Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan
Home » Japan » Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

Een van de dingen die je absoluut moet doen in Japan is slapen in een ryokan. Dit is een traditionele Japanse herberg waar je een uniek inkijkje krijgt in de Japanse cultuur. Al vanuit Nederland boek ik daarom een verblijf in een ryokan in de Japanse Alpen, want onaangekondigd ergens op de stoep staan is hier niet gebruikelijk. Het is een fantastische ervaring. Overdag bezoeken we een nationaal park en hebben we tijd voor mooie wandelingen, maar zodra de zon onder gaat kunnen we helemaal tot rust komen in onze geweldige ryokan.

 

RYOKAN SENSHINKAN MATSUYA

We checken in bij Senshinkan Matsuya, in het dorpje Yudanaka. In de winter ligt hier een dik pak sneeuw, maar tijdens ons verblijf is het gelukkig niet zo koud meer. De ryokan is een prachtige, 200 jaar oude herberg met houten gevel. Binnen liggen geurende tatami matten op de vloer en worden kamers opgesierd met rijstpapieren schuifdeuren. Bij binnenkomst wissel ik mijn eigen schoenen om voor een Japans slippertje en worden we hartelijk ontvangen met een kopje bouillon en een koekje. Op en top Japanse gastvrijheid, in een setting zoals ik me het had voorgesteld.

Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

 

EEN TRADITIONELE JAPANSE KAMER

Als alle formulieren zijn ingevuld neemt de vriendelijke man achter de balie ons mee naar boven. Hij wijst ons naar onze ruime kamer in typisch Japanse stijl. Ook hier schuifdeuren en geweven matten op de vloer. We kunnen er thee drinken uit een traditioneel servies en er ligt voor ons allebei een yukata (katoenen kimono) klaar.

Slapen doen we deze twee nachten op een Japans matras (futon) op de grond en in de ruimte staan verder nog een lage tafel en twee stoelen zonder poten. Dat laatste zie je best veel in Japan; zelfs in restaurants is het normaal om op de grond te zitten en je benen onder je te vouwen. Ook de komende dagen zullen we dus veel op de grond doorbrengen.

Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

 

BADDEREN IN EEN ONSEN

Onze kamer beschikt over een kleine wastafel waar we onze tanden kunnen poetsen, maar een echte badkamer hebben we niet. De wc moeten we delen met andere gasten en voor een wasbeurt zijn we aangewezen op de onsen van de ryokan. Vrij spartaans op het eerste gezicht, maar het went snel en het gemis aan privacy wordt ruimschoots goedgemaakt door het ontspannende warme water.

Een onsen is een gemeenschappelijke badgelegenheid (mannen en vouwen apart), waarbij het bad wordt gevuld met heet water uit een vulkanische bron. De Japanners geloven dat de mineralen een genezende werking hebben en allerlei kwaaltjes kunnen verhelpen. Daarnaast werkt het warme water ontspannend en een fijne manier om een drukke dag af te sluiten. Een baddersessie begint met een grondige wasbeurt op het droge, en pas als je alle zeep en viezigheid hebt afgespoeld, mag je een plekje zoeken in het warme water. Wel zo fris, aangezien je het bad moet delen met de andere gasten.

Je moet er natuurlijk wel van houden, van die naaktheid, maar in Japan is een bezoek aan een onsen heel gebruikelijk. Ik zit in bad met zowel stokoude dametjes als jonge studentes. En ik geef ze groot gelijk, want een bezoek aan een onsen is gewoon heel erg lekker. Tijdens ons verblijf in het vroege voorjaar is het heerlijk opwarmen in het hete water. Wij hebben bovendien het geluk dat we in typisch onsen-stadje logeren, en krijgen van onze gastvrouw een sleutel die toegang geeft tot alle publieke onsens in het dorp.

 

HOUTEN TEENSLIPPERS EN RONDLOPEN IN EEN YUKATA

De gebruiken in een ryokan zijn anders dan in een normaal hotel. Zo is het hier volledig geaccepteerd om de hele dag in je yukata rond te lopen. Bij het ontbijt, het diner en zelfs buiten kijkt niemand er vreemd van op. Voor mij blijft het vooral een grappig gezicht om de mensen op straat voorbij te zien schuifelen in hun dunne yukata, maar na een tijdje wen je ook daar aan.

Dat schuifelen komt overigens niet door de yukata, maar door de slippers. Want ook wat betreft het gebruikt van schoeisel hoor je je hier aan een etiquette te houden. Er zijn slippers voor binnen, buiten en een apart setje voor op het toilet. Het is even wennen, want je moet er constant aan denken om te wisselen. De slipperwissel op het toilet gaat me redelijk af, maar vooral de onhandige houten buitenslippers zijn lastig te hanteren. Het is moeilijk om in balans te blijven en lukt alleen als je hele kleine stapjes neemt. Gelukkig hebben we geen haast, dus kunnen we optimaal genieten van deze Japanse levensstijl.

Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

 

EEN JAPANS FEESTMAAL

We verblijven twee nachten in deze ryokan, en onze laatste avond besluiten we met een traditioneel Japans diner. Ryokans in Japan staan bekend om het geweldige eten, en wij hebben wat dat betreft niets te klagen hier. De hele tafel staat vol met kleine porseleinen bakjes met daarin de meest verfijnde Japanse gerechtjes. Onder elk dekseltje schuilt een prachtig hapje: van sashimi tot soep en van gegrilde plakjes eendenborst tot groenten in een knapperig tempurakorstje. Een onvergetelijk feestmaal waar heel erg veel moeite en liefde in is gestoken, bijna te mooi om op te eten. Het is het hoogtepunt van ons verblijf in deze ryokan.

Tijdens je verblijf in Japan moet je wat mij betreft minstens één nachtje in een ryokan hebben geslapen, want het is echt een belevenis op zich. Je leert ontzettend veel over de Japanse cultuur en de lokale gebruiken, en het is bovendien heel erg ontspannen. Slapen op de grond, badderen in een onsen, rondlopen in een yukata en genieten van zo’n bijzonder diner: het hóórt gewoon bij een reis door Japan.

Bijzonder overnachten in een ryokan in JapanBijzonder overnachten in een ryokan in Japan Bijzonder overnachten in een ryokan in Japan

 

WAT KOST EEN OVERNACHTING IN EEN ROYKAN?

Ryokans komen in alle vormen en maten, maar de prijzen liggen doorgaans wel iets hoger dan in een hotel of guesthouse. Mijn vriend en ik betaalden voor een verblijf van twee dagen (exclusief diner) in totaal 194 euro. Dat klinkt als veel geld, maar ik vond het iedere euro waard. Ik heb zoete herinneringen aan onze geweldige reis door Japan, en overnachten in zo’n bijzondere omgeving was een van de hoogtepunten.

Enthousiast geworden? Je kan een kamer bij Senshinkan Matsuya ryokan boeken via Booking.com.

Bijzonder overnachten in een ryokan in JapanBijzonder overnachten in een ryokan in Japan

Meer lezen over reizen in Japan? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: 17 dagen rondreizen in Japan
– Japan: 13 x doen in Osaka
– Mijn 10 beste tips voor Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan
– De ultieme Japan bucketlist: 25 x doen in het land van de rijzende zon
– Ik ging Mariokarten in Tokyo en dat was SUPER vet
– Japan: Nara en het dilemma van de 1200 heilige herten
– 24 uur met de monniken in heilig Koya-san

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!35 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.