Zoek
Sluit dit zoekvak.
19 februari 2024

Reizen in Europa: deze 20 (bijzondere) bestemmingen wil ik bezoeken

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

Na zoveel verre reizen wordt het tijd om ook wat aandacht te besteden aan reizen binnen Europa. Want wereldreizen is mooi, maar Europa is dat ook. Onderstaande reizen en bijzondere vakantiebestemmingen in Europa staan nog hoog op mijn wensenlijstje.

Meer lezen over reizen in Europa? Bekijk hier alle bestemmingen.

1. Kanoreis in Zweden

Tijdens mijn meest recente reis naar Zweden maakte ik een meerdaagse vlottentocht en dat was een grandioos avontuur. Wat ook nog een op de Europese bucketlist staat is een soortgelijke reis per kano. Overdag peddel je door de mooiste landschappen, ’s avonds zoek je een plekje in de natuur waar je je tent kan opzetten. Een hele week buiten zijn en genieten van de Zweedse zomer. Ik kan nu al naar zo’n reis uitkijken.

Boek The Canoe Trip ➞

Vakantie Värmland, Zweden: de leukste tips

2. The Vespa Trip in Italië

Italië is misschien een beetje doorsnee en daardoor niet de meest bijzondere bestemming in Europa, maar wacht maar tot je het land op een prachtige rode Vespa doorkruist. Deze iconische Italiaanse scooter is het perfecte vervoersmiddel voor een avontuurlijk roadtrip. Italiaanser ga je het bijna niet krijgen en The Vespa Trip staat dan ook hoog op dit lijstje met originele vakanties in Europa.

Boek The Vespa Trip ➞

The Vespa Trip

3. Surfreis naar Portugal

Mijn surflessen op Lombok hebben iets in mij losgemaakt, want sindsdien wil ik ook dichter bij huis de golven trotseren. Portugal is dé surfbestemming van Europa en het lijkt me heerlijk om hier een paar dagen aan het strand door te brengen. Overdag kan ik dan surfles nemen, ’s avonds is het genieten van lekker eten en mooie zonsondergangen.

Goedkope vliegtickets naar Portugal ➞

Surfen in Ericeira

4. Dolomieten

In het noorden van Italië ligt een gebied waar ik de mooiste foto’s van voorbij zie komen: de Dolomieten. De landschappen bestaan hier uit grillige bergtoppen en je kunt je bijna niet voorstellen dat het Europa is. Geweldig lijkt me dat. Daarnaast is het een goed excuus om mezelf even onder te dompelen in het goede Italiaanse leven. Pasta en pizza, here I come!

Update: Deze reis kan ik inmiddels van mijn lijstje strepen! Lees hier mijn blog over de Dolomieten.

Goedkope vliegtickets naar Italië ➞

Vakantie Dolomieten: rondreis Zuid-Tirol

5. Het Noorderlicht spotten op IJsland

IJsland, het land van ijs en vuur. Uiteraard mag dit land niet in mijn lijstje met bijzondere vakantiebestemmingen in Europa ontbreken. Het lijkt me heel speciaal om hier een weekje in een 4×4 rond te reizen en onder andere op zoek te gaan naar het Noorderlicht. Concrete plannen voor een reis naar IJsland zijn er niet, maar óóit komt het ervan.

Boek hier je IJsland-rondreis in een 4×4 ➞

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

6. Een verrassingsreis maken

Een verrassingsreis maken met reisorganisatie srprs.me staat al jaren op mijn wensenlijstje, maar het is er tot op heden nog niet van gekomen. De voorpret lijkt me fantastisch en het is ook wel eens verfrissend om zonder verwachtingen een bestemming te ontdekken. Bij srprs.me heb je keus uit verschillende soorten reizen waarbij je pas vlak voor vertrek hoort waar je naartoe gaat. Je kan roadtrippen met eigen auto of bijvoorbeeld op stedentrip met het vliegtuig. Een roadtrip lijkt mij ideaal voor een kort weekendje weg, maar een Europese stedentrip zie ik ook wel zitten. Heel benieuwd waar ik dan terecht zou komen.

Update: Deze reis kan ik inmiddels van mijn lijstje strepen! Lees hier mijn blog over reizen met srprs.me

Regel hier je verrassingsreis met 20 euro korting ➞

Tips voor een stedentrip Nice

7. Sardinië

De stranden van Sardinië schijnen net zo mooi te zijn als in de Caraïben, dus waarom ben ik er dan nog nooit geweest? Huurauto, sfeervol huisje, mooie stadjes, lekker eten en de hele dag luieren aan het strand: zo’n vakantie zie ik wel zitten. Mijn bezoek aan dat andere Italiaanse eiland Sicilië smaakte zeker naar meer, maar een volgende keer kies ik toch echt voor een verblijf op Sardinië.

Goedkope vliegtickets naar Sardinië ➞

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

8. Montenegro

Over Montenegro hoor ik steeds meer goede verhalen. Een vakantiebestemming in opkomst en daarom kun je er maar beter vroeg bij zijn. De Baai van Kotor wordt een van de mooiste stukjes van Europa genoemd en in de omliggende plaatsjes is het goed vakantie vieren. Het lijkt me fantastisch om in de regio te gaan roadtrippen en uitgebreid de tijd nemen voor alle hoogtepunten. Ik was een paar jaar geleden al in de buurt tijdens mijn roadtrip door Kroatië en Bosnië, en heb inmiddels een beetje spijt dat ik niet een stukje verder ben gereden.

Ga mee met The Balkan Trail ➞

Bijzondere vakantiebestemmingen Europa

9. Stedentrip Sint Petersburg

Ik heb al aardig wat steden in Europa bezocht, maar naar Sint Petersburg ben ik nog erg benieuwd. Ik ben nog niet eerder in Rusland geweest, maar de stad schijnt aardig Europees aan te voelen. Uiteraard mag een bezoek aan de Hermitage niet op mijn lijstje ontbreken, maar ik heb gehoord dat de metrostations ook het bewonderen waard zijn. Als het ooit weer rustig is in de regio, ga ik graag die kant op.

Goedkope vliegtickets naar Sint-Petersburg ➞

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

10. Faeröer Eilanden

De Faeröer Eilanden zijn een aardig alternatief voor IJsland en daarom staat ook deze bijzondere Europese vakantiebestemming op mijn lijstje. Je hebt er dezelfde spectaculaire landschappen, maar het is er doorgaans iets rustiger. IJsland wordt de laatste jaren aardig overlopen door toeristen, daar hoef je je op de Faeröer geen zorgen over te maken. De Faeröer Eilanden liggen behoorlijk geïsoleerd, maar je hoeft niet per sé in het vliegtuig te stappen. Je kunt vanaf het noorden van Denemarken namelijk ook met de veerboot reizen. Een interessante optie als je voornemens bent om minder vaak te vliegen.

Update: Inmiddels heb ik deze bijzondere bestemming kunnen afstrepen. Lees hier al mijn verhalen over de Faeröer Eilanden.

Goedkope vliegtickets naar de Faeröer Eilanden ➞

Puffins spotten op Mykines, Faeröer Eilanden

11. Lapland in de winter

Na mijn recente bezoek aan Zweeds Lapland is mijn interesse voor een reis door winters Lapland flink aangewakkerd. Ik heb gezien hoe mooi de regio in de zomer is, maar ik ben ook heel benieuwd hoe het er met een winterse deken uitziet. Tijdens mijn afgelopen reis sliep ik elke avond in een andere plaats en legde ik ruim 1500 kilometer af. Ik kan me voorstellen dat je in de winter wat minder vaak van plek verwisselt. Het lijkt me heerlijk om me een week lang terug te trekken in een sfeervolle blokhut en uitstapjes te maken in de directe omgeving. En of het dan om Zweeds, Noors of Fins Lapland zou gaan, dat maakt me niet zoveel uit.

Boek een reis naar Lapland ➞

Route en planning: rondreis Zweeds Lapland

12. Eilandhoppen op de Azoren

Je moet er een aardig stukje voor vliegen, maar technisch gezien horen de Azoren nog bij Europa. Deze Portugese eilandengroep staat bekend om de fenomenaal mooie natuur. Je hebt er kratermeren, watervallen, woeste rotskusten en vulkanische landschappen. Daarnaast heb je er grote kans om walvissen, dolfijnen en orka’s te spotten, en dat staat echt hóóg op mijn lijstje. Ben je net als ik op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming in Europa? Boek een ticket naar de Azoren!

Goedkope vliegtickets naar de Azoren ➞

Tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Portugal

13. Roadtrip door Schotland

Schotland lijkt me zó mooi. Ik zou dan willen beginnen met een stedentrip naar Edinburgh en vervolgens met de auto doorreizen naar de mooiste uithoeken. Onderweg regelmatig de auto langs de kant zetten en elke avond slapen in een knusse bed and breakfast. Een reis die ik graag in de nazomer zou willen maken.

Goedkope vliegtickets naar Schotland ➞ 

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

14. Interrailen

Interrailen door Europa heb ik al een keer gedaan, maar ik wil dolgraag nóg een keer. Het plan werd de laatste tijd alleen een beetje ondergesneeuwd door dromen over verre bestemmingen. Hoog tijd om dat idee weer eens af te stoffen en serieus te gaan overwegen. Het is namelijk ook wel eens fijn om zowel de auto als het vliegtuig te laten staan. Zwitserland lijkt me prachtig om doorheen te reizen met de trein, maar ook Scandinavië, Italië en de Balkan zijn kanshebbers.

Regel hier je reis met Interrail ➞

Reizen met de trein

15. Op wijnreis naar Frankrijk

Lekker eten en lekker drinken, daarvoor ben je Frankrijk natuurlijk aan het juiste adres. Een wijnreisje langs de beste wijngebieden lijkt me fantastisch en een goede reden voor een roadtrip door Frankrijk. Ik zie mezelf al toeren met een achterbak vol lokale wijnen.

Update: Deze reis kan ik inmiddels van mijn lijstje strepen! Lees hier over mijn reis door de Champagnestreek.

Goedkope treintickets naar Frankrijk ➞

Champagne proeven in de Champagnestreek, Frankrijk

16. Naar de woestijn in Spanje

Wist je dat we een woestijn hebben in Europa? Bardenas Reales is een natuurpark in het noorden van Spanje en dat wil ik graag eens met eigen ogen zien. Het is een deel van Spanje dat ik nog niet eerder heb bezocht en goed te combineren met een stedentrip naar typisch Spaanse bestemmingen als Zaragoza en Pamplona.

Goedkope vliegtickets naar Spanje ➞

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

17. Huttentocht in de Alpen

Voor iedereen die wel van een fysieke uitdaging houdt, is een huttentocht in een van de Alpenlanden een geweldig idee voor een bijzondere vakantie. Overdag maak je hikes over hoge bergtoppen en langs stille bergweides, ’s avonds val je in slaap in gezellige berghutten. Dit is niet het type vakantie voor de luxereiziger, maar juist het leven in de berghutten maakt je reis zo bijzonder.

Boek een huttentocht in Oostenrijk ➞

Hiken in Europa: Dolomieten

18. Ballonvaart over Cappadocië

Als je het puur geografisch bekijkt, ligt Cappadocië in Turkije niet in Europa, maar op het Aziatisch continent. Ach, wat maakt het uit. Feit is dat de rotswoningen van Cappadocië zeker een plekje verdienen op je bucketlist. Zet de wekker voor een mooie zonsopgang en boek een ballonvaart om het natuurschoon vanuit vogelperspectief te bekijken.

Check tickets naar Turkije ➞

Cappadocië, Turkije

19. Zeilreis naar Kroatië of Griekenland

Voor een zeilreis langs mooie stranden en verlaten eilandjes hoef je echt niet af te reizen naar Indonesië of het Caribisch gebied. Dat kan ook een stuk dichter bij huis, bijvoorbeeld in Kroatië of Griekenland. Wie kan zeilen huurt een boot en gaat op zelfstandig op pad, maar je kunt ook een zeilboot met schipper boeken. Dan hoef je je zelf geen zorgen te maken over het varen, en kun je tijdens je vakantie vooral genieten.

Boek een zeilvakantie in de Saronische Golf (Griekenland) ➞

Blue Lagoon, Budikovac, Kroatië

20. Camino de Santiago

Ooit loop ik de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze wandeling is toch wel de heilige graal als het gaat om langeafstandswandelingen in Europa. Je kunt een weekje meelopen en een deel van het traject doen, maar voor de echte camino-ervaring neem je langer de tijd.

Check trektochten naar Santiago de Compostela ➞

Wandelroute Camino

Ga op reis

16 reacties

 1. Het binnenland van IJsland is zeker de moeite waard, helaas kan dit alleen gedurende juli of augustus worden bezocht. Vanwege het feit dat de sneeuw dan daar weg is. Er zijn geen verharde wegen in het binnenland alleen modder (dirtroads) wegen. Die worden 1 a 2x per week vlakgetrokken door een speciaal voertuig. Ook lopen er rivieren waar je doorheen moet.
  Ook leuk is op een IJslander (paardje) in september de schapen van het binnenland ophalen samen met de IJslandse boeren. Dat heet de Round-up. zie: http://eldhestar.is/tours/winter-spring-fall/sheep-roundup/

  Mooie plannen allemaal, en bedankt voor je verhaal/tips over Japan, daar gaan we in april 2019 heen. iig de overnachtingen al geregeld, want kersebloesemtijd.
  m.vr.gr. Anita

  1. Hoi Anita,

   Dank voor je leuke tip, dat moet ik zeker onthouden. En graag gedaan wat betreft de tips voor Japan, jullie gaan het ongetwijfeld fantastisch vinden :D

   Groetjes,

   Stéphanie

 2. De Dolomieten! Ik was er afgelopen zomer tijdens mijn roadtrip van twee maanden door Europa, wát fantastisch! Je hoort er bijna nooit iemand over, terwijl het er echt a-dem-benemend mooi is. Ik maakte er een wandeling rondom de Drei Zinnen, wat een dikke aanrader. En een wijnreis in Frankrijk maakte ik ook ooit toen ik op de hotelschool zat. We zaten om 11 uur ’s ochtends al aan de wijn, dus kan me er weinig van herinneren ;) Ben mijn roadtrip van afgelopen zomer dan ook maar in de Elzas begonnen, prachtige omgeving.

  Die woestijn in Spanje en winter in Lapland lijken me inderdaad ook geweldig. En wat dacht je van Albanië?

  1. Albanië lijkt me inderdaad ook heel mooi. Misschien moet ik dat maar combineren met een roadtrip naar Montenegro ;)!

 3. Super gave reizen heb je op je lijstje staan! De meeste staan ook hoog op mijn lijstje, vooral Schotland, IJsland en Fins lapland in de winter. Ik heb al eens een interrail reis gemaakt, ook al was dat alleen in Italië. Een reisje met srprs.me kan ik je zeker aanraden, dat is echt geweldig! Wij kwamen uit in Gdansk, een hele leuke verrassende stad waar ik anders nooit gekomen was denk ik

  1. Leuk om te horen! Ik ben ook in Gdanks geweest en vond er persoonlijk niet zoveel aan. Maar misschien is er een hoop veranderd sinds 2012 ;)!

 4. IJsland is in de zomer ook heel mooi, en dan inderdaad dwars er doorheen (Landmannalaugar) vonden wij het mooiste stuk. Albanië is ook fantastisch, hele lieve, gulle bevolking en een heel mooi land. De Faraoer Eilanden staan hier hoog op de verlanglijst (wat Europa betreft) samen met Noorwegen, Ierland, Montenegro en Zwitserland (onze zoon van 10 zag Railaway en dat leek hem ook wel wat, zeker na onze Interrailreis van afgelopen jaar). Onze dochter van 12 droomt al jaren van Antarctica…

 5. Leuke site, spijtig dat de Faroer in het lijstje staan. Mijn inziens zou je dit moeten blokken zolang de griend nog hier plaatsvindt.

  1. Ik ben het volledig met je eens dat de griend een verwerpelijke traditie is, maar zo zijn er meer landen op deze wereld met gebruiken/denkbeelden/regimes die ik niet begrijp en support. Ik keur het zeker af, maar het is voor mij geen reden om daarom een land of bestemming als geheel af te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset