Zoek
Sluit dit zoekvak.
2 januari 2024

Dit zijn de top 20 bezienswaardigheden van Venetië

Dit zijn de top 20 bezienswaardigheden in Venetië

Van alle Italiaanse steden spreekt Venetië het meest tot de verbeelding. Een stad met interessante bezienswaardigheden, fantastische architectuur en een inspiratiebron voor kunstenaars, artiesten en schrijvers uit alle tijden. Ondergetekende incluis. Want wat was ik onder de indruk van deze Italiaanse stad. Venetië barst uit zijn voegen van de mooie plekken en bezienswaardigheden, maar heeft ook een hele eigen keuken en is in zoveel opzichten anders dan de rest van Italië. Het is − kortom − een plek die je gezien moet hebben en ik kan het aanraden om op korte termijn een bezoekje te plannen.

Benieuwd wat je allemaal kan zien en doen tijdens een stedentrip Venetië? Ik maakte een overzicht met tips voor de top 20 belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië.

VENETIË

Top 20 bezienswaardigheden in Venetië

De meningen over Venetië zijn op z’n zachts gezegd verdeeld. Je verafschuwt het of je vindt het een geweldige stad. Ik behoor tot mijn grote verrassing tot die laatste groep. Ik heb nooit echt behoefte gehad om Venetië te bezoeken en had er eerlijk gezegd niet zoveel van verwacht, maar ik vond het werkelijk prachtig. Wát een mooie en bijzondere stad.

1. San Marco Plein

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië is natuurlijk het San Marco Plein, ofwel Piazza di San Marco. Dit iconische plein vormt het kloppend hart van de stad en is een goed startpunt voor een paar uurtjes sightseeing. Vanaf hier heb je bezienswaardigheden zoals het Dogenpaleis, de Campanile, Basilica di San Marco en de Brug der Zuchten binnen handbereik en langs het water dobberen tientallen gondels. Het plein zelf vond ik eerlijk gezegd niet heel boeiend, het gaat hier vooral om de bijzondere gebouwen eromheen.

Piazza San Marco, een van de mooiste plekken in Venetië

2. San Marco Basiliek

De San Marco Basiliek is zo groot en indrukwekkend dat het zijn eigen reisgids verdient. Deze Venetiaanse bezienswaardigheid mag je best omschrijven als een architectonisch wonder, maar ook de geschiedenis is interessant. De indrukwekkende basiliek werd gebouwd ter ere van de heilige Sint Marcus, wiens overblijfselen in 828 uit Egypte werden geroofd. Het verhaal gaat dat sluwe Venetiaanse zeevaarders de botten verstopten tussen het varkensvlees, om te voorkomen dat de Egyptische autoriteiten de buit zouden ontdekken.

➞ Venetië tip: De Basilica di San Marco is gratis toegankelijk, maar houd rekening met lange rijen. Kom op tijd als je dat voor wilt zijn.

Basilica di San Marco, een van de mooiste bezienswaardigheden in Venetië

3. Bezienswaardigheden in Venetië: Het Dogepaleis

Venetië was vroeger een zelfstandige republiek, met aan het hoofd de doge. De regering zetelde in het Dogepaleis (Palazzo Ducale), dat aan het San Marcoplein ligt. Deze bezienswaardigheid geldt als een van de mooiste gebouwen in heel Venetië en is zowel van buiten als van binnen een plaatje om te zien.

Dogepaleis, Venetië

Venetië tip: In Venetië rijden geen bussen, in plaats daarvan neem je de vaporetto (waterbus). Je kunt geld besparen door een dagpas te kopen.

4. Brug der Zuchten

De Brug der Zuchten is een van de bekendste bezienswaardigheden in Venetië en hoort officieel bij het Dogepaleis. De brug verbond het paleis met de gevangenis en dankt zijn naam aan de zuchtende gevangen, die hier voor het laatst een blik op het mooie Venetië konden werpen. Het ligt pal achter het Dogepaleis en is moeilijk over het hoofd te zien. Je herkent deze iconische brug aan de fotograferen mensenmassa’s.

Brug der Zuchten, Venetië

5. Campanile

Het hoogste bouwwerk in Venetië is de Campanile, de 99 meter hoge klokkentoren op het San Marcoplein. Voor een paar euro kun je de lift naar boven nemen voor een geweldig uitzicht over de stad. Grappig weetje: de toren is in 1902 ingestort nadat men had geprobeerd een lift te installeren. De toren werd een paar jaar later in originele stijl herbouwd.

Campanile, bezienswaardigheden in Venetië
Campanile, bezienswaardigheden in Venetië

6. Teatro La Fenice

Het Teatro La Fenice moet wel een van de mooiste theaters ter wereld zijn. La Fenice betekent De Feniks en een toepasselijkere naam is er niet. Het theater is de afgelopen eeuwen namelijk meerdere malen afgebrand, maar elke keer weer opnieuw opgebouwd. Het huidige theater dateert uit 2001, maar heeft dezelfde allure als vroeger.

 • Als je geen geld (of tijd) hebt voor een voorstelling, dan kun je het theater ook bezoeken met behulp van een audiotour.
Bezienswaardigheden Venetië

7. Bezienswaardigheden in Venetië: Rialtobrug

Van alle 400 bruggen in Venetië is de Rialtobrug verreweg de meest bekende. Dit iconische bouwwerk over het Canal Grande dateert uit 1591 en kostte destijds 250.000 gouden ducaten. Het is een enorm bouwwerk en staat doorgaans helemaal vol met toeristen. Persoonlijk vond ik de brug een beetje tegenvallen en zelfs vrij lelijk als je er heel dichtbij staat. Je kunt ‘m beter van een afstandje bekijken.

 • In een zijstraatje bij de Rialtobrug vind je Enoteca Al Volto, een super leuk wijnbarretje met tafels op straat en spotgoedkope drankjes. Het is een van de weinige plekken in dit deel van Venetië waar je slechts € 3 betaalt voor een glas Aperol Spritz. Onthouden dus!
 • Nog een leuke tip in de buurt van de Rialtobrug: de gelato van Suso is een van de beste plekjes in de stad om een ijsje te scoren.
Rialtobrug, Venetië

8. De grachten Venetië

De grachten van Venetië mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met bezienswaardigheden. De stad is opgebouwd uit 118 kleine eilandjes en op veel plekken wordt het straatbeeld bepaald door smalle grachten en waterwegen. Hartstikke fotogeniek en je kunt er als toerist ook eigenlijk niet omheen. De beste fotospots langs het water vind je in de rustige wijken Cannaregio en Dorsoduro.

➞ Venetië tip: in de reisgids Time to Momo Venetië vind je wandelroutes langs bekende én onbekende bezienswaardigheden in de stad.

Bezienswaardigheden Venetië

9. Canal Grande

Het 3,8 kilometer lange Canal Grande is het belangrijkste kanaal van Venetië. Het is 30 tot 70 meter breed en langs de oevers staan de mooiste paleizen en kerken. Er zijn een aantal bruggen die je van de ene naar de andere oever brengen, maar je kunt het kanaal ook oversteken met een gondel, de vaporetto of traghetto.

 • Voor een goedkope rondvaart over het Canal Grande stap je aan boord van de vaporetto (waterbus). Lijn 1 start ter hoogte van het station en vaart een prachtige route langs alle bezienswaardigheden.
 • Fototip voor als je in Venetië bent: het uitzicht op de foto hieronder vind je ter hoogte van de Ponte dell’Accademia.
Bezienswaardigheden Venetië, Italië

10. Palazzo Contarini del Bovolo

Goed verborgen in het hart van Venetië ligt het Palazzo Contarini del Bovolo, een klein stadspaleis dat het vooral moet hebben van de prachtige wenteltrap. Deze Scala Contarini del Bovolo is een fotogenieke spiraaltrap die het erg goed doet op social media. Daarnaast heb je vanaf de bovenste verdieping ook een erg mooi uitzicht over de stad. Omdat het bouwwerk goed verstopt ligt in een wijk vol kleine steegjes zul je er niet zo snel spontaan tegenaan lopen, dus je moet wel actief op zoek gaan naar de ingang.

 • Je moet van tevoren een toegangskaartje kopen voor het paleis, dat kan onder andere via Tiqets.nl.

➞ Lees ook: 6 x leuke gratis wandeltours in Venetië

Palazzo Bovolo, Venetië

11. Dorsoduro

Hoewel je hier minder bezienswaardigheden vindt dan in andere delen van Venetië, is de wijk Dorsoduru mijn favoriet. Deze gezellige wijk stikt van de leuke restaurants en is een stuk rustiger dan de rest van de stad. Je kunt hier voor een relatief klein prijsje aanschuiven voor een pizza en in de smalle steegjes vind je tal van bijzondere winkeltjes. Als je goed zoekt heb je de romantische trattoria’s waar ze écht lekker Ventiaanse koken voor het uitkiezen. Rondom Campo San Barnaba zitten veel leuke restaurantjes, maar als je een willekeurig zijstraatje induikt kom je de echte pareltjes tegen.

Bezienswaardigheden Venetië

12. Galleria dell’Accademia

Regen tijdens jouw stedentrip Venetië? Gelukkig zijn er tal van interessante musea die je kunt bezoeken. Een daarvan is het vooraanstaande Galleria dell’Accademia, een prachtig museum vol Venetiaanse kunstschatten. Je kunt hier een groot aantal schilderijen en sculpturen bewonderen, maar de architectuur mag je ook best een meesterwerk noemen. Vergeet dus niet om regelmatig je hoofd in je nek te leggen om de indrukwekkende plafondschilderingen te bekijken.

➞ Venetië tip: Elke eerste zondag van de maand mag je gratis naar binnen bij het museum. Ook hier geldt: kom op tijd om de grote mensenmassa’s voor te zijn.

Bezienswaardigheden Venetië
Venetië

13. Street art spotten in Venetië

Als traditionele kunst niet echt jouw ding is, dan kun je in Venetië ook op zoek gaan naar streetart. Want alles mag er dan heel strak en schoon uitzien, als je goed oplet kom je overal toffe kunstwerkjes tegen. Geen enorme murals op opvallende graffiti, maar stencil art op oude deuren en electriciteitskastjes.

Streetart in Venetië

14. Bezienswaardigheden in de Joodse wijk van Venetië

In stadsdeel Cannaregio vind je de Joodse wijk van Venetië. In het jaar 1516 werd besloten dat alle Joodse inwoners verplicht opgesloten moesten worden in een gebied in het noorden van de stad. Overdag konden ze werken en zakendoen, maar na zonsondergang en tijdens feestdagen gingen de hekken op slot en mocht men zich niet meer buiten deze ‘getto’ ophouden. Ondanks de restricties kwamen er in de loop der jaren steeds meer Joden in Venetië wonen. De wijk begon uit te dijen en ook bestaande huizen kregen extra verdiepingen om iedereen te kunnen huisvesten. Uiteindelijk heeft het tot 1866 geduurd voordat er een eind kwam aan deze praktijken. Veel van de oorspronkelijke Joodse families zijn de stad uiteindelijk alsnog ontvlocht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Bezienswaardigheden in de Joodse wijk van Venetië zijn de synagoges, het Joods Museum en het Holocaust Monument.
 • Wandel langs de belangrijkste bezienswaardigheden met behulp van deze gratis wandelroute.
 • Vind je het interessant om meer te leren over de Joodse geschiedenis in Venetië? Ga dan op pad met een gids tijdens deze wandeltour door de Ghetto di Venezia.
Bezienswaardigheden Venetië

15. Mercato di Rialto

De Mercato di Rialto is de belangrijkste markt in Venetië en een ware bezienswaaridigheid. Van courgettebloemen tot sint-jacobsschelpen: hier worden de lekkerste producten uit de omgeving verhandeld en kijk je je ogen uit. Met name in de ochtend is het er lekker druk met locals en restauranthouders die hier komen winkelen, maar je kunt zelf ook inkopen doen voor een lunch to-go.

 • Het is niet toegestaan om te picknicken op straat in Venetië, laat je dus niet verleiden om lukraak ergens neer te ploffen met een hapje dat je op de Mercato di Rialto hebt gekocht.
 • Ontdek het culinaire erfgoed van Venetië tijdens een food tour. Deze tour combineert de lekkerste adresjes met een tocht langs enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië. Een leuke manier om de stad beter te leren kennen.

➞ Lees ook: Dit zijn de 10 best beoordeelde hotels in Venetië

Aperol Spritz in Venetië
Aperol Spritz in Venetië

16. Per gondel langs de bezienswaardigheden van Venetië

Als je de ultieme toerist wilt uithangen in Venetië, dan moet je natuurlijk aan boord van een gondel stappen. Het is niet goedkoop, maar het hoort er wel een beetje bij. Het leuke van een tochtje per gondel is dat je de stad vanuit een compleet ander perspectief kan bewonderen. Je hebt veel meer ruimte dan in de nauwe steegjes van Venetië en kunt op je gemak genieten van de vele bezienswaardigheden langs de oevers.

 • Een klassieke gondeltocht is niet goedkoop. Houd rekening met € 80 voor een privétochtje van 25-30 minuten. ’s Avonds betaal je zelfs € 120 voor een privétocht.
 • Bespaar geld door vooraf een ticket te kopen en de gondel met andere reizigers te delen. Via deze site betaal je vanaf € 33 per persoon.
 • Je kunt als toerist ook gebruik maken van de Traghetto. Dit is een soort gondel-pendeldienst die je naar de overkant van het Grand Canal kan brengen. Het tochtje is ontzettend kort, je deelt de gondel altijd met andere mensen en de routes liggen vast, maar je betaalt hier slechts € 2 voor de overtocht.
Gondels in Venetië

17. Isola di San Giorgio Maggiore

Als je vanaf het San Marcoplein richting de lagune kijkt, dan zie je hem al in de verte liggen: de kerk van San Giorgio Maggiore. Deze basiliek is gelegen op het gelijknamige eiland en je kunt er gratis binnen een kijkje nemen. Neem de lift naar de top van de klokkentoren voor een mooi uitzicht over de omgeving.

 • Het uitzicht vanaf de klokkentoren is bijna net zo mooi als die vanaf de Campanile, maar hier staan doorgaans veel minder mensen in de rij.
 • Vanaf Piazza di San Marco reis je in vijf minuten met de Vaporetto naar Isola di San Giorgio Maggiore.
San Giorgio Maggiore, Venetië

18. Murano & Burano

Een tip voor als je langer dan één dag de tijd hebt in Venetië: maak een uitstapje naar de omliggende eilanden Murano en Burano. Deze twee kleurrijke buureilanden liggen ook in de Laguna van Venetië en zijn perfect bereikbaar met de vaporetto. Murano is het eiland van de glasblazers en Burano staat juist bekend om het kantklossen. Beide eilanden zijn een plaatje om te zien dankzij de kleurrijke huisjes en fotogenieke grachten.

 • Murano en Burano zijn eenvoudig bereikbaar met de vaporetto. Deze vertrekken bij de halte Fondamente Nova. Het is ongeveer 10 minuten varen naar Murano en 50 minuten varen naar je Burano.
 • Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde dagtrip (€ 33) waarbij je onder leiding van een gids de verschillende bezienswaardigheden bezoekt. Je neemt dan onder andere een kijkje in de werkplaats van een glasblazer.

19. Lido di Venezia

Wist je dat Venetië ook een vrij populaire strandbestemming is? Lido di Venezia is een langgerekt eiland dat de laguna moet beschermen tegen de zee. Je vindt er ruim tien kilometer aan strand en tal van fijne hotels. Perfect dus als je een dagje wilt ontspannen tijdens een stedentrip Venetië.

Bezienswaardigheden Venetië

20. Carnaval van Venetië

Het carnaval van Venetië is hét evenement van het jaar. Het festival duurt in totaal 12 dagen en staat bekend om de kleurrijke optochten en kostuums met typisch Venetiaanse maskers. Er worden voorstellingen gehouden en theatervoorstellingen bekijken, en uiteraard is het leuk als je zelf ook verkleed gaat. Ook buiten de carnavalsperiode kun je overigens maar moeilijk om het feest heen. Je kunt het gehele jaar door overal in de stad etalages met prachtige handgemaakte maskers bewonderen.

 • Het Carnval van Venetië duurt in 2023 van zaterdag 18 februari tot dinsdag 28 februari.
 • Houd er rekening mee dat prijzen een stuk hoger liggen dan normaal tijdens het jaarlijkse carnaval.
Carnaval Venetië

➞ Venetië tip: Bezoek je Venetië tijdens een dagtrip? Parkeren is nog best lastig, maar de stad is gelukkig ook snel én goedkoop te bereiken met de trein.

OVERNACHTEN IN VENETIË

Als je wilt blijven overnachten, dan zijn er tal van opties. Je kunt in Venetië zelf blijven slapen, pal tussen de bezienswaardigheden en bij alle hoogtepunten in de buurt. Dit is doorgaans wel vrij prijzig, maar de ervaring maakt een hoop goed.

 • Een betaalbaar hotel in hartje Venetië is Hotel Abbazia (vanaf € 87 inclusief ontbijt). Een heel mooi en sfeervol hotel in de wijk Cannaregio. Dit hotel heeft ook een prachtige binnentuin waar je de mensenmassa’s kunt ontlopen.
 • Budgetreizigers kunnen ook kijken bij het aanbod op Hostelworld, dat doorgaans net iets goedkoper is dan wanneer je een hotel zou boeken.
 • Is geld geen issue en wil je juist superdeluxe overnachten in Venetië? Check dan het Palazzo Venart Luxury Hotel (vanaf € 358 inclusief ontbijt). Een vijfsterrenhotel met grandioos ontbijt, marmeren badkamers en butler die 24/7 bereikbaar is via Whatsapp.
  .
Bezienswaardigheden Venetië

Overnachten buiten Venetië

Wil je besparen op een hotel in Venetië en hoef je niet per sé tussen de belangrijkste bezienswaardigheden te zitten? Dan is het slim om net buiten de stad een hotel te zoeken. De stad Mestre ligt op het vasteland en met het openbaar vervoer sta je binnen mum van tijd in Venetië. Je moet dan elke ochtend een paar minuten reizen, maar dat scheelt je wel veel geld.

Reisvideo Noord-Italië

Bekijk hieronder het filmpje dat ik maakte van mijn reis naar Venetië en andere delen van Noord-Italië. Op de hoogte blijven van alle nieuwe reisvideo’s? Abonneer je op ons kanaal via Youtube!

Reizen naar Italië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis ITalië

Italië heeft boeiende steden, volop culturele hoogtepunten, een overheerlijke keuken én het is er bijna het hele jaar lekker weer. Reden genoeg dus om een vakantie naar Italië te plannen. Of je nu gaat kamperen in het noorden, een stedentrip maakt naar Rome of op zoek gaat naar de mooiste stranden van de Amalfitaanse kust, hier draait het om genieten met een hoofdletter G.

Wil je meer weten over een vakantie naar Italië? Lees hier alle reisblogs over Italië.

BESTEMMINGEN

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset