ Lees ook: Japan: Dit zijn de tien leukste wijken van Tokyo

19. Het standbeeld van Hachiko

Als je vanaf het station van Shibuya naar het bovengenoemde kruispunt loopt, kom je vanzelf langs het standbeeld van Hachiko. Het is een eerbetoon aan ’s werelds meest loyale hond. Hachiko kwam zijn baas elke dag ophalen bij het station en bleef zelfs na het overlijden van zijn baasje elke dag trouw op het station wachten op zijn terugkomst. Huilen! Er is ook een film, maar houd je zakdoekjes paraat.

Japan: Dit zijn de 7 leukste wijken in Tokyo

20. Metropolitan Government Building

Niet alle bezienswaardigheden in Tokyo kosten geld. Een kaartje voor de Tokyo Skytree is bijvoorbeeld flink aan de prijs, maar gelukkig is er een alternatief waar je helemaal niets voor hoeft te betalen. In de wijk Shinjuku vind je het Metropolitan Government Building, een overheidsgebouw met gratis toegankelijk observatieplatform op 202 meter. Je kunt met de lift naar de bovenste verdieping, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

22. Tokyo National Museum

Je hoopt natuurlijk op lekker weer, maar helaas regent het ook in Japan wel eens. Op een regenachtige dag is het Tokyo National Museum de ideale plek om schuilen voor het slechte weer. Het is misschien iets minder fotogeniek dan het teamLab Planets museum, maar je kunt er wel de bekendste Japanse kunstwerken bewonderen. Een rondje door het museum is een feest van herkenning, want het staat vol beroemde kunstwerken, zoals The Great Wave off Kanagawa.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

23. Kersenbloesem kijken op de Sakura Dori

Ben je tijdens de kersenbloesem in Tokyo? Dan moet je echt de Sakura Dori opzoeken. Dit is een lange straat die wordt geflankeerd door tientallen kersenbomen. Buiten het seizoen is het niet heel bijzonder, maar tijdens de kersenbloesem is het een van de mooiste plekjes in Tokyo. Ik was diep onder de indruk van de schoonheid van deze straat.

Japan

24. Streetfood eten in het Ueno Park

Okonomiyaki, takoyaki, yakitori en taiyaki zijn typisch Japanse gerechten die je geproefd moet hebben. Dat kan bijvoorbeeld in het Ueno Park, waar aan het eind van de middag steeds meer kraampjes met street food verschijnen. Zet daarvoor koers naar de Toshogu Shrine, want in de straatjes eromheen zijn tal van stalletjes waar je heel erg lekker kan eten. Het Ueno Park zelf is trouwens ook echt een bezienswaardigheid in Tokyo. Met name tijdens de kersenbloesem is het hier prachtig.

Japan

25. Maak een dagtrip naar de tempels van Kamakura

Tot slot een leuke tip voor een bezienswaardigheid die net buiten Tokyo ligt. Vind je het leuk om even de stad uit te gaan, dan kan ik het aanraden om een dagtrip naar Kamakura te maken. Dit tempelstadje ligt op ongeveer een uurtje treinen van Tokyo en het is er aangenaam rustig. De ideale plek om het echte Japan te ervaren, en bovendien een aantal bijzondere bezienswaardigheden af te strepen. Zo kun je hier een reusachtige boeddha bekijken en tal van mooie tempels bewonderen.

Tokyo: bezienswaardigheden en tips

Ook op reis naar Tokyo?

Tokyo is voor veel reizigers het startpunt van een rondreis door Japan. Je kunt er makkelijk een week spenderen en dat is dan ook een aanrader. Vliegen naar Tokyo doe je rechtstreeks met KLM, maar het kan goedkoper zijn om ergens onderweg over te stappen. Tickets vergelijken doe je bijvoorbeeld via Tix.nl.

Eenmaal aangekomen op Japanse bodem heb je met de Japan Rail Pass heel Tokyo én de rest van Japan binnen handbereik. Doordat er zoveel JR-lijnen in Tokyo zijn, kan het lonen om je pas al direct bij aankomst te activeren. Benieuwd hoe de JR Pass precies werkt? Lees ook onze uitgebreide blog over reizen met de trein in Japan.

Reizen naar Japan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Hallo . bedankt voor je overzicht , erg interessant. Ik lees vandaag dat als je japan per vliegtuig binnen
    komt , de land ook per vliegtuig moet verlaten. wij zijn van plan om naar Tokio te vliegen en dan per ferry land verlaten naar Zuid Korea . Weet jij iets daarover . Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Japan

Japan is het land van sushi, kersenbloesem, geisha’s en hogesnelheidstreinen. Een land met boeiende gebruiken en tradities, maar waar je als reiziger ontzettend comfortabel kan rondreizen. Of je nou een ervaren backpacker bent of voor het eerst in Azië komt, wedden dat je al op de eerste dag verliefd wordt op de cultuur en haar bewoners?

Wil je meer weten over reizen in Japan? Lees hier alles over een rondreis door Japan.

Japan Rail Pass

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset