Reizen in Europa: deze 14 (bijzondere) bestemmingen wil ik bezoeken

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa
Home » Reizen in Europa: deze 14 (bijzondere) bestemmingen wil ik bezoeken
Na zoveel verre reizen wordt het tijd om ook wat aandacht te besteden aan reizen binnen Europa. Want wereldreizen is mooi, maar Europa is dat ook. Onderstaande reizen en bijzondere vakantiebestemmingen in Europa staan nog hoog op mijn wensenlijstje.

Meer lezen over reizen in Europa? Bekijk hier alle bestemmingen.

SURFREIS NAAR PORTUGAL

Mijn surflessen op Lombok hebben iets in mij losgemaakt, want sindsdien wil ik ook dichter bij huis de golven trotseren. Portugal is dé surfbestemming van Europa en het lijkt me heerlijk om hier een paar dagen aan het strand door te brengen. Overdag kan ik dan surfles nemen, ’s avonds is het genieten van lekker eten en mooie zonsondergangen.

Tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Portugal

DOLOMIETEN

In het noorden van Italië ligt een gebied waar ik de mooiste foto’s van voorbij zie komen: de Dolomieten. De landschappen bestaan hier uit grillige bergtoppen en je kunt je bijna niet voorstellen dat het Europa is. Geweldig lijkt me dat. Daarnaast is het een goed excuus om mezelf even onder te dompelen in het goede Italiaanse leven. Pasta en pizza, here I come!

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

HET NOORDERLICHT SPOTTEN OP IJSLAND

IJsland, het land van ijs en vuur. Uiteraard mag dit land niet in mijn lijstje met bijzondere vakantiebestemmingen in Europa ontbreken. Het lijkt me heel speciaal om hier een weekje rond te reizen en onder andere op zoek te gaan naar het Noorderlicht. Concrete plannen voor een reis naar IJsland zijn er niet, maar óóit komt het ervan. Ik ben er trouwens nog niet helemaal over uit of ik dan zou kiezen voor back to basic wildkamperen of overnachten in bijzondere hotels.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

EEN VERRASSINGSREIS MAKEN

Een verrassingsreis maken met reisorganisatie srprs.me staat al jaren op mijn wensenlijstje, maar het is er tot op heden nog niet van gekomen. De voorpret lijkt me fantastisch en het is ook wel eens verfrissend om zonder verwachtingen een bestemming te ontdekken. Bij srprs.me heb je keus uit verschillende soorten reizen waarbij je pas vlak voor vertrek hoort waar je naartoe gaat. Je kan roadtrippen met eigen auto of bijvoorbeeld op stedentrip met het vliegtuig. Een roadtrip lijkt mij ideaal voor een kort weekendje weg, maar een Europese stedentrip zie ik ook wel zitten. Heel benieuwd waar ik dan terecht zou komen.

Bijzondere vakantiebestemmingen Europa

SARDINIË

De stranden van Sardinië schijnen net zo mooi te zijn als in de Caraïben, dus waarom ben ik er dan nog nooit geweest? Huurauto, sfeervol huisje, mooie stadjes, lekker eten en de hele dag luieren aan het strand: zo’n vakantie zie ik wel zitten. Mijn bezoek aan dat andere Italiaanse eiland Sicilië smaakte zeker naar meer, maar een volgende keer kies ik toch echt voor een verblijf op Sardinië.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

MONTENEGRO

Over Montenegro hoor ik steeds meer goede verhalen. Een vakantiebestemming in opkomst en daarom kun je er maar beter vroeg bij zijn. De Baai van Kotor wordt een van de mooiste stukjes van Europa genoemd en in de omliggende plaatsjes is het goed vakantie vieren. Het lijkt me fantastisch om in de regio te gaan roadtrippen en uitgebreid de tijd nemen voor alle hoogtepunten. Ik was een paar jaar geleden al in de buurt tijdens mijn roadtrip door Kroatië en Bosnië, en heb inmiddels een beetje spijt dat ik niet een stukje verder ben gereden.

Bijzondere vakantiebestemmingen Europa

STEDENTRIP SINT PETERSBURG

Ik heb al aardig wat steden in Europa bezocht, maar naar Sint Petersburg ben ik nog erg benieuwd. Ik ben nog niet eerder in Rusland geweest, maar de stad schijnt aardig Europees aan te voelen. Uiteraard mag een bezoek aan de Hermitage niet op mijn lijstje ontbreken, maar ik heb gehoord dat de metrostations ook het bewonderen waard zijn.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

FAERÖER EILANDEN

De Faeröer Eilanden zijn een aardig alternatief voor IJsland en daarom staat ook deze bijzondere Europese vakantiebestemming op mijn lijstje. Je hebt er dezelfde spectaculaire landschappen, maar het is er doorgaans iets rustiger. IJsland wordt de laatste jaren aardig overlopen door toeristen, daar hoef je je op de Faeröer geen zorgen over te maken. De Faeröer Eilanden liggen behoorlijk geïsoleerd, maar je hoeft niet per sé in het vliegtuig te stappen. Je kunt vanaf het noorden van Denemarken namelijk ook met de veerboot reizen. Een interessante optie als je voornemens bent om minder vaak te vliegen.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

LAPLAND IN DE WINTER

Na mijn recente bezoek aan Zweeds Lapland is mijn interesse voor een reis door winters Lapland flink aangewakkerd. Ik heb gezien hoe mooi de regio in de zomer is, maar ik ben ook heel benieuwd hoe het er met een winterse deken uitziet. Tijdens mijn afgelopen reis sliep ik elke avond in een andere plaats en legde ik ruim 1500 kilometer af. Ik kan me voorstellen dat je in de winter wat minder vaak van plek verwisselt. Het lijkt me heerlijk om me een week lang terug te trekken in een sfeervolle blokhut en uitstapjes te maken in de directe omgeving. En of het dan om Zweeds, Noors of Fins Lapland zou gaan, dat maakt me niet zoveel uit.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

EILANDHOPPEN OP DE AZOREN

Je moet er een aardig stukje voor vliegen, maar technisch gezien horen de Azoren nog bij Europa. Deze Portugese eilandengroep staat bekend om de fenomenaal mooie natuur. Je hebt er kratermeren, watervallen, woeste rotskusten en vulkanische landschappen. Daarnaast heb je er grote kans om walvissen, dolfijnen en orka’s te spotten, en dat staat echt hóóg op mijn lijstje. Ben je net als ik op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming in Europa? Boek een ticket naar de Azoren!

Tips voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Portugal

ROADTRIP DOOR SCHOTLAND

Schotland lijkt me zó mooi. Ik zou dan willen beginnen met een stedentrip naar Edinburgh en vervolgens met de auto doorreizen naar de mooiste uithoeken. Onderweg regelmatig de auto langs de kant zetten en elke avond slapen in een knusse bed and breakfast. Een reis die ik graag in de nazomer zou willen maken.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

INTERRAILEN

Interrailen door Europa heb ik al een keer gedaan, maar ik wil dolgraag nóg een keer. Het plan werd de laatste tijd alleen een beetje ondergesneeuwd door dromen over verre bestemmingen. Hoog tijd om dat idee weer eens af te stoffen en serieus te gaan overwegen. Het is namelijk ook wel eens fijn om zowel de auto als het vliegtuig te laten staan. Zwitserland lijkt me prachtig om doorheen te reizen met de trein, maar ook Scandinavië, Italië en de Balkan zijn kanshebbers.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

OP WIJNREIS NAAR FRANKRIJK

Lekker eten en lekker drinken, daarvoor ben je Frankrijk natuurlijk aan het juiste adres. Een wijnreisje langs de beste wijngebieden lijkt me fantastisch en een goede reden voor een roadtrip door Frankrijk. Ik zie mezelf al toeren met een achterbak vol lokale wijnen.

Bijzondere vakantiebestemmingen Europa

NAAR DE WOESTIJN IN SPANJE

Wist je dat we een woestijn hebben in Europa? Bardenas Reales is een natuurpark in het noorden van Spanje en dat wil ik graag eens met eigen ogen zien. Het is een deel van Spanje dat ik nog niet eerder heb bezocht en goed te combineren met een stedentrip naar typisch Spaanse bestemmingen als Zaragoza en Pamplona.

Bijzondere vakantiebestemmingen in Europa

Meer lezen over reizen in Europa? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

– Route en planning: een road trip door Italië en Oost-Europa
– 5 ideeën voor een te gekke roadtrip door Italië
– Backpacken in Wit-Rusland: reizen door de laatste dictatuur van Europa
– Bijzondere treinroute: interrailen door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne

Lees hier alle verhalen over Europa »

12 Comments

 • Kimber schreef:

  Heel mooi lijstje! Ik heb best wel wat vergelijkbare bestemmingen op mijn wishlist staan :)

 • Eva schreef:

  Jaaa, ook hier staat Schotland hoog op het lijstje <3 in februari gaan we naar IJsland, nu al mega veel zin in!

 • Anita schreef:

  Het binnenland van IJsland is zeker de moeite waard, helaas kan dit alleen gedurende juli of augustus worden bezocht. Vanwege het feit dat de sneeuw dan daar weg is. Er zijn geen verharde wegen in het binnenland alleen modder (dirtroads) wegen. Die worden 1 a 2x per week vlakgetrokken door een speciaal voertuig. Ook lopen er rivieren waar je doorheen moet.
  Ook leuk is op een IJslander (paardje) in september de schapen van het binnenland ophalen samen met de IJslandse boeren. Dat heet de Round-up. zie: http://eldhestar.is/tours/winter-spring-fall/sheep-roundup/

  Mooie plannen allemaal, en bedankt voor je verhaal/tips over Japan, daar gaan we in april 2019 heen. iig de overnachtingen al geregeld, want kersebloesemtijd.
  m.vr.gr. Anita

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Hoi Anita,

   Dank voor je leuke tip, dat moet ik zeker onthouden. En graag gedaan wat betreft de tips voor Japan, jullie gaan het ongetwijfeld fantastisch vinden :D

   Groetjes,

   Stéphanie

 • De Dolomieten! Ik was er afgelopen zomer tijdens mijn roadtrip van twee maanden door Europa, wát fantastisch! Je hoort er bijna nooit iemand over, terwijl het er echt a-dem-benemend mooi is. Ik maakte er een wandeling rondom de Drei Zinnen, wat een dikke aanrader. En een wijnreis in Frankrijk maakte ik ook ooit toen ik op de hotelschool zat. We zaten om 11 uur ‘s ochtends al aan de wijn, dus kan me er weinig van herinneren ;) Ben mijn roadtrip van afgelopen zomer dan ook maar in de Elzas begonnen, prachtige omgeving.

  Die woestijn in Spanje en winter in Lapland lijken me inderdaad ook geweldig. En wat dacht je van Albanië?

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Albanië lijkt me inderdaad ook heel mooi. Misschien moet ik dat maar combineren met een roadtrip naar Montenegro ;)!

 • Super gave reizen heb je op je lijstje staan! De meeste staan ook hoog op mijn lijstje, vooral Schotland, IJsland en Fins lapland in de winter. Ik heb al eens een interrail reis gemaakt, ook al was dat alleen in Italië. Een reisje met srprs.me kan ik je zeker aanraden, dat is echt geweldig! Wij kwamen uit in Gdansk, een hele leuke verrassende stad waar ik anders nooit gekomen was denk ik

  • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

   Leuk om te horen! Ik ben ook in Gdanks geweest en vond er persoonlijk niet zoveel aan. Maar misschien is er een hoop veranderd sinds 2012 ;)!

 • Wat een leuke reizen zijn er mogelijk in Europa he? Mijn lijstje is echt eindeloos, maar ik merk wel dat ik me vooral focus op lange weekendjes. Langere reizen doe ik liever nog intercontinentaal. Ik was dit jaar in St. Petersburg, echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.