Zoek
Sluit dit zoekvak.
24 februari 2023

Zo mooi is een Big 5 safari in Zuid-Afrika

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

Een ontmoeting met de Big 5 is voor veel reizigers het belangrijkste motief om een reis naar Zuid-Afrika te boeken. Niet voor niets. Het land stikt van de safariparken en als je de tijd neemt heb je grote kans om de Big 5 te spotten. Olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden en neushoorns, maar ook kleiner wild zoals zebra’s, giraffes en wrattenzwijnen. Je komt ze allemaal tegen tijdens een safari in Zuid-Afrika.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

SAFARI ZUID-AFRIKA

DE BIG 5 SPOTTEN TIJDENS EEN SAFARI IN ZUID-AFRIKA

Ik concentreerde me tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika bewust op Johannesburg en omgeving, omdat je hier heel veel parken bij elkaar hebt liggen. Het is vaak maar een paar uurtjes rijden van A naar B, dus je kunt in een kort tijdsbestek veel verschillende reservaten bezoeken. In totaal deed ik elf zogenoemde game drives, en heb ik de mooiste dieren voorbij zien komen. Benieuwd hoe zo’n safari in Zuid-Afrika eruit ziet? Hieronder vind je de mooiste foto’s van mijn rondreis.

DE BIG 5 SPOTTEN IN ZUID-AFRIKA

Tot de Big 5 van Zuid-Afrika worden buffels, olifanten, leeuwen, luipaarden en neushoorns gerekend. Het is van oorsprong de top vijf van gevaarlijkste dieren om op te jagen, maar inmiddels ook een veelgehoorde term binnen het toerisme. Een safari is doorgaans namelijk pas echt geslaagd als je ze allemaal hebt kunnen spotten. Klinkt misschien een beetje sneu, maar je moet niet onderschatten hoe bijzonder het is om oog in oog te staan met een enorme buffel of overstekende olifant.

➞ Lees ook: Route en planning voor een roadtrip door Zuid-Afrika

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-AfrikaDe Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

WAAR VIND JE DE MOOISTE SAFARIPARKEN IN ZUID-AFRIKA?

De grote vraag natuurlijk als je een rondreis aan het plannen bent: waar moet je precies naartoe als je op safari wilt in Zuid-Afrika? Met meer dan 20 nationale parken en ontelbare privéreservaten heb je de ultieme safari-reis in Zuid-Afrika binnen handbereik.

Het bekendste safaripark is natuurlijk Kruger National Park, maar er zijn meer nog veel meer plekken waar je wilde dieren kunt spotten. Landschappelijk gezien vond ik het Marakele National Park het mooist. Dit vrij onbekende natuurgebied is prachtig gelegen tussen de roodbruine rotsformaties en je komt er nauwelijks andere toeristen tegen. Je moet hier wel wat beter je best doen om dieren te spotten, maar de prachtige omgeving maakt een hoop goed. Daarnaast was ik ook erg gecharmeerd van het Pilanesberg National Park, op slechts 2,5 uur rijden van Johannesburg. Pilanesberg is gelegen in een uitgedoofde vulkaankrater en je hebt er grote kans om de Big 5 te spotten.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

6 REDENEN OM OP SAFARI TE GAAN MET EEN RANGER

Het leuke aan reizen in Zuid-Afrika is dat je in veel nationale parken zelf met je auto op pad mag. Hartstikke avontuurlijk en ook best spannend om zo tussen de wilde dieren te rijden. Toch is het niet ideaal, en is mij in Zuid-Afrika de meerwaarde van een safari met ranger wel duidelijk geworden. Zelf rijden is nou eenmaal ontzettend vermoeiend, want je bent constant de horizon aan het afspeuren. Daarnaast kan het voorkomen dat je een hele dag rondrijdt zonder dat je iets ziet vanwege het gebrek aan kennis. Benieuwd wat het voordeel is om met een ranger op pad te gaan? Hieronder geef ik je vijf redenen om juist te kiezen voor een game drive met gids.

  1. Rangers weten precies waar dieren zich graag verstoppen en rondhangen
.
  2. Rangers houden onderling contact over plekken waar de dieren zijn gespot.
  3. Rangers hebben oog en oor voor sporen, gedrag en geluiden van dieren.
  4. Je hoeft zelf niet op de weg te letten en kunt 100 procent focussen op de wilde dieren die je tegenkomt.
  5. Groepen met rangers mogen vaak eerder het park in dan gewone toeristen, dus meer kans op wildlife.
  6. In een ‘game viewer’ zit je hoger, dus je hebt een beter overzicht over de omgeving en mogelijk verstopte dieren.

➞ Lees ook: Dit moet je weten over autohuur in Zuid-Afrika

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika
De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

OOK OP SAFARI IN ZUID-AFRIKA?

Heb jij na het zien van bovenstaande foto’s ook zin om een safarireis naar Zuid-Afrika te plannen? Ik kan het van harte aanbevelen. Ik heb mij tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika geconcentreerd op het gebied rondom Johannesburg. Hier vind je een heleboel verschillende wildparken en kun je prachtige roadtrips maken. Zo kun je hier bijvoorbeeld Kruger National Park en Pilanesberg bezoeken. Vanwege de afstanden raad ik het aan om een auto te huren. Doe dat bij voorkeur via Sunny Cars, want via hen ben je altijd goed verzekerd. Het is heel fijn als je je op reis geen zorgen hoeft te maken over eventuele schade en vervelende financiële verrassingen. Meer weten over reizen in Zuid-Afrika? Bekijk de exacte route van mijn rondreis door Zuid-Afrika en lees ook mijn ervaringen met het huren van een auto vanaf de luchthaven in Johannesburg.

De Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-AfrikaDe Big 5 spotten tijdens een safari in Zuid-Afrika

REISVIDEO

Roadtrip door Zuid-Afrika

➞ Abonneer je op mijn Youtube kanaal

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties